Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 05 Maj 2014 19:10 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Ja lecę 8 maja do Goteborga na półdniówkę.

Plan mam, żeby w lotniska pojechać Flugbussarną za 69 SEK (zaraz kupuję online), a z powrotem autobusem 36 z Hjalmar o 12:15 za 25 SEK.

Żeby nie pisać kolejnego posta - czy w automacie normalnie zapłacę debetówką ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍 Wycieczka na południe Włoch 😎 City break w Kalabrii za 759 PLN (loty + hotel ze śniadaniami) 😍
Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️ Relaks na Kanarach ☀️🍹7 dni na Gran Canarii w 4* hotelu za 2899 PLN ✈️
#62 PostWysłany: 06 Maj 2014 07:34 

srebrny
Ja automatów nigdy nie spotkałem (jedynie w tramwajach), choć ze strony Västtrafiku wynika, że są. Ja zawsze kupuję w ich centrum obsługi przed dworcem.
 Profil Relacje PM off  

#63 PostWysłany: 06 Maj 2014 08:43 

niebieski
Bilety komunikacji miejskiej kupuje się w kioskach Pressbyran to jest ogólnokrajowa sieć i oferują bilety każdego rodzaju.
Taki kiosk jest na lotnisku.

Mam kartę na bodajże 5 przejazdów, 4 jeszcze do wykorzystania, info priv.

#64 PostWysłany: 06 Maj 2014 09:28 

srebrny
Kiosk na lotnisku? Kurde, na stronie Västtrafik jest wyszukiwarka punktów sprzedaży, która pokazuje także Pressbyrany i 7-eleveny, ale w pobliżu lotniska nie wyświetlił mi się żaden. A też mi to chodziło po głowie, bo pamiętam że jakiś sklep tego rodzaju tam jest.
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 06 Maj 2014 09:33 

Loty: 463
Kilometry: 789 448
niebieski
Należy pamiętać, że w Goteborgu są 2 lotniska i byc może Cichyy mówi o tym drugim, gdzie latają tradycyjne linie lotnicze.

Poza tym nawet jeśli taki kiosk faktycznie jednak jest na lotnisku GSE, to i tak loty z WAW są tak wcześnie rano, że ten kiosk pewnie jest zamknięty.

#66 PostWysłany: 06 Maj 2014 09:57 

srebrny
Gdy byłem ostatnim razem, wszystko o tej porze było otwarte (ale w piątek), tylko nie byłem pewien, czy to Pressbyrån. Na stronie Pressbyråna też tej lokalizacji nie podają. Na stronie lotniska jest nawet zdjęcie tego sklepiku - to Airport Shop.
 Profil Relacje PM off  

#67 PostWysłany: 06 Maj 2014 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 604
Kilometry: 723 771
niebieski
Potwierdzam, bilety do kupienia w kiosku na lotnisku, ale tylko jednorazowe

#68 PostWysłany: 07 Maj 2014 00:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Benias napisał(a):

Na lotnisku GSE tam gdzie ląduje Wizzair ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 07 Maj 2014 11:48 

srebrny
Tomo14 napisał(a):

Z odpowiedzi, którą właśnie przesłał mi Västtrafik wynika, że może być z tym problem (poniżej). Swoją drogą niesamowite. Człowiek jedzie do kraju dość perfekcyjnego i w mieście ze świetnie rozwiniętą komunikacją nie może zdobyć biletu na dojazd z lotniska. A ich to najwyraźniej nie rusza.
Västtrafik napisał(a):
Thank you for contacting us at Västtrafik customer support.
Welcome to our beautiful city, I hope you’ll have lots of joy during your stay.

The reason why you haven’t found the Pressbyrå at Säve Flygplats on our website as a retailer of our products is because they aren’t, meaning they won’t be selling our products.

Seeing as the first Flygbuss departures at 10.20 I understand that it makes it difficult for you to wait for such a long amount of time. Unfortunately you’ll either be having to travel by an alternative way back to the city or wait for the flygbuss as you won’t be able to purchase the 24-hour travel ticket at Säve Flygplats.

I wish you the best of luck and once again would like to give you a warm welcome to Gothenburg.
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:00 

niebieski
Tak na GSE, potwierdzam - znam tylko to lotnisko w Goteborgu :-)

W sumie nie pamiętam już gdzie dokładnie kupiłem bilety, ale wyjazd z lotniska do miasta nie był dla mnie żadnym problemem.
Może nawet w autobusie kupowałem te bilety?

OBIBOK odpowiedź którą dostałeś wskazuje tylko, że nie kupisz tam biletu dziennego.

#71 PostWysłany: 07 Maj 2014 12:59 

srebrny
cichyy napisał(a):
OBIBOK odpowiedź którą dostałeś wskazuje tylko, że nie kupisz tam biletu dziennego.

Literalnie tak, ale jest też zdanie "because they aren’t, meaning they won’t be selling our products", co odnosi się do bliżej nieokreślonej przyszłości. Swoją drogą zasugerowałem, że to może być Pressbyrån i oni tak samo odpowiedzieli, a jak już wspominałem, to raczej sklep Airport Shop, pokazany nawet na zdjęciu na stronie lotniska (ja ostatnio kupowałem w nim pocztówki).

Uzupełnienie: a lotnisko właśnie mi odpisało, że w sklepie biletów nie ma i polecają... zakup sms-em.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 08 Maj 2014 06:31 
Awatar użytkownika

Loty: 604
Kilometry: 723 771
niebieski
Tomo14 napisał(a):
Benias napisał(a):

Tak

#73 PostWysłany: 08 Maj 2014 08:52 

niebieski
No to zawsze można kupić u kierowcy bilet jednorazowy za 25 sek.

#74 PostWysłany: 08 Maj 2014 11:31 

srebrny
Nie można. Na liniach miejskich nie sprzedają.
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 09 Maj 2014 20:15 
Awatar użytkownika

platynowy
No dobra - byłem, wróciłem, mogę opowiedzieć co i jak. Niby większość już została powiedziana ale jeszcze raz.
Spod samego lotniska jedzie TYLKO Flugbussarna. Do warszawskiego lotu pasuje autobus o 8:15
Bilet kupujemy albo online (69 SEK i wsiadając podsuwamy kod do skanera), albo w automacie na przystanku albo u kierowcy (tu i tu płatność kartą) - cena biletu to 79 SEK.
Autobus jedzie bez przystanków ok. 25 minut, zatrzymuje się na Nils Erickson Terminalen - jest to praktycznie centrum miasta.
https://maps.google.fr/maps?q=nils+eric ... 16&iwloc=A
JEŻELI posiadamy bilet na komunikację miejską możemy iść w prawo od terminala i po ok. 6 minutach marszu dochodzimy do wylotu drogi z lotniska na główną (zarówno słowa terminal jak i główna droga dzielimy przez 10 - terminal to barak z blachy falistej a główna droga to dróżka przez wieś. Kilka metrów w prawo od tego skrzyżowania mamy 2 przystanki - z wiatą i sam patyk (kolega Roku opisał wszystko więc nie będę się powtarzał)
Bilety na komunikację miejską (25 SEK jednorazowy przesiadkowy na 90 minut lub 80 SEK za 24-godzinny) kupujemy w ichnich "kioskach". Bilet ma postać kartonikowej karty, na którą pani koduje typ biletu (więc oba typy wyglądają identycznie) - płacimy kartą, wczoraj kurs wychodził w mBanku 0,488 PLN/SEK.
Z powrotem wracamy bezpośrenio autobusem 36 z Hjalmar Brantingsplatsen (jest to duża pętla autobusowo/tramwajowa) - tutaj uwaga ! Na mapie obejmującej centrum Goteborga tego miejsca nie widać - od Nils Erickson gdzie wysiadaliśmy jest ok. 1,5 km - trzeba przejść przez główny most i potem kierować się wzdłuż głównej drogi lekko w lewo.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#76 PostWysłany: 30 Maj 2014 12:56 

srebrny
Czy wybiera się ktoś w najbliższym czasie do Goteborga i mógłby mi kupić bilety te za 25SEK (nie chcę jechać na gapę)?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 02 Cze 2014 07:52 

niebieski
Ja lecę 14 czerwca i mogę Ci kupić. Odezwij się na priv :-)

#78 PostWysłany: 02 Cze 2014 09:43 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 53 654
Wróciłem blisko 2 tygodnie temu z 1dniówki w tamtych okolicach. Powiem tak.
Jak już ktoś na forum napisął nie ma sensu wydawać kasy na wyjazd na taki krótki czas do Goteborga.
Dużo lepiej polecieć aby przejść się malowniczymi wsiami i wybrzeżem. W ładny dzień piękne widoki gwarantowane.

Ja wykorzystując groupon na parking + prowiant z polski, nie musiałem nic kupować w Szwecji. Taki fajny piknik za grosze. Ludzie są bardzo mili więc z gorącą wodą pod herbatę też nie było absolutnie żadnego problemu.

Polecam tamte rejony na piesze wędrówki.

#79 PostWysłany: 02 Cze 2014 10:05 

niebieski
Ale z drugiej strony ok. 4 godziny na Goteborg to wcale nie tak mało, bo miasto nie jest jakoś specjalnie duże. Oczywiście trzeba sobie wcześniej zaplanować trasę zwiedzania, żeby na miejscu nie tracić czasu :-)

#80 PostWysłany: 04 Cze 2014 14:24 

Czy wybiera się ktoś w najbliższym czasie do Goteborga i mógłby mi kupić bilety na komunikacje miejska?
Chciałbym nie jechać na gapę i najlepsze byłyby bilety jednodniowe, te po 80 SEK do przyszłego skasowania. Oczywiście kasę wpłacam przelewem albo daję od ręki (może ktoś już ma takie bilety i są mu nie potrzebne?). Lecę 03.07 także z 90-o dniowym okresem ważności takiego biletu nie będzie problemu. Potrzebuje 4 takie bilety jeżeli prawdą jest że dzieci do 20 lat jadą za darmo z osobą pełnoletnią mająca bilet dobowy (takie info jest na ich stronie www). Sprawdzał to ktoś kiedyś w praktyce?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 212 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość