Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Mar 2025 16:31 

Nie widział nigdzie dedykowanego wątku dla lotniska w Kairze więc pozwolę sobie napisać tutaj.
Czy ktoś może podzielić się swoimi doświadczeniami z odlotu z CAI ? Ile trzeba być przed odlotem ( podróż LOTem) ? jak drobiazgowa jest odprawa , kontrola bezpieczeństwa itp...
 Profil Relacje PM off  

Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN Tunezja z all inclusive latem 🌊🍹 7 dni w 4* hotelu w Hammamet za 2239 PLN
Gran Canaria first minute za 1204 PLN ☀️ Loty i apartament z widokiem na ocean 🌊 Gran Canaria first minute za 1204 PLN ☀️ Loty i apartament z widokiem na ocean 🌊
#2 PostWysłany: 25 Mar 2025 20:56 

Loty: 90
Kilometry: 124 890
Jak nie masz bagażu rejestrowanego to wystarczy 1,5 godziny przed odlotem. Terminal 3 nie jest duży.
 Profil Relacje PM off
zielo53 lubi ten post.
zielo53 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 25 Mar 2025 22:05 

złoty
W niedziele byłem na lotnisku o 22 zero kolejek,mało lotòw z 3 terminala,dojazd na lotnisko 30min z Downtown,kolejka do kontroli paszportowej zerowa,napoje zabierają przed samym lotem w razie co
 Profil Relacje PM off
zielo53 lubi ten post.
zielo53 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 27 Mar 2025 10:56 

Dziękuję wszystkim za cenne informacje , ostatni temat który mnie nurtuje to odprawa online , czy honorują tam elektroniczne karty pokładowe ?
Czytałem informacje o przypadkach że osoby bez papierowych kart były cofane na kolejnych etapach kontroli, czy to prawda ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 27 Mar 2025 11:29 
Awatar użytkownika

złoty
A Twoja linia lotnicza wystawi takową? Nie mam dużego doświadczenia z CAI, ale u mnie przy obu wylotach w zeszłym roku - różnymi przewoźnikami, rożne kraje docelowe - trzeba się było zgłosić po papier będąc odprawionym online.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Mar 2025 12:24 

Co do zasady LOT oferuje taką usługę np na podróży do Kairu , zastanawiam się jak będzie w drugą stronę ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Mar 2025 13:28 
Awatar użytkownika

złoty
Co do zasady, to lecąc LOTem do Egiptu nie ma prześwietlania bagażu przed wejściem do terminala, przed podejściem do okienek, przy kontroli bezpieczeństwa, przy bramce - więc może być ciut inaczej na powrocie w CAI niż było w WAW :D
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#8 PostWysłany: 29 Mar 2025 18:31 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Wracałam w poniedziałek LOTem z Kairu. Po odprawie online w aplikacji, nie wyświetliły się karty pokładowe i na lotnisku trzeba było podejść do okienka po papierową kartę.
Kontrole na lotnisku nie są drobiazgowe. Po wejściu do terminala jest od razu kontrola bezpieczeństwa, ale nie taka z płynami, laptopami na wierzchu itp. Tylko sobie skanują z grubsza wszystko co się wnosi. Potem jest check in, z nadaniem bagażu i odbiorem kart pokładowych. Następnie wypełnia się kwitek i idzie do kontroli paszportowej. Po stempelkach jest duty free, food court itd. A taka prawdziwa kontrola bagażu była tuż przed gate'm. Przy czym pozwolili przejść z napojami kupionymi w burger kingu :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Mar 2025 18:36 
Awatar użytkownika

złoty
Pod gatem bywa różnie - raz przeszły napoje, a za drugim razem nie dość że zabrali wodę, to jeszcze puścili przez skaner w skarpetkach. Buty te same w obu przypadkach :D
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Sty 2026 23:32 

niebieski
Sytuacja z tego tygodnia: przed stanowiskami check-in pierwsza kontrola bezpieczeństwa, dosyć pobieżna + skaner bagażu. Można mieć płyny, nic nie trzeba wyciągać z bagażu. W przypadku lotów LOT-em karty pokładowe niedostępne w aplikacji, do odbioru na lotnisku. Potem kontrola paszportowa, i kolejna, ostatnia kontrola przy bramce. Miałem w plecaku i kosmetyki, butelkę wody i sok (nic nie wyciągałem) i wszystko przeszło bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość