Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
W. Kanaryjskie :arrow: covid-19-wyspy-kanaryjskie,1480,152183
Baleary :arrow: baleary-covid,1480,158070
Kody QR, formularz, app - hiszpania-passenger-location-card,1480,153074

Aktualizacja 25 grudnia 2021 r.
Wjazd do Hiszpanii odbywa się na podstawie potwierdzenia szczepienia lub negatywnego wyniku testu.
za stroną spth.gob.es (tam zawsze będą najbardziej aktualne informacje)
" From 7 June 2021, all those passengers from a country/area that has a SARS-CoV-2 coronavirus risk, must present, a certificate or document certifying vaccination against COVID-19 or a negative certificate of a Diagnostic Test of Active Infection or a certificate of Recovery after having passed this disease in order to enter Spain. This can be a EU Digital COVID Certificate, or a supporting document of those indicated above, whether the traveller arrives from an EU member state or from a third country.

Children under 12 years of age are not required to present these certificates or supporting documents.
."

Obecnie uznawane są wyniki testów typu:
- antygenowe (należy wykonać w ciągu 48h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)
- PCR, TMA, LAMP, NEAR, itp (należy wykonać w ciągu 72h przed planowanym wjazdem do Hiszpanii)

https://www.vueling.com/en/help-to-trav ... strictions

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 65  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Hiszpania i covid
#281 PostWysłany: 19 Sie 2020 08:38 

niebieski
Jestem aktualnie w Santander, rzeczywiście maja obostrzenia - wszyscy noszą karnie maski na twarzach na wolnym powietrzu, niby naród który lubi luz ale widać ze ludzie są zdyscyplinowani, i młodzież i starsi bez wyjątku, nie na brodzie, nie na szyi tylko na twarzy. Na lotnisku pustki, w supermarkecie normalny ruch, mycie każdorazowo wózka sklepowego przed wydaniem klientowi. Czuje się tu bezpiecznie, akurat Kantabria ma biorac pod uwagę ilość mieszkańców wzrosty nie większe niż województwo łódzkie, jest tu bezpieczniej niż na Śląsku ;)
 Profil Relacje PM off
HandSome lubi ten post.
ewaolivka uważa post za pomocny.

Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎 Odkryj kraj kawy, samby i piłki nożnej ⚽️☕🇧🇷 Tanie loty do Brazylii od 2089 PLN 🌎
Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN Fuerteventura z all inclusive 🏝️🍹 4* hotel tylko dla dorosłych z basenem za 2887 PLN
#282 PostWysłany: 19 Sie 2020 11:38 

Loty: 62
Kilometry: 158 379
Chodzi mi przede wszystkim o kwarantannę po powrocie. Tak jak wyżej wspomniałem wracam po przylocie od razu do Polski... Mam nadzieję, że tranzyt, to wszystko ominie...

Byłem w lipcu na Fuercie i było ok, no ale wszystko się niestety zmienia...
 Profil Relacje PM off  

#283 PostWysłany: 19 Sie 2020 19:09 

niebieski
Jeśli kogoś interesują najnowsze dane z rozbiciem na regiony to można korzystać z linku:
https://www.mscbs.gob.es/profesionales/ ... VID-19.pdf
i edytować w nim samemu nr aktualizacji.
Np. na ten moment nie ma jeszcze tych danych (3715) na https://www.worldometers.info/coronavirus/
 Profil Relacje PM off  

#284 PostWysłany: 19 Sie 2020 19:51 

eroberto1 napisał(a):
akurat Kantabria ma biorac pod uwagę ilość mieszkańców wzrosty nie większe niż województwo łódzkie, jest tu bezpieczniej niż na Śląsku ;)

Właśnie na to warto zwrócić uwagę. W pierwszym tygodniu sierpnia bardzo dużo zakażeń wykrywano w trzech dzielnicach Barcelony i były to najbiedniejsze dzielnice. W bogatszych dzielnicach zakażeń było dużo mniej. Do tego zakażenia "w głębi", tam gdzie w małych klitkach nocują po kilkunastu pracownicy sezonowi z rolnictwa. Ta zachorowalność bardzo zależy od biedy. Jeśli na polu jest jedno wiaderko z wodą, żeby się napił każdy, kto musi, to resztę każdy może sobie wyobrazić. Chyba faktycznie covid jest chorobą brudnych rąk, choć uparcie się twierdzi, że zakażenia są przede wszystkim drogą kropelkową. W Polsce podobnie, buziaki na weselu, uściski, bo życzenia trzeba złożyć, a później pół wesela chore, no bo i gdzie te ręce myć, jak w domu weselnym jest jedna toaleta i trzeba uważać, żeby się szambo nie przelało, jak na filmie Smarzowskiego.

Dlatego namawiam do rozsądku, ale rozsądek, to wszystkie za i przeciw, nie tylko panika i przeciw.

W Polsce powiesz, że wracasz z Berlina, to kwarantanny nie będzie. Przecież nie sprawdzą, bo i jak.
 Profil Relacje PM off
Misiatek lubi ten post.

#285 PostWysłany: 19 Sie 2020 21:41 

wiem, że kupa czasu i kupa :lol: rzeczy może się wydarzyć, ale mam loty ryanair WRO-ALC-WRO na wrześniowy weekend.
Jak wygląda sytuacja w tym rejonie? Kiedy nowa informacja o zakazach z Polski i nakazach?
 Profil Relacje PM off  

#286 PostWysłany: 19 Sie 2020 21:52 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
pyra2 napisał(a):
Jak wygląda sytuacja w tym rejonie?

Od 18. sierpnia obowiązuje dekret (przez co najmiej 3 tygodnie):
- zakaz palenia w miejscach publicznych,
- bary, dyskoteki, kluby nocne - zamknięte,
- części wspólne hoteli mogą być zapełnione w 75%
Szczegóły w linku poniżej:
http://www.dogv.gva.es/datos/2020/08/18 ... 0_6707.pdf
 Profil Relacje PM off
pyra2 lubi ten post.
pyra2 uważa post za pomocny.

#287 PostWysłany: 19 Sie 2020 22:00 

@jabollus dziękuję,
w sumie żadne z tych wymienionych rzeczy mnie nie interesują ;)
Czy wiesz ilu chorych w tym rejonie?
obawiam się jednak kwarantanny po powrocie, nie wiem kiedy nasz rząd wprowadza nowe obostrzenia.
 Profil Relacje PM off  

#288 PostWysłany: 19 Sie 2020 22:08 
Awatar użytkownika

srebrny
@pyra2 zakazy lotów pojawiają się co dwa tygodnie, ostatnie obowiązuje od 11 sierpnia do 25 sierpnia, więc kolejne będzie z dużym prawdopodobieństwem obowiązywało od 26 sierpnia do 8 września.
Ostatni draft projektu rozporządzenia pojawił się 7 sierpnia, dlatego zakładam, że w najbliższy piątek pojawi się kolejny i będziemy wiedzieć czy w tym wstępnym projekcie jest Hiszpania.

Co do wprowadzania nagłej kwarantanny - to trochę loteria i każdy wyjeżdżający za granicę podejmuje te ryzyko świadomie. Na razie się nie zapowiada, co nie oznacza, że się nie pojawi z dnia na dzień.
pyra2 lubi ten post.

#289 PostWysłany: 19 Sie 2020 22:11 

Loty: 55
Kilometry: 120 474
niebieski
W rejonie Walencji nie ma wielu zachorowań. Obecnie jest ich najwięcej w Madrycie, Aragonii, Katalonii, Kraju Basków
 Profil Relacje PM off
pyra2 lubi ten post.

#290 PostWysłany: 20 Sie 2020 06:28 
Awatar użytkownika

Loty: 84
Kilometry: 203 949
BB108 napisał(a):
Ostatni draft projektu rozporządzenia pojawił się 7 sierpnia, dlatego zakładam, że w najbliższy piątek pojawi się kolejny i będziemy wiedzieć czy w tym wstępnym projekcie jest Hiszpania.

Można gdzieś na bieżąco podglądać czy pojawia się taki szkic rozporządzenia? Mam lot w sobotę rano do Barcelony, a gdybym wiedział w piątek, że po powrocie będzie kwarantanna to mógłbym jeszcze zrezygnować, bo z kolei niecałe 2 tygodnie później mam lot do Grecji.
 Profil Relacje PM off  

#291 PostWysłany: 20 Sie 2020 06:33 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
Zakaz lotów i kwarantanna nie mają ze sobą nic wspólnego. Na dzisiaj kwarantanna nie obowiązuje Polaków wracających zza granicy. Skądkolwiek wracających.

#292 PostWysłany: 20 Sie 2020 06:48 
Awatar użytkownika

Ale tak czy inaczej zakaz lotów wpływa na moje dalsze plany, bo w takiej sytuacji zapewne miałbym odwołany lot powrotny wizzairem i trzeba szukać alternatywy, dlatego i tak wolałbym zrezygnować z lotu, gdybym wiedział, że Polska chce zbanować Hiszpanię, akurat jak tam miałbym być :)
 Profil Relacje PM off  

#293 PostWysłany: 20 Sie 2020 06:53 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
I uważasz, że ty jeden masz takie problemy? Wszyscy jedziemy na tym samym wózku;-)
4 ludzi lubi ten post.

#294 PostWysłany: 20 Sie 2020 07:08 
Awatar użytkownika

Oczywiście, że nie,
Dobrze o tym wiem :D
Tylko chciałbym wiedzieć, czy ktoś się orientuje, gdzie można na bieżąco podpatrzeć takie projekty rozporządzeń,
bo gdzie zobaczyć już uchwalone rozporządzenia to wiem, ale wtedy to już będzie po ptakach ;)
Nie jestem pewien czy to właśnie nie tutaj można to śledzić: https://legislacja.rcl.gov.pl/lista?_ty ... jm=on#list

W tym roku mój email to przetworzył więcej wiadomości o odwołanych lotach, zwrotach kosztów noclegów, aut itd. niż spamu, ale to tak jak mówisz, tak ma pewnie większość użytkowników f4f :lol:
 Profil Relacje PM off
elwirka lubi ten post.

#295 PostWysłany: 20 Sie 2020 17:33 

DziadekJanusz napisał(a):
Po pierwsze, taka przyłbica absolutnie nie jest akceptowana, przynajmniej w Barcelonie, ale nie tylko. Oczywiście nie wsiądziesz też w takiej przyłbicy do samolotu. W samolocie była jedna osoba z przyłbicą, ale taką ogromną, za brodę i dostała od stewardessy maseczkę (odpłatnie). Bo alternatywą było opuszczenie samolotu.

Chińczyk wymyślił, Polak chce przycwaniaczyć i sprzedać bubla, ale ja ostrzegam, że może to drogo kosztować. Jeśli ktoś nie ma żadnej maseczki, to Policja często daje mu za darmo i poucza. Też widziałem. Każdemu może zdarzyć się, że zapomni, ja widziałem, jak babka koło 60 nie miała, bo jej się urwała gumka. Jeśli kombinujesz z przyłbicą, szczególnie taką, jak na zdjęciu, mandat jest od razu. Stać cię na wynalazki, pewnie stać cię na zapłacenie mandatu.

Tak, na własne oczy widziałem, oni się w tej chwili naprawdę boją i tego wirusa i mandatów. Jedyne, akceptowalne, jest odsłonięcie nosa, jeśli nie ma nikogo w pobliżu.

Właśnie tak się składa kolego, że bez problemu z taką mini przyłbicą wszedłem do samolotu w jedną i drugą stronę a także spędziłem cały tydzień w Barcelonie, zwiedzając plażując, podróżując metrem autobusem itd :)
Jak nie miałeś takiej ochrony na sobie to nie wprowadzaj ludzi w błąd że takie przyłbice są nie akceptowalne!!!
Przechodziłem dziesiątki razy koło policji i nawet pytali mnie gdzie można takie kupić :)
Jedynie miałem problem przy wejściu na wzgórze Tibidabo i tam dostałem od nich maseczkę "normalną"
Na lotnisku przy wylocie pracownicy, którzy sprawdzali też byli lekko zdziwieni, zawołali straż graniczną i Pan powiedział że bez problemu mogę mieć taką zasłonę nosa i ust .
 Profil Relacje PM off  

#296 PostWysłany: 20 Sie 2020 20:31 

Jeśli będziesz w Hiszpanii, a kilka dni później chcesz lecieć do Grecji licz się z tym, że Grecja może wymagać od Ciebie przedstawienia negatywnego testu przed lotem. Nic do tego nie mają żadne polskie przepisy.
 Profil Relacje PM off  

#297 PostWysłany: 21 Sie 2020 12:42 

niebieski
Czytaliście już info o nowym rozporządzeniu? Mam powrót na 28 a zakaz lotów do Hiszpanii wejdzie prawdopodobnie 26, jak myślicie kupować bilety na 24 czy ryzykować ?
 Profil Relacje PM off  

#298 PostWysłany: 21 Sie 2020 12:47 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
Jeśli masz link do rozporządzenia to wrzuć, jeśli nie to czekaj. Nikt tu nie jest wróżką.

#299 PostWysłany: 21 Sie 2020 12:48 
Awatar użytkownika

https://bip.kprm.gov.pl/kpr/bip-rady-mi ... lo1HUL7vVw
 Profil Relacje PM off  

#300 PostWysłany: 21 Sie 2020 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 73
Kilometry: 147 838
niebieski
No to nie będzie połączeń od 26. :cry:

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1293 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 65  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość