Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 13 Lip 2014 01:15 

Loty: 199
Kilometry: 289 509
niebieski
Runo-88 napisał(a):
Bilet dobowy kosztuje 80 koron, a jednorazowy 25 koron (ważny 90 minut). Po mieście najlepiej poruszać się pieszo.

Ja sie wybieram na 3 dni i mam pytanie. Lepiej kupic 3 bilety 1 dniowe czy Goteborg City Card. 3 dniowy bilet kosztuje 160 SEK (ok. 72PLN) a karta miejska kosztuje 645SEK (ok 290PLN). I jakie są ceny wejsc do muzeum? Cała Europa miala miec jedne ceny - 0-5 EUR. I tak jest w wiekszosci krajów. Nawet w Turcji.
Ktos ma jakies info? I jakie ceny zywnosci w marketach?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#142 PostWysłany: 13 Lip 2014 02:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
mathew77 napisał(a):
Cała Europa miala miec jedne ceny - 0-5 EUR. I tak jest w wiekszosci krajów. Nawet w Turcji.

Ceny muzeów 0 -5 euro? Gdzie takie? Nigdzie w tym roku nie widziałem takiej ceny. Nie wiem jak w Goteborgu, bo łaziłem po mieście, nie zahaczając o muzea, jednak w Sztokholmie trzeba z 60 zł na muzeum szykować. 5 zł kosztuje tam toaleta :)

Co do cen żywności w marketach - wysokie. Chleb ponad 15 zł. Ogólnie nastaw się na nasze ceny x2,5-4, to nie rozczarujesz się drożyzną (dla nich to nie jest jakoś drogo).

Więcej tutaj. http://www.szwecja.modos.pl/przykladowe ... wecji.html Mniej więcej by się zgadzało z tego, co pamiętam.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 13 Lip 2014 09:01 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 53 654
mathew77 napisał(a):
Runo-88 napisał(a):
Bilet dobowy kosztuje 80 koron, a jednorazowy 25 koron (ważny 90 minut). Po mieście najlepiej poruszać się pieszo.

Ja sie wybieram na 3 dni i mam pytanie. Lepiej kupic 3 bilety 1 dniowe czy Goteborg City Card. 3 dniowy bilet kosztuje 160 SEK (ok. 72PLN) a karta miejska kosztuje 645SEK (ok 290PLN). I jakie są ceny wejsc do muzeum? Cała Europa miala miec jedne ceny - 0-5 EUR. I tak jest w wiekszosci krajów. Nawet w Turcji.

Bardzo mało zwiedzałeś muzeów że twierdziśz że to koszt 0-5EUR.
Cany wejść do muzeum w poszczególnych krajach są adekwatne do ich zarobków.

#144 PostWysłany: 13 Lip 2014 12:42 

niebieski
vipert napisał(a):
mathew77 napisał(a):
Runo-88 napisał(a):

Bardzo mało zwiedzałeś muzeów że twierdziśz że to koszt 0-5EUR.
Cany wejść do muzeum w poszczególnych krajach są adekwatne do ich zarobków.

Nie. Unia Europejska ujednolicila cena wejsciowek do muzeum. Oczywiscie nie kazde muzeum sie na to pisze.
I sa one w cenie 5EUR. Dołączyła do tego Turcja.
A co zwiedzania, Byłem w Danii, Niemczech, Francji, Belgii, Holandii, Hiszpanii, Czechy, Slowacja, Turcji i juz sam nie wiem gdzie jeszcze.
I ceny sa tak jak w Polsce. Wejdziesz za 10PLN, za darmo czy za 5PLN ale wejdziesz tez w Polsce za 60PLN i 100PLN.
Wyjasnilem wystarczajaco sprawe? Wiecej w przewodnikach lub w necie.

-- 13 Lip 2014 13:13 --

Roku napisał(a):
mathew77 napisał(a):
Cała Europa miala miec jedne ceny - 0-5 EUR. I tak jest w wiekszosci krajów. Nawet w Turcji.

Ceny muzeów 0 -5 euro? Gdzie takie? Nigdzie w tym roku nie widziałem takiej ceny. Nie wiem jak w Goteborgu, bo łaziłem po mieście, nie zahaczając o muzea, jednak w Sztokholmie trzeba z 60 zł na muzeum szykować. 5 zł kosztuje tam toaleta :)

Co do cen żywności w marketach - wysokie. Chleb ponad 15 zł. Ogólnie nastaw się na nasze ceny x2,5-4, to nie rozczarujesz się drożyzną (dla nich to nie jest jakoś drogo).

Więcej tutaj. http://www.szwecja.modos.pl/przykladowe ... wecji.html Mniej więcej by się zgadzało z tego, co pamiętam.

Chleb 15SEK - 6,7PLN
Mam piekarnie i sprzedajemy chleby za 9PLN i 15PLN i ludzie kupuja.
Salami 105SEK - 47PLN/kg - w Polsce - 44PLN/kg
Masło 2 x27SEK -24PLN/kg - w Polsce - 30PLN/kg
Jajka (10szt) 25SEK - 11PLN - w Polsce - 7-10PLN (w zaleznosci od jakosci jajka)
Wedlina wieprzowa (1kg) 64SEK - 28PLN - w Polsce od 28 do 40PLN
Sałatka sledziowa 2x400g 40SEK - 17PLN - w Polsce od 16PLN - 18PLN
Dzem 23SEK - 10PLN - w Polsce - 5PLN
Mleko 1l 9SEK - 4PLN - W Polsce - 3PLN
Mieso mielone 1kg 80SEK - 36PLN - W Polsce - od 22 do 28PLN
Bułka 0,60 SEK - 0,3PLN - w Polsce od 0,4 - 2PLN
Woda mineralna 10SEK -4,4PLN - w Polsce - 2-5PLN
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 14 Lip 2014 00:20 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
mathew77 napisał(a):
Runo-88 napisał(a):

3 dni to baaaaardzo dużo czasu - w zasadzie zobaczysz cały Goteborg wszesz i wzdłuż i jeszcze ci zostanie czasu.

Karta miejska daje wstępy do niektórych obiektów, daje zniżki.

Ceny wstępów dośc wysokie jak wszystkie ceny w Skandynawii - najczęściej ok. 40 SEK.

Ceny żywności wysokie - np. w Lidlu w centrum ok. 2-krotnie droższe niż u nas, niektóre produkty jeszcze droższe. O alkoholu nie wspominając.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 14 Lip 2014 21:31 

Już sporo czasu minęło od mojej jednodniówki w Goeteborgu (03.07) ale dopiero teraz mam chwilkę by coś napisać. Po pierwsze dziękuję wszystkim za super szczegółowe opisy, z których korzystałem. Ja od siebie mogę dołożyć, że chyba się coś pozmieniało z rozkładami autobusów spod lotniska. Wydrukowałem sobie pięknie opisane rozkłady jazdy przez @Roku ale na przystanku coś mi się nie zgadzało. Ten Goeteborski system komunikacji miejskiej tak chwalony przez @Obiboka jakoś chyba mnie przerósł. Albo może za bardzo lał deszcz żebym się nad tym zastanawiał, wybraliśmy autobus z przystanku z wiatą i dojechaliśmy tam gdzie chcieliśmy.

Poniżej zdjęcia rozkładów linii 36 w dwie strony (przystanek bez wiaty i z wiatą).

Zostały mi do odsprzedania dwa bilety dobowe po 80 SEK, także chętnych zapraszam na priv. Wykorzystaliśmy tylko część biletów (zakupionych przez @Runo-88, dzięki wielkie) bo do 20 lat można jechać na bilecie innej osoby dorosłej. Także na 2 biletach, które mam do odsprzedania mogą podróżować 2 osoby powyżej 20 lat oraz 6 osób młodszych niż 20 lat, ach ta Szwecja:-)
Bilety kupione 14.06 i od tego czasu ważne 3 miesiące. Sprzedam po 40 zł za sztukę (tyle płaciłem), mogę przesłać gratis listem poleconym priorytetowym, albo do odbioru w Wawie. Z góry przepraszam za robienie giełdy w tym dziale forum, ale trochę taki łańcuszek tu już się zrobił.

@ Mathew77
co do muzeów to ja zgadzam się z @Vipertem. Jakoś nie spotkałem się z muzeami w europie za 5 euro (poza Goeteborgiem, o czym poniżej). W zeszłym roku zwiedziłem wiele muzeów we Włoszech i za przysłowiowe 0-5 euro to można sobie iść do toalety przed wejściem do muzeów (1-2euro). Jak się zapłaci bilet to oczywiście toaleta w muzeum w cenie:-)
Czasami nawet opłaty manipulacyjne, by ominąć główną kolejkę, kupić bilet w necie, przedsprzedaży, itp. bywają wyższe niż 5 euro.

Ale ok., wróćmy do Goeteborga. Tu ceny biletów mnie zaskoczyły, bo to muzeum które odwiedziliśmy było naprawdę darmo, nawet jak na polskie warunki! Byliśmy w Göteborgs konstmuseum tak trochę przypadkiem bo szliśmy do pomnika Posejdona będącego na tym samym placu. http://konstmuseum.goteborg.se/wps/port ... tm/english
Za 40 SEK kupujesz bilet, uwaga: do 5 muzeów w Goeteborgu, i tu kolejna uwaga: ważny jest do końca roku, na nieograniczoną liczbę wejść! No jak dla mnie to po prostu śmieszna sytuacja, nie do pomyślenia w Polsce. Co więcej, jeśli masz bilet to dzieci wchodzą z tobą gratis, i kolejna różnica do Polski, w tych muzeach dzieci liczą się do 25 lat. Ładne mi dzieci:-)
Ja bym tych cen nie tłumaczył polityką odgórną Unii, ale tym ze po prostu to jest Szwecja znana z dużego socjalu dla mieszkańców.
Bilet jest ważny do Göteborgs Konstmuseum, Röhsska Museet, Göteborgs Stadsmuseum, Sjöfartsmuseet Akvariet, oraz Göteborgs Naturhistoriska Museum. My byliśmy tylko w tym pierwszym, na resztę nie starczyło czasu, albo siły.
Byliśmy w 6 osób z czego 4 poniżej 25 lat więc wydaliśmy 80 SEK na ‘bilety’ dla 6 osób. Darmo!

Jedna rzecz mnie zastanawia, dlaczego wszystkie piwa, które widzieliśmy miały max po 3,5 volta? Guinness, Heineken i inne znane marki. Kwestii ceny już nie poruszę:-(

Załączniki:
Komentarz do pliku: Przystanek z wiatą:
IMG_2124_resize.jpg
IMG_2124_resize.jpg [ 76.16 KiB | Obejrzany 1442 razy ]
Komentarz do pliku: Przystanek bez wiaty:
IMG_2123_resize.jpg
IMG_2123_resize.jpg [ 99.76 KiB | Obejrzany 1442 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 14 Lip 2014 22:49 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
O bilety się nie martw - pójdą jak świeże bułki.
Goteborg jest obecnie tak popularny jak Sandefjord w 2012 i 2013 roku :D

A co do alkoholu to z 6 wizyt w Szwecji zaobserowałem, że max moc alkoholu w "zwykłych" sklepach to właśnie te 3,5%
Pewnie wiąże się to z jakimiś koncesjami itp.

Mocniejszy tylko w System Bolaget w tygodniu 10-19 i w soboty 10-15.
Jak zapomnisz kupic flaszki to weekend niskoalkoholowy :lol:

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 14 Lip 2014 23:14 

niebieski
Tomo14 napisał(a):
A co do alkoholu to z 6 wizyt w Szwecji zaobserowałem, że max moc alkoholu w "zwykłych" sklepach to właśnie te 3,5%

Po prostu państwo poprzez sieć sklepów Systembolaget ma monopol na sprzedaż alkoholi wysokoprocentowych, tj. powyżej 3,5%. W Goteborgu, drugim największym mieście Szwecji, pół miliona ludzi, jest tylko 12 sklepów Systembolaget. To na moim osiedlu mieszkaniowym, które zajmuje niewielką część jednej z najmniejszych dzielnic warszawskich monopoli jest ok. 8-10 ;-)
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 14 Lip 2014 23:36 

srebrny
Mati77 napisał(a):
Poniżej zdjęcia rozkładów linii 36 w dwie strony (przystanek bez wiaty i z wiatą).

To jest okrojony rozkład wakacyjny - z codziennym taktem 60' i bez przesiadek. Po wakacjach znów wróci wersja "rozwinięta".
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 15 Lip 2014 00:22 

niebieski
Tomo14 napisał(a):
O bilety się nie martw - pójdą jak świeże bułki.
Goteborg jest obecnie tak popularny jak Sandefjord w 2012 i 2013 roku :D

Nie wiaze sie to z koncesjami tylko z tym ze Szwedzi dbaja o trzezwosc narodu szwedzkiego.
Alkohol jest sprzedawany w pojedynczych sklepach (Systembolaget). A w marketach kupisz piwo typu siki :)
I nie wpuszczaja do pubów jak to jest w Polsce dzieciakow. Tam dzieciaki do 20 latek nie wejda do pubu.
Zrobiono wszystko aby uprzykrzyc picie alkoholu. I dobrze.

@Tomo14
http://www.goteborg.com/en/Do/City-Card-Prices/
masz darmowy wstep do wszystkich muzeów (ceny 20-40SEK czyli te 5EUR), 2 wstepy na najwiekszy lunapark w Skandynawii, 50% upustu na wycieczke do Danii, darmowy transort, darmowa kolejka Stinsen Sightseeing, zabytkowy tramwaj Ringlinjen, darmowa wycieczka na wyspe Vinga i wiele innych. Oraz mase znizek.
Co do zywnosci to co masz na mysli. Coop jest drogi. Willys tak sobie. Ale netto? Lidl? Mam najnowsze gazetki. I ceny sa ok. Kilo nektarynek - 5PLN, 1,2kg parowek - 8PLN, 1kg mielonego -16PLN, piwo hiszpanskie? - 4PLN, 1kg kalafiora - 4PLN, 150g salami - 7PLN, Chleb jest drogi. Ale niezdrowy wiec go nie jem :)

@mati77
Kraje: Polska, Szwecja, Dania, Niemcy, Czechy, Slowacja, Bułgaria, Turcja, Ukraina...
W Polsce w kazda sobote masz darmowe wejscia. W poniedziałki muzea sa nieczynne. Jak wiekszosc muzeow w Europie.
Co do biletu - wiele miast na swiecie tak ma. ;)

I ponawiam pytanie - czy z karta Goteborg City Card z lotniska za jedna cene do miasta dostana sie 2 osoby?
Wzglednie czy cena obejmuje jazde z/na lotnisko?
I czy był ktos w Fredrikshavn - warto tam sie wybrac?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 15 Lip 2014 09:43 

srebrny
mathew77 napisał(a):
Nie wiaze sie to z koncesjami tylko z tym ze Szwedzi dbaja o trzezwosc narodu szwedzkiego.
Alkohol jest sprzedawany w pojedynczych sklepach (Systembolaget).

A jak przyuważą, że przychodzisz za często, to odwiedza Cię urzędnik z pytaniem, czy nie potrzebujesz pomocy.
Cytuj:
Zrobiono wszystko aby uprzykrzyc picie alkoholu. I dobrze.

Wbrew pozorom ma to sens. Wydawać by się mogło, że przecież jak ktoś chce, to i tak kupi sobie wcześniej, przed "godziną policyjną". A przecież ile razy jest tak, że planuje się kulturalnie - jedno, dwa piwka, a jak się człowiek napije, to łapie smaczek i pędzi do nocnego. A tu nie wolno. W Norwegii czy Finlandii jest to samo - od 18:00 stoiska alkoholowe za kratami. Ale jak ostatnio byłem w Oslo, to i tak wszędzie leżało pełno pijanego elementu, biegle władającego naszym językiem.
 Profil Relacje PM off  

#152 PostWysłany: 15 Lip 2014 10:47 
Site Admin

ciekawa dyskusja, jednak to jest dział "Dojazd z/na lotnisko" i proszę się trzymać tematyki;) jeśli są chęci posty mogę wydzielić do osobnego tematu

#153 PostWysłany: 15 Lip 2014 12:46 

niebieski
mathew77 napisał(a):
I ponawiam pytanie - czy z karta Goteborg City Card z lotniska za jedna cene do miasta dostana sie 2 osoby?
Wzglednie czy cena obejmuje jazde z/na lotnisko?

Cena obejmuje dojazd na lotnisko, ale obstawiałbym, że dotyczy to tylko jednej osoby, podobnie jak wszelkie ulgi do muzeów również dotyczą jednej osoby. To nie jest elektroniczna portmonetka, gdzie przy większej ilości osób ściągana jest większa suma z karty.
 Profil Relacje PM off  

#154 PostWysłany: 21 Lip 2014 07:29 

Mati, chętnie odkupię oba bilety, odbiór osobisty. Potrzebuję ich na najbliższa sobotę, wiec jeśli temat aktualny proszę o kontakt na privea.

Cytuj:
Zostały mi do odsprzedania dwa bilety dobowe po 80 SEK, także chętnych zapraszam na priv. [..] Sprzedam po 40 zł za sztukę (tyle płaciłem), mogę przesłać gratis listem poleconym priorytetowym, albo do odbioru w Wawie.
 Profil Relacje PM off  

#155 PostWysłany: 23 Lip 2014 18:38 

Loty: 110
Kilometry: 176 452
Sorki za mały offtop ale nie znalazłem odpowiedniego tematu. Lecimy 19.08.2014 z W-wy do Goteborga rano i wracamy wieczorem do Gdańska.
Największy problem mamy z biletami. Gdyby ktoś wcześniej był w Goteborgu chętnie kupię 4 bilety jednodniowe. Najchętniej odbiór w W-wie. Albo przesyłka z innego miasta w PL. Pozdrowienia dla "jednodniowców" ;)

#156 PostWysłany: 26 Lip 2014 00:02 

Zbanowany
Może ktoś ma 2 bilety jednorazowe bądź mógłby kupić. Potrzebuję na 07.08.14 :) Jak coś to PW
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 27 Lip 2014 11:18 

23.08.14 r. lecę na półdniówkę. Czy Waszym zdaniem zdążę na samolot do Warszawy o 14:35, jeżeli wyjadę Flygbussarną o 12:50 z centrum?
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 27 Lip 2014 14:19 

niebieski
Alemalka napisał(a):
23.08.14 r. lecę na półdniówkę. Czy Waszym zdaniem zdążę na samolot do Warszawy o 14:35, jeżeli wyjadę Flygbussarną o 12:50 z centrum?

zdążysz
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 10 Sie 2014 19:50 

Loty: 110
Kilometry: 176 452
Potrzebuję biletów najlepiej 24h na 19.08.2014. Leci ktoś wcześniej? Plisss? :(

#160 PostWysłany: 10 Sie 2014 21:26 

Ma ktoś może bilety jednodniowe, potrzebują na październik. Jak to jest z tymi biletami, jeżeli mam obecnie 20 lat to muszę mieć bilet przy osobie starszej czy nie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość