Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 28 Paź 2017 15:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 562
Kilometry: 858 234
Trochę informacji o lotnisku.
Istotna rzecz: lotnisko w Surabaya to 2 terminale, położone po dwóch stronach pasa startowego. T2 funkcjonuje od 2014 r. i obsługuje loty międzynarodowe oraz loty krajowe Garudy oraz Air Asia (wg stanu na X 2017). W razie wątpliwości czy nic się w tej kwestii nie zmieniło, warto spytać się w informacji lotniskowej - na T2 bardzo dobra obsługa ze znajomością angielskiego.

Kantory: jedyne czynne znaleźliśmy na T2, blisko stanowisk do rezerwacji taksówek. Kursy znośne - przy średnim kursie EUR = 15.900 IDR, lepszy kantor dawał 15.400 IDR. Na T1 w teorii jest kantor, jednak wyglądał na całkowicie zamknięty.

Bankomaty: są zarówno na T1 jak i T2. Na T1 bankomat HSBC (dobry, bo jako jeden z nielicznych jednorazowo wydaje do 3 mln rupii) znajdował się jednak nie w części ATM Center, a dopiero na lotnisku po przejściu kontroli bagażu, w hali ze stanowiskami do odprawy.

Jedzenie: na T2 bardziej nowoczesne lokale, na T1 bardziej lokalna kuchnia (nas dobrze nakarmili w LA Cafe).

Transfer między terminalami: darmowy shuttle bus co ok. 15 minut w godz. 4:00-24:00.
Busy nie mają miejsca na bagaż, ale nie miały też dużego obłożenia jak w Dżakarcie, więc plecaki wrzuciliśmy na wolne siedzenia.
Załącznik:
SUB2.jpg
SUB2.jpg [ 261.79 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Na T1 szukamy takiej tabliczki
Załącznik:
SUB1.jpg
SUB1.jpg [ 233.71 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Na T2 po wyjściu z hali skręcamy w lewo w kierunku bankomatów
Załącznik:
SUB3.jpg
SUB3.jpg [ 208.48 KiB | Obejrzany 2103 razy ]

Nie wsiądźmy przypadkiem to tego pierwszego autobusu, który jedzie do miasta chodź stoi przy tablicy shuttle bus. Stanowisko shuttle busa jest trochę bardziej z przodu
Załącznik:
SUB4.jpg
SUB4.jpg [ 145.85 KiB | Obejrzany 2103 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN Albański raj przy prywatnej plaży 🏖️ 4* all inclusive nad Adriatykiem za 2459 PLN
Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
#2 PostWysłany: 03 Lis 2017 19:47 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
@Kashpir a jaka jest cena tego shuttle busa i gdzie nim dojedziemy ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lis 2017 20:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jak napisałem powyżej i jak widać na zdjęciach :) shuttle bus wozi pasażerów za darmo między terminalami. Jeśli chodzi o ten drugi bus (z napisem Damri), to jeździ na dworzec autobusowy Purabaya, cena bodajże 20 tys. rupii.
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 10 Sty 2024 13:33 

niebieski
Dzień dobry.
Jako, że nadal jestem na etapie dolotu do Makassar mam pytanie o przesiadkę na lotnisku Surabaya.
Otóż AirAsia na swojej stronie sprzedaje bilety do Makassar a na przesiadkę jest tylko godzina, czy da radę tylko z podręcznym? Jak pisze @Kashpir
shuttle bus jeździ co 15 min, a czy ktoś wie ile czasu zajmuje przejazd?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Sty 2024 16:44 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@justysia75 Shuttle bus jakieś 15-20 minut. Niemniej pytanie co to za przesiadka? Całość Air Asia i kupowane na jednym bilecie czy jednak oddzielne bilety? Bo raz w Indonezji miałem taką sytuację, że "przesiadali nas" między samolotami po prostu na płycie lotniska Bandung. 8-)
Jeśli oddzielne bilety, to ja nawet w Europie nie ryzykuję godzinnych przesiadek na jednym terminalu, więc w tym przypadku powiedziałbym, że 99,9% szans, że się nie uda.
justysia75 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 10 Sty 2024 16:52 

niebieski
No właśnie pisałam też w wątku o AirAsia, że to na stronie przewoźnika i myślałam, że pomimo tego że dwóch różnych przewoźników ale kupowane na stronie AirAsia to przesiadki są gwarantowane., ale uświadomiono mnie tam, że w tym przypadku AA działa jak OTA , więc odpuszczam temat i kupię bilety dzień później bezpośrednio do Makassar.
Nie mniej jednak bardzo dziękuję za odzew
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Sie 2024 11:07 
Awatar użytkownika

platynowy
Kashpir napisał(a):
Jeśli chodzi o ten drugi bus (z napisem Damri), to jeździ na dworzec autobusowy Purabaya, cena bodajże 20 tys. rupii.

Aktualizacja: 35 tys. rupii. Odjeżdża z tego miejsca (T2). Shuttle bus teoretycznie jest, ale nie było go nigdzie widać :/ (co śmieszne, dokładnie na przystanku busów Damri taksiarze chcieli mi wmówić, że busy nie jeżdżą :lol: ). Na dworzec Purabaya jedzie ok. 30 min (+ 30 min oczekiwania na odjazd, bo kierowcy musieli sobie z kimś pogadać :lol: ) - nie trzymał się w żaden sposób rozkładu (teoretycznie co pół godziny). Z lotniska do miasta jechały może 4 osoby

Btw kupując wizę na lotnisku SUB (byłem chyba jedynym kupującym, zero kolejki) z 50 USD dostałem 214 500 IDR reszty (czyli jakby 15 USD za 214.5 tys IDR, czyli kurs 14 300 IDR za dolara).

Btw2 - nie warto wymieniać kasy na dworcu Purabaya, chyba lepiej na lotnisku. Na dworcu za 100 USD dostałem 1 310 000 IDR (wg kursu bankowego 1 552 000 IDR), więc tam przelicznik był już dość mocno niekorzystny. A niestety na dworcu jest chyba tylko jedno miejsce, gdzie można wymienić kasę :/

[Za 100 euro chcieli dać 1 450 000 IDR (wg banku 1 734 000 IDR), więc kurs jeszcze gorszy niż na dolary]

Załączniki:
20240826_131342.jpg
20240826_131342.jpg [ 415.49 KiB | Obejrzany 345 razy ]

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
robokun uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 04 Wrz 2024 12:05 

@Szymon2020, czy dobrze zrozumiałem z Twojego wpisu, żę dostając się na terytorium Indonezji przez lotnisko w Surabai, można wykupić wizę "on arrival" na samym lotnisku? Oznacza to, że nie muszę nic załatwiać przed wylotem, i wizę wyrobię od ręki na miejscu? Z góry dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Wrz 2024 16:12 
Awatar użytkownika

platynowy
Bardzo dobrze zrozumiałeś :D procedura trwała u mnie może 30 sekund

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość