Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 07 Paź 2015 23:02 

Witam ,
Tj w temacie wybieram sie z rodzina na Swieta do Izraela.5 osób dorosłych plus dziecko (roczek)
Termin 22.12.2015 Warszawa-tel Awiw i powrót
29.12.2015 Eilat -Kraków
Proszę o kilka praktycznych porad głownie logistycznych gdyż termin podróży jest dość specyficzny.
Krotki plan podróży jaki wstępnie zakładamy :
22.12 Tel Awiw (transfer z lotniska chyba najlepszy bedzie duża taxowka) czy na lotnisku bez problemu ja znajdę? Z tego co czytałam koszt to ok 180 szekli wiec wyjdzie podobnie co autobus.
23.12 Tel Awiw
24.12 transfer do Jerozolimy (czy w Wigilie autobusy Egged kursują normalnie ? I skąd odjeżdżają
25.12 Jerozolima
26.12 transfer do Ejlatu. Samochod.skad najlepiej ? I czy mozna wypożyczyć w Jedozolimie i oddać w Eljacie ? Chcielibyśmy w tym dniu zaliczyć morze martwe. Czy ktoś ma moze jakies sugestie co ciekawego warto zobaczyć na trasie Jerozolima-eliat?
27.11-29 Eljat

Noclegi planujemy zarezerwować z airbnb ale najpierw musi byc pewny plan co fo dni.
Mam jeszcze pytanie , czy warto kosztem jednego dnia w Eljacie wybrać sie do betlejem i Nazaret ? Czy moze czasowo jest to osiągalne w połączeniu z 2dniowym pobytem w jerozolimie ?

Z góry dziękuje za wszystkie porady !:)

Ostatnio edytowany przez Roku, 03 Gru 2015 11:30, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️ W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️
Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱 Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱
#2 PostWysłany: 07 Paź 2015 23:24 

Loty: 174
Kilometry: 226 599
niebieski
A czym lecisz? I za jaką cenę, jeśli chcesz się pochwalić?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 07 Paź 2015 23:52 

Lemur2015 napisał(a):
Witam ,
Tj w temacie wybieram sie z rodzina na Swieta do Izraela.5 osób dorosłych plus dziecko (roczek)
Termin 22.12.2015 Warszawa-tel Awiw i powrót
29.12.2015 Eilat -Kraków
Proszę o kilka praktycznych porad głownie logistycznych gdyż termin podróży jest dość specyficzny.
Krotki plan podróży jaki wstępnie zakładamy :
22.12 Tel Awiw (transfer z lotniska chyba najlepszy bedzie duża taxowka) czy na lotnisku bez problemu ja znajdę? Z tego co czytałam koszt to ok 180 szekli wiec wyjdzie podobnie co autobus.
23.12 Tel Awiw
24.12 transfer do Jerozolimy (czy w Wigilie autobusy Egged kursują normalnie ? I skąd odjeżdżają
25.12 Jerozolima
26.12 transfer do Ejlatu. Samochod.skad najlepiej ? I czy mozna wypożyczyć w Jedozolimie i oddać w Eljacie ? Chcielibyśmy w tym dniu zaliczyć morze martwe. Czy ktoś ma moze jakies sugestie co ciekawego warto zobaczyć na trasie Jerozolima-eliat?
27.11-29 Eljat

Noclegi planujemy zarezerwować z airbnb ale najpierw musi byc pewny plan co fo dni.
Mam jeszcze pytanie , czy warto kosztem jednego dnia w Eljacie wybrać sie do betlejem i Nazaret ? Czy moze czasowo jest to osiągalne w połączeniu z 2dniowym pobytem w jerozolimie ?

Z góry dziękuje za wszystkie porady !:)

Co do planu:
- zapewne w okresie naszych świąt nie ma żadnego święta żydowskiego, a więc dla nich są to normalne dni robocze, nie dotyczy piątku 25 od południa do soboty 26 grudnia wieczora, kiedy nic łącznie z autobusami Egged i wypożyczalniami samochodów nie pracuje, transport publiczny, sklepy, banki poza arabskimi sklepami w tych dniach nie pracują w ogóle
- a więc będziesz musiał zmienić plan i samochód wypożyczyć zapewne 24.12 w Tel Avivie lub Jerozolimie, może 22 zaraz po przylocie, co do zwrotu musisz poczytać temat:
izrael-tel-aviv-wypozyczenie-samochodu,1208,42507
- na koniec koniecznie poczytaj, kilka istotnych pomocnych wiadomości
http://izrael.org.il/turystyka/3962-co- ... ietej.html
- no i Jerozolima 24 lub 25 grudnia bez Betlejem?
 PM off
Lemur2015 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 08 Paź 2015 00:11 

Dzieki za szybka odpowiedz ! :)
Faktycznie ten 25/26 trochę nam pokomplikuje , juz patrzę forum .

-- 08 Paź 2015 00:15 --

jakub.m napisał(a):
A czym lecisz? I za jaką cenę, jeśli chcesz się pochwalić?

Ekonomik ;) wizzair /ryanair. Bilet ok 550 zł
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Paź 2015 11:01 

Autobusy Egged odjeżdżają z Tel Awiwu do Jerozolimy z dworca autobusowego.

https://goo.gl/maps/pBgbSmLzdso

W Jerozolimie wysiadasz na żydowskim dworcu. Trzeba podjechać autobusem lokalnym do dworca arabskiego. Jest zaraz obok bramy Damasceńskiej i starego miasta. Z tego arabskiego dostaniesz się autobusem 21 do Betlejem. Myślę , że warto , będąc tam w Boże Narodzenie. Da się obrócić w jeden dzień spokojnie. Nazaret raczej trzeba odpuścić. Leży w zupełnie innej części Izraela. Poza tym nie ma tam ża bardzo szału zwiedzaniowego. ;) Tylko Bazylika Zwiastowania i arabskie klimaty, bo żydów tam mało. Dominują Palestyńczycy.
Na trasie z Jerozolimy do Ejlatu do podziwiania głównie pustynia Negev. Można też spotkać Beduinów.
Jak napisano wyżej. Trzeba tylko pilnować szabatu u żydów. Wtedy nie pracują. Reszta działa normalnie.
 PM off

#6 PostWysłany: 08 Paź 2015 12:20 

Anonymous napisał(a):

W Jerozolimie wysiadasz na żydowskim dworcu. Trzeba podjechać autobusem lokalnym do dworca arabskiego. Jest zaraz obok bramy Damasceńskiej i starego miasta.

jeszcze sprawniej można poruszać się nowoczesnym tramwajem, przystanek tak jak wyżej na wprost wyjścia z dworca głównego dworca żydowskiego, pieszo bez bagaży śliśmy do Bramy Damasceńskiej jakieś 30 minut (ale jak pisze jacakatowice i ja w poście wcześniej nie dotyczy każdej soboty do zmroku)
 PM off

#7 PostWysłany: 08 Paź 2015 13:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Lemur2015 napisał(a):
Nazaret to lepiej z Tel Awiwu ogarnąć niż z Jerozolimy. Ale to zwykłe arabskie miasto i raczej darowałabym sobie.
Za to z Jerozolimy masz rzut beretem do Beltejem i gorąco polecam wycieczkę tam, która zajmie tylko kilka godzin. Możecie się tam obkupić w pamiątki, bo w Palestynie jest taniej niż w Izraelu..

#8 PostWysłany: 08 Paź 2015 17:38 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
No nie zawsze jest tanio :)
Czasami jak czytam takie wpisy o Izraelu to zastanawiam się jak ludzie w ogóle mogą podróżować lub przygotowywać się bez elementarnej wiedzy jak np. To,że w szabat nic nie działa, izraelskie NIC to naprawdę nic oprócz ruskich i arabskich knajpek nad morzem.
Stanie w kilometrowej kolejce by dotknąć ustami coś co dotknęło tego roku ponad milion osób, niezazdroszczę :) a całują WSZYSCY

#9 PostWysłany: 08 Paź 2015 17:43 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@oskiboski nie generalizowałam, ale... chodziło mi o cenę pamiątek.
Wybór jest większy w Jerozolimie, ale wiele asortymentu się powtarza i porównując ceny z Jerozolimy i Betlejem - polecam zakupy w Betlejem. Jedzenie też było tam tańsze.

#10 PostWysłany: 08 Paź 2015 17:48 
Król Ż
Awatar użytkownika

Tak knajpy są tańsze bo nie dbają o żadne standardy :) Warto zakupić piwo Taybeh robione tam w 6 paku wychodzi ok 8 nis za butelkę a w TLV od 14nis w sklepach. Trzeba jednak przyznać,że lody i kilka shwarm robi na mnie tam takie wrażenie,że oddałbym wszystko by dostać to na ostatnią wieczerzę.
Pamiątki to kupuje się u ruskiego w Yafo. Wydając 100 nis można bez problemu zejść do 70 lub 60 z większą wprawą a rzeczy ma naprawdę niezłe ( vis a vis Dr.Szakszuka)
P.S jak ktoś się nie umie targować proszę bez pretensji :lol: :lol:

#11 PostWysłany: 08 Paź 2015 17:57 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Z tym targowaniem to też różnie bywa. Handlarze w Jerozolimie już są tak pyszni, bo zdają sobie sprawę, że tłumy turystów z całego świata i tak kupią.
Na próbę mojego targowania koleś nawet nie zareagował i utrzymywał, że cena jest fixed. To odwróciłam się na pięcie i poszłam gdzie indziej. Ale inni wyciągali szekielki z portfeli i bulili.
oskiboski lubi ten post.

#12 PostWysłany: 08 Paź 2015 18:01 
Król Ż
Awatar użytkownika

Kupowanie pamiątek w Jerozolimie to największy błąd wszystkich turystów. W Jerozolimię żywię się w Cofixie. Kawa i makaron i cinabons za 15 nis. Każda moja wizyta tam to powód do nerwówki i przepychania w morzu turystów gdy trzeba coś załatwić.

#13 PostWysłany: 08 Paź 2015 18:14 

oskiboski napisał(a):
No nie zawsze jest tanio :)
Czasami jak czytam takie wpisy o Izraelu to zastanawiam się jak ludzie w ogóle mogą podróżować lub przygotowywać się bez elementarnej wiedzy jak np. To,że w szabat nic nie działa, izraelskie NIC to naprawdę nic oprócz ruskich i arabskich knajpek nad morzem.
Stanie w kilometrowej kolejce by dotknąć ustami coś co dotknęło tego roku ponad milion osób, niezazdroszczę :) a całują WSZYSCY

I znowu "szefowanie".
Jakoś dałem radę być trzykrotnie w Izraelu bez takich porad.
Jak Ci nie odpowiada całowanie "czegoś", to nie całuj i tyle.
Inni niech robią jak chcą.
Izrael to nie tylko Tel Aviv. Właśnie w szabat, w arabskich dzielnicach wszystko funkcjonuje w Jerozolimie i Autonomii.
 PM off
Pelegrino-1 lubi ten post.

#14 PostWysłany: 08 Paź 2015 18:24 

oskiboski napisał(a):
...jak czytam takie wpisy o Izraelu to zastanawiam się jak ludzie w ogóle mogą podróżować lub przygotowywać się bez elementarnej wiedzy jak np. To,że w szabat nic nie działa, izraelskie NIC to naprawdę nic oprócz ruskich i arabskich knajpek nad morzem.

ważne, że wraz z rodziną ma chęć, a bilety już kupił reszta przyjdzie z czasem
Tu i w otchłani internetu znajdzie info, które potrzebuje np.
http://podroze-w-obiektywie.blogspot.co ... artwe.html
przy tej liczbie osób racjonalnie, czyli najtaniej do przemieszczania się wyjdzie chyba wypożyczenie samochodu

jacakatowice, w szabat zresztą jak wiesz w Izraelu życie jest bardzo mocno utrudnione, faktycznie mało co działa, łącznie z tym że w ulubionym arabskim barze z Tel Avivie falafeli przez 2 dni nie zjadłem :) , a wszelkie przemieszczanie tylko z pełnym bakiem wypożyczonym wcześniej samochodem
 PM off  

#15 PostWysłany: 08 Paź 2015 18:31 

Wiem o tym. Dlatego w szabat byłem zawsze w Jerozolimie albo za murem w Autonomii. Wg mnie TelAviv to góra 2-3 dni. Cała ciekawsza reszta , jest gdzie indziej.

PS.@ oskiboski odkrył Amerykę, że trzeba się targować. :D
Nie wiedziałem o tym. 8-)

Skąd tyle pychy ?
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 08 Paź 2015 19:13 
Awatar użytkownika

srebrny
Autem po Izraelu jeździ się ok uważaj na kawałek płatnej autostrady z Tel Aviv do Jerozolimy ale wystarczy jechać innym pasem i jest ok w wypożyczalni powinni Ci o tym powiedzieć , nad Morzem Martwym polecam też Masadę bardzo fajne wejście a z dzieckiem można wjechać kolejką- niestety nie pamiętam już ceny. Fajny widok na okolice i ciekawe miejsce. W Jerozolimie uważaj gdzie stajesz, my niby staliśmy w miejscu dozwolonym a po powrocie do auta za szybą znalazłem mandat :/ a że wylatywaliśmy tego samego dnia nawet nie było czasu się odwoływać.
 Profil Relacje PM off

#17 PostWysłany: 03 Gru 2015 01:28 

Dzieki za wszystkie odpowiedzi i rady :)

Czy mozecie mi podpowiedziec jeszcze jak wyglada kwestia poruszania sie autem w szabat ?
Z tego co sie orientuje to niebardzo ale nie wiem jak z praktyka. Chcielismy w sobote zrobic trase jerozolima-morze martwe -eilat i nie wiem czy nie powinnismy zmienic planow ..

i jeszcze jedno 24(czwartek ) ruszamy z tel avivu do betlejem ( iczy jest jakas szczegolowa kontrola na granicy ? bo samochod mamy zarejestrowany na 4 osoby a bedzie nas 5 ;))
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Gru 2015 01:33 
Król Ż
Awatar użytkownika

Auto to auto masz to jedziesz :P jak nie zabłądzisz w Bnei braku to będzie ok
http://www.ynetnews.com/Ext/App/TalkBack/CdaViewOpenTalkBack/0,11382,L-4728232,00.html Chociaz teraz jakieś szlabany stawiaja i cuda na kiju.Moze za rok asfalt beda zwijac :mrgreen:

Autem chcesz wjechać do Betlejem?

#19 PostWysłany: 03 Gru 2015 01:41 

oskiboski napisał(a):
Auto to auto masz to jedziesz :P jak nie zabłądzisz w Bnei braku to będzie ok
http://www.ynetnews.com/Ext/App/TalkBack/CdaViewOpenTalkBack/0,11382,L-4728232,00.html Chociaz teraz jakieś szlabany stawiaja i cuda na kiju.Moze za rok asfalt beda zwijac :mrgreen:

Autem chcesz wjechać do Betlejem?

-- 03 Gru 2015 00:43 --

no taki jest pierwotny plan ..;)
jedziemy z rocznym aluchem wiec tak byloby najwygodniej
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Gru 2015 04:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 391
Kilometry: 552 385
Z lotniska do Telavivu można dostać się pociągiem, który zatrzymuje się na lotnisku. 5 osób - bilet nie powinien przekroczyć 80 szekli, pociągi odjeżdzają co 20-30 minut i można wysiąść na głównej stacji Savidor, ale prócz niej jest jeszcze kilka (Hashalom, Hahagana, University), być może będzie bliżej do waszego celu. Już minęło trochę czasu, ale nie pamiętam ponadstandardowych taxi na lotnisku. A za dwa wozy, to trochę zapłacicie.

Co zaś się tyczy wypozyczenia auta w jednym miejscu i zwrocie w drugim, to standardowo są duże opłaty za takie numery (np 100 euro w Hiszpanii). W Izraelu nie wiem, więc sugeruję dokładnie zapoznać się z warunkami umowy, bo można się srodze zaskoczyć.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość