Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Aktualne zasady wjazdu do Grecji znajdziemy na stronie https://travel.gov.gr/#/ oraz stronie polskiego MSZ https://www.gov.pl/web/dyplomacja/grecja

Temat dedykowany obowiązkowemu formularzowi PLF (Passenger Location Form) passenger-location-form-grecja,1481,153048
Od 15.03.2022 nie ma obowiązku wypełniania formularza lokalizacyjnego
(proszę za każdym razem potwierdzić tą informację na gov)

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/grecja
Informacja Ambasady Grecji o akceptowaniu potwierdzeń szczepienia przeciw COVID wydawanych przez Centrum e-zdrowia: w tym poście viewtopic.php?f=1481&p=1436768#p1436768

Dodatkowe informacje (m.in. o zaświadczeniu o przechorowaniu koronawirusa) w tym poście viewtopic.php?f=1481&p=1436944#p1436944

Dla osób potrzebujących wykonać test w Grecji: https://barbera-yachting.de/en/covid/te ... ons-greece

Tu można śledzić sytuację w regionach - aktualizacja mapki we wtorki.
https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 39  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Grecja post-covid
#581 PostWysłany: 24 Lip 2021 20:06 

Loty: 163
Kilometry: 270 462
Od dwóch dni jestem na Korfu, tutaj wygląda to tak, jakby o covidzie już zapomniano. Na lotnisku tylko pytanie czy jest wypełniony PLF, nikt go nie sprawdzał ani tym bardziej nie skanował, żadnych pytań o szczepienia. W restauracjach nikt nie pyta o certyfikaty, maski tylko w sklepach, na ulicach nie ma nikt. Na najbardziej popularnych plażach tłoczno, ale w miasteczkach dosyć pustawo, tawerny i kawiarnie zdecydowanie nie pękają w szwach.

Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎 Korfu na bogato w świetnej cenie od 1999 PLN ✨💎 Luksusowe ⭐⭐⭐⭐⭐ all inclusive 🥂😎
#582 PostWysłany: 24 Lip 2021 20:53 

Jeśli ktoś zastanawia się nad wyjazdem na Kretę (Heraklion) to zdecydowanie polecam. Pogoda piękna, turystów jak na lekarstwo, plaże niemal całkowicie puste (pojedyncze osoby), woda bardzo ciepła i siedzieć w niej można godzinami. Trochę wietrznie, ale przynajmniej temperatury tak bardzo się nie czuje.

Jeśli zaś o obostrzenia chodzi, to po przylocie PLF sprawdzali, ale szczepienia nie (choć przy wylocie sprawdzali, więc w sumie bez sensu kolejny raz weryfikować). Maseczki posłusznie ludzie noszą w komunikacji miejskiej i sklepach, ale sporo także nadgorliwców na ulicach. W hotelu aż do przesady - wstając od stolika trzeba mieć i maseczkę i rękawiczki, inaczej nie pozwolą nawet wody nalać.
 PM off  

#583 PostWysłany: 24 Lip 2021 23:15 

niebieski
Czytam o tych pustych plażach i braku turystów ale mam trochę inne spostrzeżenia. Na Lefkadzie oraz wybrzeżu Epiru widziałem najazd zmotoryzowanych turystów, głównie z Rumunii (jak Polacy w Chorwacji ;) ), trochę aut z Bułgarii, Serbii. Na najładniejszych plażach tłok, podobnie w kurortach. Może nie taki jak zwykle w sezonie, ale jednak sporo ludzi. Są oczywiście bardziej puste plaże, ale to trzeba się ruszyć dalej i nie takie ładne. Natomiast w kurortach luz, impreza, ludzie bez maseczek, nawet w sklepach za bardzo nie zwracają uwagi turystom.
 Profil Relacje PM off  

#584 PostWysłany: 25 Lip 2021 07:51 

Na Kos podobnie, ludzi masa szczególnie w centrum miasta, plaże te bardziej dostępne ludzi sporo, na tych dalszych pustki.
 Profil Relacje PM off  

#585 PostWysłany: 25 Lip 2021 08:29 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
niebieski
Na Krecie na Elafonisi połowa turystów co zawsze, na żadnej z plaż nie było problemu ze znalezieniem leżaka. W Rethymno w knajpach tłumy, głównie młodzież. ( taka do 50-tki ;) )

#586 PostWysłany: 27 Lip 2021 06:11 

niebieski
Czy na Santorini lecąc z samym podręcznym też trzeba pójść na checkin po ich karty, czy można z Ryanairowskimi iść od razu na security?
 Profil Relacje PM off  

#587 PostWysłany: 27 Lip 2021 07:24 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@bawarka 3 tygodnie temu od razu do gejtu z BP na telefonie
 Profil Relacje PM off  

#588 PostWysłany: 29 Lip 2021 13:06 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Cześć,
nie mam ostatnio za bardzo czasu zaglądać na forum stąd to pytanie ale znajomy prawdopodobnie będzie musiał polecieć na dosłownie kilka godzin do Grecji (Korfu). Oczywiście od dawna jest w pełni zaszczepiony a do tego jest ozdrowieńcem.

Czy Grecy wyrywkowo badają po przylocie na miejsce turystów, tak jak to miało miejsce w ubiegłym sezonie? Znajomy musi wrócić następnego dnia do Polski więc zastanawiamy się jakie jest ryzyko, że jak będzie bezobjawowy (chociaż jako ozdrowieniec po zaszczepieniu sądzę, że szanse na to są bardzo małe, niemniej jednak jakieś pewnie są...), dostanie na miejscu obowiązek kwarantanny i będzie uziemiony w Grecji przez np. 10 dni :D
 Profil Relacje PM off  

#589 PostWysłany: 29 Lip 2021 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Gwarancji nikt ci nie na da, ale na 99% znajomy bez żadnego problemu poleci i wróci.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#590 PostWysłany: 29 Lip 2021 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#591 PostWysłany: 29 Lip 2021 13:32 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
Z obserwacji własnych i przepytywania znajomych: na Korfu nikt PLFów nie sprawdzał, a na innych greckich lotniskach nawet stanowisk do testowania nie widziałam.

#592 PostWysłany: 29 Lip 2021 13:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ja widziałam stanowiska do testowania na lotnisku Santorini.

#593 PostWysłany: 29 Lip 2021 15:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Dziesięć dni temu na Mykonos sprawdzali PLF i stanowisko do testowania też było.

#594 PostWysłany: 29 Lip 2021 15:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Miałem już więcej nie pisać, bo jednej osobie draznią moje posty i non stop je raportuje ale są nowe wytyczne dot. wjazdu i konsul poprosił żeby poinformować.

Co do testów po przylocie. Na 99.99 jak ktoś jest zaszczepiony, i ma znak V na PLFie, nie będzie mieć testu. To ze je nie widać po przylotach/przyjazdach, nie znaczy ze ich nie ma.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#595 PostWysłany: 29 Lip 2021 19:17 
Awatar użytkownika

Loty: 38
Kilometry: 35 491
No to się porobiło, a ja w sobotę na Korfu mam lecieć.. Co prawda, nie widać wyspy na liście, ale jednak..

Europejskie Centrum do spraw Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) z powodu wzrostu liczby zakażeń koronawirusem uznało greckie południowe wyspy na Morzu Egejskim za obszar bardzo wysokiego ryzyka epidemicznego i odradza podróże między innymi na Mikonos, Santorini i Rodos.

https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/grecj ... go-5160878
 Profil Relacje PM off  

#596 PostWysłany: 30 Lip 2021 08:54 

Loty: 42
Kilometry: 63 566
niebieski
Ja chciałam coś na wrzesień jeszcze zaplanować (południowe wyspy), na razie jednak poczekam....
 Profil Relacje PM off  

#597 PostWysłany: 30 Lip 2021 12:24 

Loty: 238
Kilometry: 450 739
niebieski
Ale co się porobiło? Są jakieś obostrzenia dla wylatujących z Polski do Grecji? Nie ma, więc na razie to bicie piany przez media w sezonie ogórkowym.
Jeżeli chcą testować to ich prawo, w zeszłym roku też to tak działało, moją dziewczynę wzięli po przylocie na Kretę na test, ale cała organizacja w iście greckim stylu - nikt nie informował żeby czekać na wynik w hotelu, po 1 dniu nie przyszedł wynik,a po 2 dostaliśmy aż 3 sms-y, że wynik negatywny ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#598 PostWysłany: 30 Lip 2021 14:39 

niebieski
Mnie nie interesuje spędzenie urlopu w miejscu, gdzie będę musiała nosić maseczki na zewnątrz, a obawiam się, że podobnie jak rok temu, na kilku wyspach w połowie września może pojawić się taki wymóg....
 Profil Relacje PM off
Undertone lubi ten post.

#599 PostWysłany: 30 Lip 2021 16:23 

Loty: 128
Kilometry: 184 046
niebieski
Pamiętam, że rok temu Mykonos, (bodajże od połowy sierpnia) była czerwoną strefą i maseczki oficjalnie miały być noszone na dworze, ale nikt nie nosił ;)
Rockriderr lubi ten post.

#600 PostWysłany: 30 Lip 2021 21:05 

niebieski
Na Krecie tak było od września i w zależności od miejsca to było to mniej lub bardziej przestrzegane.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 39  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość