Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Iran lądem
#61 PostWysłany: 25 Kwi 2017 13:49 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 518 982
platynowy
@‌QbaqBA‌
32.657090, 51.669589

wypozyczaja tylko mezczyznom
 Profil Relacje PM off
QbaqBA uważa post za pomocny.

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#62 PostWysłany: 27 Kwi 2017 07:48 

Mojej dziewczynie wypożyczyli bez problemu.

Jest też 2 punkt na ul. Hafeza.
 Profil Relacje PM off
QbaqBA lubi ten post.

#63 PostWysłany: 27 Kwi 2017 07:52 
Awatar użytkownika

platynowy
I jeszcze tu 32.644500,51.654480
 Profil Relacje PM off
QbaqBA lubi ten post.

#64 PostWysłany: 03 Maj 2017 20:20 

Lucas84 napisał(a):
W Esfahanie mozna wypozyczyc rower za darmo - paszport w zastaw.

Ale trzeba go mieć. Mieszkając w hotelu, leży w recepcji do czasu wymeldowania 8-)
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 03 Maj 2017 21:59 

Na życzenie recepcja wydaje paszport, szczególnie, gdy powie się, że jest potrzebny, np. celem wypożyczenia roweru.
My tak właśnie zrobiliśmy.

Warto też mieć ze sobą ksero paszportu - niektórym hotelom wystarczy oryginał tylko do wglądu :)
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 23 Lip 2017 16:59 

Planuję podróż do Iranu i chciałbym zapytać czy ktoś jechał busem z Shiraz do Kish/Qeshm? Jeżeli tak to jaki to koszt i ile trwa taka podróż?
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 23 Lip 2017 18:28 

Ja bralam nocny autobus do Bandar Abbas, stamtąd prom na Hormuz i Queshm.
Przejazd autobusem to juz nie pamiętam dokładnie ile czasu trwał ale na luzie dało się troche wyspać :) Koszt rzędu okolo 10$ z tego co pamietam.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 23 Lip 2017 18:36, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
suszek lubi ten post.

#68 PostWysłany: 01 Sie 2017 23:16 

Witam,
od paru dni czytam wszystkie informacje na tym forum o Iranie i przyznam, że mam pewien problem z ułożeniem trasy mojego 16dniowego wyjazdu z żoną i synem. Problem polega na tym, że niespecjalnie interesują nas muzea, kolejne mauzolea, meczety, bazary itd itd. a zdecydowanie bardziej np. obozowanie w małej wiosce na pustyni :)

Wstępny plan.
Teheran->Qazvin (Gazor Khan i Alamut Castle) -> Kashan (tylko z uwagi na Abyaneh a z tego co czytałem nie jest to mały koszt by tam się dostać) -> Isfahan (wraz z objechaniem Varzaneh, Na'in, Khoor, Farahzad i Garmeh - ca 3 dni) -> Yazd (2 dni) - Shiraz (dzień lub dwa) i stamtąd do Qeshm (ca 4 dni) -> lotnisko (albo autobusem przez Isfahan albo samolotem).

Jeżeli macie jakieś sugestie to byłbym wdzięczny :)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 03 Sie 2017 15:40 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
niebieski
Cześć @Sakhar . Wróciłem w czerwcu z Iranu, gdzie spędziłem z rodziną 3 tygodnie.

Nasz plan podróży wyglądał następująco:
Teheran IKA - Kaszan - Abyaneh - Isfahan - Varzaneh - Yazd - Persepolis - Shiraz - Kermanshah - Paveh (Kurdystan) - Hamadan - Tabriz - Teheran IKA

Po wylądowaniu w Teheranie od razu uciekliśmy do Kaszanu. Teheran miał zostać na koniec wyjazdu, ostatecznie zupełnie go pominęliśmy.
Kaszan bardzo Ci polecam nie tylko ze względu na Abyaneh. Miasto może nie imponuje zabytkami jak Sziraz czy Isfahan, ale nudzić się tam nie będziesz, a zapewne docenisz spokój tego miejsca. Moim zdaniem świetne miejsce na pierwsze dni w Iranie. No i w okolicy tez jest co zobaczyć, oprócz wspomnianego Abyaneh, w tym możliwość noclegu na pustyni - Maranjab.

O Kaszanie i okolicy przeczytasz na moim blogu - http://gdziesakasperki.pl/kaszan-i-okolice/. Wpisy z pozostałych miejsc w przygotowaniu.

Do Abyaneh możesz dostać się taksówką za ok. 30$ albo połączyć to z przejazdem do Isfahanu. Za transport z Kaszanu do Isfahan i 3-godzinnym postojem w Abyaneh, płaciliśmy $70.

W Varzaneh moim zdaniem również warto zostać przynajmniej na 1 noc, inaczej będzie ci cięzko zobaczyć okolicę w 1 dzień.

Na południe od Sziraz w ogóle nie byliśmy, natomiast mogę Ci polecić okolice Hamadanu i irański Kurdystan, jeśli Wam czas pozwoli. W razie pytań, pisz śmiało. Powodzenia!
arturro lubi ten post.
Sakhar uważa post za pomocny.

#70 PostWysłany: 09 Sie 2017 22:35 

platynowy
https://safar724.com/ - wyszukiwarka autobusów. Strona oczywiście tylko po persku ale Chrome dobrze sobie radzi z jej tłumaczeniem.

#71 PostWysłany: 12 Wrz 2017 22:15 
Awatar użytkownika

Cześć wszystkim!

Niedługo lecę do Iranu i chciałabym też udać się na wyspę Hormoz. Czytałam, ze prom na Hormoz płynie z Bandar Abbas. Czy z Szirazu jest jakiś autobus/pociąg do Bandar Abbas? Jak to cenowo wychodziło?
I druga sprawa: czy znacie jakiś niedrogi hostel w Bandar Abbas?

Z góry dziękuję za pomoc :)
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 12 Wrz 2017 23:43 

Loty: 155
Kilometry: 251 348
niebieski
Możesz też kombinować przelot Shiraz - Qeshm lub Bandar Abbas. Na Hormoz dopłyniesz również z miasta Qeshm (prom o 7 rano, powrót g. 15).

#73 PostWysłany: 13 Wrz 2017 12:13 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Autobusy z Szirazu do Bandar Abbas są na pewno, między wszystkimi większymi miastami jeździ ich całkiem sporo.

#74 PostWysłany: 15 Wrz 2017 14:32 
Awatar użytkownika

Dziękuję Wam za odpowiedź. Wahałam się czy w ogóle warto jechać do Bandar Abbas i wyspę, ale się jednak zdecydowałam. Przeraża mnie potem jednak trasa powrotna tzn. jej długość. Wiem, że są pociągi z Bandar Abbas do Teheranu, znalazłam połączenie na http://www.iranrail.net/network.php#
Zastanawiam się, czy z Bandar Abbas nie przyjechać jeszcze do Kerman. Są różne opinie. Waszym zdaniem warto?
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 15 Wrz 2017 15:31 

Loty: 155
Kilometry: 251 348
niebieski
Ja postawiłem na samolot, połączenie:
Shiraz 18.30 - Bandar Abbas 19.30
Bandar Abbas 20.10 - Isfahan 21.40

Iran Air kupiony online przez ich oddział w Wiedniu.

Na miejscu spędzę 2 dni na Qeshm.

#76 PostWysłany: 08 Lis 2017 12:21 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
Orientujecie się jak często i w jakich godzinach wieczornych jeżdzą VIPy na trasie Isfahan - IKA? Tak, żebym ze spokojem zdążył na lot o 5.15 rano.

#77 PostWysłany: 08 Lis 2017 13:36 
Awatar użytkownika

platynowy
@OSK

20:30, 22:30 i 0:00 - royal safar. koszt to okolo 300-400k IRR

czasami zatrzymuja sie na 20 min przerwe a czasami nie - nie wiem jaka jest regula

z isfahanu musisz liczyc co najmniej 4 godziny, ale bus jedzie bardzo szybko, szybciej niz osobowki ;) ja bym bral bus o 22:30
 Profil Relacje PM off
OSK lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 08 Lis 2017 13:47 

Loty: 741
Kilometry: 1 291 590
srebrny
Dzięki za info. Skoro jedzie tak szybko to zastanawiam się czy nie wpaść po drodze do Kom. Miałem to miasto w planach po przylocie do Teheranu ale z różnych względów odwróciłem kolejność i będę wracał przez to miasto. Ma to sens wyjechać trochę wcześniej z Isfahanu,żeby tam wpaść?

#79 PostWysłany: 08 Lis 2017 13:50 
Awatar użytkownika

platynowy
Iranczycy pewnie by ci odradzili, ale wydaje mi sie ze to Qom to fajna opcja na jeden dzien
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 02 Sty 2018 17:25 

Orientuje się ktoś może czy z Jazdu można dojechać bezpośrednio autobusem/pociągiem do Bam? Czy trzeba jechać przez Kerman i tam się przesiadać?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 102 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość