Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 16 Cze 2014 11:47 

niebieski
tomeckis napisał(a):
Grzegorz40 napisał(a):

Flygbussarny nie obejmuje; na lotnisku można ją kupić w informacji.

Tu masz wszystko o tej karcie:

http://www.goteborg.com/en/Do/Gothenburg-City-Card/

dzięki
a czy na karcie mogę jechać z lotniska do miasta "normalnym" autobusem?

możesz; w sumie to dosyć daleko można zajechać na takiej karcie:

How does the card work on public transport?

With the Gothenburg City Card you travel for free all hours of the day on Västtrafik’s buses, trams, trains, and boats within the following local areas: Gothenburg, Ale, Alingsås, Bollebygd, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mark, Mölndal, Orust, Partille, Stenungsund, Tjörn, and Öckerö.

Jednak na kilkugodzinówkę, zakup karty to raczej średni pomysł. Nie da rady wykorzystać większości jej możliwości.
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#102 PostWysłany: 16 Cze 2014 12:52 

Grzegorz40 napisał(a):

Jednak na kilkugodzinówkę, zakup karty to raczej średni pomysł. Nie da rady wykorzystać większości jej możliwości.

racja
więc pewnie pojedziemy do miasta Flygbussarną, a wrócimy normalnym autobusem...

był gdzieś tu link do kupna biletu na Flygbussarn online? Czy lepiej kupować u kierowcy?
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 16 Cze 2014 13:04 

niebieski
tomeckis napisał(a):
Grzegorz40 napisał(a):

racja
więc pewnie pojedziemy do miasta Flygbussarną, a wrócimy normalnym autobusem...

był gdzieś tu link do kupna biletu na Flygbussarn online? Czy lepiej kupować u kierowcy?

lepiej online o całe 10 SEK, 69 SEK zamiast 79 SEK

http://www.flygbussarna.se/en/gothenburg-city
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 16 Cze 2014 14:07 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Czy ktos wybiera sie na jednodniowke z Gdanska 19.06 (w Boze Cialo)? Ja lece 2 dni pozniej i chetnie odkupilbym bilety komunikacji miejskiej, moglbym podskoczyc na lotnisko. :) Inaczej pozostaje kombinacja, a mam dziwne obawy, ze w Skandynawii moze trafic sie jakis kierowca-formalista lub kanar-formalista. Patrz Rygge i problemy niektorych z podjechaniem darmowym shuttle busem bez biletu na pociag.

#105 PostWysłany: 16 Cze 2014 17:02 

srebrny
Grzegorz40 napisał(a):
joael napisał(a):
A może ktoś kto już był w Goteborgu pokusi się o zamieszczenie jakiejś mapki turystycznej? Może ktoś pisał na blogu o tym mieście? Może jest warte zobaczenia coś co niekoniecznie jest opisane w przewodnikach?

Na oficjalnej stronie informacji turystycznej http://www.goteborg.com zaproponowane są dwa spacery z mapką i opisem, jeden spacer promowo-tramwajowy po rzece i przedmieściach, drugi spacer pieszy po historycznym centrum:

http://np.netpublicator.com/np/n6923343 ... lk_eng.pdf

http://np.netpublicator.com/np/n7242470 ... ram_EN.pdf

Oba z lekkimi modyfikacjami zrobiłem w ciągu 4 godzin pobytu w centrum (z lotniska i na lotnisko jechałem Flygbussarną).

Pieszo czy korzystałeś z transportu miejskiego? Ile kosztuje bilet 24h i czy opłaca się go kupować na kilka godzin (WAW-GOT-GDA albo WAW-GOT-WAW) ?

#106 PostWysłany: 16 Cze 2014 18:34 

Loty: 463
Kilometry: 789 448
niebieski
Bilet dobowy kosztuje 80 koron, a jednorazowy 25 koron (ważny 90 minut). Po mieście najlepiej poruszać się pieszo.
Arekkk lubi ten post.

#107 PostWysłany: 16 Cze 2014 23:23 

niebieski
Arekkk napisał(a):
Grzegorz40 napisał(a):
joael napisał(a):
A może ktoś kto już był w Goteborgu pokusi się o zamieszczenie jakiejś mapki turystycznej? Może ktoś pisał na blogu o tym mieście? Może jest warte zobaczenia coś co niekoniecznie jest opisane w przewodnikach?

Na oficjalnej stronie informacji turystycznej http://www.goteborg.com zaproponowane są dwa spacery z mapką i opisem, jeden spacer promowo-tramwajowy po rzece i przedmieściach, drugi spacer pieszy po historycznym centrum:

http://np.netpublicator.com/np/n6923343 ... lk_eng.pdf

http://np.netpublicator.com/np/n7242470 ... ram_EN.pdf

Oba z lekkimi modyfikacjami zrobiłem w ciągu 4 godzin pobytu w centrum (z lotniska i na lotnisko jechałem Flygbussarną).

Pieszo czy korzystałeś z transportu miejskiego? Ile kosztuje bilet 24h i czy opłaca się go kupować na kilka godzin (WAW-GOT-GDA albo WAW-GOT-WAW) ?

spaceru promowo-tramwajowego nie da się zrobić bez korzystania z transportu miejskiego ;-) w centrum byłem przez 4h od 8.45 do 12.45 (opcja WAW-GOT-WAW); do tego spaceru promowo-tramwajowego wystarczyły dwa bilety jednorazowe po 25 SEK sztuka (obowiązują przez 90 minut, zarówno na prom, jak i na tramwaj); bilet 24 h kosztuje 80 SEK, czyli mniej więcej tyle, co trzy jednorazowe; jeśli zamierzasz być tam cały dzień (opcja WAW-GOT-GDA) i trochę pojeździć, to bilet 24 h wydaje się dobrym rozwiązaniem; pojeździsz na nim po centrum, popływasz promami po rzece, chyba nawet na archipelag goteborski można się na tym bilecie wybrać, dojedziesz na nim na lotnisko.
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#108 PostWysłany: 19 Cze 2014 23:30 

obibok napisał(a):
Ja bym kupił,ale będę tam 28., więc obawiam się, że nie zdążę dostarczyć.

Czy ktoś leci wcześniej do Goteborga ,potrzebuję 1 bilet za 25 sek,na 5 lipca?
 Profil Relacje PM off  

#109 PostWysłany: 20 Cze 2014 08:56 

Loty: 248
Kilometry: 373 049
niebieski
Mi zostały 2 bilety jednorazowe. Mogę odsprzedać w Warszawie lub Trójmieście.

-----

Sprzedane.
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 20 Cze 2014 18:04 

Gooorcz napisał(a):
Mi zostały 2 bilety jednorazowe. Mogę odsprzedać w Warszawie lub Trójmieście.

-----

Sprzedane.

Nie mam szczęścia,zastanawiam się czy ten wyjazd będzie udany :( Może jeszcze ktoś ma bilecik za 25 sek.Please.
 Profil Relacje PM off  

#111 PostWysłany: 21 Cze 2014 02:58 

obibok napisał(a):

Nie mam innego wyjścia? muszę liczyć na Ciebie,nikt inny się nie zaoferował.Myślę ,że dojdzie ku pomocy POCZTY.Widzę ,że podróżujesz,w zamian mogę zaoferować tańsze bilety na Stena Line,gdybyś przypadkiem chciał z Goteborga popłynąć do Frederikshavn.Bilety tanie,ale przy okazji jeżeli trafi się na dobry prom,to można za ok.200 sek korzystać z wspaniałości kuchni [wszystko co zjesz i wypijesz to TWOJE-a uwierz są to wszelkie owoce morza]Zależy mi tylko na bilecie jednorazowym,Flygbussarną nie dojadę tam gdzie chcę,niestety.
 Profil Relacje PM off  

#112 PostWysłany: 21 Cze 2014 10:09 

Loty: 248
Kilometry: 373 049
niebieski
anula59 napisał(a):
obibok napisał(a):

Nie mam innego wyjścia? muszę liczyć na Ciebie,nikt inny się nie zaoferował.Myślę ,że dojdzie ku pomocy POCZTY.Widzę ,że podróżujesz,w zamian mogę zaoferować tańsze bilety na Stena Line,gdybyś przypadkiem chciał z Goteborga popłynąć do Frederikshavn.Bilety tanie,ale przy okazji jeżeli trafi się na dobry prom,to można za ok.200 sek korzystać z wspaniałości kuchni [wszystko co zjesz i wypijesz to TWOJE-a uwierz są to wszelkie owoce morza]Zależy mi tylko na bilecie jednorazowym,Flygbussarną nie dojadę tam gdzie chcę,niestety.

Zagadaj do kierowcy, że kupisz bilet na Hjalmar, powinien machnąć ręką i pozwolić jechać.
 Profil Relacje PM off  

#113 PostWysłany: 21 Cze 2014 10:17 

niebieski
czy ktoś będzie w najbliższym czasie (do września włącznie:) ) w GOteborgu i mógłby zakupić mi bilety na komunikację miejską ?

#114 PostWysłany: 22 Cze 2014 00:46 

futrzak napisał(a):
czy ktoś będzie w najbliższym czasie (do września włącznie:) ) w GOteborgu i mógłby zakupić mi bilety na komunikację miejską ?

ja będę ,ale nie rozumiem ,mam tam siedzieć do września włącznie,i dopiero wracać? kupić Ci bilet dopiero we wrześniu
aaa chyba zrozumiałam Ty chcesz bilet z ważnością do września. TAK
 Profil Relacje PM off  

#115 PostWysłany: 22 Cze 2014 00:53 

srebrny
Chodzi o to, że leci do GSE pewnie najwcześniej w październiku. Czyli max we wrześniu ktoś może przekazać mu bilety. :)

Czy z kolei ktoś posiada 2x dobowe bilety na zbyciu? Ew. mógłby zakupić je podczas najbliższej eskapady? Lęcę na jednodniówkę na początku sierpnia. Odbiór osobisty Warszawa najchętniej. :)

Ostatnio edytowany przez Arekkk, 22 Cze 2014 12:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 22 Cze 2014 10:40 

niebieski
anula59 napisał(a):
futrzak napisał(a):

ja będę ,ale nie rozumiem ,mam tam siedzieć do września włącznie,i dopiero wracać? kupić Ci bilet dopiero we wrześniu
aaa chyba zrozumiałam Ty chcesz bilet z ważnością do września. TAK

dokładnie jak Arekk napisał.
Być może trochę nie zrozumiale napisałem.

#117 PostWysłany: 22 Cze 2014 13:41 

srebrny
Grzegorz40 napisał(a):
chyba nawet na archipelag goteborski można się na tym bilecie wybrać

Zgadza się. Polecam.

anula59 napisał(a):

Wciąż aktualne? Właśnie wróciłem z urlopu o tyle szczęśliwego, że nie miałem dostępu do internetu, istny raj...
Jeśli chcesz, proszę bardzo. Ale ja bym Poczcie Polskiej nie ufał. Zawsze gdy coś ważnego, to albo mi zaginie, albo idzie tydzień. Kolega Tomo14 mi wysyłał, to szło kilka dni po Warszawie. Więc może lepiej jednak Flygbussarną?
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 22 Cze 2014 22:34 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Wsiedliśmy wczoraj do autobusu, pogadaliśmy chwilę z kierowcą, nie mógł biedak nic poradzić na system sprzedaży biletów w Goeteborgu, ale stwierdził że i tak przecież kupimy bilet jak przesiądziemy się na inny autobus, który zabierze nas z Hjalmar Bratningsplatsen do centrum ;)

Inna ważna informacja, to taka, że przy zakupie 5 biletów, koszt jednego wynosi 19,4 SEK. Bilety są naładowane na (jednorazową?) kartę. Warto też wspomnieć, że na samolot o 21.45 można spokojnie zdążyć przyjeżdżając autobusem 36, który na przystanku Save Flyglplats jest o 20.41.

#119 PostWysłany: 22 Cze 2014 22:41 

srebrny
Djorkaeff napisał(a):
Wsiedliśmy wczoraj do autobusu, pogadaliśmy chwilę z kierowcą, nie mógł biedak nic poradzić na system sprzedaży biletów w Goeteborgu,

Oni to tłumaczą między innymi względami bezpieczeństwa i szybkości obsługi.
Abstrahując od sensu takowych wyjaśnień, od dłuższego czasu obserwuję zadziwiające zjawisko, że m.in. na fali owczego pędu do tych wszystkich elektronicznych wynalazków (które w zasadzie, poza ciekawymi rozwiązaniami jak londyńskie "pass-as-you-go", nic nie wnoszą), bilety stają się coraz bardziej niedostępne dla przyjezdnych (nawet we Wrocławiu coś swego czasu kombinowali i chyba dłuższy niż dobówka musi być na karcie). Co ciekawe, dzieje się tak w krajach najbardziej rozwiniętych (robi się gorzej niż u nas w czasach PRL), a gdy jadę na jakieś zacofane południowe rubieże Europy typu Cypr, Kreta czy Włochy, to najnormalniej w świecie po ludzku bilet kupię u każdego kierowcy i jeszcze resztę wyda.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#120 PostWysłany: 23 Cze 2014 21:15 

Ok mili Państwo... niech ktoś da konkretną instrukcję jak 'skasować' bilet na elektronicznej karcie? :D

Są dwie karty. Jedna doładowana 3 biletami, druga 5 biletami.

Jadą 4 os z lotniska do miasta i z powrotem :)

Jakiś manual co tam i jak trzeba powciskać i zrobić? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość