Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Jebel Toubkal
#101 PostWysłany: 24 Lut 2025 22:42 

srebrny
@ArkadioMorales jeśli kiedykolwiek sam coś organizowałeś, to znalezienie przewodnika (który teoretycznie jest wymagany) oraz załatwienie noclegu taniej wyjdzie.
Post wyżej masz moje pewnie jeszcze aktualne informacje (z listopada 2024). Za przewodnika zapłaciliśmy ze znajomymi ~93 EUR, natomiast za nocleg w schronisku Refuge du Toubkal (French Alpine Club) 34 EUR w pokoju 16 osobowym (w cenie były 3 posiłki i herbata na ogrzanie dowoli). Na 2 os. wychodzi 171 EUR, więc oferta 205 EUR, to nocleg dla przewodnika :) Całkiem uczciwie za załatwienie wszystkiego :)
 Profil Relacje PM off  

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#102 PostWysłany: 25 Lut 2025 06:43 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Jak coś to Mam gdzieś nawet kontakt do przewodnika. Naprawdę spoko się wydawał i znał wszystkich na szlaku
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 25 Lut 2025 08:51 

Jasne, organizacja to dla mnie nie problem. Bardziej chciałem się zorientować w aktualnych stawkach a przy okazji zostawić namiar na przewodników dla innych. Alternatywnie napisałem do wspomnianego tutaj gościa z fanpagem na FB Trip Toubkal Mount. Aktualne stawki to 1000 MAD za samego przewodnika (+/-96 eur), ale już 3000 MAD za pełny zestaw - czyli, że oni ogarniają nocleg w schronisku francuskim i 2 lub 3 posiłki (tego nie potwierdzałem). W takim układzie moja pierwsze propozycja jest korzystniejsza. Ale rzeczywiście ogarnięcie tej wycieczki samemu to nie jest jakiś kłopot i koszt samego przewodnika jest najrozsądniejszy chyba.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 25 Lut 2025 09:17 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Jakoś dużo mi się wydaje. Kojarzę że płaciłem mniej a potem żałowałem że sam nie ogarnąłem bo nie wiedziałem gdzie jest posterunek ;) tylko wtedy był wyłącznie jeden, później mogło się to zmienić
 Profil Relacje PM off  

#105 PostWysłany: 25 Lut 2025 17:47 

srebrny
@darek M. w swoim poście opisałem jak to zrobić za 100 MAD za dwójkę :) Dla przypomnienia:
tetr1s napisał(a):
Dla osób, które nie chcą w ogóle przewodnika mały tip - można dojść do posterunku i poczekać na jakąkolwiek grupę. Tak spotkaliśmy cztero osobową ekipę (w tym dwójkę rodaków), którzy zapytali, czy mogą do nas dołączyć i za 50 MAD na osobę mogli dojść do Café Chamharouch (oczywiście nie trzeba się tam zatrzymywać ;)).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 105 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość