Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 14 Lut 2023 14:46 

Shaq napisał(a):
wojtek123 napisał(a):
Może troszkę nie na temat, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.

Czy na JFK lub Newark osoby posiadające wizę i ESTA stoją w tej samej kolejce? Bylem 2 razy na JFK, ale jakoś nie zwróciłem na to uwagi, a teraz potrzebuję takiej informacji.
Ostatnio (koniec lutego) na JFK był nawet podział na "first time Esta" i pozostałych

Rozwiniesz? Czym to skutkowało dla jednych i drugich?

Letni relaks nad Gardą 🏞️🍷 Loty i hotel ze śniadaniami i widokiem na jezioro za 1123 PLN Letni relaks nad Gardą 🏞️🍷 Loty i hotel ze śniadaniami i widokiem na jezioro za 1123 PLN
Kanary mniej znane 🏝️ Teneryfa i La Gomera w jednej podróży za 950 PLN 😍🔥 Kanary mniej znane 🏝️ Teneryfa i La Gomera w jednej podróży za 950 PLN 😍🔥
#22 PostWysłany: 14 Lut 2023 14:49 

HON fly4free
Byłem na JFK niedawno i nie zauważyłem, żeby były jakieś osobne kolejki dla tych z ESTA i tych z wizą, wszyscy stadnie idą razem...
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 14 Lut 2023 14:54 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 1 149 516
Pierwszoroczni z Estą stoją minutę dłużej niż recydywiści wynika z moich podróży ze znajomymi. W zeszłym roku byłem tyle razy w US na krótkich pobytach,że po przylocie do LAX usłyszałem tylko „how many hours this time Oskiboski?”
4 ludzi lubi ten post.

#24 PostWysłany: 14 Lut 2023 16:20 
Awatar użytkownika

Loty: 317
Kilometry: 619 201
niebieski
Hahah, dobrze wiedzieć, bo jakoś sie zdarzyłó, że mam w tym roku 3 razy USA i co prawda pobytu w 3 roznych stanach, i 3x tydzien, ale zastanawiało mnie czy mnie w związku z tym będą "zaczepiac" i zastanawia mnie co im iodpowiedzieć:
sorry ale byly promki na biznes i nie wypadało nie kupic ;)

#25 PostWysłany: 14 Lut 2023 16:47 
Awatar użytkownika

Loty: 92
Kilometry: 191 000
niebieski
micaj napisał(a):
Shaq napisał(a):
wojtek123 napisał(a):
Może troszkę nie na temat, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie.

Czy na JFK lub Newark osoby posiadające wizę i ESTA stoją w tej samej kolejce? Bylem 2 razy na JFK, ale jakoś nie zwróciłem na to uwagi, a teraz potrzebuję takiej informacji.
Ostatnio (koniec lutego) na JFK był nawet podział na "first time Esta" i pozostałych

Rozwiniesz? Czym to skutkowało dla jednych i drugich?

Ci z ESTA stali około godziny dłużej. Wszyscy stali razem do pewnego momentu a gdy już dochodziliśmy do barierek strażniczka dzieliła na dwie takowe właśnie grupy.

#26 PostWysłany: 26 Lip 2023 18:16 

Istvan napisał(a):
Czesc,
Mam do kupienia lot krajowy w USA, United z wylotem z Nowego Jorku. Co ciekawe, w podobnych godzinach do wyboru mam wylot albo z JFK albo z EWR (Newark). Jak radzicie, z ktorego lotniska wybrac wylot biorac pod uwage latwosc dojazdu z Manhattanu i samo lotnisko (kolejki, szybkosc odprawy, itd...)?
Z gory dzieki za rady!

Wracając do początkowego pytania w wątku - jak odpowiedzielibyście w 2023 roku?
Mam lot z NYC do Warszawy, do wyboru z JFK lub Newark, muszę się dostać na lotnisko z Manhattanu.
Która opcja jest szybsza /wygodniejsza /tańsza?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 26 Lip 2023 18:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Obie są tak samo czasochłonne, EWR jest wygodniejsze, JFK jest tańsze.
Mam nadzieję, że pomogłam
4 ludzi lubi ten post.
Bossa uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 26 Lip 2023 19:30 

niebieski
Zawsze wracaliśmy z JFK, ostatnio pierwszy raz wylatywaliśmy z EWR i bardzo przyjemne i szybkie połączenie z Penn Station . Natomiast na samym lotnisku dość długa kolejka na bezpieczeństwie i mało miejsca na odlotach. Ale jeśli piszemy o samym połączeniu to EWR jest jak najbardziej ok.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 26 Lip 2023 20:51 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 1 149 516
Japonka76 napisał(a):
Dojazd z EWR na Man nie jest droższy niż z JFK. Upierdliwy ale nie droższy niż JFK
Bossa lubi ten post.

#30 PostWysłany: 27 Lip 2023 09:51 

oskiboski napisał(a):
Japonka76 napisał(a):
Dojazd z EWR na Man nie jest droższy niż z JFK. Upierdliwy ale nie droższy niż JFK

Rozumiem, że bardziej "upierdliwy" niż na JFK :) ? Z walizkami, etc.

I jeszcze - co do sprawności i organizacji obsługi na lotniskach - czy któreś z nich ma przewagę wedle Waszych doświadczeń?
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 27 Lip 2023 09:59 

niebieski
Dojazd na EWR jest nieupierdliwy przy założeniu że jedziemy z Penn Station i wydamy na to prawie $20 na osobę
Dojazd na EWR jest upierdliwy jeżeli jedziemy z bardziej południowego Manhattanu i chcemy, w duchu F4F, zrobić to za $4.35 (a jest upierdliwy przez koniecznośc użycia autobusu 62 który jeździ w weekendy co 20 miniut)

W mojej opinii EWR jest bardziej obskurny niż JFK, ale na każdym z tych lotnisk byłem tylko po dwa razy więc nie do konca mam zdanie
W mojej również opinii to czy EWR czy JFK nie ma specjalnie znaczenia. Można rzucać monetą.
 Profil Relacje PM off
Bossa lubi ten post.

#32 PostWysłany: 22 Mar 2024 23:18 

Loty: 1052
Kilometry: 1 034 002
platynowy
Ja w ostatnią niedzielę pojechałem właśnie z południowego Manhattanu i wszystko poszło bardzo sprawnie.
Kilkuminutowy spacer na stację WTC, stamtąd pociągiem na Penn Station. Między przyjazdem pociągu a odjazdem autobusu 62 (jeździ w weekendy co pół godziny, ale chyba czasami jest też 67, więc jak się dobrze trafi, to nie będzie się czekać dłużej niż kilka minut).
Całkowity koszt to 2,75 USD za pociąg i 1,75 za autobus (kosztuje 1,60, ale trzeba mieć odliczoną kwotę).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość