Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Gru 2017 11:27 

Loty: 38
Kilometry: 55 389
Jestem tuż po powrocie z Jordanii i Izraela, może przyda się komuś kilka praktycznych informacji. Wszystkie ceny podaję dla dwóch osób uczestniczących w wyjeździe i trzeba o tym pamiętać obserwując podawane ceny:
2.12 lądowanie w OVDA o godz. 11.30. W Polsce internetowo wykupiłem transport busem Ejlat Shuttle z OVDY do Aqaby za 202 zł. Dobre rozwiązanie gdyż od razu bus podrzucił nas do granicy jordańskiej, przeszliśmy na piechotę, a z drugiej strony zabrał nas jordański VAN i dostarczył na wskazane miejsce czyli Darna Divers Village ok. 11 km od Aqaby w kier. granicy z Arabią Saudyjską. Na miejscu byliśmy już o godz.13.30. Można też z OVDY autobusem 282 do Ejlat, potem na piechotę ok. 1 godz. do granicy jordańskiej, stamtąd taksówką dość drogą do Aqaby. ale to na pewno trwałoby dłużej i chyba cena byłaby zbliżona do tej którą zapłaciliśmy. Na granicy płaci się opłatę wyjazdową z Izraela 219,- zł- zapłaciłem kartą (pamiętać, że wszystko podawane jest na 2 osoby). Kantor na granicy- wymieniłem dolary na JOD po kursie 1$= 0,67 JOD i jest to kurs zbliżony do wszędzie obowiązującego czyli 1$=0,7 JOD.
3.12 nurkowanie z instruktorem za 70 JOD na rafie Gorgonian, czas ok. 0,5 godz. Miało być 50 JOD bo tak podali mi w mailu, ale na miejscu zwiększyli cenę. Cena noclegu w Darna Diverce Village- 2 noce 58 JOD ze śniadaniem. Miejsce fajne bo blisko morza, ciche klimatyczne, basen i śniadanie wystarczające. Zawiedziony byłem zwiększeniem ceny i czasem nurkowania. Odbiliśmy to sobie pożyczając płetwy za darmo i mając własne maski i fajki spędziliśmy na rafie kolejne 1,5 godz. Temperatura wody pozwoliła na tak długie nurkowanie czyli była ciepła. Po południu stopem do Aqaby- czas oczekiwania ok. 5 minut.
4.12 o godz. 8.00 odebraliśmy samochód z wypożyczalni Thirfty obok hotelu Mina. Miał być C3 w manualu, a był Opel Astra w automacie- koszt 440 zł na 4 dni zapłacone przelewem w Polsce. Nie brałem ubezpieczenia przy rezerwacji bo pomyślałem, że zapłacę w wypożyczalni a ponieważ tam o tym nie wspomnieli wiec pozostało te 440 zł. Wydanie samochodu ok.15 minut, benzyna ile było tyle ma być. Zablokowanie 350 JOD na karcie. Nie wymagali międzynarodowego prawa jazdy. Dojazd do Wadi Rum ok. 1 godz. Tam czekał już zamówiony przez internet Atallah Faraj z jeepem. Safari ok. 5 godz. z obiadem w pudełku, kolacja i nocleg w obozie, rano śniadanie i powrót jeepem do samochodu- koszt 110 JOD gotówką.
5.12 droga do Petry zajęła ok. 1,5 godz. Wstęp płacony kartą 541,- zł. Nocleg w Sunset hotel tuz przy wejściu do Petry. Hotel standard późny Gierek, ale z bogatym śniadaniem mimo niewielu gości. Koszt 25 JOD (132,- zł) płacone kartą na miejscu.
6.12 kierunek wąwóz Wadi Hasa koło miejscowości Sati. Dziki, bezpłatny, bezludny wąwóz. Brodzi się w rzece idąc tak daleko jak się da, wąwóz głęboki jak Siq w Petrze i pięknie wyrzeźbiony im dalej tym zwężający się. Następnie Morze Martwe i kąpiel na dziko. Dobrze wziąć wodę w butelce do umycia po kąpieli bo wstęp na zagospodarowane kąpieliska to 20 JOD na osobę. Pojechaliśmy nad Jordan na miejsce chrztu Chrystusa (Baptist side), ale niestety czynne było tylko do godz.15.00. Już po ciemku (słońce zachodzi o godz. 16.30) pojechaliśmy do Jerash i tam spaliśmy w samochodzie. Trzeba pamiętać, że na północy temperatury są dużo niższe nawet 3 stopnie w nocy i może padać deszcz.
7.12 zwiedzanie Jerash koszt 20 JOD (oczywiście na 2 os) i tylko gotówka. Powrót przez Amman do Madaby i na górę Nebo. Nebo bilety 4 JOD. Zamek Kerak wstęp 4 JOD, ale czynny tylko do godz.16.00. Oddanie samochodu w wypożyczalni ok.10 minut . Przejechaliśmy ok.1000 km za benzynę płacąc na pierwszej stacji gotówką 20 JOD, na drugiej kartą 24 JOD (130,- zł), na trzeciej kartą 37 JOD (198 zł). Cena benzyny 90 oktan 0,72 za litr, 95 oktan 0.94 JOD za litr. Nocleg w śpiworach na plaży.
8.12 taxi na granicę 10 JOD. Piechotą do Ejlat ok. 1 godz. Nocleg 1 noc w Little Prince Hostel, który bardzo polecam 240 zł płacone wcześniej karta w Polsce. Niezłe pokoje nawet na dłuższy pobyt, kuchnia z napojami i kilkoma produktami do używania, idealne położenie. Do rafy ok. 2 km.
9.12 autobus 282 na lotnisko za 44 NIS płacone kartą w kasie na dworcu(w autobusie u kierowcy tylko gotówka). Autobusów podstawiają tyle
ile jest lotów. W naszym przypadku był Ryanair do Krakowa i Wizzair do Warszawy wiec były od razu 2 autobusy.
Podsumowanie- taki zakres podróży wychodzi 2000 zł na osobę wliczając w to bilety lotnicze (w naszym przypadku 590 zł na 2 os) oraz zakupy w sklepach i dwa razy obiady w restauracjach. Jak kogoś coś więcej interesuje chętnie podzielę się wiedzą. Pogoda w tym okresie idealna na południu, na północ od Madaby temp. ok.10 stopni i w nocy deszcz.
 Profil Relacje PM off
dyzio1 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Sardynia z weekendem za 819 PLN 🏝️ ✈️ City break z lotami i noclegiem Sardynia z weekendem za 819 PLN 🏝️ ✈️ City break z lotami i noclegiem
All inclusive na Fuerteventurze 🏝️🏖️ 4* hotel przy plaży Jandia za 2499 PLN All inclusive na Fuerteventurze 🏝️🏖️ 4* hotel przy plaży Jandia za 2499 PLN
#2 PostWysłany: 02 Sty 2018 22:10 

-- 02 Sty 2018 20:51 --

bardzo pomocne informacje :)

mam pytanie odnośnie wycieczki jeepem po Wadi Rum, jak zamówić tego przewodnika? bo znalazłam go na facebooku, napisałam do niego, ale poza tym nie mogę znalezc zadnych informacji i cen!! :) czy można zrobić sobie tylko wycieczke przez te iles godzin po pustyni bez noclegu u nich?

oraz czy płaciłeś coś wyjeżdzajac z Jordanii? czy spiąc tam ponad 3 doby rzeczywiście nie ma takiego problemu? bo czytałam różne rzeczy :)

bardzo bym prosiła o informację, pozdrawiam!

-- 02 Sty 2018 21:10 --

oraz mam jeszcze pytanie odnośnie samej Petry, bo czytam, że są różne ścieżki http://www.visitpetra.jo/Pages/viewpage.aspx?pageID=144
jak to w praktyce wygląda? można samemu wszystko zobaczyc i zwiedzić chodząc od rana do zachodu słońca czy trzeba wziąć przewodnika? jak to w praktyce wygląda? można się zgubić?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 02 Sty 2018 22:23 

-- 02 Sty 2018 21:10 --

@malealekochane
-w Wadi Rum Visitor Center & Wadi Rum Village oferujących wycieczki po pustyni jest od groma- nie trzeba w zasadzie wcześniej załatwiać.Na pewno coś znajdziesz. Cena zależna od długości tour'u i ilości osób, Trasę można też ustalać według życzenia.
-nie trzeba korzystać z noclegu (aczkolwiek polecam bardzo)
-przy co najmniej 3 noclegach w Jordanii nie płaci się nic opuszczając kraj przez przejście Wadi Araba

-- 02 Sty 2018 21:23 --

@malealekochane
Całej Petry nie zwiedzisz w jeden dzień.To duży teren i kilka szlaków. Najciekawsze miejsca są jednak do zrobienia i przewodnik nie jest absolutnie potrzebny. Idziesz za tłumem;-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Sty 2018 22:54 

-- 02 Sty 2018 21:51 --

dziękuję pięknie za odpowiedzi, bo właśnie zakupiłam bilety! :)

w takim razie warto wykupić dwudniowe zwiedzanie Petry czy jeden dzień jest wystarczający by zobaczyć najważniejsze rzeczy?

-- 02 Sty 2018 21:54 --

@zzeke oczywiście Tobie dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Sty 2018 23:04 
Awatar użytkownika

srebrny
@malealekochane ja brałem dwudniowy pierwszy dzien (ok. 6h), drugi (ok.7h). Po pierwszym dniu stwierdziliśmy, że co my tu będziemy robić jutro, ale drugiego dnia jednak było co robić. Przeszliśmy w sumie po wszystkich ścieżkach z ichniejszej mapki, którą dostaje się na wejściu. Teoretycznie zajęło nam to ~13h, ale ten jest rozległy i taki spacer jest dość wyczerpujący. Dwudniowy okazał się jednak spoko opcją.
malealekochane uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 02 Sty 2018 23:26 

@littleboy1989littleboy1989 dzięki za informację! też myślę, że dwa dni to spoko, piękne miejsce :)))

@zzeke @ggebski @littleboy1989 jeszcze spytam, czy interesowaliście się tą kartą JordanPass gdzie widzę, że nawet Wadi Rum jest uwzględniona w atrkacjach https://jordanpass.jo/Contents/Jordan_Attractions.aspx ? i wiecie na jakiej zasadzie jest ta "darmowa pustynia"?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Sty 2018 23:40 

Ta "darmowa pustynia" to uniknięcie opłaty 5 JOD za wstęp na teren Wadi Rum:-)
 Profil Relacje PM off

#8 PostWysłany: 03 Sty 2018 00:04 

@zzeke super promocja :P ale ogólnie tak widzę, że wszystkie atrakcje to 50+10+5+5+...... a za samą karte jest 70 dinarów. kupowałeś? bo malo kto piszę, że kupił, a widzę, że się opłaca przy chęci zobaczenia Petry, pustyni i "zamków" w całej Jordanii :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Sty 2018 04:20 

jeszcze mam prośbę, mogłbyś mi @ggebski wskazać na mapie gdzie najlepiej pojechać by dostać się do wąwozu Wadi Hasa? bo pokazuje mi na mapie 100km od miasta Safi. byłabym bardzo wdzięczna :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Sty 2018 10:49 

Wejście do wąwozu Wadi Hasa jest dokładnie w miejscowości Sati po jego prawej stronie. Jadąc od polderów Morza Martwego widzimy Sati i kierujemy się na prawe obrzeże miejscowości. Jest tam coś w rodzaju fabryki kruszywa, a wejscie do wąwozu jest widoczne z drogi i tuz przy tej fabryce. Do Sati nie trzeba wjezdżać. Trafiłem tam bez żadnej mapy- każdy da radę. Najważniejsza wskazówka to prawe obrzeże miasta. Przy wspomnianej fabryce można zostawić samochód.Powodzenia
 Profil Relacje PM off

#11 PostWysłany: 14 Sty 2018 23:37 

@ggebski bardzo dziękuje! mapa google co innego pokazuje :) pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Sty 2018 16:25 

Wybieramy się (2 osoby) do Izraela/ Jordanii 01.02, lot z Gdańska do Ovdy, powrót 8.02, póki co w planach Aqaba (chyba tylko na nocleg), Petra(2 dni)
i pewnie jeszcze jakieś atrakcje na w sumie 4 dni w Jordanii, kolejne 3 dni najprawdopodobniej w Izraelu. Chętnie dołączymy do jakiejś innej dwójki, tak aby np. podzielić koszty przemieszczania się po Jordanii- ktoś, coś? ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 27 Sty 2018 16:33 
Awatar użytkownika

Loty: 215
Kilometry: 398 654
niebieski
@Martiraf My będziemy w Jordanii 3-5 lutego. W sobotę po południu odbieramy samochód w Aqabie, jedziemy do Wadi Rum, 4-go wieczorem jedziemy do Wadi Musa, następnego dnia Petra i powrót do Aqaby 5go wieczorem. Jesteśmy we 2 i chętnie podzielimy koszty samochodu.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#14 PostWysłany: 27 Sty 2018 16:50 

@smatekk dzięki za odzew- spróbuję zaplanować coś sensownego na pozostały czas przed i po ewentualnym dołączeniu do Was i jeśli mi się uda to byłoby super! Dam wkrótce znać w razie czego, choć nie będę ukrywać, że trochę 'rozbija' to nasz pobyt- nie będzie raczej sensu czasu na początku i końcu naszego pobytu spędzić w Izraelu, ale tak jak napisałam- może uda się znaleźć jakąś fajną opcję.
A może ktoś z forumowiczów coś podpowie?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Lut 2018 22:54 

smatekk napisał(a):
@Martiraf My będziemy w Jordanii 3-5 lutego. W sobotę po południu odbieramy samochód w Aqabie, jedziemy do Wadi Rum, 4-go wieczorem jedziemy do Wadi Musa, następnego dnia Petra i powrót do Aqaby 5go wieczorem. Jesteśmy we 2 i chętnie podzielimy koszty samochodu.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Proszę napiszcie po powrocie ile czasu trzeba zarezerwować na dojazd z Ovdy do wypożyczalni w Aqaba ? Przylot mamy o 11.30 , auro zarezerwowałem na 15 . Jest szansa dostać się tam wcześniej uwzględniając kontrolę w Ovdzie, przejazd eilat shuttle, przejście graniczne z Jordanią i dojazd taxi z granicy do centrum Aqaby?
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Lut 2018 01:12 
Awatar użytkownika

Loty: 223
Kilometry: 697 251
srebrny
@ggebski
Napisz proszę coś więcej o samym nurkowaniu.
Nurkowałeś z łodzi, jakiej klasy sprzęt , z jakim organizatorem i dlaczego tylko Pol h ?
Na stronach nie ma konkretnych spotów wymienionych i w zasadzie nie wiadomo czego można si spodziewać.

Jeszcze pytanie o drogi, w jakim są stanie.Czy osobówka poradzi sobie na luzie ? Nie chciałbym urwać osłony jak w Meksyku.

#17 PostWysłany: 22 Mar 2018 11:07 

-- 22 Mar 2018 11:00 --

Nurkowanie w Darna Divers Village polega na tym, że zgłaszasz chęć w recepcji hotelu. W zasadzie kręci tym całym interesem jedna młoda osoba- chyba właściciel. Mają cały sprzęt i instruktorów na miejscu. W moim przypadku on zaproponował miejsce nurkowania i podwyższył ustaloną internetowo kwotę o 20 JOD uzasadniając to tym że miałem dużą przerwę w nurkowaniu co jest bzdurą bo nurkowałem 8 miesięcy wcześniej na Malcie. Idą tam na łatwiznę i pewnie dlatego nurkowaliśmy po drugiej stronie ulicy choć sugerowałem, że wolałbym rafę w pobliżu zatopionego czołgu, co jest trochę dalej i pewnie im się nie chciało. Co do rodzaju sprzętu nurkowego nic nie powiem bo się na tym nie znam- po prostu był i działał. Długość nurkowania to zaledwie pół godziny co dla mnie jest też olewką klienta, ale tak zdecydował instruktor. Mam porównanie z Maltą, gdzie instruktor przez godzinę targał mnie po dnie morza w dużo niższej temperaturze i dużo mniej ciekawych widokach. Rozmawiałem z francuską która tez korzystała z usług Darna Divers i powiedziała, że koniecznie trzeba się z nimi targować i brać 2 nurkowania bo jest wtedy liczone taniej. Miejsce jest dobre bo blisko do zatopionego statku Cedar Pride i z Darna też tam organizują nurkowania. Powodzenia

-- 22 Mar 2018 11:07 --

[quote="ggebski"]Nurkowanie w Darna Divers Village polega na tym, że zgłaszasz chęć w recepcji hotelu. W zasadzie kręci tym całym interesem jedna młoda osoba- chyba właściciel. Mają cały sprzęt i instruktorów na miejscu. W moim przypadku on zaproponował miejsce nurkowania i podwyższył ustaloną internetowo kwotę o 20 JOD uzasadniając to tym że miałem dużą przerwę w nurkowaniu co jest bzdurą bo nurkowałem 8 miesięcy wcześniej na Malcie. Idą tam na łatwiznę i pewnie dlatego nurkowaliśmy po drugiej stronie ulicy choć sugerowałem, że wolałbym rafę w pobliżu zatopionego czołgu, co jest trochę dalej i pewnie im się nie chciało. Co do rodzaju sprzętu nurkowego nic nie powiem bo się na tym nie znam- po prostu był i działał. Długość nurkowania to zaledwie pół godziny co dla mnie jest też olewką klienta, ale tak zdecydował instruktor. Mam porównanie z Maltą, gdzie instruktor przez godzinę targał mnie po dnie morza w dużo niższej temperaturze i dużo mniej ciekawych widokach. Rozmawiałem z francuską która tez korzystała z usług Darna Divers i powiedziała, że koniecznie trzeba się z nimi targować i brać 2 nurkowania bo jest wtedy liczone taniej. Miejsce jest dobre bo blisko do zatopionego statku Cedar Pride i z Darna też tam organizują nurkowania.
Tam nurkowanie jest z brzegu bo rafy sa ok 20 m od lini brzegowej.
Jeśli chodzi o drogi to są w dobrym stanie i na całej trasie 1000 km jakie przejechałem Aqaba-Wadi Rum-Petra-Morze Martwe-Baptist Side-Ammann-Jerash-Madaba-Nebo-Aqaba nie widziałem żadnego zagrożenia dla auta. Trzeba tylko uważać na progi zwalniające, które są wszędzie i gęsto, nawet na autostradzie i wielokrotnie nie są oznakowane. W dzień je widać, ale podczas jazdy po zmroku trzeba się pilnować.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Wrz 2018 22:11 

Planuje wyjazd do Izraela i Jordanii. Czy lepiej jest zacząć od Jordanii a potem Izrael czy na odwrót. Dużo czytałam o opłatach. Jeśli zdecydują zacząć od Izraela to opłaty będę wyglądać mniej więcej
1. wiza jordańska 40 JOD
2. podatek wyjazdowy z Izraela 100 NIS,
3.dojazd do Petry z granicy taxi ok 100 JOD
.
Czy ktoś wie czy opłaty wyjazdowe z jordanii sa takie same jak wjazdowe? Jeśli wyląduję na lotniku w ammanie.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Wrz 2018 22:14 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie lepiej kupic Jordan Pass?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Wrz 2018 18:23 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
@Ginta
Raczej taniej będzie zacząć od Jordanii, choć najlepiej przelicz sobie wszystko krok po kroku. Opłaty wyjazdowe z Jordanii zależą od długości pobytu i przejścia graniczneg(na przykład na Moście Króla Husseina(Allenby) nie unikniesz zapłacenia 10 dinarów i za sam wyjazd, a do tego obowiązkowo za busy po jordańskiej i palestyńskiej stronie).
Do Petry możesz dojechać dużo taniej niż 100 JOD, a nawet urzędowe ceny za taksówkę z granicy są niższe.
Polecam zajrzyj na stronę kolegi i koleżanki z forum i wszystko przelicz:
https://www.wapniakiwdrodze.pl/jordania/jordania-wiza-do-jordanii/
https://www.wapniakiwdrodze.pl/jordania/jordan-pass-wiza-do-jordanii/

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość