Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Lut 2016 21:58 

Loty: 79
Kilometry: 93 774
Witam,
niedługo wybieram się do Gdańska Polskim Busem, po czym z Gdańska Ryan-em do Warszawy. Godzinowo podróż wygląda tak:
Gdańsk PKS 05.00
Lot Gdańsk - Warszawa; Odlot: 6:40

Czasu wydaje się sporo, ale jednak trzeba się jakoś dostać na lotnisko z dworca pks. W związku z tym sprawdziłem komunikację miejską i mogę dojechać bezpośrednio na lotnisko autobusem miejskim. Odjeżdza on jednak o 4.58 (dwie minuty przed teoretycznym dojazdem PolskiegoBusa). Kolejne połączenie jest takie, że na lotnisku jestem o 5:55, czyli 45 minut przed wylotem.

W związku z tym moje pytania:
- czy ewentualnie 45 minut przed wylotem wystarczy mi, żeby zdążyć na boarding (zakładam odprawę on-line i tylko bagaż podręczny)? To mój pierwszy w życiu lot, więc nie wiem do końca czego się spodziewać, wyczytałem jedynie że muszę być na 30 minut przed czasem przed wejściem do samolotu, ale czy wcześniej czekają mnie jakieś odprawy / kolejki?
- czy PolskiBus (Bydgoszcz - Gdańsk) przyjeżdża do Gdańska punktualnie zgodnie z rozkładem, czy jest szansa że przyjedzie 5 - 10 minut przed czasem?

Może ktoś miał podobny dylemat i jest w stanie określić jak to wszystko wygląda w rzeczywistości?

Z góry dzięki bardziej doświadczonym za pomoc :-)

Ostatnio edytowany przez lewychelmno, 26 Lut 2016 01:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Boże Narodzenie w Tajlandii za 3223 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i 14 nocy w hotelu 👙👣🌊 Boże Narodzenie w Tajlandii za 3223 PLN 🌤️🏖️ Loty z Warszawy i 14 nocy w hotelu 👙👣🌊
Kanary tylko dla dorosłych 🤫🏝️ 4* hotel na słonecznej Teneryfie (z wyżywieniem) od 2277 PLN 🌞 Kanary tylko dla dorosłych 🤫🏝️ 4* hotel na słonecznej Teneryfie (z wyżywieniem) od 2277 PLN 🌞
#2 PostWysłany: 25 Lut 2016 22:11 
Awatar użytkownika

Od 05:50 do 06:40 jest aż 11 odlotów, więc mogą być kolejki. Może być nieciekawie. Normalnie powinieneś zdążyć.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Lut 2016 22:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Po pierwsze primo, 5:06-5:40 masz pociąg z Gdańska Głównego na Lotnisko (przesiadka Gdańsk Wrzeszcz), myślę że to powinno rozwiązać problem jeżeli PB będzie na czas. Na nocnych kurasch przeważnie w Gdańsku jest na czas, a nawet chwilę przed zdarza się. Godzina na lotnisku powinna Ci spokojnie wystarczyć, 45 minut może być już różnie ponieważ na lotnisku w Gdańsku rano bywają spore kolejki. Wcześniej czeka Cię oczywiście kontrola bezpieczeństwa. Natomiast odnośnie tych 30 minut przed, często dopiero wtedy otwierają brami, no ale lepiiej być na czas. Konkludując 5:06 wsiadasz w pociąg i spokojnie się wyrobisz.

A tak BTW, czemu jedziesz z Wrocławia do Gdańska na lot do Warszawy??

Mam nadzieję że pomogłem

Ostatnio edytowany przez kamo375, 26 Lut 2016 01:02, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
Aleksandra_Ka lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 25 Lut 2016 22:41 
Awatar użytkownika

Loty: 508
Kilometry: 804 434
platynowy
rmyjak napisał(a):
Od 05:50 do 06:40 jest aż 11 odlotów, więc mogą być kolejki. Może być nieciekawie. Normalnie powinieneś zdążyć.

Mogę to potwierdzić - leciałem wielokrotnie z GDN i jest tam dobra prędkość obsługi na security.
Natomiast raz leciałem rano i naprawdę jest tam ciasno z lotami - co za tym idzie na security możemy stracić 20-30 minut.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Lut 2016 01:20 

kamo375 napisał(a):
Po pierwsze primo, 5:06-5:40 masz pociąg z Gdańska Głównego na Lotnisko (przesiadka Gdańsk Wrzeszcz)

Podróż 15 marca. Od 12 marca ma być aktualizacja rozkładów jazdy PKP, więc póki co nie mogę za bardzo ufać temu połączeniu, chociaż opcja jest świetna.

kamo375 napisał(a):
A tak BTW, czemu jedziesz z Wrocławia do Gdańska na lot do Warszawy??

z Bydgoszczy, mój błąd w poście. A powód - polskibus za 1PLN+Ryan za 9PLN. Pokusiło, tym bardziej że nigdy nie latałem.

Tomo14 napisał(a):

Więc teoretycznie, trafiając na ostatni lot w tym przedziale czasowym - do tego wbiegając na lotnisko w ostatniej możliwej chwili, kolejki powinny dawno już czekać na kolejnym etapie podróży ;-).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lut 2016 01:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Z Bydgoszczy ma to sens. z tego co ostatnio pytałem godziny pociągów porannych mają pozostać bez zmian :) Powinno się udać (mi ostatnio udało się przesiąść w kilkanaście minut w Malme). Trzymam kciuki :)
Aleksandra_Ka uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 26 Lut 2016 01:40 

Loty: 27
Kilometry: 33 492
Potwierdzam, że rano są spore kolejki i robi się dość tłoczno przy kontroli, co do samego dojazdu to ostatnio pokonywałem dokładnie taką trasę jak Ty (z tym, że z Torunia) i na lotnisko dojechałem autobusem nocnym linii N3, dojechał bardzo płynnie i w niecałe 40 minut byłem już na lotnisku. Za bilet na ten miejski zapłaciłem 4 zl. Na wszelki wypadek zagadałem też taryfiarza ile za kurs na lotnisko to zawołał "o tej porze to stówka się należy" :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 26 Lut 2016 06:35 
Site Admin
Awatar użytkownika

lewychelmno napisał(a):
kamo375 napisał(a):
Po pierwsze primo, 5:06-5:40 masz pociąg z Gdańska Głównego na Lotnisko (przesiadka Gdańsk Wrzeszcz)

Podróż 15 marca. Od 12 marca ma być aktualizacja rozkładów jazdy PKP, więc póki co nie mogę za bardzo ufać temu połączeniu, chociaż opcja jest świetna.

A czemu nie można ufać temu połączeniu? Rozkład już został rozpisany i on się nie zmieni zbytnio, za dużo pociągów jest od siebie zależnych

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Lut 2016 09:23 

srebrny
tomassi82 napisał(a):
Za bilet na ten miejski zapłaciłem 4 zl. Na wszelki wypadek zagadałem też taryfiarza ile za kurs na lotnisko to zawołał "o tej porze to stówka się należy" :)

taa... typowe... uber lub as taxi czy skorpion sa duuzo tansze.
 Profil Relacje PM off
lewychelmno lubi ten post.
lewychelmno uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 26 Lut 2016 10:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Taxa po negocjacjach kiedyś o 5 nad ranem za 40PLN
Aleksandra_Ka uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 26 Lut 2016 10:36 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli pojawisz się ok. godz. 6 to można z dobre 40 minut stać do security.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Lut 2016 11:45 

Tutaj masz najnowszy rozkład PKM https://www.skm.pkp.pl/fileadmin/pdf/ro ... obocze.pdf Wynika z niego, że pociąg masz dopiero 5:27 z Gdańska Wrzeszcza czyli na lotnisku jesteś 5:57. Dość późno, więc wszytko zależy od tego jakie będą kolejki na security. Niestety o tej porze można stać nawet 30-40 minut, więc dość ryzykownie :) Co do autobusu to licz jeszcze czas, ze musisz przejść przez dość długi tunel od przystanku Polskiego Busa do przystanku miejskiego.
 Profil Relacje PM off

#13 PostWysłany: 27 Lut 2016 23:18 

Czyli jedyną opcją zostaje taksówka. Wolę mieć zapas czasu, niż nie polecieć wcale ;-). Mógłby ktoś potwierdzić, że cena trasnferu na lotnisku może zmieścić się granicach 40-50PLN?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 28 Lut 2016 00:10 

niebieski
Z dworca na lotnisko jest ok. 10 km, więc przy wybraniu dobrej korporacji i w 30 zł można się zmieścić ;) Sprawdź w internecie i zamów z wyprzedzeniem, bo na postoju może być różnie.
 Profil Relacje PM off
lewychelmno lubi ten post.

#15 PostWysłany: 28 Lut 2016 00:25 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 12 247
może przejazda za darmo z Uber? :)

zarejestruj się z darmowym kodem PLAY100 a otrzymasz dwa darmowe przejazdy do 50zł

ja z tego korzystałem w Gdańsku w wakacje (jak dawali 2x 25zł) i było sporo kierowców, jednak nie wiem jak z nimi o tak wczesnej porze

Image
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Lut 2016 23:38 

Pierwsza propozycja jaką dostałem telefonicznie na dany termin to 60PLN, ale rzeczywiście znalazłem już transfery (5.00 to jeszcze taryfa nocna niestety) za 35-40PLN, co jest do przeżycia mimo niskokosztowego charakteru wyjazdu (dla porównania za Bydgoszcz->Gdańsk->Modlin->Warszawa->Bydgoszcz zapłaciłem na dwie osoby razem 66 PLN). Lepiej tak, niż ze smutkiem na twarzy patrzeć, jak odlatuje mój pierwszy w życiu samolot...

Co do Ubera, ceny wyskakują podobne jak w zwyczajnej TAXI, więc wolę skorzystać z pewnego źródła, poza tym kod PLAY100 nieaktualny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot] oraz 8 gości