Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Wrz 2022 21:24 

Chciałbym opisać swoje doświadczenia na bierząco z La Paz:

1) autobus na lotnisko:

autobus na lotnisko można złapać z Plaza Isabela de La Catolica, około 2km drogi od bazyliki. Im bliżej placu go złapiecie tym większe szanse że rzeczywiście pojedziecie. Już na wysokości bazyliki praktycznie nie ma miejsca. Czas przejazdu około 30 minut (wliczając korki o 14). Tabliczka na lotnisku informuje że cena z lotniska to 4,5 BOB, mój kierowca od wszystkich pasażerów wziął 5 BOB.

2) Valle de La Luna:

jeśli mieszkacie w okolicach bazyliki są dwie opcje:
-autobus numer 253 z Plaza Belzu zawiezie was pod wejście do doliny
-opcja druga, która testowałem na powrocie to autobus 902 jadący koło bazyliki

Przystanków oczywiście jako takich nie ma, trzeba machać jak się chce wsiąść i powiedzieć jak się chce wysiąść. Według pani przy wejściu do doliny pod bazylikę jedzie też autobus 273. Koszt przejazdu 2,5-3 BOB, wejście do doliny 15 BOB.

3)Tiwanaku:

na internecie można przeczytać o autobusach odjeżdżających spod cmentarza w La Paz- jest to prawda, ale komfort podróży boliwijski a cena wyjątkowo turystyczna. Oprócz mnie jechało 3 innych turystów i kierowca zaśpiewał 50 BOB. Według niego cena to między 30 a 50 w zależności od obłożenia. Autobusy te odjeżdżają tylko do 12. Znacznie lepsza opcją jest dojazd do ostatniej stacji niebieskiej kolejki linowej w El Alto i łapanie busa tam (Rio Seco)- testowane na powrocie. Przejazd kolejką 5 BOB, autobus 8 BOB. Kierowca wspominał o tzw "taryfie turystycznej"- 20 BOB więc odrobina hiszpańskiego napewno nie zaszkodzi. Cena za wejście do Tiwanaku to jak dla mnie astronomiczne 100 BOB (brak zniżki dla studentów)- obejmuje wejście do 2 muzeów, stanowiska archeologicznego oraz tzw piramidy kawałek dalej. Tam też można złapać busa do El Alto.

W razie pytań chętnie pomogę ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Egipt all inclusive 🎄🏝️ 4* resort przy plaży w Marsa Alam za 1880 PLN Egipt all inclusive 🎄🏝️ 4* resort przy plaży w Marsa Alam za 1880 PLN
Wycieczka na Maltę w świetnej cenie 589 PLN ⚡ Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa z widokiem na morze 🌊😍 Wycieczka na Maltę w świetnej cenie 589 PLN ⚡ Loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel spa z widokiem na morze 🌊😍
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość