Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Jerozolima
#21 PostWysłany: 07 Kwi 2015 22:42 

Sudoku napisał(a):
mc2 napisał(a):
Słyszał ktoś o mszy świętej odprawianej w Jerozolimie po polsku? Nie mogę znaleźć informacji w Internecie, a siostry z Domu Polskiego nie odpowiadają na maila ;)

Nie wiem, do którego Domu Polskiego piszesz. Ale przynajmniej w Nowym, to jest chyba jedna siostra, która głównie utrzymuje kontakt, więc jak ona np. wyjedzie, to rzeczywiście może nikt nie odpisać. Ale można spokojnie tam dzwonić.

Hehe, siostra Róża chyba czyta to forum, bo przed chwilą odpisała ;)
s. roza napisał(a):
W Domach Polskich w Starym miescie i Nowym o godzinie 7.00 rano

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#22 PostWysłany: 17 Paź 2015 22:36 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
A jak z bezpieczenstwem? Czyta sie ostatnio duzo o atakach na Zydow. Wybieram sie z rodzina na Wielkanoc, tez zatrzymamy sie u Siostr.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 18 Paź 2015 00:18 

srebrny
aviel napisał(a):
A jak z bezpieczenstwem? Czyta sie ostatnio duzo o atakach na Zydow. Wybieram sie z rodzina na Wielkanoc, tez zatrzymamy sie u Siostr.

info z czerwca 2015 :
napiecie jest, duzo ludzi z bronia, ale w miare bezpieczenie. poza jakimis tam incydentami,
np. przy wejsciu do sciany placzu kilka starych grubych arabek ubranych w swoje stroje od stop do glow
krzyczalo na caly ryj allah akbar czy cos takiego, masakra, zastanawialismy
sie z dziewczyna czy sie zaraz wysadza czy nie, zydzi sie smieli
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 18 Paź 2015 09:01 

srebrny
Tam jest sytuacja dynamiczna, zmienia sie kazdej godziny.
Podawanie info sprzed 4miesiecy, to zadna informacja. Chyba, ze mial to byc pretekst do zaprezentowania swoich zlotych mysli.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 18 Paź 2015 09:17 

srebrny
no coz, jesli info sprzed 4 miechow stare to ok, niech sie ktos wypowie co wrocil 3 dni temu.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 18 Paź 2015 09:27 

jacek96 napisał(a):
Tam jest sytuacja dynamiczna, zmienia sie kazdej godziny.
Podawanie info sprzed 4miesiecy, to zadna informacja. Chyba, ze mial to byc pretekst do zaprezentowania swoich zlotych mysli.

dokładnie, też byłem w czerwcu br. i pisanie komuś kto tam jedzie w marcu 2016r., że tam panuje względny spokój to lekkie nadużycie, skoro od kilku dni piszą o zamieszkach wskazujących na wybuch 3 intifady (wiem, media przesadzają, ale tez kilku Izraelczyków zadźgali nożami, na szczęście nie wpadli na to by atakować turystów)
Póki co linie lotnicze latają, jak byłem to generalnie tylko w Tel Avivie nie czuło się, że jest tam jakiś konflikt bo i wojska na ulicach praktycznie nie było w ogóle, Jerozolima i Autonomia to już inna bajka
 PM off  

#27 PostWysłany: 18 Paź 2015 10:36 

No właśnie - sytuacja zmienia się z dnia na dzień. Dziś można napisać, że bezpiecznie (albo i nie) a ktoś poleci za tydzień i będzie zupełnie inaczej. Taki to rejon, niestety. I tak jest nie od dziś i trzeba się z tym liczyć planując wyjazd. Ja też byłam w czerwcu, napięcia wyczuwalne wszędzie w mniejszym lub większym stopniu. Cieszę się, że byłam, bo nie wiem czy teraz zdecydowałabym się tam wybrać.
 PM off  

#28 PostWysłany: 18 Paź 2015 10:41 

srebrny
ciesze sie rownie i ja ze bylem, watpie zebym wrocil tam szybko.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 18 Paź 2015 11:13 

niebieski
W Jerozolimie sytuacja potrafi zmienić się w ciągu kilkunastu minut. Drobny incydent potrafi zebrać w kilka chwil kilkadziesiąt osób, wojsko, protestujących. Po prostu trzeba być cały czas czujnym.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 18 Paź 2015 11:49 

Wróciłem 3 dni temu z Izraela. W Jerozolimie zawsze czuć napięcie, niezależnie od sytuacji.
Czuliśmy się bezpiecznie, ponieważ jest pełno policji a ewentualne zamachy, są bardziej
rozdmuchiwane przez media niż rzeczywiste zagrożenie. Tak naprawdę jeśli coś się dzieje, to policja
blokuje drogę i nie przejdziesz. Nas to spotkało na jednej z bram. Ostrożności nigdy za mało,
ja raczej unikałem arabskich dzielnic - ale ogólnie nie ma tragedii.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 18 Paź 2015 11:55 

jachub napisał(a):
Wróciłem 3 dni temu z Izraela. W Jerozolimie zawsze czuć napięcie, niezależnie od sytuacji.

Nic nie piszesz o wycieczkach z Jerozolimy do Betlejem i innych arabskich miast, sam odpuściłeś, czy też sytuacja na miejscu obecnie wyklucza wycieczki tam?
 PM off  

#32 PostWysłany: 18 Paź 2015 12:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

michcioj napisał(a):
ciesze sie rownie i ja ze bylem, watpie zebym wrocil tam szybko.

Ja też już mam podróż i zwiedzanie Izraela za sobą, ale przecież rok temu odwołano loty, potem wznowiono. W tym rejonie świata sytuacja jest bardzo dynamiczna. W końcu to obszar, gdzie cały czas toczy się wojna, od lat. Nie ma co gdybać, może za pół roku znów tam będzie spokój, a może za rok będzie znów ostry konflikt.
Pamiętam, że się trochę bałam jadąc tam (tylko z koleżanką), a potem oprócz wszędzie obecnych żołnierzy, czy w drodze, czy w kolejnych hostelach, czy w autobusach, czy zwiedzając Palestynę, czułam się jak w kraju na pograniczu konfliktu. Dyskretna ostrożność, ale to właśnie dawało mi poczucie bezpieczeństwa. W Tel Awiwie i Elacie nie odczuwałam zupełnie zagrożenia.
Ja nie napiszę że nie wrócę tam, bo chciałabym jeszcze wrócić.

#33 PostWysłany: 20 Paź 2015 09:06 

Anonymous napisał(a):
jachub napisał(a):

Nic nie piszesz o wycieczkach z Jerozolimy do Betlejem i innych arabskich miast, sam odpuściłeś, czy też sytuacja na miejscu obecnie wyklucza wycieczki tam?

Sam odpusciłem. Te rejony mnie nie interesują zbytnio. Nad morzem martwym spokojnie i w tel awiwie również.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 24 Kwi 2017 22:51 

niebieski
Witam, w planach mam podróż do Izraela. Po przylocie, z lotniska planuję od razu przetransportować się do Jerozolimy. Teraz pytanie, ile dni, wg Was przeznaczyć na Jerozolimę? Z przylotem i wylotem wychodzi siedem dni, w tym pięć pełnych. Czy na Jerozolimę, Betlejem to mało, czy aż nadto? Czy może jakieś inne atrakcje są w okolicach na całodzienną, pieszą lub autobusową wyprawę?

Kolejna rzecz, o której mało kto pisze, to jak wygląda kwestia wejściówek w Jerozolimie? Czy kościoły, zabytki są płatne czy darmowe do zwiedzania? Jeżeli płatne to jakie atrakcje i jak to wygląda cenowo? Już wiem, że budżetowo to nie wyjdzie, ale warto się przygotować na dodatkowe koszty.

Pozdrawiam,
Marek.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 20 Cze 2017 13:36 

Właśnie wróciłem z Jerozolimy i muszę powiedzieć, że 3 dni intensywnego zwiedzania to akurat na Jerozolimę i Betlejem. Wejście do zabytków sakralnych bezpłatne, czasami proszą o dowolne datki. Muzeum Izralea jest płatne. Najwięcej wydatków idzie na jedzenie i transport.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 20 Cze 2017 14:19 

Loty: 115
Kilometry: 138 119
niebieski
Wybieram się 28 czerwca na jednodniowke do Izraela. Chciałbym pojechać do Jerozolimy ciekawsze miejsce jak myślę. Jama panuje tam teraz atmosfera? Jak wygląda bezpieczeństwo i poruszanie się po mieście?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 20 Cze 2017 14:32 
Awatar użytkownika

Loty: 1008
Kilometry: 2 185 395
niebieski
Także lecę 28 JUN; wybieram się do Jerozolimy, masz ochotę dołączyć? Auto na połowę!
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 20 Cze 2017 15:02 

niebieski
@emto
Na autobusową wyprawę z Jerozolimy polecam:
Morze Martwe (arab. ألبَحْر ألمَيّت, Al-Bahr al-Majit, hebr. יָם הַ‏‏מֶ‏ּ‏לַ‏ח, Jam haMelach, Morze Soli) – słone jezioro bezodpływowe położone w tektonicznym Rowie Jordanu, na pograniczu Izraela i Jordanii.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 20 Cze 2017 15:11 

spejson911 napisał(a):
Wybieram się 28 czerwca na jednodniowke do Izraela. Chciałbym pojechać do Jerozolimy ciekawsze miejsce jak myślę. Jama panuje tam teraz atmosfera? Jak wygląda bezpieczeństwo i poruszanie się po mieście?

Atmosfera bardzo przyjazna. Trzeba się po prostu przyzwyczaić do obecności wojska i policji z karabinami. Widok szkolnej wycieczki z dzieciakami ok. 8 lat i nauczycielem z kałachem bezcenny aczkolwiek przygnębiający...
28 czerwca to już będzie po Ramadanie więc tym bardziej powinno być spokojnie.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 20 Cze 2017 15:54 

Loty: 155
Kilometry: 370 915
srebrny
slaweko napisał(a):
Także lecę 28 JUN; wybieram się do Jerozolimy, masz ochotę dołączyć? Auto na połowę!

Tylko po co ten samochód?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 117 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość