Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Mar 2017 17:07 

Zmodyfikowane plan w stosunku do dzisiejszego poranka :)
---------------------
Czy mozecie mi pomoc zaplanowac wyjazd na 2 tygodnie: okolice Great Canyon.
Planuje wyjazd w polowie kwietnia na 14 dni. Ja wraz z malzonka oraz 11 letni dzieckiem.
Chcemy zobaczyc duzo natury, hiking -nie za dlugi, do paru godzin, aby nie bylo to zbyt meczace
W moim planie jest poltoradniowy pobyt w Los Angeles na klimatyzacje -jet lag, a pozniej juz wyjazd w kierunku Wielkiego Kanionu i zrobienie rundki naokolo niego ze zwiedzaniem tego co jest po drodze.
Moj plan:
Dzien 0: Przylot
Nocleg w LA
Dzien 1: Los Angeles- Griffith Observatory, Walk of Fame, Selfie z napisem Hollywood :), Wyjazd do Santa Monica- znak poczatku route 66 i powalesanie sie po plazy
Nocleg w LA
Dzien 2: Los Ageles- brak pomyslow, Po poludniu wyjazd z miasta i skierowanie sie w kierunku Death Valley, nocleg po drodze w Ridgecrest. Dzieki temu bede mial blizej nastepnego dnia
Nocleg Ridgecrest
Dzien 3: Przejazd Ridgecrest -Death valley -ok 2h: Zabriskie point, Mesquite Flat Sand Dune, Badwater, Artists Drive. Wyjazd do Las Vegas
Nocleg Las Vegas
Dzien 4: Wyjazd z Las vegas w kierunku Flagstaff. Po drodze: Hoover Dam, Skywalk, Route 66
Nocleg w Flagstaff
Dzien 5: Meteor crater, Sedona, Montezooma monument
Nocleg we Flagstaff
Dzien 6: Great Canyon i powrot do Flagstaff
Nocleg we Flagstaff
Dzien 7: Wyjazd do Monticello ale autostrada 40. Po drodze Meteor crater, Petrified forest NP oraz Kanion De Chelly. Przyjazd do Monticello
Nocleg w Monticello
Dzien 8: Arche NP -Delicate arch , Pozniej Dead Horse Point oraz Canyon lands national park hiking
Nocleg w Monticello
Dzien 9: Wyjazd w kierunku Page, zatrzymanie sie w Monument Valley. Bedzie jeszcze czas na Natural Bridges National Monument? Jak myslicie?
Nocleg w Page
Dzien 10: Antelope canyon, Horshoe band i cos jeszcze moze? Jakies sugestie? I tu pytanie- czy warto isc do Antylopa canion?
Nocleg w Page
Dzien 11: Wyjazd z Page do Bryce NP
Nocleg -gdzies w okolicy pewnie.
Dzien 12: Zion NP
Nocleg - gdzies w okolicy, St George prawdopodobnie
Dzien 13: Wyjazd w kierunku Las Vegas, po drodze Valey of Fire, wieczorem Las Vegas
Nocleg w Las Vegas
Dzien 14: Powrot do LAX. Wylot wieczorem do kraju

Czy myslicie, ze plan jest realny? Cos moze dodac jeszcze po drodze badz z czegos zrezygnowac? Za wszelkie sugestie bede wdzieczny.
I dosc ciekawe pytanie: Czy wjezdzajac do Moument Valley od wschodu (od strony Monticello) bedzie to tak samo atrakcyjne jak od zachodu (od Page)?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#2 PostWysłany: 15 Mar 2017 17:18 

Rezygnuje se Skywalk. Teraz zobaczylem, ze jest to abtrakcyjnie drogie -okolo 80USD od osoby. Nie bylem swiadom, ze to tyle kosztuje.
A z tego co pisza ci co byli, to generalnie wszyscy sa zawiedzeni.
Wiec punkt odpada.
Milaem watpliwosci co do Antylope Canyon- postanowilem, ide.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 15 Mar 2017 22:13 

niebieski
Witam,

Plan wydaje się całkiem realny i fajnie zaplanowany.

W LA na 2 dzień proponuję Universal Studios. Świetna rozrywka - niestety dość droga.

Dzień 10 - Jeśli planujesz kanion Antylopy (w 100% warto) i Horseshoe Bend i jeśli wstaniecie dość wcześnie to koło 13 już będziecie mieli te dwie atrakcje zaliczone. W takim układzie proponuje podjechać jak najbliżej Bryce Canyon na noc i tam przenocować. Będzie przy okazji zobaczycie piękne nocne niebo :) W tej sytuacji macie cały 11 dzień na Bryce i dojechanie blisko Zion na 12 dzień.

Co do Monument Valley i wjazdu od wschodu. Ja wjeżdżałem od zachodu od Page i nie mam porównania żadnego. Tak po prostu ułożył mi się plan i nie miałem wyboru :) Ale gdybym miał to bym wybrał wjazd od wschodu ze względu na Forrest Gump point. On jest właśnie od wschodniej strony drogi 163 i wg mnie od tej strony jest lepszy wjazd do Monument Valley, które z całej wycieczki najbardziej wryło mi się w pamięć. Chciałbym kiedyś tam wrócić i jeszcze raz spojrzeć na West and East Mitten Buttes i Merrick Butte :)

PS. Nie ma czegoś takiego jak Great Canyon ;) To aż kłuje w oczy :P
PS 2. Zapraszam do mojej relacji, która od LA sporo się pokrywa :) zachod-usa-2016-california-nevada-arizona-utah,210,97492
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
gregson5 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 16 Mar 2017 15:07 

Super relacja z podrozy.

Dzieki wielkie za info nt Monument Valley, prezkonany bylem, ze filmowe ujecia sa od zachodu, ja tu okazuje sie, ze od wschodu. Bardzo mi to ulatwi zycie :)
------
Czy admin moglby zmienic tytul postu z Great na Grand :). Ja widze, nie mam mozliwosci edycji poprzednich postow.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Mar 2017 11:37 

Byl ktos w Rhyolite Ghost Town? Warto tam jechac? Patrzac na zdjecia to widze tam dwa budynki ktore sa fotografowane i to wszystko. Dla dwoch budynkow wydaje mi sie nie ma sensu jechac.
A moze ktos zna jakies lepsze miasto tego typu w okolicy Grand Canyon?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Mar 2017 10:30 

Dosc szczegolowy plan wycieczki. Jakies sugestie mile widziane :)

Dzien 0: Przylot
Nocleg w LA

Dzien 1: Los Angeles:
- Griffith Observatory,
- Walk of Fame,
- Selfie z napisem Hollywood ,
- Wyjazd do Santa Monica- znak poczatku route 66
- powalesanie sie po plazy
Nocleg w LA

Dzien 2: Los Ageles- brak pomyslow, Po poludniu wyjazd z miasta i skierowanie sie w kierunku Death Valley, nocleg po drodze w Ridgecrest. Dzieki temu bede mial blizej nastepnego dnia
Nocleg Ridgecrest

Dzien 3: Przejazd Ridgecrest -Death valley –Las Vegas. Po drodze:
- Mesquite Flat Sand Dune,
- Badwater
- Artists Drive
- Zabriskie point
- Dante’s View
Nocleg Las Vegas

Dzien 4: Przejazd: Las vegas w kierunku Flagstaff. Po drodze:
- Hoover Dam,
- Route 66
- Hackberry General Store
- Seligman- Roadkill Café
- Meteor crater, albo w drodze do Monticello
Nocleg w Flagstaff

Dzien 5: Sedona
- Montezooma monument
- Sedona NP
- - Cathedral Rock trail
- - ?
Nocleg we Flagstaff

Dzien 6: Great Canyon:
- Mather Point
- Szlak South Kaibab
- Powrot route 64:
- - Grand View
- - Desert View
Nocleg we Flagstaff

Dzien 7: Wyjazd do Monticello ale autostrada 40. Po drodze
- Meteor crater
- Petrified forest NP
- Kanion De Chelly.
Nocleg w Monticello

Dzien 8:
- Arche NP -Delicate arch
- Pozniej Dead Horse Point oraz
- Canyon lands national park hiking
- - Island in the Sky
- - Dead Horse Point
- - Grand Viewpoint
- - Upheaval Dome
Nocleg w Monticello

Dzien 9: Wyjazd w kierunku Page,
- Monument Valley
- - Valley Drive
- Bedzie jeszcze czas na Natural Bridges National Monument? Jak myslicie? (To oczywiscie przed Monument Valley).
Nocleg w Page

Dzien 10: Antelope canyon, Horshoe band I basen w hotelu
Nocleg w Kanab – relax na basenie hotelowym

Dzien 11: Bryce NP
- Punkt widokowy Sunrise
- szlak Queens Garden połączony z Navajo Loop
- punkt Sunset, Rainbow Point
Nocleg w Kanab - relax na basenie hotelowym? Znowu??

Dzien 12: Zion NP –wjechac od wschodu, ladny widok na “towering Navajo Sandstone walls of
Zion Canyon and the ethereal waterfalls cascading over the rim”
- Angels Landing
- - Scout's Lookout – (latwe dojscie, pozniej juz tylko trudno I bardzo trudno)
- Observation point -4-6h
Nocleg - gdzies w okolicy, St George prawdopodobnie

Dzien 13: Wyjazd w kierunku Las Vegas, po drodze :
- Valey of Fire,
- wieczorem zwiedzanie Las Vegas
Nocleg w Las Vegas

Dzien 14: Powrot do LAX. Wylot wieczorem do kraju
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Mar 2017 12:44 

gregson5 napisał(a):
Byl ktos w Rhyolite Ghost Town? Warto tam jechac? Patrzac na zdjecia to widze tam dwa budynki ktore sa fotografowane i to wszystko. Dla dwoch budynkow wydaje mi sie nie ma sensu jechac.

Skoro jedziesz do Las Vegas z Death Valley, można wstąpić. Max 30 minut (niewielki nakład drogi). Dodatkowym plusem jest widok na Death Valley z przełęczy (Hells Gate).
Jednak jechać tam specjalnie -- nie ma moim zdaniem sensu.

Wskazówka: najtańsza benzyna w okolicy jest w Stovepipe Wells. Warto zatankować.

Na drodze z LA do DV masz Trona Pinnacles. Fajne miejsce, szczególnie jeśli lubisz filmy SF.
gregson5 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 18 Mar 2017 14:12 

jazz99 -super, dzieki za informacje o Trona Pinnacles. Akurat mam niocleg w pobliskim Ridgecrest wiec idealne wypelnienie popoludnia.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Mar 2017 18:19 

niebieski
Piszę tylko swoje uwagi :)

Dzień 9. Myślę, że spokojnie uda się zwiedzić i National Bridges i Monument Valley. Sam przejazd między Monticello a Page to ok 4 godziny. 1,5-2 godziny na przejazd w Monument Valley. Wszystko też zależy od tego, o której będziecie zaczynać dzień.

Dzień 11 - polecam mimo wszystko dojechać bliżej Bryce na nocleg. Wydaje mi się, że lepiej dojechać na koniec dnia bliżej następnej atrakcji niż tracić czas następnego dnia na dojazdy. Koło Bryce masz Panguitch i tam jest sporo tanich moteli.
Ten plan
Punkt widokowy Sunrise
- szlak Queens Garden połączony z Navajo Loop
- punkt Sunset, Rainbow Point
zrobiliśmy w 3-4 godziny więc pozostaje sporo czasu.

Dzień 12 - ze Zionem jest taki problem, że w Springdale, który jest najbliżej Zion, są dość drogie noclegi. Reszta jest stosunkowo daleko od Parku. W tym układzie trzeba wstać dość wcześnie bo parking w parku jest mały i dość szybko się zapełnia. Potem tworzą się korki bo strażnicy nie wpuszczają za bramki, żeby nie zakorkować zupełnie parku. My nocowaliśmy w Hurricane i rano dojechaliśmy do Zion. Twój plan na ten dzień jest dość ambitny. Samo podejście i zejście na Angels Landing to 3 godziny. Musisz też wiedzieć, że po parku przemieszczasz się wyłącznie shuttle busam i przejazdy trochę zajmują.

Angels Landing (zdecydowanie warto!) polecam zrobić rano przed południem dlatego, że najcięższe podejście zrobicie wtedy w cieniu (nie mam na myśli ostatecznego podejścia z łańcuchami, a sam początek szlaku). Jak my schodziliśmy w południu to ciężko się patrzyło na ludzi, którzy wchodzili w pełnym słońcu.

To tyle :)
 Profil Relacje PM off
gregson5 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 18 Mar 2017 20:53 

jaz99 napisał(a):

Na drodze z LA do DV masz Trona Pinnacles. Fajne miejsce, szczególnie jeśli lubisz filmy SF.

Szukalem informacji jak dojechac do Trona Pinnacles, ale znalalzlem jedynie takie, ze dojazd jest ciezki i potrzebny samochod z wysokim zawieszeniem.
Byles tam moze? Rzeczywiscie taki trudny dojazd jest? Interesuje mnie to miejsce bo po pierwsze jest fajne, a po drugie idealnie mi wypelnia czas bo mam nocleg w pobliskim Ridgecrest.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Mar 2017 00:53 

gregson5 napisał(a):
Byles tam moze? Rzeczywiscie taki trudny dojazd jest? Interesuje mnie to miejsce bo po pierwsze jest fajne, a po drugie idealnie mi wypelnia czas bo mam nocleg w pobliskim Ridgecrest.

Tam prowadzi zwykła, nieutwardzona droga. Kiedy tam byłem, każdy samochód mógł przejechać. Ale jak to z drogami nieutwardzonymi bywa, ich stan zmienia się.
gregson5 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 19 Mar 2017 09:13 

jaz99 napisał(a):
Tam prowadzi zwykła, nieutwardzona droga. Kiedy tam byłem, każdy samochód mógł przejechać. Ale jak to z drogami nieutwardzonymi bywa, ich stan zmienia się.

A ostatnie pytranie nt Pinnacle :). Od ktorej tam strony wjezdzales? Od polnocy czy od poludnia/poludniowy-zachod?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Mar 2017 10:08 

gregson5 napisał(a):
jaz99 napisał(a):

A ostatnie pytranie nt Pinnacle :). Od ktorej tam strony wjezdzales? Od polnocy czy od poludnia/poludniowy-zachod?

Tam prowadzi tylko jedna droga, która nie przechodzi przez teren wojskowy (od północy). Przyjrzyj się dokładniej mapie, którą podlinkowałem w pierwszym poście.
gregson5 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości