Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 23 Lis 2023 21:40 

niebieski
Warto wspomnieć a na pewno przyda się w transferach lub przed kolejnym lotem po całym dniu np na plaży.
Idąc od security w strefę gatów B przy toaletach damskich i męskich znajdują się ogólnodostępne prysznice.

Załączniki:
6.jpg
6.jpg [ 111.87 KiB | Obejrzany 1723 razy ]
5.jpg
5.jpg [ 74.28 KiB | Obejrzany 1723 razy ]
4.jpg
4.jpg [ 124.38 KiB | Obejrzany 1723 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 200.27 KiB | Obejrzany 1723 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 232.86 KiB | Obejrzany 1723 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 208.31 KiB | Obejrzany 1723 razy ]
7 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

🔥Mega 🔥 Wycieczka na Maltę w supercenie 330 PLN😱😍 Loty z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel 🔥Mega 🔥 Wycieczka na Maltę w supercenie 330 PLN😱😍 Loty z Warszawy + ⭐⭐⭐ hotel
First minute: Kefalinia na tydzień za 2090 PLN 🏝️ Kameralny hotel z widokiem na zatokę 🌊 First minute: Kefalinia na tydzień za 2090 PLN 🏝️ Kameralny hotel z widokiem na zatokę 🌊
#22 PostWysłany: 26 Lis 2023 12:57 

niebieski
Lecę dzisiaj do Muscat z AUH i dostałem sms od Wizzair, że lot będzie z terminalu A i aby być na lotnisku 4h przed odlotem, co wydaje mi się przesadzone.
Ile realnie zajęło Wam checkin, security i passport control? W godzinę do ogarnięcia?

Image
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 26 Lis 2023 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Ja tego SMS-a dostałem dopiero po powrocie (wyłączyłem polski numer), więc się nie stresowałem :lol:

Musisz odebrać kartę pokładową (stanowiska Wizzaira są K-L).
Są 2 kolejki - mimo, że wyglądają na spore sprawa idzie dość sprawnie - ok. 20 minut oczekiwania (2 loty)
Potem kontrola paszportowa - w jedną stronę skierowano mnie do policjanta, w drugim przypadku do bramki automatycznej (skanujemy nie tylko paszport, ale i kartę pokładową) - tutaj idzie szybko.
Security jest też sprawne - nie wyjmujemy nic z plecaka, tylko standardowo zdejmujemy pasek.

Lotnisko jest duże, więc bezpieczne jest raczej 1,5 godziny - lepiej odrobinę poczekać przy gate niż się stresować.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
tomczas uważa post za pomocny.

#24 PostWysłany: 26 Lis 2023 13:12 

niebieski
Planowałem być 2h przed. Zakładam, że ok godziny potrwają kontrole, a reszta czasu to rezerwa :) Mam wizę roczną na ZEA, jestem tzw. "powracającym podróżnym", więc automatem kontrola paszportowa pójdzie raz, dwa.
@Tomo14 dzięki za info :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 26 Lis 2023 13:49 

Loty: 182
Kilometry: 408 475
niebieski
Nam formalności na terminalu zajęły około 40 minut. Byliśmy na lotnisku o 13.10.
W saloniku Pearl Lounge poproszono nas o o opuszczenie saloniku bo przekroczyliśmy limit czasowy (3 godziny), ale odbyło się to bardzo grzecznie i bez pośpiechu. W sumie byliśmy w nim 3 godziny i 25 minut do czasu zwrócenia uwagi.
 Profil Relacje PM off
tarman lubi ten post.

#26 PostWysłany: 26 Lis 2023 17:32 

niebieski
Jestem po odprawie Wizzair. W jednym czasie skumulowały się loty do Wiednia, Katowice no i do Muscat, którym polecę. W kolejce głównie Polacy, Austriacy, Słowacy i Czesi. Tylko dwa okienka czynne, więc było z 20 minut czekania. Kontrola paszportowa i security migiem bez kolejki.

Image
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 29 Lis 2023 12:10 

Tomo14 napisał(a):
To nasze kanapy, na których się wyspaliśmy, po czym odstąpiliśmy rodakom, którzy obok nocowali na kocu
Image

O, to byliśmy my :D Niestety, chwilę po 4 pracownicy zaczęli budzić śpiących i wywalili nas z pięterka, twierdząc że to tylko dla pasażerów etihadu i czegoś tam jeszcze. Ale od wieczora do 4 można tam spać bez problemu. Na lotnisku faktycznie jest bardzo zimno, spałem w puchówce a i tak martwiłem się czy się nie rozchoruję. Na airside jest za to dużo kanap i można się wygodnie położyć. Checkin otwierają sztywno 4h przed wylotem. Kolejki do checkinu są, my staliśmy z pół godziny, mimo tego że były tylko 2 loty wizzaira w najbliższym czasie. Ale przyjazd 2h na lotnisko wystarczył nam ze sporym zapasem.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 29 Lis 2023 12:20 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
Czy w nowym terminalu A są skrytki do przechowywania bagażu? Na stronie lotniska jest informacja tylko o przechowalniach w terminalach 1 i 3.

#29 PostWysłany: 29 Lis 2023 12:43 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 802 011
platynowy
Nie rzuciły mi się w oczy.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#30 PostWysłany: 07 Gru 2023 03:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Właśnie siedzę w nowym terminalu, więc podrzucam kilka informacji.

Przechowalnia bagażu jest na przylotach, trzeba kierować się na Lost&Found. Przechowalnia jest zaraz obok. Ale... 24h kosztuje 70 AED, a 3h 30 albo 35 (nie pamiętam dokładnie).

W damskim są dwa prysznice, jeden z zepsutym zamkiem w bonusie, ale z ławeczką. A drugi większy. Niestety wody nawet przy najlepszych chęciach nie dałoby się określić jako ciepłą, także raczej na szybki prysznic.

Przed trzecią rano były otwarte tylko 3 stanowiska odprawy Wizzair. Ale po trzeciej otworzyli już ponad 10.
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.
elwirka uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 07 Gru 2023 04:50 

niebieski
Tomo14 napisał(a):
Przechowalnia jest zaraz obok. Ale... 24h kosztuje 70 AED, a 3h 30 albo 35 (nie pamiętam dokładnie)..

Przesadzili z tą ceną. Za 70 AED to już wolę wziąć nocleg w tanim hostelu w Abu. Bagaże zostawię, prysznic wezmę, przebiorę się, drzemkę zrobię.

Image
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 07 Gru 2023 15:38 
Awatar użytkownika

niebieski
O, zmieniłam imię.

@tomczas Też się wku... zdenerwowałam i pojechałam na miasto z plecakiem.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 03 Sty 2024 21:05 

platynowy
Nie mogłem edytować poprzedniego posta, jeśli jest możliwość, proszę o scalenie.

W hali przylotów w okolicach wyjścia są dwa bankomaty. Przy wypłacie Revolutem, czerwony oczekiwał 25 AED prowizji. Bankomat Emirates NBD (żółta podświetlana ramka) - bez opłat.ImageImage
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 07 Sty 2024 16:08 

Loty: 72
Kilometry: 97 804
srebrny
Ja jeszcze dorzucę swoje doświadczenia w kwestii W6 i odbioru BP z check-inu (lot do KTW 06.01 sb, w ciągu 1h odloty 4 lub 5 rejsów W6). Do kolejki wszedłem ok 3h przed odlotem, na początku otwarte 3 stanowiska i szło powolutku, natomiast sukcesywnie otwierali kolejne i po ok 40 minutach działało ich już 10 lub 11. Całość w sumie zajęła jakieś 50 min, natomiast w ciągu ostatnich 10-15 min przeszedłem mniej więcej tyle, co przez poprzednie 30-40. Warto też dodać, że dość szybko na miejscu pojawiły się 2-3 osoby, które koordynowały całość i wskazywały wolne stanowiska, by maksymalnie przyspieszyć sprawę. Security i paszportówka ekspresowo, bez kolejek. Nie wiem, czy zawsze wygląda to w taki sposób, ale jeśli tak, no to jak napisano powyżej - nie ma większego sensu przyjeżdżać wcześniej niż 1,5-2h przed odlotem, bo właśnie wtedy wszystko idzie najsprawniej.

Natomiast co do samego lotniska, to dodam, że bardzo pozytywnie oceniam ilość, kompetencje i zaangażowanie pracowników, bo są w zasadzie przy każdym punkcie na przylotach i odlotach (paszportówka, hala odbioru bagażu, część ogólnodostępna na przylotach, checkiny itd), biorą czynny udział w koordynowaniu przepływów pasażerów i są bardzo pomocni.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 09 Sty 2024 21:55 

srebrny
W temacie pryszniców to oprócz tych o których pisał tomaszl75 przy bramkach B to jeszcze jest jedna lokalizacja.
Są też obok sklepu Victoria Secret (mniej więcej na środku lotniska, w sumie niedaleko od tych drugich).

Tak samo, jak ktoś wcześniej pisał ciepłej wody nie było a i ta chłodna po jakimś czasie się wyłączyła, ale po dłuższej chwili znowu zaczęła lecieć - więc pewnie jakiś taki ogranicznik, żeby za długo nie siedzieć.

A jeśli chodzi o spanie. To na tych kanapach po przylocie przed security - od razu nas przegonili jak tylko zmieniliśmy pozycję z siedzącej na leżącą.
Natomiast dobra miejscówka jest przy stanowisku odbioru bagażu nr 9. Jest chyba 4 albo 6 kanap. Jest rozsądna temperatura - chyba jedno z cieplejszych miejsc na tym lotnisku. Jedyny szkopuł, że co chwila jednak wylatują bagaże na taśmociąg, więc jest trochę głośno. Ale z koreczkami miejscówka daje radę.

Powyższe info z XI 2023.
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 20 Maj 2024 20:18 

Wizz w aplikacji informuje, żeby wydrukować karty pokładowe ponieważ mobilne nie są akceptowane na lotnisku. Czy jest sens szukać na mieście miejsca z drukarką skoro wg Waszych relacji po przyjeździe na lotnisko i tak muszę kierować się z paszportem do check Inu po odbiór karty?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 20 Maj 2024 20:27 

złoty
Ale masz kartę do wydruku, czy „to nie jest karta pokładowa”? Z tym drugim podchodziłem na telefonie i nie było problemu.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 20 Maj 2024 20:30 

Tak karta jest gotowa do wydruku w pdf. Tzn nie ma komunikatu "to nie jest karta pokładowa". A chciałbym wiedzieć, bo oprócz mojego lotu do Samarkandy jest 6 inny lotów Wizz w podobnym czasie więc ścisk może być do okienka.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 20 Maj 2024 20:45 

złoty
Okienko raczej nie będzie jedno więc o to nie musisz się aż tak martwić, pytanie o ten BP, może ktoś, kto ostatnio leciał potwierdzi, że już są karty możliwe do wydruku i nie trzeba latać do check-inu. To by była mała rewolucja w zakresie krótkich przesiadek 8-)
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 20 Maj 2024 22:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie przepuszczą z mobilnym boarding passem W6/5W do seciuruty, przy check in nawet czasami otwiera się jedno czy dwa stanowiska "hand baggage only".
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość