Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Gru 2022 00:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej szukam jakiegos pomyslu gdzie leciec poniewaz w tamtym kierunku najdalej dolecialem do Azorow ha ha

USA nie dalo mi vizy wiec chce zarobic niespodzianke mojej kobiecie I zabrac ja gdzies tam i najlepiej gdyby BA tam latalo bo mam duzo aviosow a jeszcze mam vocher
2 za1 wiec bylo by fajnie wykorzystac. Myslalem o Dominikanie lub Kostaryce ale chetnie poslucham waszych opinii poniewaz juz tam zapewne byliscie I wiecie wiecej.
Takze prosze przekonajcie mnie...
 Profil Relacje PM off  

W sezonie! ☀️ Tajlandia mniej znana 😍😎 Rajska wyspa Koh Mak i zwiedzanie Bangkoku za 3073 PLN 🌴🌇 W sezonie! ☀️ Tajlandia mniej znana 😍😎 Rajska wyspa Koh Mak i zwiedzanie Bangkoku za 3073 PLN 🌴🌇
Wakacje we Włoszech 💚🤍♥️ Zbiór lotów od 133 PLN ✈ Wakacje we Włoszech 💚🤍♥️ Zbiór lotów od 133 PLN ✈
#2 PostWysłany: 26 Gru 2022 11:34 
Awatar użytkownika

platynowy
Karaiby, to wielki worek, ale Kostaryka jakoś mi tam średnio pasuje, bo jednak (tak mi się zdaje) przyjęło się, że pod tym hasłem kryją się wyspy. Jeśli trzymać się tego klucza, to wybór masz ogromny, nawet jeśli ograniczysz się tylko do lotów za aviosy, bo połączeń jest masa, zarówno BA, jak i IB.
Dużo zależy od tego, kiedy chcesz lecieć (pamiętaj o sezonie huraganów), jaki masz budżet, no i na co się nastawiasz na miejscu (all inclusive, czy raczej inaczej, leżenie na plaży, czy zwiedzanie, nurkowanie?).

Odwiedziłem tam sporo miejsc (Dominikana, Tobago, Gwadelupa, Martynika, Dominika, Mayreau, Curacao, Bonaire) i każde z nich mogę polecić, choć nie każde z nich może Wam przypasował, jeśli nie trafi w Wasze gusta.
A jest przecież jeszcze Jamajka, Turks&Caycos, Antigua, Barbados, St. Vincent i masa innych...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
lovenz uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Gru 2022 16:21 

niebieski
Miałem przyjemność być na Karaibach 4 razy i odwiedziłem zdecydowaną większość wysp. Dla mnie, absolutnie bezdyskusyjnie, najciekawsza jest Gwadelupa. Potem Grenada, St. Lucia i Dominika. To jest czołowa "4". Jeżeli miałbym komuś polecać Karaiby jako jednorazową podróż, to na pewno te wyspy są "must see".
Zdecydowanie w dalszej kolejności Barbados, Martynika, St. Barth, USVI i BVI. Następnie Kajmany, Bahama, Antigua i Anguilla.
Rozczarowały mnie: St. Maarten, St Kitts, St. Vincent i ABC (Aruba, Bonaire, Curacao).

Specjalnie nie uwzględniam tutaj Wielkich Antyli, gdyż to są duże wyspy, o innym charakterze. Gdybym miał jednak pokusić się o ich klasyfikację, to (w kolejności): Kuba, potem długo, długo nic, następnie Puerto Rico oraz wyspa Haiti (przy czym raczej Haiti niż Dominikana), daaaaleko z tyłu Jamajka.

Pablo
https://sites.google.com/site/traveller ... haus-pawel

PS. Gwoli uczciwości: nie byłem na Trynidadzie i Tobago, Turks & Caicos, Sabie oraz Montserrat
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 26 Gru 2022 16:29 
Awatar użytkownika

platynowy
No i to najlepszy dowód, jak bardzo mogą być rozbieżne gusta :D
Dla mnie Bonaire to jedna z wysp, którą wspominam najmilej :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Gru 2022 17:41 
Awatar użytkownika

srebrny
PawelSz napisał(a):
Dla mnie, absolutnie bezdyskusyjnie, najciekawsza jest Gwadelupa. Potem Grenada, St. Lucia i Dominika. To jest czołowa "4".

To ja tez z ciekawosci dopytam - dlaczego? Pozytywne opinie o Gwadelupie i Dominice przewijaja sie na wielu forach. Czy te wyspy to dobre miejsce na polaczenie:
a) aktywnego wypoczynku (jest co robic na miejscu),
b) samodzielnego zwiedzania (bezpieczenstwo),
c) egzotyki (bujna, tropikalna roslinnosc),
d) pieknych plaz z turkusowa woda?
A to wszystko w rozsadnej cenie na miejscu ;)

#6 PostWysłany: 26 Gru 2022 22:33 

niebieski
a) aktywny wypoczynek
W centralnej części Basse Terre na przecinającej wyspę szosie D23 jest dość ciekawy Parc Des Mamelles http://www.zoodeguadeloupe.com/ (uwaga: to nie jest Zoo) po drodze zaś wodospad Ecrevisses

b) samodzielne zwiedzanie (bezpieczeństwo)
oczywiście, żadnego zagrożenia

c) egzotyki (bujna, tropikalna roslinnosc),
wszędzie

d) piękne plaże z turkusowa woda?
Tak
Najładniejsze (białe, piaszczyste) plaże są w okol. St. Anne na wyspie Grande Terre. Plaża Caravelle uchodzi wręcz ze jedną z najpiękniejszych na Karaibach. Pogooglaj. Basse Terre jest być może ciekawsza widokowo (góry), ale plaże sa zdecydowanie gorsze i zazwyczaj czarne. Najlepiej wg mnie mieszkać na południowym wybrzeżu GT

Warto zajrzeć też do stołecznego akwarium http://www.aquariumdelaguadeloupe.com/ tudzież na miejscowy targ.

rozsądne ceny ???
Hm, Karaiby nie są tanie. Francja + 20%

Aha, bez (przynajmniej podstawowej) znajomości francuskiego - ciężko. Tzn. oczywiście wszystko da się ogarnąć, ale zapłacisz drożej. Kiedy rezerwowałem nocleg, z większości tanich miejsc, do których napisałem, nie dostałem odpowiedzi. Dopiero kiedy przeszedłem na francuski, zaczęli odpisywać.
W rezultacie spałem tu http://www.residence-alamanda.com i byłem zachwycony
Cena bdb (byłem dość dawno, więc nie podaję, teraz na pewno jest sporo drożej) i właściciel mówi po angielsku (o czym przekonałem się na miejscu, gdyż korespondowaliśmy po francusku)

Paweł

Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 27 Gru 2022 09:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Moja zona mimo ze jest Wietnamka to nie ucieka od slonca a wrecz przeciwnie kocha slonce, wode i ocean , kocha surfing, paddling i nurkowac a jej zestaw podrozny to zazwyczaj 10kg bikini 🤣 ale chcemy rowniez pozwiedzac zobaczyc dzika nature, kochamy wodospady przyrode I dobre jedzenie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 27 Gru 2022 15:16 

niebieski
Czekaj, czekaj. Kolego. Odchodząc od tematu to czy Ty przypadkiem nie jesteś nam winien dokończenia pewnego wątku z Azjatyckiego wyjazdu? :D Powstał parę lat temu taki fajny temat, który miałeś dokończyć ;) Chyba, że żona czyta forum :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 27 Gru 2022 18:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak to ja . Ogolnie na razie powiem tyle ze plany potoczyly sie inaczej poniewaz moja zone poznalem w samolocie z LHR do HKG. Virgin Atlantic ktorym mialem leciec wymyslil bzdure o problemach z samolotem i przerzucil mnie do Cathay Pacific (z 50% zapelnieniem) a los posadzil nas obok siebie, moja zona wlasnie skonczyla biznes studia w Londynie i wracala do domu na stale poniewarz nie widziala siebie w UK tym pochmurnym, brzydkim i szarym miejscu. Przegadalismy caly lot w HKG sie rozstalismy a ja polecialem dalej do Indonezji .....
Ale to dopiero poczatek naszej przygody, teraz przeprowadzam sie do Wietnamu po malutku, rzucam prace w UK i skupiam sie na moim biznesie w UK oraz expansii na Australie poniewaz moje zycie dopiero sie zaczyna. Jak bedziecie chcieli wiecej to dajcie znac poniewaz zbieram materialy i startuje z kanalem na YT o tym kraju, naszych podrozach, tradycjach, kulturze, jedzeniu a nie tylko o prostytutkach ktore sa zazwyczaj glownym tematem wiekszosci bedacej w Wietnamie, w koncu wszedzie takie kobiety sa od Koziej Wolki po Sydney , Tokio czy LA. Ale bedzie tez watek biznesu online, lataniu, I o normalnym zyciu zyciu w Wietnamie.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 28 Gru 2022 11:33 
Awatar użytkownika

Loty: 1320
Kilometry: 2 679 493
platynowy
Ja dłużej byłem tylko na Barbadosie, Martynice, Gwadelupie i Puerto Rico i polecam Gwadelupę, tak jak moi poprzednicy. Jest tam wszystko: piękne plaże, dobre jedzenie, bezpieczeństwo ale też Park Narodowy z lasem tropikalnym, mnóstwo możliwosci trekingowych itp.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
lovenz lubi ten post.

#11 PostWysłany: 14 Kwi 2023 19:31 
Awatar użytkownika

srebrny
To ja jeszcze z bardziej precyzyjnym pytaniem do tambylcow:
Gwadelupa czy Martynika?
Niby podobne, ale jakos Gwadelupa bardziej zachwalana jako tetniaca zyciem i przez to atrakcyjniejsza, a Martynika reklamowana jako spokojne miejsce do odpoczynku. Ale z tego co czytam, to bujna tropikalna przyroda, piekne plaze, ceny i kuchnia w zasadzie porownywalne...

@hiszpan, @PawelSz, @tropikey czym Was przekonala Gwadelupa w porownianiu do Martyniki?
lovenz lubi ten post.

#12 PostWysłany: 15 Kwi 2023 01:53 
Awatar użytkownika

Loty: 1320
Kilometry: 2 679 493
platynowy
@Gregggor - zdecydowanie Gwadelupa! Oczywiście to moja subiektywna opinia. Plaże, przyroda, Park Narodowy....

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
Gregggor uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 15 Kwi 2023 07:17 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 212 748
srebrny
A jakbyście jechali z dzieciakami?
Mam sporo mil do spalenie więc planuje na przyszłą zimę Miami o okolice.
Aviosow też sporo więc z Mia w zasadzie każda wyspę mogę ogarnąć. Ale jak tak sobie czytam internety to mało poza resortowa Dominikaną się znajdzie propozycji dla rodzin z odpowiedzią na pytanie dlaczego akurat tam
Myślałem o zrobieniu kółeczka MIA-NAS-GCM-MIA ale tam nic praktycznie dla moich pociech ciekawego chyba nie ma
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Kwi 2023 09:54 
Awatar użytkownika

srebrny
@Gregggor ja również podpiszę się pod tym co napisał 2 posty wyżej @hiszpan
Gdybym miał ponownie lecieć kiedyś w przyszłości to byłby to kierunek Gwadelupa...
Oczywiście to subiektywna ocena, i tu i tu jest pięknie... Najlepiej jednak przekonać się samemu, prawda?
 Profil Relacje PM off
Gregggor uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 15 Kwi 2023 18:25 

niebieski
10 lat temu z dziećmi (2 i 9 lat) spaliśmy tu:
MARTYNIKA www.lilot-bleu.com 510 EUR/7 dni
2-pokoje + kuchnia zlokalizowana na dużym tarasie

GWADELUPA www.residence-alamanda.com 500 EUR/7 dni
2-pokoje + kuchnia zlokalizowana na dużym tarasie

Oba obiekty - niewielkie kompleksy apartamentowo/rezydencyjne - spełniały idealnie WSZYSTKIE postawione warunki, tj.
1. Przestronne (ok. 70-80 m2)
2. Z basenem z wydzieloną częścią dla dzieci (lub oddzielnym brodzikiem)
3. Z kuchnią
4. Niedaleko plaży z białym piaskiem, ocienionej i bezpiecznej dla dzieci (Martynika - 2 min. autem, Gwadelupa - do 10 min)

rent a car: Martynika 245 eur/7 dni, Gwadelupa 150 / 6 dni (ceny z fotelikiem i siedziskiem)

Oczywiście obie wyspy zwiedziliśmy dość dokladnie.
POD KAŻDYM WZGLĘDEM GWADELUPA przewyższa Martynikę.

Martynika jest b. kosmopolityczna i rzekłbym zbyt "europejska". Choć ja akurat lubię Francję i Francuzów to miałem wrażenie, iż jestem raczej na Lazurowym Wybrzeżu niż po drugiej stronie oceanu. Absolutnie nie czuje się tam "ducha" Karaibów. Natomiast Gwadelupa żyje na dużo większym luzie, ludzie są o wiele sympatyczniejsi, mniej oficjalni, samochody nie tak "wypucowane", interesująca jest też miejscowa kultura kreolska, dla dzieci ciekawe oceanarium i rozległy park botaniczno-zoologiczny, jest też taniej (co widać po cenach wynajmu auta). Natomiast plaże i tu, i tu są piękne

Pamiętaj, że na Gwadelupie najładniejsze (białe, piaszczyste) plaże są w okol. St. Anne na wyspie Grande Terre. Basse Terre jest być może ciekawsza widokowo (góry), ale plaże są zdecydowanie gorsze i zazwyczaj czarne. Najlepiej wg mnie mieszkać na południowym wybrzeżu GT

Przez minione lata poza Trynidadem odwiedziłem wszystkie kraje (i większość wysp i wysepek) na Karaibach - Gwadelupa jest zdecydowanie nr 1 (także Grenada, St. Lucia i Barbados), Martynika zaś - w środku stawki

To tyle na gorąco,
Paweł
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 17 Kwi 2023 10:25 
Awatar użytkownika

platynowy
PawelSz napisał(a):
Gwadelupa jest zdecydowanie nr 1 (także Grenada, St. Lucia i Barbados)

Moze jeszcze jezyk warto wspomniec, Gwadelupa to raczej Francuski, pozostale 3 Angielski, a mi glównie z braku znajomosci Francuskiego strasznie ciezko podrozuje sie po francusko jezycznych krajach.
Jak robilem wlasny przeglad to wlasnie zastanawialem sie na tymi trzema Grenada/St.Lucia/Barbados, padlo na St.Lucie ale gownie za sprawa taniego lotu, tu relacja:
st-lucia-relacja-z-wejscia-na-piton,211,148841
Choc nie wiem jak z nurkowaniem tam, ale kraj przystosowany do jednodniowych turystow jachtowych, par na miesiace miodowe..
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Sie 2024 10:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Hej.

Padł pomysł żeby przy okazji pobytu w USA skoczyć na parę dni na Karaiby. Celujemy w miesiące wakacyjne i teraz pytanie gdzie? Wiem że pogoda nie jest wtedy wymarzona. Pytanie do osób obserwujących loty z USA (najpewniej ORD) na Karaiby o wskazanie dobrej ceny za takie połączenie. W ogóle się nie orientuje co można uznać za cenę akceptowalną, obecnie najtaniej widzę PuertoRico trochę ponad 1000PLN. Wiem, że bywały oferty za około 100USD ale zakładam że to se ne vrati.
Jeśli wątek nie jest odpowiedni to proszę wskazać właściwy wyszukiwarka nic bardziej odpowiedniego mi nie wypluła.

Image
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Sie 2024 12:02 
Awatar użytkownika

Loty: 34
Kilometry: 93 623
niebieski
Sporo lotów masz z US na St.Marten i dalej na okoliczne wyspy. Jak będziesz miał pytania o St. Barth śmiało pisz, mówią ze to karaibskie ST.Tropez ale jak dla mnie mocno przereklamowane ( choć będę tam już 5 raz w wrześniu ale w celach zarobkowych a nie turystycznie)
kubus571 uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 19 Sie 2024 12:34 

Loty: 246
Kilometry: 537 914
złoty
@kubus571: jeśli cena jest OK to bierz Portoryko - fajne miejsce, ma dużo do zaoferowania poza plażami, wyspa nie jest specjalnie duża - samochodem można ją fajnie zwiedzić. :) Ja jechałem bez dużego przekonania a wróciłem pozytywnie zaskoczony :)
 Profil Relacje PM off
kubus571 uważa post za pomocny.

#20 PostWysłany: 19 Sie 2024 13:10 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie nie wiem czy cena ok :) kompletnie się nie orientuję w cenach na tych kierunkach stąd moje pytanie. Całą resztę google flights pokazuję bliżej 2000PLN. Może taniej jest jest np. z St. Paul albo innego lotniska, jestem kompletnie zielony w tamtym rejonie jeśli chodzi o szukanie.
Ale dziękuję za info też mi się wydawało że destynacja w miarę ok, nawet kiedyś myślałem o docelowym locie tam z Europy.

Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość