Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Sie 2019 15:14 

Loty: 23
Kilometry: 76 062
Cześć, lecimy we trójkę na Islandię w terminie 01.11-04.11. W piątek przylatujemy o 18.20, wylot mamy po 19. Lecimy Wizzem z Krakowa. Zaczynam powoli planować trasę z uwzględnieniem wynajęcia jakiejś dacii Duster 4x4. Przeczytałem temat poniżej o 3 dniach na Islandii, jednak chciałbym go zweryfikować ze względu na inny termin w którym lecimy my. Wschód słońca jest dopiero o 9 rano, więc raptem jakieś 8-7 godzin jest słonecznych. Po przylocie chcemy pierwszą noc spędzić w Reykjaviku, żeby nie jeździć po nocy nie wiadomo ile kilometrów, rano byśmy się spakowali, uderzyli na Golden Circle, następnie już nie wracali do Reykjaviku, tylko poszukali spania gdzieś w okolicach Vik na południu. Naszkicowałem wstępny plan na pierwszy dzień, wychodzi samej jazdy 5 i pół godziny, więc albo z czegoś zrezygnujemy, albo znajdziemy spanie wcześniej niż w Vik. Jak to ugryźć?

Image
 Profil Relacje PM off  

City break w sercu Neapolu 🏛️🍕 4* hotel w centrum ze śniadaniami za 1215 PLN 🍴😎 City break w sercu Neapolu 🏛️🍕 4* hotel w centrum ze śniadaniami za 1215 PLN 🍴😎
HIT❗🔥😱 Loty na Azory z Europy za 128 PLN 💚🌊 z dolotem z Polski za 375 PLN‼️✈ HIT❗🔥😱 Loty na Azory z Europy za 128 PLN 💚🌊 z dolotem z Polski za 375 PLN‼️✈
#2 PostWysłany: 04 Sie 2019 17:23 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Trochę zależy od pogody, ja pod koniec X (27-28 X ) przyleciałem do Keflaviku o 22;30, nocleg miałem w okolicach Geysiru. Od rana zaliczyłem (gejzery, Gullfoss, Seljalandsfoss, przystanek pod Eyjafjallajökull, Skógafoss i dojechałem do Vik do Reynisfiara Beach, gdzie spędziłem ok 2 godzin. Do Keflaviku dojechałem na wieczór (gdyby ni moja fobia, że spóźnię się na samolot pewnie bym zahaczył o centrum Reykiaviku). Ale pogodę miałem fantastyczną.
Na waszym miejscu chyba bym wziął nocleg w okolicy Golden Circle - by zacząć zwiedzać przed tłumami - szkoda czasu, a z Reykiaviku i tak mało zobaczycie.
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 04 Sie 2019 17:54 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
niebieski
@tasiu
zobacz to
http://horgsland.is/english/guesthouses/
powinno Ci pasować

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Sie 2019 21:00 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 540
Kilometry: 841 615
@tasiu Jeśli chcecie Golden Circle, to polecam nocleg w Laugarvatn. Na Geysir pojedziecie z rana i będziecie mieli widoki prawie na wyłączność, bo przed wszystkimi wycieczkami ruszającymi z Reykjaviku. W samym Laugarvatn macie też na miejscu termalne baseny Fontana https://www.fontana.is/

#5 PostWysłany: 04 Sie 2019 22:28 

Pogody niestety nie przewidzimy, liczę tylko na to że będzie bezchmurne niebo i zobaczymy zorzę polarną. Chyba zrobimy tak jak piszecie, po odebraniu samochodu pojedziemy w kierunku golden circle, nocleg zaklepię albo w Laugarvatn albo dalej w Úthlíd, stamtąd jest do Geysir 15 minut samochodem. Pojedziemy gdzieś w koło do tego parku narodowego Þingvellir, pochodzimy trochę, i skoczymy na południe do Vik. To wszystko w sobotę (może wciśniemy geotermalne źródła), lecieć od Vik dalej na wschód czy pokręcić się w niedzielę w okolicy? Poniedziałek to raczej powrót do Reykjaviku i kręcenie się po mieście.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Sie 2019 22:42 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Jökulsárlón Glacier Lagoon Zdecydowanie

#7 PostWysłany: 06 Sie 2019 23:03 

Dzień nr 2: wstajemy w guesthousie gdzieś w Vík í Mýrdal, idziemy na plażę Reynisfjara, później fajnie by było zobaczyć wrak Douglasa DC3, następnie jechalibyśmy na Jökulsárlón, wg google maps 2.5 godziny drogi. Warto coś zobaczyć po drodze? Myślę że tam byśmy spali, rano zapakowalibyśmy się do auta i wracali powoli do Reykjaviku. Co byście zmienili? Co warto zobaczyć, czego nie, a na co nie starczy czasu?

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 06 Sie 2019 23:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 540
Kilometry: 841 615
Osobiście przy tak krótkim wyjeździe nie pchałbym się aż do Jökulsárlón z prozaicznego powodu - mnóstwo czasu spędzicie w samochodzie a w trudnych warunkach podróż z pewnością będzie dłuższa niż pokazuje google maps. Wzdłuż drogi do Vik macie jeszcze np.:
- przepiękny wodospad Skogafoss, gdzie warto sobie zrobić podejście, żeby spojrzeć z góry i ewentualnie pójść ścieżką w górę rzeki
- lodowiec Sólheimajökull
- Lava Center https://lavacentre.is/ - świetne na gorszą pogodę

#9 PostWysłany: 07 Sie 2019 00:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętaj tylko, że do wraku Dakoty nie podjedziesz już samochodem. Załóż więc bufor czasowy, bo od drogi idzie się tam kawałek (ca. 4 km. w jedną stronę).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość