Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hong Kong
#61 PostWysłany: 29 Maj 2016 21:54 

Mar77 napisał(a):
Nocowałem w Maple Leaf Guest House i polecam. Oczywiście pewnie zdajecie sobie sprawę, że pokoje tam są ekstremalnie małe (jak w całym Chungking Mansions).

Dzięki za odpowiedź:) Tak wiemy, ale z tego co przeglądałem to w naszym przedziale cenowym wszystkie pokoje tak wyglądają.
Zależy nam na tym, żeby mieć własną łazienkę, klimatyzację, lodówkę, mieć gdzie się wyspać i zostawić bagaże.
Więcej wolimy wydać na jakieś atrakcje typu Disneyland czy przejść się do jakiejś fajnej knajpy:) mamy też zamiar zobaczyć wszystkie lepsze plaże w Hong Kongu, więc też na transport sporo wydamy:)
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#62 PostWysłany: 29 Maj 2016 22:48 

złoty
No niestety, hotele w HK do tanich nie należą.
A 13 dni to ja bym podzielił na co najmniej dwa różne miejsca, bo tyle czasu w jednym może Wam się znudzić;) W Causeway Bay na wyspie można też znaleźć noclegi w dobrej cenie. Będziecie mieć bliżej do plaż:)
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 29 Maj 2016 23:42 

Rozmawiałem z dziewczyną i chyba jednak dołożymy i zatrzymamy się, np. w Ibis North Point albo M1 Hotel North Point. Wychodzi po ok 500zł więcej za osobę, ale jednak będziemy tam 13 nocy więc wydaje mi się, że warto.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 29 Maj 2016 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
@Oweeen Ibis North Point zdecydowanie! To dobra "wyjściówka" dokądkolwiek. Macie prom do Tsim Sha Tsui, spacer do Central - wszystko super! Z M1 będzie trochę "daleko", zważywszy, że tam wszystkie "nieoficjalne" (czyt. nie pasy dla pieszych) przejścia pozagradzane - trzeba robić kilometry, żeby się przedostać. Causeway Bay to super miejsce.
 Profil Relacje PM off
Oweeen uważa post za pomocny.

#65 PostWysłany: 30 Maj 2016 00:02 

No właśnie chyba zdecyduję się na tego Ibisa:) Nie wiem tylko czy na bookingu wystarczy mi karta debetowa (do tej pory robiłem tylko wstępne rezerwacje i nie płaciłem z góry za całość).
 Profil Relacje PM off  

#66 PostWysłany: 30 Maj 2016 00:11 
Awatar użytkownika

niebieski
@Oweeen karta to karta. MasterCard czy VISA - zadziała. Spokojnie. I bardzo polecam tego IBISa (co prawda akurat w tym nie spałem, ale głównie ze względu na lokalizację). PS - co Wy będziecie robić 13 dni w Hong Kongu? Chyba, że zamierzacie wszystkie okoliczne wyspy opłynąć... ^^
 Profil Relacje PM off

#67 PostWysłany: 30 Maj 2016 00:23 

Wakacje;D

Chcemy objechać wszystkie fajniejsze plaże, iść do Disneylandu, może do Ocean Parku:D taka nasza mała przygoda:) No właśnie widzę, że musi zadziałać, bo jeden z hoteli, gdzie miałem darmowe anulowanie rezerwacji zablokował mi środki na koncie (anulowałem, ciekawe ile potrwa teraz ich zwrot:P).

Plan był taki, żeby znaleźć egzotyczne wakacje, w niezłej cenie, w sierpniu, żeby było co robić wieczorami i poplażować:)

Ostatnio edytowany przez Oweeen 30 Maj 2016 09:56, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 30 Maj 2016 09:54 

Tak jeszcze odnośnie rezerwacji. Lecę 28 lipca. Czy warto rezerwować już teraz czy raczej starać się czekać na okazję tańszego pokoju, wiecie może jak to wygląda z tymi rezerwacjami, tzn. jaki czas przed wyjazdem jest z reguły najbardziej opłacalny?
Obecnie za tego Ibisa cena wynosi niecałe 2900zł za 13 nocy (dla dwóch osób) + te 10% opłaty za obsługę. Czyli wyjdzie jakieś 3150.
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 30 Maj 2016 11:27 
Awatar użytkownika

niebieski
@Oweeen w mojej opinii już trzeba bookować. Później zapewne będzie drożej, a tak będziecie już spać spokojnie, że nagle nie będziecie musieli spać w jakimś Chungking albo płacić dwukrotnie tyle. Za 3k/2 tygodnie to bardzo dobra cena, kupuj. A tak poza tym nie myśleliście o jakichś wypadach z HKG? Jeżeli chcecie mieć spokojnie czas na wszystko, to ok. Ale uważam, że wszystko ważniejsze jesteście w stanie zwiedzić w 4-5 dni... a reszta? Może np. 2 dni w Singapurze? Extra 2 dni w Tajpej? HKG ma bardzo niskie podatki lotniskowe, przemyślcie jeszcze - będąc tam tyle czasu może warto skorzystać. Chociaż te wszystkie Buddy, Ocean Parki są mimo wszystko znacznie oddalone. Chociaż Makau na jeden dzień, tam jest ładnie. Jakbyś miał jeszcze pytania, może priv - szkoda tu robić zamieszanie a indywidualnie coś tam podpowiem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#70 PostWysłany: 30 Maj 2016 11:36 
Awatar użytkownika

platynowy
o nie, tylko nie na priv, bo inni też chcą skorzystać :D
Dalsze pytania można przecież zadawać, np. tu: https://www.fly4free.pl/forum/hong-kong-warto,970,78424. Ja sam mam kilka, więc się pewnie odezwę...
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

#71 PostWysłany: 30 Maj 2016 12:06 

złoty
KyokoMai napisał(a):
A tak poza tym nie myśleliście o jakichś wypadach z HKG?

Dokładnie o tym samym pomyślałem.
13 nocy w samym HK to moim zdaniem dużo za dużo, tym bardziej, że ważnym elementem Waszego pobytu jest plażowanie. Z HK latają tanie linie np. na Filipiny czy japońskie Ishigaki, gdzie plaże dużo fajniejsze.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#72 PostWysłany: 30 Maj 2016 14:26 

Szczerze powiem, że nie myśleliśmy o wyjazdach poza Hong Kong:) warto się zastanowić:) przemyślę sprawę, tylko musiałbym to finansowo przeanalizować:) hotel + lot to 4 tysiące za osobę, a na miejscu chcemy zmieścić się w 2tys. za osobę na te 2 tygodnie wliczając wszelkie atrakcje typu Disneyland:)

Dzięki za informacje odnośnie hotelu:) dziś idę założyć kartę kredytową, żeby uniknąć opłaty za przewalutowanie ze strony banku (w ING 3%). Jakby nie było to przy tej cenie hotelu wyjdzie ok 100zł, poza tym będzie mi łatwiej też na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 31 Maj 2016 21:24 

polecam klook. com do rezerwacji atrakcji i nie tylko, bardzo fajne ceny i mozna sporo zaoszczedzic, a takze stania czekania w kolejkach- szczegolnie ngong ping etc.
Transport i jedzenie jest bardzo tanie w porownaniu do cen hoteli ;) warto sobie doladowac octopusa i placic tez w sklepach 7/11, nie trzeba sie martwic o drobne, a knajpek jest po prostu zatrzesienie. Na 2 tyg to troche dlugo, hong kong az taki duzy nie jest, z tak dobrze rozwinieta komunikacja, atrakcji troche jest to prawda do zobaczenia w samym miescie, a tez jest sporo rzeczy na okolicznych wyspach + Macau.

#74 PostWysłany: 09 Cze 2016 18:16 

@medkorki dzięki wielkie za przydatne info;)
@KyokoMai zdecydowałem się na tego North Pointa:) Cena się jeszcze nieco zmniejszyła, ale to chyba zależne od kursu walut, bo dość nieznacznie. Wyszło za 2 osoby na 13 nocy 3031zł, więc jest ok (już z tym 10% za obsługę).

Teraz tylko znaleźć dobre ubezpieczenie podróżne (polecacie jakieś konkretne?) i można lecieć;)
 Profil Relacje PM off
KyokoMai lubi ten post.

Temat postu: Re: Hong Kong warto?
#75 PostWysłany: 15 Cze 2016 19:19 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Szukam noclegu w dniach 4-8 listopada i na dziś na oku mam: Ovolo Aberdeen Barbour oraz YHA Mei Ho House Youth Hostel - pierwszy jest w Aberdeen a drugi Kowloon, mimo że ma w nazwie Hostel ma całkiem ładne pokoje dwuosobowe. Oba w cenie ok 1100zł za 4 noce ze śniadaniami.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie? Miejsce hotelu YHA wygląda na bardziej atrakcyjne a o hotelu Ovolo tutaj już czytałem wiele dobrego...
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 02 Lip 2016 23:23 

Ja mam jeszcze jedno pytanie odnoście wyjazdu do HK:
- mam hotel
- mam bilety lotnicze
- ubezpieczenie
- przewodnik
- kartę kredytową
- dolary amerykańskie na wymianę
- wtyczki brytyjskie do kontaktu

Jest coś "niestandardowego" co powinienem ze sobą zabrać a mogę o tym nie wiedzieć?:D
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 03 Lip 2016 00:16 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
niebieski
Paszport.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#78 PostWysłany: 03 Lip 2016 10:36 

Mikolaj2206 napisał(a):
Paszport.

Też mam:) faktycznie zapomniałem o nim napisać:)

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 19 Lip 2016 10:06 

Witam wszystkich ponownie:)

Wyczytałem, że trzeba mieć pozwolenie na wjazd z niektórymi lekami. Czy mogę mieć problem z jakimiś bez recepty, które mamy u nas, np. jakiś loperamid czy zwykły gripex?

Widzę, że gazu pieprzowego dla bezpieczeństwa też nie zabiorę:p
Dobrze, że ze mogę chociaż komórkę:p

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 19 Lip 2016 10:52 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 1 229 791
niebieski
Nigdy nie czulam sie niebezpieczenie w Hong Kongu, a przemieszczalam sie po nocy nie raz. Byc moze sa jakies miejsca, gdzie sie nie chodzi, nie slyszalam o nich i nie wybieralam sie tam. Takze gaz pieprzowy raczej Ci niepotrzebny.

Nikt nie sprawdza bagazu przy wjezdzie do HK. Musieliby Cie wytypowac jako podejrzana osobe, zeby Cie akurat zatrzymac. Jak nadasz na bagaz pelna walizke zakazanych lekow, to moze Ci sie to zdarzyc.
Oweeen lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 124 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość