Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Johor Bharu
#1 PostWysłany: 24 Cze 2015 09:24 

niebieski
Czy z powodów budżetowych podczas zwiedzania Singapuru warto rozważyć nocleg w Johor Baharu?
 Profil Relacje PM off  

City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️ City break w Maroku 🏰🌴 Loty + 3 noce w hotelu ze śniadaniami w Marrakeszu za 929 PLN ☀️
☀️ Słońce przez cały rok 🌴 Tydzień z wyżywieniem w 4* hotelu na Zanzibarze od 3799 PLN 🌊😍 ☀️ Słońce przez cały rok 🌴 Tydzień z wyżywieniem w 4* hotelu na Zanzibarze od 3799 PLN 🌊😍
 Temat postu: Re: Johor Bharu
#2 PostWysłany: 24 Cze 2015 09:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja mieszkałem w Geylang. Może dzielnica nie ciekawa (poszukaj w gogle) ale jest bezpiecznie, można znaleźć tanie noclegi no i jest blisko centrum (20-30 minut metrem)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Sie 2015 01:09 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
JONASZ napisał(a):
Czy z powodów budżetowych podczas zwiedzania Singapuru warto rozważyć nocleg w Johor Baharu?

Tak, nie jest moze za tanio ale zdecydowanie taniej niz w Singapurze. Spałem z miesiąc temu z jakieś 45 MYR za pokoj 2-osobowy i to byl najtansza opcja jaką udało nam się znaleźć. Dla porownania w SIN 18-20 singapurskich baksow za osobę w dormie ;)

#4 PostWysłany: 29 Sie 2015 01:53 

złoty
Nie wiem czy gra warta świeczki. Kiedyś też myślałem, że to ciekawa alternatywa, ale teraz dochodzę do wniosku, że więcej zachodu niż korzyści. Dojazd do Singapuru zajmuje chwilę (i kosztuje oczywiście, więc to też trzeba doliczyć do końcowego rachunku), a noclegi w dobrej lokalizacji JB też jakieś super tanie nie są. Te najtańsze to albo jakieś podłe albo gdzieś na obrzeżach, kilometry od centrum.

No chyba, że ringgit będzie dalej spadał, to wtedy może to być jakieś rozwiązanie.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Sie 2015 02:16 
Awatar użytkownika

niebieski
My też tak spaliśmy. Właściwie tylko 2-3 noce + 1 w Singapurze. Dosyć cieżko to wspominam, męcząco. Oszczędzilismy sporo kasy na tym ale dużo czasu też nam to zajęło. Wtedy innej opcji nie mieliśmy właściwie. Ale jeśli jest 1-2 noce w Singapurze to możesz rozważyć to, szczególnie jeśli później jedziesz wgłąb Malezji, z JB ceny dużo niższe. Interesujące jest to jak wiele osób tak podróżowało każdego dnia do pracy i z pracy oraz te dwa inne światy, szczególnie jak wejdziemy gdzieś w JB poza ośrodkiem celnym. Ale pamiętaj że wcześnie rano jest spory ruch i dodatkowo czasem się zdarzają kolejki cały dzień z okazji świąt itd.

#6 PostWysłany: 29 Sie 2015 09:35 
Awatar użytkownika

platynowy
A mozecie podzielic sie wskazowkami, jak dotrzec z Jahor Bharu do centrum Singapuru, ile zajmuje czasu, ile kosztuje i ew. czy na samej granicy jest jakas odprawa lub kolejka? Raczej nastawiam sie na transport publiczny niz samochod. Dzieki!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Sie 2015 22:08 

niebieski
'-akurat autosbusy SIN-JB są częste i tanie (muszę sprawdzić w notatkach ale okolo 3 dolarów singapurskich)

#8 PostWysłany: 30 Sie 2015 09:40 
Awatar użytkownika

platynowy
Dzieki za info o cenie! jesli jeszcze pamietasz skad/dokad jedzie ten bus i ile trwa przejazd... ?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 03 Wrz 2015 21:28 

niebieski
jaco027 napisał(a):
Dzieki za info o cenie! jesli jeszcze pamietasz skad/dokad jedzie ten bus i ile trwa przejazd... ?

koszt autobusu dokładnie 3,3 SGD , nocleg w Johor 42 MYR za pokoj 2-osobowy (najtanszy ale szukalem moze z pol godziny, w innych obok chcieli wiecej ale tez kwoty rzedu kilkudziesieciu zlotych ) Z tym, ze taniego hostelu (kryterium) szukałem w promieniu metrów od miejsca gdzie mnie wysadził autobus z Singapuru (centrum), nie zagłębiałem się w miasto :) Wiem, że jest też sporo hoteli tuż przy granicy z Singapurem (ludzie nocują po tej stronie i przez kilka dni np. dojeżdzają zwiedzać SIN)
Czas przejazdu o ile dobrze pamiętam to około 2 godzin, łącznie z zabawą na granicy, samej jazdy raczej niewiele :)
Gdzie jest przystanek autobusów ciężko mi wytłumaczyć bo po prostu pytałem ludzi jak tam dotrzec , a ze mase ludzi jezdzi tą trasą (chociazby codziennie tlumy Malezyjczykow do pracy) to raczej wiedza skad odjezdzaja busy :) Odjezdzaja co chwile wiec nie musisz na jakas konkreta godzine zdazyc :)
Są autobusy troszkę tansze ale za to bardziej przepelnione (i dluzej sie czeka pozniej na granicy) i takie, ktorym jechalem express czyli bodajze zolte. Te drugie sa szybsze, bo nie zatrzymuja sie na wielu przystankach w miescie i pozniej szybciej sie w nie wsiada po kontroli granicznej. Myk jest tez tak, ze trzeba trzymac swoj bilet bo niekoniecznie wsiadasz na granicy w ten sam autobus ktorym jechales wczesniej (tylko w dowolny autobus tej samej firmy) Jezdzi ich na tyle duzo, ze w zasadzie nie czekasz (naraz kilka przekraczalo granice) tylko jak sie odprawisz ustawiasz sie w dluga kolejke (to do tej tanszej wersji PKSa) albo machasz zoltym biletem i wsaidasz prawie od razu do busa expres ;) Ogolnie dosc sprawnie to wszystko zorganizowane :)
jaco027 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości