Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: GoBus (Egipt)
#1 PostWysłany: 28 Gru 2025 19:13 

HON fly4free
Wprawdzie informacje o GoBus już się gdzieś pojawiały w poszczególnych tematach zakładam osobny wątek, bo przewoźnik ma rozbudowaną sieć połączeń w Egipcie zwłaszcza między dużymi miastami, w tym na typowo turystycznych trasach.
Rezerwacji można dokonywać szybko i prosto online na stronie go-bus.com/en (płatność bez problemu) lub stacjonarnie w biurach przy punktach odjazdu.
W praktyce kursują dwa typy dużych autobusów oraz minibusy (zależy od trasy i kursu).

Usługi GoBus przetestowałem na trasie Aleksandria-Kair

Plusy
- niskie ceny + te same dla Egipcjan i obcokrajowców (w porównaniu do drogich - dla turystów - pociągów)
- kurs był na czas (ale patrz niżej) - odjazd z opóźnieniem 10 minut, ale przyjazd dokładnie z rozkładem mimo stopa po drodze ok. 15 minut.
- pomocny pracownik na dworcu w Aleksandrii

Minusy
- w necie jest dużo opinii o odwołanych kursach i jest to prawda. Mój kurs został odwołany bez żadnej informacji przesłanej mailem mimo zakupu biletu wieczorem dzień wcześniej - dowiedziałem się na dworcu; szczęśliwie był kolejny za 1h15 min więc nie był to duży problem, ale radzę nie planować nic na styk
- minibusy są ciasne plus mniejsze plecaki / torby trzeba mieć ze sobą pod nogami - nie polecam bardzo wysokim osobom lub na dłuższych niż 3-4 h trasach.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
 Temat postu: Re: GoBus (Egipt)
#2 PostWysłany: 29 Gru 2025 09:40 
Awatar użytkownika

Loty: 470
Kilometry: 496 855
niebieski
Również przetestowałem na trasie Kair-Aleksandria i z powrotem. Bilet kupowany dużo wcześniej, autokar "normalny". Miejsce można sobie wybrać na etapie rezerwacji. Ogólnie zauważyłem zaopiekowanie. Gdy zobaczyli, że obcy i nie wie, pyta, to pokażą gdzie usiąść, przyjdą i powiedzą "to tamtem bus, idziemy", itp. Trzeba tylko - jak to w Egipcie - być asertywnym w aspekcie opłaty za bagaż. W cenie normalnie nadaje się do luku (ja miałem akurat tylko kabinówkę), ale próbują wydoić (że niby podlega opłacie). Także parsknąć śmiechem, wziąć kwitek i po temacie.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
yendras uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 04 Sty 2026 16:29 

Korzystałem na trasach:
Hurghada - Luxor

Opcja Super Go D, elegancki autokar, wygodne siedzenia i sporo miejsca na nogi. Przejazd na czas, ok 4 godziny

Luxor - Kair

Opcja Elite Business Class M, nocny przejazd, po drodze przystanek w jakimś sklepiku. Autokar w gorszym stanie (mimo wyższej opcji), ale ciągle akceptowalny. Godzina opóźnienia. Poczęstunek w formie boxa z jakimś batonikiem i soczkiem. Do dyspozycji ekran z gierkami i filmami.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
1955845624 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 21 Sty 2026 22:20 

niebieski
Krótkie podsumowanie nocnych przejazdów na trasie Giza <–> Luksor (w dwie strony) w klasie Business Class DD.

Bilet to e-mailowe potwierdzenie rezerwacji lub dokument dostępny po zalogowaniu na konto w GoBus. Mają też aplikację, która działa całkiem sprawnie, pomijając niepełne tłumaczenie na język angielski. Przystanki znajdowały się przy małych biurach GoBus, w których jest kilka siedzeń oraz gniazdka i można podładować telefon, ale niestety nie ma Wi-Fi.

Autobus jest piętrowy, a czystość losowa – niektóre siedzenia są czyste, inne zasyfione i nikt się tym nie przejmuje. Miejsca wybiera się podczas zakupu biletów. Polecam te w tylnej części autobusu, z dala od kierowców, którzy lubią w trakcie jazdy palić papierosy i głośno słuchać lokalnej muzyki...

W autobusie jest miejsce tylko na małe plecaki, a większość bagaży jest kierowana do luku. Tutaj wręcz wymuszany jest napiwek za przyklejenie naklejki z numerem i wydanie potwierdzenia. Mimo że bagaż jest wliczony w cenę biletu, obsługa żąda „money” (w Gizie) lub konkretnej kwoty (20 EGP od bagażu w Luksorze). Większość turystów (zwłaszcza Azjaci) jest zdezorientowana i po prostu płaci, ale warto pamiętać, że można stanowczo odmówić lub dać kwotę wg własnego uznania. Po przyjeździe do Gizy była jeszcze próba wyłudzenia napiwku za bagaż, który sam wyciągnąłem z autobusu, ale tu już tylko parsknąłem śmiechem na słowa „give me tip”.

W tej klasie przejazdu w teorii przysługują „food” i „hot drink”. „Food” to pudełko z małym sokiem w kartoniku, ciasteczkiem oraz kawą i herbatą (totalnie do pominięcia) + butelka wody. Pudełka są rozdawane po opuszczeniu Gizy/Kairu. Przejazd przez kilka stacji zajął ok. 2 h od startu z Gizy, w efekcie czego większość pasażerów już spała. Pan z obsługi po prostu ich pomijał, lekko dobudzając i wręczając pudełka tylko tym wyglądającym na miejscowych... Jako że miałem kaptur na głowie i pewnie wyglądałem na śpiącego, musiałem zaczepić pana i poprosić o pudełko, co wprawiło go w widoczne zakłopotanie. W ramach rekompensaty zaproponował „welcome hot drink” w postaci kawy lub herbaty (który jest zawarty w tej klasie przejazdu). Poprosiłem o herbatę i uwaga: pan otworzył pudełko, które trzymałem w rękach, wyjął z niego torebkę herbaty i zszedł na dół. Po chwili wrócił z kubkiem i zażądał 50 EGP (drożej niż w kawiarni na mieście! :D). Po moim proteście i wyjaśnieniu, że jest to w cenie biletu, oznajmił, że to „service fee”, a potem zmienił narrację, twierdząc, że to „tip”. Tak mnie wkurzył, że pogoniłem go z kwitkiem.

W trakcie powrotu z Luksoru, wiedząc już, czym są wspomniane dodatki, nie czekałem na pudełko i od razu poszedłem spać. Ku mojemu zaskoczeniu, gdy obudziłem się w trakcie trasy, obok mnie czekało już pudełko z wodą. Ewidentnie trafił się bardziej profesjonalny personel pokładowy :)

Suma summarum: udało się dotrzeć do celu, i to punktualnie w obie strony.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość