Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kežmarok
#1 PostWysłany: 21 Wrz 2015 23:21 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Wart odwiedzenia zamek
Załącznik:
20150920_114536_resized.jpg
20150920_114536_resized.jpg [ 134.94 KiB | Obejrzany 8672 razy ]

I skwer z synagoga (po prawej) kościołem ewangelickim ( bialy posrodku) i cerkwia ( po lewej) wszystko w bezpośrednim sąsiedztwie
Załącznik:
20150920_120144_resized.jpg
20150920_120144_resized.jpg [ 216.65 KiB | Obejrzany 8672 razy ]

Ostatnio edytowany przez tom971, 22 Wrz 2015 07:52, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
 Temat postu: Re: Kežmarok
#2 PostWysłany: 22 Wrz 2015 05:39 

srebrny
Akurat zamek w Kežmarku jakoś wybitnie nie porywa... Owszem, jeśli ktoś już jest w tym mieście, to można odwiedzić, ale żeby specjalnie tam jechać dla samego zamku - moim zdaniem nie ma sensu. Na Słowacji jest o wiele więcej bardziej ciekawych miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 22 Wrz 2015 07:58 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie twierdzę że jest inaczej.
Dlaczego tych miejsc nie opiszesz , tylko marudzisz na mniejszą attakcje?

#4 PostWysłany: 22 Wrz 2015 08:19 

srebrny
tom971 - przecież właśnie pisałem o ciekawych zamkach w innym wątku o atrakcjach Słowacji.
Tutaj po prostu zwracam uwagę, żeby ktoś się nie rozczarował, specjalnie do Kežmarku tylko dla tego zamku moim zdaniem nie ma sensu jechać, ale jest to oczywiście subiektywne zdanie.
Dla mnie Kežmarok, sąsiedni Poprad czy np. Martin to słowackie miasta zupełnie bez wyrazu i nie warte odwiedzin.
W przeciwieństwie chociażby do nieodległego od Popradu miasteczka Levoča, czy nieco dalszych - Bardejova oraz Preszowa.

Poza tym zdecydowanie mogę polecić miasta na południu i wschodzie Słowacji, które mają jeszcze dawny węgierski klimat, jak np. Koszyce, Rožňava, czy Użgorod, ten ostatni będący jeszcze kilkadziesiąt lat temu w granicach Czechosłowacji.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Wrz 2015 08:38 

Zbanowany
niebieski
A ja z kolei zdecydowanie mogę polecić do odwiedzenia Bańską Bystrzycę oraz niedaleką Bańską Szczawnicę.

Co ciekawe w okresie Austro-Węgierskim było to jedne z niewielu większych miast na terytorium obecnej Slowacji (po Żylinie), gdzie Słowacy, a nie Węgrzy stanowili większość mieszkańców.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Wrz 2015 09:11 
Awatar użytkownika

HON fly4free
sranda napisał(a):
Tutaj po prostu zwracam uwagę, żeby ktoś się nie rozczarował, specjalnie do Kežmarku tylko dla tego zamku moim zdaniem nie ma sensu jechać, ale jest to oczywiście subiektywne zdanie.
Dla mnie Kežmarok, sąsiedni Poprad czy np. Martin to słowackie miasta zupełnie bez wyrazu i nie warte odwiedzin.

Twoje subiektywne zdanie - które i ja podzielam.
Zważ tylko na fakt, ze niektórzy nie jeżdżą tam gdzie chcą, tylko tam gdzie ich wysyłają. Dzięki takiej info kiedyś nie umarłem z nudów w Svicie...
..to może i komuś pomogę nie 'umrzeć w butach; w Kieżmarku.

#7 PostWysłany: 18 Sie 2016 22:58 

Jeśli już ktoś chce jechać do Kezmarku to warto się tam udać podczas festiwalu Elro (warto bilety kupić wcześniej przez internet aby zaoszczędzić), wtedy miasto jest trochę bardziej ożywione. Przyjeżdżają tam wystawcy z różnych krajów i sprzedają ręcznie robione wyroby, są koncerty, atrakcje w zamku. Jednak mimo tego wszystkiego i tak nie będzie się miało co tam robić przez więcej niż kilka godzin.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Sie 2016 17:23 
Awatar użytkownika

Zamek w Kieżmarku można jak najbardziej odwiedzić. My byliśmy tam przy okazji pobytu w Bukowinie Tatrzańskiej. Z tego co pamiętam jechaliśmy nieco ponad pół godziny samochodem, więc blisko od granicy.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość