Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Sty 2013 11:38 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 313 106
Ostatnio m.in dzięki Alitalii trochę forumowiczów polatało do Japonii, byłbym wdzięczny za rozwianie wątpliwości w 3 kwestiach:
- czy w miarę nowe smartfony (HTC Desire, HTC Desire C) będą w Japonii działać? (nie chodzi mi o tryb samolotowy ;))
- czy opłaca się pomyśleć o zakupie obiektywów (Canon, Nikon)? O ile są tańsze, jeśli w ogóle?
- czy to prawda, że lotniska są wyposażone w skanery termowizyjne wyłapujące pasażerów z gorączką? Jeśli tak, to co się dzieje, jeśli faktycznie wyłapią? Od jakiej temperatury?

City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN City break w Rzymie 🏛️🍕 3 dni w Wiecznym Mieście za 689 PLN
Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN Relaks w Szarm el-Szejk 🏝️🎄 All inclusive w 4* hotelu za 1799 PLN
#2 PostWysłany: 04 Sty 2013 12:03 

Co prawda dopiero lecę 9 tego ale zdążyłem się zorientować że komórki z 3g działają bo u nich niema już gsmu

myślę że te skanery nie są jakieś mega czułe i ludzie maja różne temperatury ciała wiec ja bym się raczej tym nie przejmował

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Sty 2013 12:09 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
W Japonii w listopadzie bez problem dzialala moja Nokia E52 (wyswietlalo sie caly czas 3G, gdy w Krakowie non stop mam 3,5G) iPhone kolegi dzialal bez zarzutu.

Patrzylem za filtrem UV do obiektywu, ktory BTW pekl mi w Bergamo w drodze na MXP.. nie oplacalo sie, kupilem na allegro. Jak z obiektywami to nie wiem.

Co do skanerow temperatury to nie wiem ale jest na przylocie w NRT taka strefa z dywanem przez ktora wszyscy ida, stoi pan z boku w maseczce i pewnie wylapuje, ale nie pamietam czy patrzylby w monitor.

#4 PostWysłany: 09 Sty 2013 12:13 

Obiektywy średnio się opłaca (sam o tym myślałem). Z body już jest korzystniej - zastanawiam się nad kupnem Canona 5DIII. Komputery są sporo tańsze. Zerknij tutaj:

http://kakaku.com/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 09 Sty 2013 17:27 

aarekk napisał(a):
Ostatnio m.in dzięki Alitalii trochę forumowiczów polatało do Japonii, byłbym wdzięczny za rozwianie wątpliwości w 3 kwestiach:
- czy w miarę nowe smartfony (HTC Desire, HTC Desire C) będą w Japonii działać? (nie chodzi mi o tryb samolotowy ;))
- czy opłaca się pomyśleć o zakupie obiektywów (Canon, Nikon)? O ile są tańsze, jeśli w ogóle?
- czy to prawda, że lotniska są wyposażone w skanery termowizyjne wyłapujące pasażerów z gorączką? Jeśli tak, to co się dzieje, jeśli faktycznie wyłapią? Od jakiej temperatury?

Smartfony działają normalnie i nie ma żadnych problemów z roamingiem, zasięg jest wszędzie.

Nie opłaca się kupować obiektywów, bo ceny są takie same jak w Europie.

Nie spotkałem się z takimi skanerami, co prawda mają tam jakieś przy wyjściu z lotniska stanowisko z lekarzami jakby ktoś się źle czuł itp ale to raczej lipa ;) wracałem z gorączką i nikt mnie o nic nie pytał.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 09 Sty 2013 18:55 
Awatar użytkownika

w Naricie są faktycznie skanery na temperaturę, ale przechodziłem przez nie z co najmniej lekką gorączką i nic niepokojącego się nie stało. być może od pewnej temp. coś sygnalizuje?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Sty 2013 20:40 
Awatar użytkownika

aarekk napisał(a):

Nowych się nie opłaca. Ale używane już bardzo.
Np. używany obiektyw Canon 70-200 2.8 II USM, znajdziesz za 5200 zł i kolejne 600-800 zł się wytargujesz.
Widziałem te używane szkła i wyglądają jak totalnie nowe!
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Lut 2013 02:04 

niebieski
niewielki napisał(a):
aarekk napisał(a):

Np. używany obiektyw Canon 70-200 2.8 II USM, znajdziesz za 5200 zł i kolejne 600-800 zł się wytargujesz.

Gdzie moge znalezc sklep z uzywanymi obiektywami w Tokyo?

btw w niektorych aparatach jak np sony menu jest tylko w japonskim i nie mozna tego zmienic przez zaden firmware update.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Lut 2013 02:14 

guest napisał(a):
niewielki napisał(a):
aarekk napisał(a):

Gdzie moge znalezc sklep z uzywanymi obiektywami w Tokyo?

btw w niektorych aparatach jak np sony menu jest tylko w japonskim i nie mozna tego zmienic przez zaden firmware update.

obiektywy pewnie znajdziesz w Akihabarze

Wysłane z mojego GT-I9300
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 01 Lut 2013 14:05 

frei napisał(a):
A nie ma problemów z ładowaniem laptopa i telefonu? W końcu napięcie tam niższe o połowę. Wystarczy przejściówka i nic się nie spierdzieli? Na stronie naszego MSZ napisali, żeby w ogóle nie zabierać urządzeń elektronicznych, bo to bez sensu.

wszystko działa, zobacz że na zasilaczu od lapka jest napisane 110 do 220, wystarczy przejściówka z allegro za 2zl ;)

Wysłane z mojego GT-I9300
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 04 Lut 2013 12:48 
Awatar użytkownika

frei napisał(a):
A nie ma problemów z ładowaniem laptopa i telefonu? W końcu napięcie tam niższe o połowę. Wystarczy przejściówka i nic się nie spierdzieli? Na stronie naszego MSZ napisali, żeby w ogóle nie zabierać urządzeń elektronicznych, bo to bez sensu.

Diarem ma racje, wszelkie ładowarki do elektroniki są uniwersalne, a wydłużenie czasu ładowania staje się nieistotne, jeśli sprzęt podłączysz na noc. Tylko przejściówka potrzebna, najlepiej z trójnikiem :)
Natomiast zabranie grzałki czy czajnika jest już pozbawione sensu, ponieważ:
a) woda znacząco dłużej się gotuje
b) w każdym hotelu są dostępne czajniki, mikrofale i automaty utrzymujące wrzątek.

#12 PostWysłany: 05 Lut 2013 00:35 

Te skanery na lotnisku wylapuja temperature od 39 stopni wzwyz, o ile dobrze pamietam.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Mar 2013 13:44 

Właśnie wróciłem z Tokio i mam małą uwagę odnośnie wifi.
Ja osobiście miałem problem z połączeniem się w miejscach publicznych - pomimo tego że wyświetlało mi, że jest połączenie to wyskakiwał mi błąd, którego nie mogłem naprawić. Z łączeniem się przez wifi w hotelu za to nie miałem problemów.

Podejrzewam, że to kwestia ustawień i częstotliwości, ale sam nie wiedziałem jak to pokonać więc podrzucam temat, dla kogoś kto będzie potrzebował jednak skorzystać na mieście z internetu.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Mar 2013 17:59 
Awatar użytkownika

@Scooby-doo: to ze pokazuje ze siec jest bez zabezpieczen oznacza jedynie ze ma WEP lub WPA, moze to byc siec 'otwarta', ale wymagajaca np. uzywajaca certyfikatem. Metod zabezpiecznia jest wiele..

Cytuj:
wydłużenie czasu ładowania staje się nieistotne

@aarekk: niebardzo rozumiem,, ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Mar 2013 18:48 

złoty
Scooby-doo napisał(a):
Właśnie wróciłem z Tokio i mam małą uwagę odnośnie wifi.
Ja osobiście miałem problem z połączeniem się w miejscach publicznych - pomimo tego że wyświetlało mi, że jest połączenie to wyskakiwał mi błąd, którego nie mogłem naprawić. Z łączeniem się przez wifi w hotelu za to nie miałem problemów.

Podejrzewam, że to kwestia ustawień i częstotliwości, ale sam nie wiedziałem jak to pokonać więc podrzucam temat, dla kogoś kto będzie potrzebował jednak skorzystać na mieście z internetu.

Nie wiem o jakich miejscach publicznych piszesz, ale na lotniskach wifi śmigało aż miło.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Mar 2013 19:28 

może miał na myśli wszechobecna sieć softbanku otwarta aczkolwiek potrzeba mieć telefon w ich sieci :)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 04 Mar 2013 09:53 
Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
wydłużenie czasu ładowania staje się nieistotne

@aarekk: niebardzo rozumiem,, ;)

:)
Z polskiego na nasze, jeśli śpisz przez te 6 godzin w nocy, to nie jest dla ciebie istotne czy bateria naładuje się w dwie (tak jak moja w Polsce) czy w cztery godziny (tak jak ta sama w Japonii).

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość