Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Lip 2024 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 120
Kilometry: 301 563
HON fly4free
Pasażerowie kupujący bilety na loty z Berlina mogą skorzystać z bezpłatnych biletów kolejowych na dojazd na lotnisko i z lotniska, pociągami obsługiwanymi przez Deutsche Bahn, na terenie Niemiec.

https://www.hainanairlines.com/DE/GB/GermanAirRail
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth Wypoczynek w Dubaju za 2829 PLN ☀️🏙️ Loty PLL LOT i noclegi w 4* hotelu Queen Elizbeth
Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN Egipt na wypasie 🏝️ 5* all inclusive nad Morzem Czerwonym za 2739 PLN
#2 PostWysłany: 27 Sie 2024 16:04 

niebieski
Ktoś już leciał tymi liniami? Strona nie widzi eticketu, nie da sie zrobić odprawy bo cała strona po Chińsku z informacją, że trzeba pobrać kod sms a nie da się wysłać nic na polski numer. Ktoś przechodził proces odprawy czy olać i zrobić na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 29 Sie 2024 13:57 
Awatar użytkownika

Loty: 339
Kilometry: 419 815
srebrny
@wierciu

W AirChina też nie zrobisz checkin online. Idziesz do stanowiska checkin na lotnisku. To klasyczna linia lotnicza
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Wrz 2024 19:03 

niebieski
Jestem po zrobieniu 4 odcinków liniami Hainan także podzielę się swoimi wrażeniami i procedurami na lotach z Europy do Chin i lotach wewnętrznych.
1. Na loty nie odprawimy się online. Bezpłatna odprawa na lotnisku. Miejsca wybieramy które chcemy wystarczy poprosić przy nadawaniu bagażu.
2. Przy przesiadce nawet tej na jednej rezerwacji musieliśmy odebrać bagaż i ponownie go nadać. Miałem lot Budapeszt - Shenzen i potem Shenzen - Changdu na jednej rezerwacji z przerwą 3h. Mimo, że trochę upierdliwe ale nie ma z tym żadnego problemu a i czasowo 3h to aż nad to. Na lotnisku w sekcji linii Hainan jest wydzielone stanowisko dla ponownego check in z lotów international.
3. Na trasie BUD-SZX jest 787-9. Wygodne z dużą ilością miejsca na nogi. Dwa posiłki + napoje i przekąski w trakcie lotu bez limitu.
4. Na lotach wewnętrznych SZX-TFU-SZX zwrot o 180 stopni. Samolot jak w najgorszym lowcoscie. Bardzo niewygodne fotele, jedzenie niejadalne i na każdym odcinku opóźnienie. Plus za to, że wiedzą o opóźnieniu ze sporym wyprzedzeniem. Na powrocie dostałem sms na 14 godzin przed lotem, że będzie opóźnienie 3h także nie musiałem w ciemno jechać na lotnisko.
5. Generalnie za cenę jaką zapłaciłem ( 1270 zł) nie mam prawa narzekać a samymi Chinami jestem zachwycony ale nie mam pojęcia za co im przyznano 5*.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 10 Wrz 2024 21:59 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czy to prawda, ze w Hainan % podają tylko raz/dwa w ciagu lotu do jedzenia? Potem tylko płatne/niedostępne, taki opinie po forach na necie krążą. NIby linia 5*, a standardy jak w Finnair..
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#6 PostWysłany: 11 Wrz 2024 13:26 

niebieski
Nic mi na ten temat nie wiadomo. Ja brałem 3 razy tylko wino z czego raz do jedzenia a potem 2 razy w trakcie lotu na call button i nie było problemu. Ze zwykłych napoi jako ciekawostka mają wodę kokosową którą uwielbiam i tego im wypiłem cały karton :) Ale jest to zdecydowanie najgorsza 5* linia jaką leciałem.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Lis 2024 09:34 
Awatar użytkownika

Dzięki wielkie za pomocne informacje. Kupiłem właśnie dwa bilety na styczeń z Berlina do Bangkoku przez Pekin właśnie w Hainan airlines. Tak jak napisałeś wcześniej na stronie Hainan nie wchodzi w ogóle numer biletu z potwierdzenia rezerwacji. Bilety kupowałem przez booking, zobaczymy co z tego wyjdzie. Taka ciekawostka: booking współpracuje z gotogate i o ile przy próbie kupna biletów przez gotogate trzeba było płacić 40 zł za każdy fotel przy każdym locie (320 zł razem) to przy tej samej rezerwacji przez booking rezerwacja miejsc była za darmo.
 Profil Relacje PM off
Marcin Litkowiec lubi ten post.

#8 PostWysłany: 23 Sty 2025 10:44 

Cześć, urali się już polecieć? Rezerwując przez booking dostałeś bilety wcześniej czy tylko numer rezerwacji? Mam problem bo na chwilę obecną jeden z pasażerów ma nieważny paszport i czeka na nowy. Według infolinii można zmienić dane później ale nie mogę zarezerwować lotu z nieważnym. Co sądzicie? Nie powinno być problemów?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 23 Sty 2025 10:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Po raz 2137, można podać stary numer paszportu, i potem go zmienić
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 23 Sty 2025 11:01 

Tak wiem, problem jest taki ze system nie przepuszcza starego paszportu. Musiałbym podać nieprawidłową datę ważności. Nie miałem wcześniej styczności z chińskimi liniami stąd obawy.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Sty 2025 11:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No to dodaj na inną datę.
Ludzkie jest ze można stracić/zepsuc/napełnić paszport i będziesz miał nowy
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 23 Sty 2025 12:01 

Mariush_70 napisał(a):
Dzięki wielkie za pomocne informacje. Kupiłem właśnie dwa bilety na styczeń z Berlina do Bangkoku przez Pekin właśnie w Hainan airlines. Tak jak napisałeś wcześniej na stronie Hainan nie wchodzi w ogóle numer biletu z potwierdzenia rezerwacji. Bilety kupowałem przez booking, zobaczymy co z tego wyjdzie. Taka ciekawostka: booking współpracuje z gotogate i o ile przy próbie kupna biletów przez gotogate trzeba było płacić 40 zł za każdy fotel przy każdym locie (320 zł razem) to przy tej samej rezerwacji przez booking rezerwacja miejsc była za darmo.

No to teraz pytanie do Mariusza czy składając rezerwację przez booking normalnie dostałeś numer rezerwacji i/lub E-ticket no. Żeby było na do się powołać w kontakcie z linią lotniczą :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Sty 2025 10:25 
Awatar użytkownika

Booking od razu przysłał mi numer rezerwacji na jeden przelot i drugi ale ja się w żaden sposób nie kontaktowałem z linią lotniczą ani z bookingiem.
Nasza podróż z Hainan Airlines wyglądała tak, że bo przyjeździe do Berlina na stanowisku Hainana kobieta z obsługi dała nam tylko bilety z Berlina do Pekinu i powiedziała, że bilety z Pekinu do Bangkoku musimy odebrać na lotnisku w Pekinie. Oprócz tego powiedziała nam, że nasze walizki trafią bezpośrednio do Bangkoku i że nie musimy się przejmować ponowną odprawą walizek w Pekinie. Po przylocie do Pekinu musieliśmy przejść normalną odprawę przez imigracyjny, musieliśmy wypełniać te niebieskie druczki, a największym dla nas zaskoczeniem były nasze dwie walizki kręcące się na karuzeli w Pekinie. Tak że zabraliśmy te walizki z taśmy i ponownie odprawiliśmy je przy stanowisku Hainana w Pekinie kiedy odbieraliśmy bilety do Bangkoku.
Droga powrotna wyglądała inaczej, bo od razu w Bangkoku dostaliśmy bilety na wszystkie przeloty. Tak że tym razem w Pekinie przeszliśmy przez ścieżkę tranzytową, a nasze walizki bez problemu wylądowały w Berlinie.
Ot i cała przygoda z Hainan Airlines i bookingiem. Nie robiłem żadnych odpraw online ani nic takiego po prostu przyjeżdżałem na lotnisko pokazywałem paszporty i dostawałem bilety.
Jeśli chodzi o linię to na lotach z Berlina do Pekinu i z Pekinu do Berlina dwa gorące posiłki w ciągu lotu, z Pekinu do Bangkoku i z powrotem chyba dali jakieś zimne przekąski.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Mar 2025 01:11 

@wierciu @Mariush_70 i inni :)

Z tymi walizkami to lipa. Mam lot przez Shenzen do Japonii. Wygląda na to, że obojętnie co powie lotnisko w BUD, to czy walizki zostaną nadane bezpośrednio do Japonii dowiem się dopiero jak wysiądę w Shenzen. A mam tam przesiadkę nie 3 godziny, tylko 12 i 24 na powrocie. Wolałbym jednak z tymi walizkami nie jeździć po Shenzen :(

Co do jedzania, to będę miał 2 ciepłe dania rozdawane w/g grafika, czy na żądanie? I napoje do woli?
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Mar 2025 01:22 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Pierwszy lot samolotem ?

#16 PostWysłany: 29 Kwi 2025 06:55 

Z kronikarskiego obowiazku:
Loty Oslo - Pekin (PEK) - Szanghaj (SHA). Pierwszy lot A330, drugi Dreamliner, spowrotem tak samo.
Wszystko gladko, przyloty gubo przed czasem. Odprawa online nie dzialala, albo nie potrafilem jej zrobic, ale na lotnisku mozna bylo nieoficjalnie poprosic o miejsce i nie robili problemow. Jedzenie moim zdaniem smaczne.
Samoloty lataja nad Rosja, stad dobra cena - mnie osobiscie to nie rusza. Uwazam ze w niczym nie ustepuja KLM czy Lot na dlugich trasach.

Tak jak ktos z poprzednikow napisal - przy odprawie w Oslo dostalismy tylko bilet do Pekinu, potem trzeba odebrac bagaz i przejsc cala odprawe i kontrole od nowa. 3h w zupelnosci wystarczaja, jest jeszcze czas na poszwedanie sie po lotnisku. Analogicznie w drodze powrotnej.
Menu z ekonomicznej:
Image

Image
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.

#17 PostWysłany: 29 Kwi 2025 10:06 

Loty: 21
Kilometry: 41 348
Leciałem VIE-SZX-KIX i NRT-PEK-MAN i w obu przypadkach bagaż rejestrowany poleciał do lotniska końcowego. Upewniałem się przy check in czy nie będę musiał odbierać, etykieta rowniez wskazywała na to gdzie bagaż jest nadany. Na powrocie wystąpił mały incydent, ponieważ na taśmie ukazał się mój bagaż, podszedłem do uprzejmego Chińczyka zapytać o co chodzi to powiedział (przy pomocy translatora) żeby zostawić na taśmie i tak zrobiłem, po wcześniejszym upewnieniu się czy etykieta jest prawidłowa. Bagaż bez problemów odebrałem po przylocie do MAN. Na przesiadkach i tak trzeba było przejść check-in ponownie, ale chociaż bez zbędnych ciężarów.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Maj 2025 20:00 

A czy ktoś z was dokupywał bagaż? Jaka jest cena tego oraz jak to zrobić ponieważ na stronie hainan cały czas wyrzuca błąd i nie działa.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 15 Lip 2025 05:50 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Pytanie do osób, które miały okazję lecieć Hainan Airlines na trasie do Chin z przesiadką w Shenzen na lot krajowy. Mam bilet na trasie BUD-SZX-XIY - o ile na locie do Xi'an jest dla mnie logiczne, że odbieram bagaż w Shenzen, przechodzę tam kontrolę paszportową/celną i nadaję go ponownie na lot krajowy, to ciekawi mnie, jak wygląda sytuacja na powrocie Xi'an - Shenzen - Budapeszt. Czy w Shenzen także go odbieram i nadaję ponownie czy też nie. Mam 4 h na przesiadkę, więc na spokojnie do ogarnięcia, ale chętnie się dowiem, jak to wygląda.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 22 Wrz 2025 12:41 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Niedawno miałem okazję lecieć linią Hainan Airlines na trasie Budapeszt - Shenzhhen - Xi'an i Xi'an - Shenzhen - Budapeszt, więc chciałem podzielić się moimi spostrzeżeniami na temat tej chińskiej linii, która reklamuje się jako pięciogwiazdkowa linia lotnicza.
Bilet kupiłem w OTA (Opodo), po podaniu numeru rezerwacji na stronie przewoźnika system wypluwał informację o błędzie, dlatego też odprawa online nie była możliwa. Na lotnisku w Budapeszcie stanowiska odprawy były otwarte ok. 3,5 h przed odlotem, tam nadałem bagaż rejestrowany i poprosiłem o miejsce przy przejściu. Bagaż został nadany tylko do Shenzhen, kartę pokładową dostałem także tylko na pierwszy rejs. Boarding rozpoczął się planowo, maszyna była niemal pełna, były pojedyncze wolne miejsca. Załoga całkiem miła, ale poziom znajomości angielskiego pozostawia wiele do życzenia. Jakby znali poszczególne słowa, ale połączenie ich w zdania zdawało się już niemożliwe.
Już ok. 30 minut po starcie na long haulu rozdano obiad (wcześniej wręczono każdemu menu papierowe), nie było przed nim żadnej przekąski czy precelków ani welcome drinka. Ale co najdziwniejsze to fakt, że nie podali do posiłku żadnych napojów, były one serwowane dopiero w drugim serwisie, kiedy zjadłem już swój zestaw. Z menu wybrałem wieprzowinę, ale porcja była już chłodna, sztućce też nie metalowe, a plastikowe.
Nie podobało mi się jeszcze, że niemal zaraz po starcie załoga zaciemniła okna w Dreamlinerze, chociaż był dopiero środek dnia i piękne słońce za oknami. Rozrywka pokładowa o dziwo nie jest uboga, duży wybór filmów, z muzyki więcej albumów mało znanych wykonawców, ale znalazłem dla siebie jakieś hity z nastoletnich lat. Do picia wybrałem polecaną na forum wodę kokosową oraz whisky i Pepsi (dobrze, że whisky i Pepsi podano osobno, bo Pepsi smakowało strasznie), w trakcie lotu można było pójśc na tył maszyny do kuchni po dolewkę, tym razem wybrałem likier Bailey's, największą popularnością cieszyło się piwo chińskie oraz wrzątek, którzy Chińczycy nalewali do swoich termosów.
Dopiero tuż przed lądowaniem rozdano formularze wjazdowe a potem załoga kazała pospiesznie składać stoliki. Z ciekawostek sygnalizacja zapięcia pasów świeciła się niemal przez cały lot, a o turbulencjach kapitan dawał znać sygnałem dźwiękowym, po którym załoga puszczała komunikat, by zapiąć pasy i nie korzystać z toalety, ale nikt się tym nie przejmował. Widać, że mają bardzo luźne podejście do zasad bezpieczeństwa na pokładzie. Na pokładzie leciało też oficjalnie dwóch ubranych na czarno sky marshalli, monitorowali kabinę i nawet kręcili jakieś video minikamerą.
Po lądowaniu w SZX klasyczna kontrola paszportowa, potem oczekiwanie na bagaże, skanowanie bagaży i w końcu wyjście do hali przylotów. Myślałem, że gdzieś w pobliżu będą dedykowane stanowiska ponownego nadania bagażu, ale nic takiego. Trzeba wjechać na poziom odlotów, nadać przy stanowisku bagaż od nowa, a potem kierować się do kontroli bezpieczeństwa lotów krajowych. Istotna uwaga dla palaczy - w bagażu podręcznym nie mogą znajdować się zapalniczki ani zapałki a power banki są skrupulatnie sprawdzane. Przed kontrolą bezpieczeństwa także trzeba się odklikać chińskim dowodem osobistym i są bramki biometryczne, ponownie wygląda boarding, wchodzi się na pokład po rozpoznaniu twarzy. Jako obywatel państwa trzeciego musiałem chwilę odstać aż odhaczono mnie manualnie ;)
Na locie powrotnym analogiczna sytuacja z bagażem, z tym, że po przylocie po locie krajowym nie ma już żadnej kontroli celnej i prześwietlania walizek. Polecam mieć większy zapas czasu, bo może być różnie a bariera komunikacyjna robi swoje. Kiedy przed lotem powrotnym chciałem się odprawić w Xi'an pani z obsługi stwierdziła, że nie ma mojego numeru paszportu w systemie i muszę iść do biura Hainan Airlines i dopiero przyjść do niej, co zajęło mi kolejne minuty, bo oczywiście wszędzie są kolejki.
Podsumowując - przelot to ciekawe doświadczenie, linia na pewno oferuje lepszy standard niż np. Air China, ale warto mieć na uwadze, że nie jest to produkt premium 5 *.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 22 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości