Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 13 Lip 2023 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 1358
Kilometry: 2 771 241
platynowy
Japan Rail Pass jak sama nazwa wskazuje pozwala na podróże tylko jednym przewoźnikiem - JR (takie japońskie PKP). Oprócz tego w Japonii jest jeszcze grupa prywatnych firm kolejowych realizujących przewozy (np. odpowiednik SKM, Kolej Śląskie itp) na które JRP nie działa (są wyjątki opisane). Nie działa na transport miejski typu metro i autobusy (tu też są wyjątki). Jest to dobrze opisane na stronach gdzie da się kupić JRP.
JRP działa na niektóre Shinkaseny na wszystkich trasach z wyjątkiem bodajże Nozomi i Mizuho.

No i najważniejsze - kupujemy z Polski tylko voucher, który na pierwszej stacji kolejowej w Japonii zamieniamy dopiero na Japan Rail Pass. Voucher przychodzi do nas w papierowej formie kurierem zwykle w 2-3 dni od zakupu.
Voucher ma 3 miesiące ważności i w ciagu tego okresu możesz w dowolnym momencie pojechać do Japonii i uzyskać z niego JRP. Jak go nie zamienisz na JRP to możesz odzyskać kasę za potrąceniem pewnych kosztów.
Od października 2023 cena vouchera mocno rośnie (50k yen za 7 dniowy) ale jak go kupisz do 30 września to dalej będzie miał 3 miesiące ważności po starej niższej cenie.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN Odwiedź Tajlandię 💆‍♂️🇹🇭 Loty Etihad Airways do Chiang Mai z Warszawy już za 2577 PLN
Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️ Majowy relaks w Hiszpanii 🌊🇪🇸 4* hotel z wyżywieniem w Tossa de Mar za 2349 PLN ☀️
#22 PostWysłany: 13 Lip 2023 12:55 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale że kolej nie jest powszechnym środkiem transportu wśród turystów w Japonii? :shock:

Na forum jest dużo użytkowników, którzy byli w Japonii, niektórzy nawet tam mieszkają. Uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie, jak zadasz je konkretnie - "Jeśli macie doświadczenie to zarekomendujcie, co warto wykupić i gdzie" - takowym nie jest.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#23 PostWysłany: 13 Lip 2023 13:10 

anitan napisał(a):
czytałam, dziękuję. Chodzi mi raczej o faktyczną korzyść JRP, ponoć nie jest to powszechny środek transportu, którym dostaniemy się wszędzie, gdzie na pierwszą podróż się turyści udają. To zasłyszana opinia, chciałabym ją zweryfikować u kogoś, kto podróżował po Japonii z tym biletem. Na pewno trzeba kupić jeszcze bilet/karnet na inny transport na miejscu.
Wróciłeś już z Japonii czy dopiero się wybierasz?

Ponadto, w GetYourGide nie ma dostępnych biletów na październik, prawdopodobnie z powodu zbyt odległego terminu (chyba, ze rzeczywiście ceny polecą w kosmos)
JR pass opłacał się przy szybkim i bezproblemowym przemieszczaniu pomiędzy większymi miejscowościami za pomocą shinkansenow. Super sprawa, bardzo ułatwia transport. Na cześć lokalnych pociągów też działa. Można również kupić tylko na część Japonii, jeżeli planuje się przemieszczać jedynie w takim obszarze.
Jeżeli zostaje się w jakiejś prefekturze na dłużej można kupić lokalny pass, albo po prostu doładować sobie kartę prepaid’ową (np. Suica) i płacić nią za transport. Przy podróżowaniu z dłuższym doświadczaniem rożnych miejsc wychodzi bardzo podobnie, a czasami wręcz taniej w stosunku do lokalnych pass’ów.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 13 Lip 2023 16:07 
Awatar użytkownika

niebieski
anitan napisał(a):
Chodzi mi raczej o faktyczną korzyść JRP, ponoć nie jest to powszechny środek transportu, którym dostaniemy się wszędzie, gdzie na pierwszą podróż się turyści udają. To zasłyszana opinia, chciałabym ją zweryfikować u kogoś, kto podróżował po Japonii z tym biletem.

Ta zaslyszana opinia jest w 100% bledna. Z JR Passem dostaniesz sie wszedzie, gdzie na pierwsza podroz udaja sie turysci.
Mieszkam w Japonii i nie moge przebolec faktu, ze jako rezydenci musimy placic normalne stawki za kazdy przejazd shinkansenem, a turysci maja tak fajnie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 13 Lip 2023 21:01 

będę w Japonii w październiku, mogę Ci przywieźć JRP ;)
dziękuję za informacje, pomogliście, muchas gracias :)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 16 Lip 2023 08:51 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 317 378
platynowy
Promocja -20% na Klook.
http://www.klook.com/activity/1420-7-da ... 49954bd837
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 16 Lip 2023 10:17 
Awatar użytkownika

niebieski
anitan napisał(a):
będę w Japonii w październiku, mogę Ci przywieźć JRP ;)

Chyba nie w tym problem. :) Przy wymianie vouchera JR Pass ('exchange order') na 'prawdziwy' JR Pass na dworcu sprawdzany jest w paszporcie rodzaj pozwolenia na wjazd na terytorium kraju. Tylko osoby z powzwoleniem na wjazd do 90 dni (czyli turystyczne lub służbowe) mogą go dostać.
Ponadto paszport może być sprawdzany wyrywkowo podczas przejazdu lub na dworcach przy wejściu czy wyjściu.

Osoby posiadające kartę rezydenta na terenie JP niestety nie otrzymają JR Pass.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#28 PostWysłany: 16 Lip 2023 11:05 
Awatar użytkownika

platynowy
Chyba male oszustwo na klook'u, niby cena w dol (ale od zawyzonej bazy?) - cena ostateczna US$ 213.79, czyli 29650JPY - https://www.google.com/search?q=29650+j ... e&ie=UTF-8
Czyli wlasnie tyle ile oficjalna cena JRP 29,650 yen: https://www.japan-guide.com/e/e2361.html
lub https://japanrailpass.net/en/about_jrp.html#anchor03

pabloz napisał(a):
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 30 Lip 2023 15:05 
Awatar użytkownika

platynowy
No takie moje doświadczenie z używania Japan Rail Pass po tygodniu w Japonii:

Vouchery przyszły po 2 dniach od internetowego zamówienia (użyłem strony Japan Experience). Wylądowałem w Fukuoce, na stacji kolejowej Hakata przy kasach od Shinkansenów jest tabliczka o Japan Rail Pass. Mała kolejka - 4 osoby przede mną (lipiec). Trzeba pokazać paszporty i dostajemy papierową karteczkę z paskiem magnetycznym - prawdziwy Japan Rail Pass:

Image

Moja pierwsza podróż była z Hakaty do Hiroszimy i uprzejmy Pan wydał nam wszystkim miejscówki od razu w tym samym okienku. Pociąg poranny to Shinkansen Kodama. Stawał na każdej dużej stacji ale w międzyczasie rozpędzał się do 270km/h. W Hiroszimie już korzystam z automatów do miejscówek. Trzeba wybrać Japan Rail Pass i wybór pociągu. Skanuje się JRP (kod QR) i trzeba wpisać numer paszportu, jest z tym trochę zabawy bo numer paszportu musi odpowiadać konkretnemu skanowanemu JRP. Jest mała podpowiedź na JRP - małe cyferki na dole to 4 ostatnie liczby numeru paszportu. Potem wybieramy interesujące nas połączenie, miejsca w wagonach i automat drukuje miejscówki. Kolejne moje to Sakura 540 do Okayamy (to Shinkansen expresowy, leciał miejscami 310km/h) i znowu Kodama 540 do Himeji.
Z Himeji do Osaki Shinkansen Hikari, bez rezerwacji miejsc, są specjalnie oznaczone wagony gdzie nie ma rezerwacji. W środku dnia większość miejsc pustych.
Jechałem jeszcze raz Shinkasenem Hikari z Kyoto do Tokyo - czas podróży 2.40 czyli o całe 30 minut wolniej niż najszybszy Shinkansen Nozomi na tej trasie - więc tylko trochę wolniej oczywiście.
Oprócz tego JPR używany na promie z Itsukushimy do Miyagimaguchi (ale prom z Hiroshimako do Itsukushimy już jest poza JPR - kosztuje 2k yenów), do tego pociągi regionalne JR z Miyagimaguchi do Hiroszimy, z Osaki do Nary, z Nary do Kioto i z Kioto do Osaki - trzeba szukać stacji i połączeń oznaczonych JR.
No i linia metra w Tokio - Yamatone, która robi kółko dookoła centrum zahaczając o Tokio Station i Shinjuku. Na koniec Narita Express.

Tak jak pisałem wcześniej - wyszła mi oszczędność rzędu 400zł na wszystkich biletach.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 02 Sie 2023 03:19 

platynowy
Ogłoszone również podwyżki (~50%) regionalnych pass'ów.

https://www.straitstimes.com/life/trave ... from-oct-1
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 02 Sie 2023 10:42 

dopytam, voucher kupiony np na koniec sierpnia, będzie ważny w październiku?
W getyourgide nie są dostępne daty pobytu od października, ale czy to jest istotne? W jakim celu jest wskazanie dat, skoro mam 3 miesiące na zamianę vouchera na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 02 Sie 2023 17:14 
Awatar użytkownika

platynowy
anitan napisał(a):
dopytam, voucher kupiony np na koniec sierpnia, będzie ważny w październiku?

Tak, jak kupisz do 30 września po starej niższej cenie to możesz go wymienić do końca roku w dowolnym momencie

Ostatnio edytowany przez hiszpan, 02 Sie 2023 17:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 02 Sie 2023 17:16 
Awatar użytkownika

niebieski
@anitan Ale to ma związek z tym, że od 1/10 JR Pass będzie kosztował równowartość ¥50,000 zamiast równowartości ¥29,650 (tak, prawie 70% podwyżki). Nie wiem, jak sytuacja będzie rozwiązywana jeżeli kupujesz voucher po starej cenie i wymieniasz już w momencie obowiązywania nowej.

Oczywiście teoretycznie powinien być respektowany, ale ja osobiście naprawdę w to wątpię.

@hiszpan tu w grę jeszcze wchodzi ogłoszona w kwietniu podwyżka cen.
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 02 Sie 2023 17:21 
Awatar użytkownika

platynowy
billabong napisał(a):

Oczywiście teoretycznie powinien być respektowany, ale ja osobiście naprawdę w to wątpię.

@hiszpan tu w grę jeszcze wchodzi ogłoszona w kwietniu podwyżka cen.

Oczywiście, że będzie respektowany. Ważność vouchera to 3 miesiące i Pana w okienku JR naprawdę nie interesowało po ile ten voucher kupowałem. Sprawdził tylko datę ważności.

Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 19 Sie 2023 23:58 

Lecę do Japonii w okresie 7 października (przylot popołudniu) a 21 października (wylot rano),
nie mam jeszcze konkretnego planu podróży i zastanawiam się nad zakupem JR Pass,
w Tokio będę prawdopodobnie 7,8 oraz 20,21 października,
więc poza Tokio będę 11 dni,

pierwszy temat to wybór JR PASS na 7 lub 14 dni
(ale jak będę miał zaplanowaną podróż to sobie podliczę wszystko na https://www.jrpass.com/farecalculator)

Jednak przechodząc do sedna sprawy,
wiadomo że od 1 października drożeją JR Pass, więc można kupić voucher do 25 września i wymienić go w ciągu 3 miesięcy na JR Pass, ale czy można dokonać zakupu na oficjalnej stronie JR Pass (to chyba ta https://japanrailpass.net/ ) biletu na termin w październiku w starej (aktualnej) cenie, zależy mi na opcji rezerwacji online miejscówek w pociągach.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 03 Wrz 2023 17:26 
Awatar użytkownika

platynowy
Pytanie do kupujących online. Czy potrzeba pokazywać karte kredytowa przy odbiorze JR pass w Japonii? Na oficjalnej stronie piszą, że niby tak i karta ma być na nazwisko imię osoby z passa? Czy to faktycznie jest wymagane i na takie dane jak paszport? Czy to martwy zapis?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 04 Wrz 2023 16:12 
Awatar użytkownika

platynowy
W lipcu w Fukuoce w okienku JR chcieli tylko oglądać paszporty i vouchery. IMHO, karta ich nie obchodzi.

Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.
jaco027 uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 08 Wrz 2023 14:24 

złoty
Na klook.com jest teraz 7 dni za 188,19EUR / 299,89EUR@14 dni / 383,65EUR@ 21 dni, z wysyłką :https://www.klook.com/en-GB/activity/1420-7-day-whole-japan-rail-pass-jr-pass/

Co ciekawe, wygląda na to, że w powyższych cenach można zamówić JR Pass na terminy po podwyżce.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 09 Wrz 2023 20:37 
Awatar użytkownika

platynowy
@Chupacabra Niestety to caly czas ta sama sciema 188EUR +/- = 29650JPY... czyli ofocjalna cena :-(
https://www.google.com/search?q=188%2C1 ... shm=rimc/1

Załączniki:
Zrzut ekranu 2023-09-9 o 20.36.55.png
Zrzut ekranu 2023-09-9 o 20.36.55.png [ 24.27 KiB | Obejrzany 833 razy ]
 Profil Relacje PM off
adam1987 lubi ten post.

#40 PostWysłany: 09 Wrz 2023 21:00 

złoty
Gdziekolwiek da się choć trochę zaoszczędzić obecnie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość