Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 345 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Sie 2015 19:31 

Sezon ogórkowy nadal trwa więc pozwalam sobie na jeszcze jeden wątek z tego cyklu ;) .

Czytając forum, co rusz natrafiam na pytania czy też opis sytuacji, które bardziej wyglądają na zwykłe cwaniactwo czy też popis skąpstwa niż na oszczędzanie czy polowanie na promocje.

Nie, nie śpię na kasie, popieram promocje , obniżki, kupony rabatowe, dzielenie kosztów, barter itd. ale jakoś na cwaniactwo i skąpstwo mam wyjątkową alergię.
Moim zdaniem jest bardzo cienka granica między oszczędnościami a skąpstwem i cwaniactwem.
Jak czytam pytanie: czy przy lotnisku X da się zaparkować za darmo na pobliskim osiedlu, to szczerze mówiąc wywołuje to moją nieskrywaną irytację.

Rozumiem, że parkingi (zwłaszcza te pod samym terminalem) do najtańszych nie należą ale na ogół są parkingi około lotniskowe w naprawdę dobrych cenach, łącznie z dowozem pod terminal, więc czy naprawdę trzeba uciekać się do cwaniakowania i parkować komuś pod blokiem?
W końcu nie ma przymusu dojazdu na lotnisko swoim autem, skoro kogoś stać na dojazd samochodem to i na parking też zgodnie z powiedzeniem: stać cię na konia to i na bat.
Dlaczego pod niektórymi marketami oraz na niektórych (wcale nie strzeżonych osiedlach) stawia się szlabany? Właśnie po to aby cwaniaki z pobliskich firm, urzędów nie parkowali za darmo kosztem innych.

Wszystkim takim cwanym januszom życzę aby przyjeżdżając z pracy do domu sami nie mieli gdzie zaparkować przez takich jak oni pseudo oszczędnych :P .

Mimo, że na "moim" lotnisku mam czasami parking gratis ,to też nie raz i nie dwa jednak z różnych przyczyn musiałam skorzystać z parkingu przy lotnisku u Zenka za płotem, to samo w WAW i jakoś mojego okrojonego budżetu to nie zrujnowało.

Albo inna sytuacja: ktoś się chwalił, że za prom nie zapłacił, bo pojechał w bagażnik.....żenada na maxa, dziadowanie a nie oszczędność.

Zapraszam do dyskusji ;) .
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️ Okołoweekendowa wycieczka do Hiszpanii 🇪🇸 Loty do Madrytu i 4⭐️ hotel za 710 PLN ✈️
Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛 Styczniowa ucieczka na Cypr 🇨🇾☀️ Loty do Pafos i 3 noce w hotelu za 619 PLN 💛
#2 PostWysłany: 24 Sie 2015 19:37 
Awatar użytkownika

srebrny
W Poznaniu na przeciwko lotniska wzdłuż ulicy są przepiękne ekrany akustyczne, a za nimi wzdłuż około 50 miejsc parkingowych. Do terminala 50-100metrów. Przy tej ulicy są same domki jednorodzinne, właściciele parkują na posesjach lub na chodniku 'po swojej stornie' ulicy. Zawsze ponad połowa tych miejsc jest pusta, więc wymyśliłem sobie że po co mam jechać taksówką na lotnisko (lub autobusem z przesiadką), skoro mogę sobie tam za darmo zaparkować.

Jestem cebulakiem? No trudno. Chyba jednak nadal będę. Mam też dziwne wrażenie, że nikomu tam nie przeszkadzam, wręcz wykorzystuje miejsca, które gdyby nie cebulacy tacy jak ja w 95% byłyby zawsze puste.

#3 PostWysłany: 24 Sie 2015 19:45 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
srebrny
Inny przykład. Dojazd na lotnisku limuzyną/taxi.
Gdzie jedziemy? - Na lotnisko? 60PLN
- Przed posesję zaraz przy lotnisku? 25PLN
Każdy zdecyduje, czy te tzw 500m pójdzie na piechotę i zaoszczędzi, czy podjedzie pod sam terminal i też będzie ok.
Oszczędność? Kilka takich oszczędnośći i zbierze się kupka kasy.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Sie 2015 19:54 

Ech...panowie, nie o takim przypadku pisałam....jak czytacie forum to doskonale wiecie, które posty mnie zainspirowały ;) .

P.S.szymonpoznan1 -rozumiem, że zostawiając tam samochód nie masz aktywnego alarmu?
 PM off  

#5 PostWysłany: 24 Sie 2015 20:03 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
w tym roku 4 razy leciałem z Tegla na 2 tyg.

mam darmowy parking 1km od lotniska

za normalny parking zaplacilbym 60-70e

czyli zaoszczedzilem 240-280euro

czy warto? chyba tak,bo za ta kase mogę już szukac biletu i znowu skorzystać z darmowego parkingu
 Profil Relacje PM off
cekace lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Sie 2015 20:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie rozumiem o co chodzi z alarmem. Auto jest zabezpieczone, ale nikomu nie wyje pod oknem ;)

Ja temat zrozumiałem, po prostu przykład z parkingiem nie wydaje mi się do końca trafiony.

Wg mnie umiem dość dobrze rozróżnić cebulactwo/skąpstwo od oszczędności, choć fakt - różni ludzie mają różne granice :)

Wg mnie:

- parkowanie na wyznaczonym miejscu parkingowym, na otwartym parkingu osiedlowym cebulactwem nie jest;
- parkowanie np na zamkniętym osiedlu (dostanie się za zamknięta bramę tylko dla mieszkańców) może już nim być (była taka sytuacja opisywana na forum, że gdzieś w Warszawie wystarczy powiedzieć ochronie że jesteśmy dostawcą z pizzerii czy coś i wpuszczają na zamknięty osiedlowy parking za free);
- parkowanie pod Lidlem w okolicy SXF - też można powiedzieć, że jest cebulactwem, ja jednak chętnie zaparkuję, jednocześnie biorę na siebie ryzyko, że jak ktoś mi uszkodzi auto to parking jest niestrzeżony i nie ugram nic;
- wchodzenie za darmo w bagażniku na prom jest poniżej krytyki;
- niektórzy nazywali tu cebulactwem kupowanie skarpetek w decathlonie po ~5zł. Sam kupiłem 2 pary, ale nie uważam, że ktoś jest cebulakiem, bo kupił 10 w 5 oddzielnych zakupach. Skoro sklep tak wystawił i wychodziło taniej to czemu nie?

Przykłady można mnożyć, wydaje mi się, że każdy granicę zna, niektórzy po prostu udają że jej nie widzą, albo nie chcą widzieć. Czasem też tłumaczą to sytuacją (np finansową), choć tego akurat nie popieram.
Monty lubi ten post.

#7 PostWysłany: 24 Sie 2015 20:23 

niebieski
Ze co??
Stary, o czym Ty piszesz??? (do autora tematu).
Tak, jadac na urlop dojezdzam zawsze na 'swoje' lotnisko XYZ (nie podam literek bo jeszcze mnie wysledzisz i na mnie naskarżysz :P ) samochodem sluzbowym i spalajac paliwo sluzbowe (bez wiedzy szefa - buractwo, cebularstwo, polaczkowatosc, tym bardziej, ze rzecz sie dzieje w UK, o zgrozo!!!).
Parking lotniskowy tzw long-term to £10 za dzien i jeszcze musze czekac 15 min na busa. Jak lece na tydzien to juz £70 - dziekuje za taki koszt. Co robie? Jade kawalek od lotniska gdzie sa tereny biznesowo - przemyslowe, znajduje specjalnie wyznaczone bialymi liniami miejsca postojowe, parkuje auto i ide 10 min do terminalu.
Sory, ale wkurza mnie jak ktos probuje byc 'swietszym od papieza'

Ostatnio edytowany przez szymonpoznan1, 24 Sie 2015 20:34, edytowano w sumie 1 raz
ocenzurowanie brzydkiego wygwiazdkowanego słówka na życzenie użytkownika :)
 Profil Relacje PM off
szymonpoznan1 lubi ten post.

#8 PostWysłany: 24 Sie 2015 20:31 
Awatar użytkownika

niebieski
@szymonpoznan1 - Ty "lubisz to" a ja popieram uwagę moderatora w innym poście: wykropkowane słowo nadal pozostaje wulgaryzmem :P

#9 PostWysłany: 24 Sie 2015 20:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Ocenzurowałem ten wulgaryzm. Nie zwróciłem uwagi, lajkowałem raczej stwierdzenie o świętszym od papieża, niż brzydkie słowo ;)
gosiagosia lubi ten post.

#10 PostWysłany: 24 Sie 2015 20:54 
Awatar użytkownika

srebrny
singielka_1976 napisał(a):
Jak czytam pytanie: czy przy lotnisku X da się zaparkować za darmo na pobliskim osiedlu, to szczerze mówiąc wywołuje to moją nieskrywaną irytację.

Właściwie to nie rozumiem po co przejmować się rzeczami, które Cię nie dotyczą?
Przecież to jest sprawa między parkującym a mieszkańcami. Jeśli jest tam zakaz /lub tylko dla mieszkańców to sobie poradzą. Jeśli nie to dlaczego nie może parkować?

Ogólnie:
Tematy i dyskusje na tym forum są na coraz to na niższym poziomie.
Wszędzie gadanie o zadzie marynie, jakieś spory na mało znaczące lub ledwo powiązane z podróżowaniem tematy.
Juve lubi ten post.

#11 PostWysłany: 24 Sie 2015 20:54 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
U mnie jest zasada "po co placic 100 jak można 50"

i druga moja ulubiona "po co placic za cos co możesz mieć za darmo"
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:01 
Awatar użytkownika

Ja poza zaoszczędzeniem mniejszej lub większej kasy,parkuję gdzieś na ulicy przy lotniskach, bo boję się ,źe na parkingu zaczną mi dłubać w aucie.Np.katalizator wytną. Znajomy podejrzewa jeden parking przylotniskowy o podmianę jednej części w aucie ,ale nie ma dowodów. A już szczytem głupoty jest korzystanie z tego co oferują niektóre parkingi.A mianowicie kierowcę,który odbiera nasze auto z lotniska razem z kluczykami i dokumentami,a po przylocie podjeżdża po nas naszym autem na lotnisko.Wtedy mogą przez kilka dni zrobić z naszym autem co chcą.Odradzam korzystanie z tej opcji.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:11 

Zgodnie z powiedzeniem: uderzyłam w stół i nożyce się odezwały :lol:

Część najwidoczniej nie zrozumiała a z niektórych faktycznie wyłazi skąpstwo i cwaniactwo a i czasem chamstwo (skoro mod musiał interweniować....)-co mnie specjalnie nie dziwi, ten naród tak ma, niestety.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:13 
Awatar użytkownika

Loty: 526
Kilometry: 1 259 184
niebieski
ZENNNEK napisał(a):
Ja poza zaoszczędzeniem mniejszej lub większej kasy,parkuję gdzieś na ulicy przy lotniskach, bo boję się ,źe na parkingu zaczną mi dłubać w aucie.Np.katalizator wytną. Znajomy podejrzewa jeden parking przylotniskowy o podmianę jednej części w aucie ,ale nie ma dowodów. A już szczytem głupoty jest korzystanie z tego co oferują niektóre parkingi.A mianowicie kierowcę,który odbiera nasze auto z lotniska razem z kluczykami i dokumentami,a po przylocie podjeżdża po nas naszym autem na lotnisko.Wtedy mogą przez kilka dni zrobić z naszym autem co chcą.Odradzam korzystanie z tej opcji.

To jest valet service. Niektorzy to lubia, czesto jest jeszcze opcja, ze umyja auto podczas naszej nieobecnosci. Ja unikam, bo nie chce, zeby ktos prowadzil moj samochod, ale jesli komus pasuje, to czemu nie. Auta zwykle czekaja na wlascicieli tuz przy wyjsciu z hali przylotow.

A na ulicy, to nie wycinaja katalizatorow? Myslalam, ze to z duzych aut wycinaja, bo latwo pod nie wejsc.

Ostatnio edytowany przez Aga_podrozniczka, 24 Sie 2015 21:22, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:19 

ZENNNEK a nie boisz się, że jak zostawiasz auto na ulicy to Ci je ktoś porysuje?
Tak, na parkingu też może ale zawsze chyba na to mniejsza szansa.
O podmianie części na parkingach nie słyszałam, widocznie co miasto to inny obyczaj ;) .

Ja mam akurat dobre doświadczenie jak zostawiłam auto na około lotniskowym parkingu w WAW mroźną zimą (tak do -25) i po przylocie auto na mnie czekało, ogrzane, odśnieżone i odmrożone i nikt mi nic nie podmienił, tego akurat jestem pewna :P .
 PM off  

#16 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:22 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie do końca rozumiem co ma na celu taki temat. Nie wiem chcesz nawrócić kogoś, powiedzieć mu "jesteś cebulakiem" nie rób tego, będziesz lepszy / lepsza? Każdy ma swój pogląd na świat, relację z ludźmi i będzie robił jak uważa, czy to innym się podoba czy nie.
6 ludzi lubi ten post.
szymonpoznan1 uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:25 

Ech...temat jak każdy innych w luźnych, jak komuś nie pasuje, to niech nie czyta, proste :) ale rozumiem, że dużo łatwiej jest wylać wiadro pomyj niż konstruktywnie podyskutować.

P.S.Ubolewam, że nie było mi dane poczytać jakże światłej (lecz jednak ocenzurowanej) wypowiedzi usera Jac, który w dodatku ma problem z odróżnieniem rodzaju męskiego od żeńskiego.
 PM off
dziabulek lubi ten post.

#18 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:26 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
niebieski
@seba *w granicach prawa :)

PS Swoją drogą, ciekawe te taksówki ze strony głównej.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:27 
Awatar użytkownika

srebrny
ane.wald napisał(a):
@seba *w granicach prawa :)

"Oczywista oczywistość"

#20 PostWysłany: 24 Sie 2015 21:29 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
niebieski
Raczej jak ortografia: nie dla karzdego.
 Profil Relacje PM off
seba lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 345 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości