Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:00 

Witam,

ostatniego czasu zaintrygował mnie temat tanich linii lotniczych. Jako, że jestem osobą która lubi kombinować i przeszukiwać wszystko od środka, pomyślałem, że może to być trochę takim hobby połączonym z tanim przelotem na wakacje itp. Napisałem, że lubię kombinować, tylko szczerze mówiąc moja wiedza na temat tanich biletów/lotów jest w tym momencie na poziomie minusowym i nie jestem w stanie określić od czego powinienem zacząć.

Zwracam się do Państwa z prośbą o przekazanie jakiś podstawowych informacji. Linków do artykułów, książek lub własnych zdań i spostrzeżeń. Jestem pewny, że każde zdanie od osoby która ma jakiekolwiek pojęcie, będzie bardzo owocne dla mojego startu z tym tematem.

Pozdrawiam,
Bartek

Ostatnio edytowany przez mashacra, 19 Lip 2016 16:43, edytowano w sumie 1 raz
reklama
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel przy plaży w Benalmadenie za 1760 PLN Wypoczynek w Hiszpanii 🌞🏖️ 4* hotel przy plaży w Benalmadenie za 1760 PLN
🤌 Pizza, pasta i piękne widoki 🍕🍝😍 City break w Bergamo za 460 PLN 🇮🇹 🤌 Pizza, pasta i piękne widoki 🍕🍝😍 City break w Bergamo za 460 PLN 🇮🇹
#2 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:04 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
zapisz się do newslettera na https://www.fly4free.pl/
i przeczytaj ten temat: jak-szukac-taniego-lotu-v-0-3-3,8,57900&start=20

Image

Ostatnio edytowany przez mashacra, 19 Lip 2016 16:45, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:22 
Site Admin
Awatar użytkownika

Zajrzyj jeszcze viewtopic.php?f=19&t=28260
Przejrzyj co się pojawia tutaj: promocje-znalazlem-lam-tani-przelot,forum,231
Przejrzyj ten temat odnośnie promocji: le-club-accorhotels,forum,1578
Przejrzyj parę relacji i zacznij po prostu śledzić forum, wiedza sama zacznie się układać ;)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:27 

złoty
Oprócz wspomnianego przez @marcino123 poradnika olbrzymia ilość wiedzy jest tu - promocje-znalazlem-lam-tani-przelot,forum,11 . Po zapoznaniu się z narzędziami (stronami) wymienionymi w poradniku poświęć kilka(naście/dziesiąt?) godzin na zapoznanie się z historycznymi dealami. Są tam realne przykłady zastosowania różnych sposobów do znalezienia tanich lotów. Po tej lekturze będziesz miał wiedzę by samemu zacząć szukać ... Oprócz strony/newslettera warto też systematycznie śledzić forum - pojawia się sporo wartościowych informacji, które nie trafiają na główną.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Zakumpluj się z kimś kto ma wiedzę i może także wspólnie organizujcie podróże, spotykaj się z ludźmi na spotkaniach grupowych.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:40 

Dziękuję bardzo za tak szybki odzew. Na pewno skorzystam z podanych przykładów. Chciałem dostać jakiś szkic ale jak wrócę do domu na pewno zacznę przeglądać forum w celu uzyskania wartościowych informacji. Póki co trzeba zrobić zapas drzewa dla kochanych rodziców żeby w zimie mieli cieplutko.
Dziękuję raz jeszcze i oczywiście nie pogardze kolejnymi materiałami.

Pozdrawiam,
Bartek
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Myślę, że na początek wystarczą ci wrzutki ze strony głównej - zrób sobie kilka tanich tripów i zobaczysz, że dodatkowo wspomagając się wiedzą z forum za kilka miesięcy będziesz w stanie samodzielnie tanio latać.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lip 2016 12:47 
Site Admin
Awatar użytkownika

Na pewno przy szukaniu lotów używaj azair.eu, kombajn jakich mało, którego w 99% przypadków używam do szukania lotów :D
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 19 Lip 2016 14:16 

Tak jak gdzieś przeczytałem. Znaleźć tani lot to mały problem, trudniej go zakupić. Widziałem gdzieś te rabaty w momencie gdy zakupu jemy bilet z innego kraju ale wtedy jest problem z zakupem lub ban karty na przyszłość. Widziałem też ze tańsze loty są dla osób które posiadają inne karty niż visa czy master card. Dużo wiedzy do przyswojenia przede mną ale postaram się podołać ^^
 Profil Relacje PM off
ye2bnik lubi ten post.

#10 PostWysłany: 19 Lip 2016 14:36 
Site Admin
Awatar użytkownika

Zapoznaj się najpierw jak szukać lotów wykorzystując tanie linie typu FR czy W6, WDC, zazwyczaj to już daje sporo oszczędności :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Lip 2016 14:59 

Póki co nawet skrótów nie rozumiem. ;) Dzisiaj zacznę powolutku lekturę. Nie od razu Rzym zbudowano ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Lip 2016 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
Warto też byś zapoznał się chociaż z podstawową informacją dotyczącą ilości bagażu podręcznego w dwóch najpopularniejszych tanich liniach lotniczych w Polsce tj. Wizz Air (W6) oraz Ryanair (FR). W nawiasach są kody linii lotniczych, a resztę najważniejszych skrótów masz w słowniczku opracowanym przez @Niva.

pytania-wymiary-i-waga-bagazu-podrecznego-ryanair-wizzair,228,1259

Życzę wielu fajnych i tanich lotów w bliskiej przyszłości :P
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Lip 2016 16:33 
Awatar użytkownika

niebieski
Na początek też możesz obstawić w ciemno jakiś prosty i tani kierunek, np. Bergamo (lotnisko Mediolan Bergamo). Lata tam i Ryanair i Wizzair z kilku polskich lotnisk. Wejdź na www.azair.eu, wybierz kilka lotnisk w Polsce, docelowe lotnisko Mediolan Bergamo (BGY), jakiś przedział dat i zacznij obserwować ceny. Możesz pokombinować ze startem i powrotem do rożnych miast (np. start z lotniska Chopina, a lądowanie w Modlinie). Możesz też popatrzeć na ceny bezpośrednio na www.ryanair.com i www.wizzair.com bo i tak ostatecznie bilety w tanich liniach kupuje się bezpośrednio u przewoźnika. Jak znajdziesz dobrą cenę to kupuj:) A dobra to około 80 zł za lot w dwie strony od osoby. Oczywiście tylko z bagażem podręcznym, który w Wizzair jest bardzo mały (bardzo mała walizka lub plecak, maksymalne wymiary 42x32x25), a w Ryanair jest to już średnia walizka (maksymalnie 55x40x20). Dodatkowo tańsze bilety w Wizzair kupują osoby z kartą klubową WDC (kosztuje ona 139 zł za rok lub możesz otrzymać członkostwo za darmo wyrabiając kartę kredytową w banku Raiffeisen). Tak czy inaczej to i mały bagaż będzie na pewno dla Ciebie na początku problemem, ale w tanim lataniu chodzi o przełamywanie takich problemów:)

#14 PostWysłany: 19 Lip 2016 16:42 
Site Admin
Awatar użytkownika

A, i traktuj lotnisko swoje jako Polska, z Warszawy da się tanio dotrzeć do Gdańska, Krakowa czy Wrocławia (albo w niektórych przypadkach można skorzystać z lotu krajowego Ryanaira ;))

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Lip 2016 19:35 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
najmilej potraktowany nowy user ever ?! :D

Image
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 19 Lip 2016 19:50 
Site Admin
Awatar użytkownika

Miło się przywitał, z szacunkiem, powiedział z czym ma problem, w sposób uprzejmy, wie że jeszcze sporo nauki i jest chętny do nauki, a nie "daj mi pan na tacy"... to za co mamy objeżdżać ;)
 Profil Relacje PM off
marcino123 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 19 Lip 2016 22:29 

Księdzem nie jestem i na tacę nie zbieram :D Dziękuje bardzo za tak ciepłe przyjęcie i za informacje które do tej pory uzyskałem. Jeżeli przypomni się Wam jeszcze jakiś konkretny temat warty uwagi, to bardzo chętnie go przejrzę ;) Póki co przeglądam forum i czytam co się z czym je.

Miłego wieczoru i pozdrawiam
Bartek
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Lip 2016 23:43 

Do tej pory były głównie podziękowania lub prośby o materiały. W tym momencie czas na pierwsze pytanie ;)

Otóż skorzystałem z wyszukiwarki skyscanner i znalazłem sobie lot do Rzymu. Jak widnieje na poniższym screenie, cena to 150zl/os. W momencie gdy klikam "Pokaż loty", najniższa cena która widnieje na liście to 500zl/os. Tutaj nasuwa się pytanie - co robię źle? Powinienem coś jeszcze poprzestawiać po kliknięciu powyższego przycisk? Nie sądzę, że oferta by wygasła, gdyż po odświeżeniu strony cena pozostaje bez zmian.

Image

Wszelakie rozwiązania i wskazówki będą bardzo pomocne :)

Pozdrawiam,
Bartek
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Lip 2016 23:53 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Masz tam na górze napisane, że to szacowane ceny, z ostatnich 15 dni. Czyli taka oferta mogła być ale już jej nie ma. Jak wpisujesz konkretne daty a nie bierzesz widoku całego miesiąca, to będziesz miał aktualną cenę. Poza tym, tak jak radzono Ci wcześniej, chyba najlepiej zacząć zabawę w szukanie od azair.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Lip 2016 00:06 

Super dzięki za wyjaśnienie ;) Po prostu z ciekawości sprawdziłem skyscanner ;) Azair już przeglądałem i na pewno posiedzę tam dłużej ;)

Dobrej nocy :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości