Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kalibo (KLO) > Boracay
#1 PostWysłany: 13 Cze 2014 12:02 

Zbanowany
Przylot godz 16 na KLO, jak sie bezstresowo dostac na Boracay ?
 Profil Relacje PM off  

Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅 Świąteczny city break w Rzymie 🎄🏛️ Loty z Warszawy i 4⭐️ hotel za 949 PLN 🎅
Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦 Egzotyczne Wyspy Zielonego Przylądka za 3826 PLN 🏝️🍹 All inclusive w 5* hotelu z aquaparkiem dla rodzin 💦👨‍👩‍👧‍👦
#2 PostWysłany: 16 Sie 2014 14:05 

Odkopię trochę, bo nie wiem czy pytanie nadal aktualne, a może przyda się dla innych

Dotarcie z Kalibo na Boracay jest bardzo proste. Ja miałem przylot po 19 i bezproblemowo dotarliśmy na wyspę. Po każdym przylocie odjeżdżają autokary na Boracay -> w cenie jest przejazd + przeprawa promem (trwa całe 5 minut ;) ) + transport do hotelu/noclegu. Całość z lotniska do miejsca docelowego trwa ok. 1,5h.

Tańszą opcją będzie złapanie busa do portu i wykup miejsca na promie. A na Boracay tuk-tuk za grosze ;)

#3 PostWysłany: 17 Sie 2014 09:53 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 250 316
Marco, a jak cenowo wygladaja obie wersje ?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Sie 2014 10:50 
Awatar użytkownika

niebieski
*zuza* napisał(a):
Marco, a jak cenowo wygladaja obie wersje ?

Jak tylko wylądujesz w Kalibo, w niewielkim budynku terminala zobaczysz kilka panienek reprezentujących przewoźników.
Cena za busika wynosi około 200 pesos od osoby, autobus od 160. Podróż "vanem" reklamują jako bundle z biletem ma łódź, co może jest i prawdą, tyle, że ten ostatni kosztuje 30 pesos (2 zł), ale i tak w porcie trzeba uiścić opłatę portową i środowiskową (około 250 pesos).
Zupełnie nie stresuj się godziną przylotu, na miejscu czeka na ten samolot co najmniej kilku przewoźników, nawet jak przegapisz panienki w budynku, na zewnątrz opadną Cię naganiacze.

Podsumowując, trzeba liczyć prawie 500 pesos na osobę za transport lotnisko Kalibo - wyspa.
Jest tańszy sposób, ale wymaga sporo wysiłku i opłaca się przy więcej, niż 2 osobach.
Bierze się tricycle do "Kalibo, Ceres terminal" - niestety trzeba dać za to 150 pesos a to tylko 2km (ale za cały pojazd).
Można zrobić sobie spacerek, w taki upał potrwa to ze 45 min.
Jak tylko zacznie się właściwe miasto, ujrzymy fast foody z zimnymi napojami (Jolibee, KFC), ugaszą pożar po spacerku w słońcu ;-)
Stamtąd odchodzą autobusy firmy Ceres do Caticlan, końcowy przystanek znajduje się dokładnie przed budynkiem portu, cena to bodajże 70-80 pesos za osobę. Busy jeżdżą co 1-2h, ostatni około 18:00.

Na wyspie trzeba jeszcze doliczyć tricycle - standardowa cena 150 pesos w dowolne miejsce na wyspie, można stargować do 100.
Miejscowi tradycyjnie płacą mniej - 20 pesos od "łebka", na jeden tricycle pakują 6 osób, na upartego można się z nimi zabrać.
Wystarczy podejść do lokalesa organizującego takie transporty, nietrudno go namierzyć, dopycha on pojazd bagażami itp.
Mówisz mu, że "twenty pesos" i pojedziesz - też rozwożą po hotelach.
 Profil Relacje PM off
mashacra lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 17 Sie 2014 11:33 

Zbanowany
1,5 roku temu w porcie Caticlan stawki opłat wynosiły: terminal fee 100 PHP, envirnomental fee 75 PHP.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Paź 2014 10:02 

niebieski
Ceny z marca:
Bus plus prom 250PHP
terminal fee 100PHP
environmental fee 75PHP
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Lis 2014 18:15 

Zbanowany
A jak wyglada powrot czasowo aby zdazyc na lot powrotny z Kalibo o godz.13, ile czasu musze planowac na dostanie sie do lotniska z Boracay ?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Lis 2014 22:24 

Turndown napisał(a):
A jak wyglada powrot czasowo aby zdazyc na lot powrotny z Kalibo o godz.13, ile czasu musze planowac na dostanie sie do lotniska z Boracay ?

Na powrót z Boracay z White Beach do Kalibo trzeba przeznaczyć około 3 h.

Cena powrotu to:
25 Peso trycykl do portu
25 peso łódź - odpływają co chwilę
100 peso - terminal fee
150 bus do Kalibo - busy czekają bezpośrednio przy wyjściu z portu. Cena wywoławcza 200 peso. Bus odjeżdżają gdy zbierze się komplet pasażerów.

Bliżej jest na lotnisko z Katiclan. Loty obsługuje Cebu Pacyfic. Są połączenia z Manilą i z Bohol.
JIK lubi ten post.
JIK uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 18 Mar 2015 08:36 

Zbanowany
Oplata terminal fee przy odlocie w Kalibo 150PHP, tylko gotowka.
Nie wiem czy obecne lokalne loty Cebu Pacific zawieraja juz oplate terminal fee, bo w Manili miedzynarodowe bilety od 1 Lutego Cebu Pacific zawieraja juz oplate wylotowa 550PHP tez tylko gotowka.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Wrz 2015 15:03 

Cebu zmieniła nam loty i tak powrotny z lotniska z Kalibo o 10:00 am, czy jestem wstanie zdążyć z Boracay na lotnisko przed lotem - powinienem być z 2 godziny wcześniej czyli o 8 rano na lotnisku zatem musiałbym o 5 rano najpóźniej wyruszyć w drogę powrotną- czy tak wcześnie rano można to ogarnąć- czy pływają już o tej porze promy na ląd tak by busem dostać się na lotnisko??
sprawa druga - jak wygląda sprawa odprawy w Cebu na lotnisku?? są jakieś kioski czy jest to odprawa przy okienku i jest bezpłatna??? czy są opłaty wylotowe - chodzi o lot międzynarodowy?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Wrz 2015 15:11 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale pytasz o wylot z Cebu?
Na lokalnych lotniskach musisz zapłacić podatek lotniskowy gotówką. Jobi gdzieś na forum umieścił aktualny cennik taryf na krajowe i międzynarodowe wyloty. Odprawa zawsze jest wolna i czy się odprawisz przez internet czy w maszynie i tak musisz stać do odprawy przy okienku aby dostać papierowy "board pass".

#12 PostWysłany: 30 Wrz 2015 15:17 

Jeśli odwołali Ci lot to zadzwoń do nich, albo zalatw to na lotnisku w biurze biletów (ja tak przed chwila zrobiłem) żeby zmienili Ci to na lot z Caticalan. Zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Wrz 2015 18:40 
Awatar użytkownika

niebieski
dzadzax napisał(a):
Cebu zmieniła nam loty i tak powrotny z lotniska z Kalibo o 10:00 am, czy jestem wstanie zdążyć z Boracay na lotnisko przed lotem - powinienem być z 2 godziny wcześniej czyli o 8 rano na lotnisku zatem musiałbym o 5 rano najpóźniej wyruszyć w drogę powrotną- czy tak wcześnie rano można to ogarnąć- czy pływają już o tej porze promy na ląd tak by busem dostać się na lotnisko??
sprawa druga - jak wygląda sprawa odprawy w Cebu na lotnisku?? są jakieś kioski czy jest to odprawa przy okienku i jest bezpłatna??? czy są opłaty wylotowe - chodzi o lot międzynarodowy?

Łodzie (około 30-osobowe) z Boracay do Caticlan startują o 5 rano.
W nocy nic nie pływa.
Weźcie Vana na lotnisko, jest szybszy od autobusu.
A najlepiej przekimajcie ostatnią noc w Kalibo.
Na loty międzynarodowe z Cebu i Manili wciąż obowiązują opłaty, tu wklejałem cennik:
wiza-na-filipiny-pilne,1134,42073&p=459248&hilit=cagayan#p459248
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Wrz 2015 20:50 

jobi czyli jeżeli załapię się na tą łódź o 5 rano to jak długo płynie na ląd i ogólnie powinienem się wyrobić na 10 na lot??noclegi mam już zarezerwowane bez możliwości anulowania całym ciągiem i jedynie anulowałem ten pierwszy kiedy lot do Kalibo miał być mocnym popołudniem a zmienili na porę wcześniejszą kasując mi cały dzień w Hongkongu
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 30 Wrz 2015 21:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Łódka płynie może z 15-20 minut.
Powinieneś wyrobić się bez żadnego problemu - po prostu weź pierwszą łódkę (bądź w porcie ze 30 min wcześniej) i po wyjściu od razu szukaj vana, dowiezie Cię w około 1,5h na lotnisko.
Łodzie wypływają co chwilkę (jak się tylko zapełni pasażerami, to odpływa), jak się nie załapiesz na pierwszą, to też nie powinno mieć znaczenia.
 Profil Relacje PM off
dzadzax lubi ten post.
dzadzax uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 01 Paź 2015 06:58 

Czy łódki Boracay-Caticalan wypływają z innego portu niż te przyplywajace? Na mapie widzę ze jest to port Cagban Port Jetty, w sumie by mi to pasowało bo z płyną one prosto na lotnisko(przynajmniej tak pokazuje Google Maps) , a lot mam 6:50. :)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 01 Paź 2015 17:57 

niebieski
Z tego co pamietam zarowno po jednej jak i po drugiej stronie jest jeden port i nie ma zadnego zamieszania - oczywiscie poza zamieszaniem z kilkoma oplatami :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Paź 2015 18:13 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
sqbaluki napisał(a):
Czy łódki Boracay-Caticalan wypływają z innego portu niż te przyplywajace? Na mapie widzę ze jest to port Cagban Port Jetty, w sumie by mi to pasowało bo z płyną one prosto na lotnisko(przynajmniej tak pokazuje Google Maps) , a lot mam 6:50. :)

Łódki pływają z tych samych portów. Masz lot z lotniska w Caticalan? Z tego małego lotniska, czy z lotniska w Kalibo? Bo to mega duża różnica.

#19 PostWysłany: 01 Paź 2015 18:38 

sqbaluki napisał(a):
Jeśli odwołali Ci lot to zadzwoń do nich, albo zalatw to na lotnisku w biurze biletów (ja tak przed chwila zrobiłem) żeby zmienili Ci to na lot z Caticalan. Zaoszczędzisz sporo czasu i pieniędzy
mi nie odwołali tylko zmienili godziny lotów- a Ty załatwiłeś to w ramach biletu??Mnie nie urządza lot z Caticalan gdyż jest to lot łączony najpierw do Manili i kilka godzin później do Hongkongu- straciłbym cały dzień tylko na lot. A kiedy będziesz na Boracay?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 01 Paź 2015 22:09 

Mi też zmienili godziny lotów tzn. odwołali jeden i zaproponowali następny godzinę później. Na lotnisku w Manili zmieniłem to na lot z Caticalan dzień później, bardziej mi to pasowało bo odpadł mi nocleg w pięknej Manili. To wszystko w ramach jednego biletu(lot do Kalibo i powrót z Caticalan) nawet wydrukowali mi odrazu nowe potwierdzenie.

Teraz jestem na Boracay, przywitał nas deszcz i tłumy Chińczyków(podobno mają teraz tydzień wolnego).

Dzięki za info w sprawie portów, widocznie mapy google mają swoje porty i promy ;)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 52 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość