Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 07 Lis 2023 16:57 
Awatar użytkownika

Loty: 717
Kilometry: 989 932
platynowy
Jeśli się powiedziało A wypada powiedzieć B - czas kończyć tę nieudana relację.

Na zachodzie Esplanady było również ciekawie. Zacząłem od monumentu poświęconemu prezydentowi przenosicielowi.

Kubiczek brzmi słowiańsko i rzeczywiście pochodzenie tego brazylijskiego prezydenta było czeskie, ale też romskie

W każdym razie pomnik ma ładny. Muzeum pod nim nie chciało mi się zwiedzać.

Image

Image

Ale muzeum obok poświęconego pierwotnej ludności Brazylii ominąć nie mogłem że względu na betonowy język. Zresztą jest ono bezpłatne, a ekspozycja całkiem ciekawa

Image

Image

W przerwie od oglądania budowli mogłem przyjrzeć się różnym technikom zbierania mango

Image

Image

Kolejne budowle były niezmiernie ciekawe (choć nie wiadomo czemu budynki administracyjne znajdowały się w tej części głównej alei Brasilii, bowiem jest ona dedykowana głównie rozrywce i sztuce (teatr, taniec, sport) oraz nauce - muzeum kosmosu

Sąd stanowy
Image

Hala sportowa

Image

Image

Image
Image

Image

Muzeum kosmosu

Image

Fragment zabudowań dedykowanych muzyce i tańcowi

Image

Przystanek!!!

Image

Dalej teatr, galeria, wspaniale ciągi komunikacyjne i wreszcie wieża telewizyjna

ImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN 🔥SZTOS🔥 1.000.000 miejsc w promocji Air Arabia ❗😲 Łap tanie loty z Warszawy i Krakowa od 803 PLN
Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN Do Australii z dużym bagażem 🦘✈️🧳 Bilety do Adelajdy oraz Brisbane od 3143 PLN
#22 PostWysłany: 07 Lis 2023 17:22 
Awatar użytkownika

platynowy
Kolejne kilka godzin spędziłem na oglądaniu północnego skrzydła. Ciekawie, choć nie tak ładnie jak na południowym, więc tylko jedno zdjęcie i zamknięte Polonicum znajdujące się naprzeciwko

Image

Image

Kolejny dzień to podróż do Rio. Nie pamiętam czy już wspominałem, ale bardzo mi się nie chciało tam lecieć. Jednak nie udało mi się zamienić biletu na taki z przesiadką w Sao Paulo, więc tam jednak dotarłem.

Na bilet z przesiadką nie udało mi się zamienić biletu, co nie znaczy że w ogóle żadna zmiana mi nie wyszła. Ranny lot zmieniłem na mniej ranny, a przede wszystkim lotnisko z GIG na SDU. Nie byłem świadomy jaką to robi różnicę. SDU leży dokładnie w centrum miasta, a jak ma się szczęście (ja nie miałem) ląduje się przelatując obok największych atrakcji miasta. I tak było ciekawie.

To widok z salonu na lotnisku

Image

Wyszedłem z lotniska i już wiedziałem, że byłem niemądry nie chcąc zobaczyć Rio. Tak mi się podobało że pojechałem nie do tego hotelu w którym miałem rezerwację, ale podróż wlokącym się tramwajem z widokami na opuszczone centrum była przyjemna.

Centrum było opuszczone bo niedziela. Postanowiłem pojechać na Copacabanę. Wsiadłem w wypełniony autobus i przeżywając nieuzasadnione lęki o zawartość moich kieszeni patrzyłem na świąteczne życie: jakiś pchli targ, rozstawione stoliki i setki biesiadujących ludzi.

Na Copacabanie tłumów nie było bo 25 stopni i czerwone flagi. Wróciłem do centrum zobaczyć katedrę. Cudo! Warto zauważyć, że pod dzwonnicą jest bar

Image

Image

Image
Image

Image

Image

Image

Image

Dalej podążyłem za dźwiękiem muzyki. Okazało się, że na parkingu była jakaś impreza - biletowana. Kawałek dalej grali na ulicy postanowiłem zamówić sobie jakieś jedzenie i posłuchać. Potem wróciłem do hotelu i już wiedziałem, że muszę wrócić do tego miasta, zwłaszcza że oprócz ciekawej architektury ma ono do zaoferowania niezwykłą atmosferę, dżunglę na każdym niezabudowanym miejscu i te górki układające się w całe pasma z wiszącymi nisko chmurami. Niezwykłe!

ImageImageImageImageImageImageImageImage
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 07 Lis 2023 17:45 
Awatar użytkownika

platynowy
Drugiego dnia udałem się oglądać kolejnego Niemeyera, a zaraz potem Calatravę. Niemeyer jest po drugiej stronie zatoki w bardzo przyjemnej spokojnej okolicy. Samo muzeum jest w remoncie, ale na szczęście ma on miejsce wewnątrz

WImage

Image

Image

Image

Później chwilę przeszedłem się po właściwym centrum

Image

ImageImageImage

I trzeba było jechać na lotnisko, choć jeszcze dobę wcześniej wydawało mi się, że do Sao Paulo będę wracał autobusem. Miałem bilet z późniejszą datą, który w wyniku dwóch zmian nie różnił się godziną o niezbędne do uzyskania prawa do zmiany 30 min. Różnymi kanałami próbowałem tłumaczyć, że to co prawda 15 min, ale inny numer lotu, a pierwotny jest godzinę później. Nic nie wychodziło do czasu kiedy udałem się do stanowiska GOLa na SDU. Tam po pierwsze znali angielski po wtóre w mig zrozumieli moje argumenty i bilet zamienili, niestety nie na wylot z SDU.

Na lotnisko postanowiłem pojechać komunikacją publiczną, choćby dlatego, że po drodze była Maracana

Image

Image

Zajęło mi to więcej czasu niż myślałem, bo na ostatnią przesiadkę do BRT poszedłem na niewłaściwy przystanek.

Już nawet bałem się, że nie zdążę bo nie mogłem odprawić się online, a trafiłem na gigantyczną kolejkę do checkinu.

Kiedy już się wszystko udało zobaczyłem, że mój samolot jest spóźniony o godzinę. Trudno poszedłem do restauracji na PP, potem do najlepszego z dotychczasowych salonów i nie przejmowałem się jakoś specjalnie, bo miałem 7h zapasu.

Jednak po 2h samolot już z pierwotnej piętnastej miał przewidywany termin odlotu o 19. Poszedłem dowiedzieć się o co chodzi. Obsługa okazała się super pomocna - powiedziano mi, żebym poszedł do stanowiska GOLa i próbował zmienić bilet - co uczyniłem.

Ostatecznie samolot spóźnił się 7h i przyleciał tak, że bym nie zdążył na mojego Latama.

Ale ja w tym czasie już na GRU spokojnie odwiedziłem kolejną restaurację na PP, a potem poszedłem do salonu Latam.

Polecam B777 Latamu w C. Świetna konfiguracja siedzeń pozwalająca na prywatność, łóżko długie. Jeśli chodzi o papu, to nic specjalnego, choć złe nie było. Ja przede wszystkim smacznie i wygodnie spałem.

Kiedy wylądowałem we Frankfurcie dostałem potwierdzenie wpłynięcia 600 EUR od Luftwaffe za opóźniony lot w tamtą stronę. Potem jeszcze odzyskałem 26 EUR taxow za niepoleciane powrotne odcinki

Bardzo polecam Brazylię, ja się zakochałem w tym kraju i muszę tam wrócić
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości