Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 69 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Sie 2015 09:32 
Awatar użytkownika

Aloha!

W grudniu oprócz spaceru kulinarnego po Tel Awiwie i relaksie w Jerozolimie planuję 2 noce w Masadzie, gdyż tam jeszcze nigdy nie dojechałem. Sta mam kilka pytań, a w zasadzie póki co dwa:

1. Strona http://www.masada.org.il/en oferuje pakiety wycieczkowe. Interesuje mnie albo Masada Diamond za 180 NIS, albo Masada + Kumran za 199 NIS. Pytanie, czy taniej niż 180NIS nie wyjdzie posklejanie poszczególnych kawałków, choć wiem, że w takim pakiecie to mi tyłek wszędzie przewiozą i nakarmią. A tak indywidualnie, to się nałażę w piachu i kurzu. Niemniejjednak może warto?

Szczególnie pakiet z Kumranem jest interesujący, bo zawiera całą Masadę + Kumran, który jest dosyć daleko od Masady.

2. Jak daleko jest z hostelu Masada do brzegu Morza Martwego i czy można dojechać autobusem lokalnym?

Pozdrowienia!
Humbak

Image
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#2 PostWysłany: 19 Sie 2015 09:41 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Moim zdaniem możesz spokojnie sam poskładać sobie tę podróż. Bilety na kolejkę, wodę i muffina możesz sobie kupić sam dużo taniej, niż w tym pakiecie.
Z Masady jest kawałek do Morza Martwego.

Ja w Izraelu skorzystałam z tego lokalnego biura: http://abrahamtours.com/ i byłam bardzo zadowolona. Ale też robiłam objazdówkę na własną rękę.
humbak lubi ten post.

#3 PostWysłany: 19 Sie 2015 09:44 
Awatar użytkownika

HON fly4free
wynajete samochody zostawialismy na parkingu tuz przed rondem
obok wejscia do Masada National Park, z tego parkingu widac dokladnie ten hostel
moze jest z kilkaset metrow.

Trasa hostel Morze Martwe to w linii prostej z 3 km ale nie wiem jak jest z dojsciem pieszo ogrodzenie etc
przy w/w parkingu jest przystanek autobusowy z duza iloscia kursujacych linii wrzuce kilka zrzutow z ekranu moze beda pomocne

Załączniki:
2.JPG
2.JPG [ 26.56 KiB | Obejrzany 8293 razy ]
1.JPG
1.JPG [ 41.45 KiB | Obejrzany 8293 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 19 Sie 2015 09:48 
Awatar użytkownika

correos napisał(a):
wynajete samochody zostawialismy na parkingu tuz przed rondem
obok wejscia do Masada National Park, z tego parkingu widac dokladnie ten hostel
moze jest z kilkaset metrow.

Trasa hostel Morze Martwe to w linii prostej z 3 km ale nie wiem jak jest z dojsciem pieszo ogrodzenie etc
przy w/w parkingu jest przystanek autobusowy z duza iloscia kursujacych linii wrzuce kilka zrzutow z ekranu moze beda pomocne

Przejście przez pas startowy i rzeczkę uznaję jednak za niepotrzebny zbytek w moim przypadku. :mrgreen:
Myślę, że hostel mnie odpowiednio nakieruje na transport publiczny.

Image
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Sie 2015 09:48 

niebieski
2. Autobusy jeżdżą, ale bardzo często są opóźnione nawet o godzinę lub pełne i się nie zatrzymują w ogóle.

Plaża w Ein Gedi jest nieczynna, podobno czynna jest ta w Ein Gedi Spa, a na pewno otwarta jest w Ein Bokek (sprawdzone przed tygodniem).

P.S. Autobusem 444 nie da się jechać na innej trasie niż do Jerozolimy lub Ejlatu (np. z Masady do Ein Bokek nie można - kierowca Cię nie wpuści. Podobnie z Jerozolimy nie dojedziesz nim do Masady (wbrew temu, co podaje strona Eggedu).
 Profil Relacje PM off
humbak lubi ten post.

#6 PostWysłany: 19 Sie 2015 10:05 
Awatar użytkownika

HON fly4free
humbak ta rzeczka to nie jest NIL, spokojnie bedzie dobrze jesli znajdziesz tam chociaz wilgotny piasek
mapka ma wylacznie charakter pogladowy zaznaczylem w wypowiedzi, ze nie wiem jak jest z ogrodzeniami
tzn ile faktycznie nadlozysz drogi

kolejny zrzut z ekranu masz podane linie z najblizszego przystanku, porownasz je z nastepnym przystankiem na google maps
nr ktore ci sie pokryja to autobus kursuje na tej linii

jednym slowem po cholere pytasz :) ? jak dowiesz sie wszystkiego na miejscu
 Profil Relacje PM off
humbak lubi ten post.

#7 PostWysłany: 19 Sie 2015 10:12 
Awatar użytkownika

silvershark napisał(a):
P.S. Autobusem 444 nie da się jechać na innej trasie niż do Jerozolimy lub Ejlatu (np. z Masady do Ein Bokek nie można - kierowca Cię nie wpuści. Podobnie z Jerozolimy nie dojedziesz nim do Masady (wbrew temu, co podaje strona Eggedu).

Ja najpierw jadę z Tel Awivu do Masady, a dopiero po 2 nocach z Masady do Jerozolimy. Czyli dobre kierunki.

Swoją drogą, jak się kupuje bilety Eggedu? Biura, ich kasy, kierowca? Domyślam się, że raczej o sposobach PolskiegoBusa nie słyszeli, ale może jakieś myki na oszczędności. Trzeba z dużym wyprzedzeniem kupować?

-- 19 Sie 2015 10:13 --

correos napisał(a):
jednym slowem po cholere pytasz :) ? jak dowiesz sie wszystkiego na miejscu

Lubię pytać. Na szczęście tylko czasami. :mrgreen:

Image
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Sie 2015 12:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

humbak napisał(a):
Swoją drogą, jak się kupuje bilety Eggedu? Biura, ich kasy, kierowca? Domyślam się, że raczej o sposobach PolskiegoBusa nie słyszeli, ale może jakieś myki na oszczędności. Trzeba z dużym wyprzedzeniem kupować?
Bilety możesz kupić w kasie na dworcu lub przez internet. Zapewne można też u kierowcy jak wsiadasz na przystanku gdzieś na pustyni. Ale często autobusy są załadowane i kierowca nawet nie zatrzymuje się na tych przystankach. Na oblegane linie lepiej kupić bilet wcześniej. Jedna rada - jak kupujesz bilet przez internet, to potem musisz go sobie wydrukować w maszynie na dworcu autobusowym podając numer z rezerwacji.

#9 PostWysłany: 19 Sie 2015 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Do Morza Martwego nie można ot tak sobie podejść, poza wyznaczonymi miejscami. Jest to zakazane i wszędzie stoją tablice o tym informujące. W wielu miejscach jest też odgrodzone płotem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 19 Sie 2015 14:05 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Odgrodzone to jedno, ja bym tego nie robił bo to cholernie niebezpieczne, czasem w lokalnej prasie pojawiają się wzmianki,że ktoś wpadł. Poza tym dokładnie na wejściu do masady jest odsalarnia
humbak lubi ten post.

#11 PostWysłany: 19 Sie 2015 15:45 
Awatar użytkownika

Japonka76 napisał(a):
humbak napisał(a):
Bilety możesz kupić w kasie na dworcu lub przez internet. Zapewne można też u kierowcy jak wsiadasz na przystanku gdzieś na pustyni. Ale często autobusy są załadowane i kierowca nawet nie zatrzymuje się na tych przystankach. Na oblegane linie lepiej kupić bilet wcześniej. Jedna rada - jak kupujesz bilet przez internet, to potem musisz go sobie wydrukować w maszynie na dworcu autobusowym podając numer z rezerwacji.

Z tego co widzę, że przez Internet możnakupićtylko bilety do Ejlatu i właśnie Masady, ale na stronie w hebrajskich krzaczkach... Krzaczki to nie problem na kompie... ale terminy to już problem... Chociąż akurat zależałoby mi najszybciej kupić przez sieć ten Tel Awiw --> Masada, bo to jeden dziennie.

Image
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Gru 2015 23:22 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Poruszałem się autobusem z z Eilatu do Jerozolimy, z Jerozolimy do Masady i potem z Masady do Ein Gedi i Ein Bokek w lipcu, i autobusy, których trasa na stronie Eggedu wskazywała na przystanki w poszczególnych miejscach, zatrzymywały się tam, a ludzie wsiadali i podróżowali w różnych odległościach.
Nie pamiętam numerów autobusów, ale jeśli na stronie wyszukiwarka wskazuje trasę do danego miejsca określonym autobusem, to nie ma podstaw, aby uważać, że nie będziesz mógł tak pojechać.
W Ein Gedi plaża jest zamknięta(była zamknięta na pewno w wakacje), ale otwarta i darmowa powinna być w Ein Bokek - jakieś 16km na południe od Masady. Warto odwiedzić każde z tych trzech miejsc, Masadę, Morze Martwe w Ein Bokek i park w Ein Gedi, tylko koszt biletów autobusowych odpowiada cenom w całym Izraelu, choć jest dość nieproporcjonalnie wysoki w stosunku do przejechanych kilometrów. Każdy bilet między tymi trzema miejscami kosztował mnie około 16/18 szekli, a to przecież po kilkanaście kilometrów ;)

#13 PostWysłany: 02 Gru 2015 12:55 

niebieski
Anonymous napisał(a):
Dzień dobry,
pozwolę sobie podbić temat.

silvershark napisał(a):

Jak w takim razie jest z autobusem 486? A jeśli ten też nie jedzie z Jerozolimy do Masady, to czy w ogóle jakimkolwiek transportem zbiorowym z Jerozolimy do Masady da się dojechać? No i druga kwestia - skoro plaża Ein Gedi jest zamknięta (nadal jest?), to jakie miejsce polecacie, żeby można było w miarę sprawnie dostać się tam z Jerozolimy?

Autobusem 486 się da, sprawdzałem ;) Polecam Ein Bokek.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Gru 2015 01:24 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
Wejście nie jest zbyt wymagające, 40 minut tak jakbyś szedł po schodach :)
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#15 PostWysłany: 08 Gru 2015 12:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Witajcie

W przyszłym tygodniu wtorek - sobota jestem w Eilacie. Chciałbym się dowiedzieć jak polecacie się dostać do Masady? Czy prosto z lotniska (pewnie ok godziny 14:30 będziemy poza lotniskiem) czy może lepiej pojechać do Eilatu, spędzić dzień nad morzem i kolejnego dnia rano tam wyruszyć ? Jak dostać się busem, jak oceniacie szanse autostopem? Podróżujemy w dwie osoby, zjeździliśmy całą Europę stopem, ale wiadomo że to trochę inne warunki. Czasu na miejscu mamy mało ale Masada to punkt obowiązkowy.

Ktoś ma jakieś niskokosztowe rozwiązanie?

#16 PostWysłany: 08 Gru 2015 18:03 

Loty: 183
Kilometry: 340 201
niebieski
autostop w Izraelu działa świetnie, lepiej niż w Polsce/Europie, a łapać można praktycznie wszędzie. Szybciej dojedziesz niż autobusem.

Polecam z lotniska na stopa pojechać do Ein Bokek, powinniście bez problemu zdążyć przed zachodem słońca i tam spędzić noc. Spać można na plaży bez problemu, a rano do Masady (stop albo autobus).
 Profil Relacje PM off
Krzysio uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 14 Maj 2016 23:28 

Mam małe pytanie,

wybieram sie do Izreala w środę i jestem ciekaw czy jest możliwość kąpieli w Morzu Martwy w Ein Gedi.

Czytałem ze plaża jest zamknięta ale może jest szansa jakoś na partyzanta? Ewentualnie, jeśli nie w Ein Gedi to gdzie?
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Maj 2016 23:38 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Chodzenie na plażę Morza Martwego na partyzanta to skrajna nieodpowiedzialność. Tam są prawdziwe ruchome piaski w niektórych miejscach i może się to skończyć tragicznie :o
Nette lubi ten post.
smarzyk uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 15 Maj 2016 00:29 

oskiboski napisał(a):
Chodzenie na plażę Morza Martwego na partyzanta to skrajna nieodpowiedzialność. Tam są prawdziwe ruchome piaski w niektórych miejscach i może się to skończyć tragicznie :o

No ale skoro kiedys w Ein Gedi byla plaza to chyba nie powinno to byc bardzo ryzykowne, tak na logike?

Jesli nie Ein Gedi to gdzie? Chcielibysmy sie wykapac w Morzu Martwym ale ciezko sie dowiedziec gdzie i jak to zrobic.

Bylbym wdzieczny gdybys mial jakies informacje gdzie i w jaki sposob:)
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 15 Maj 2016 00:50 

niebieski
W Ein Gedi są ruchome piaski, w których utonęło już kilka osób, dlatego plaża ta jest zamknięta. Najbliżej są Ein Gedi Spa lub Ein Bokek (jest w porządku, są też różne sklepy i hotele, ogólnie to taki mały kurort).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 69 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość