Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 16 Cze 2023 22:09 

złoty
ewaolivka napisał(a):
Dla mnie ruch tych busów na górze był trochę irytujący; na wąskich ścieżkach trzeba się było przeciskać koło samochodów no i wszędzie smród spalin :(

Dlatego bardzo polecam wyjście na The Rock od tyłu przez Mediterranean Steps. Wchodzi się do parku wejściem Jews Gate koło cmentarza żydowskiego. Przy wejściu trzeba niestety załatwić przykrą formalność i uiścić opłatę za wstęp do parku (pomyśleć, że jak byłem pierwszy raz, to mieli "hikers ticket" za 1 funta...). Trasa bardzo widokowa, niektóre opisy trochę podkoloryzowane jaka to nie jest przepaścista, ale to cały czas wygodna szeroka ścieżka z barierkami, więc żeby z niej spaść, to trzeba byłoby się mocno postarać.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸
Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
#42 PostWysłany: 04 Sie 2023 18:43 
Moderator forum

Japonka76 napisał(a):
Jak w GB. Ale dla polskich kart SIM w taryfie.

Dopiero teraz trafiłem na ten wpis i śpieszę by sprostować: jak w GB, a dla polskich kart każdy musi sprawdzić u swojego operatora czy ma GB w taryfie czy nie. Z tego co się orientuję, niemal wszystkie sieci mają na GB dedykowane stawki niższe od cennikowych, ale wyższe od tych jakie są dla krajów UE. Transmisję danych lepiej więc wyłączyć przed wjazdem do Gibraltaru.
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#43 PostWysłany: 05 Sie 2023 04:49 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
@ume
Dla przykładu Play - 29zł/1GB
Airalo się lepiej opłaca jeżeli ktoś posiada eSIM wtedy 1GB wychodzi za 5$ (20,15zł) a 2GB za 7,5$ (30,20zł).
Image
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 05 Sie 2023 12:58 
Moderator forum

@Martinuss Ale to cena Airalo konkretnie w Gibraltarze czy w UK?

Bo w UK takie RedteaGo / eSIM Data ma 1GB połowę taniej: 2,69$ za 1GB, 6,99$ za 3GB, ale sieci tylko Three i O2, których na Gibraltarze nie ma (tam jest tylko Gibtel).
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 05 Sie 2023 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 340
Kilometry: 429 519
srebrny
@ume

GB, ale masz tez GIB w podobnej cenie
Image
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 22 Paź 2023 22:46 

niebieski
Ta kolejka kosztuje 35funtow i nie ma praktycznie roznicy czy w jedna czy w dwie strony??
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 13 Lis 2023 11:29 

Różnica pomiędzy one way i return jest praktycznie żadna, natomiast spora różnica jest pomiędzy biletem na samą kolejkę (19GBP) i na kolejkę wraz z wejściem do rezerwatu (chyba 37GBP).

#48 PostWysłany: 29 Lis 2023 12:44 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Moje wrażenia, single traveler, bez auta, lubię dużo chodzić. Końcówka listopada.

Dojazd z Malagi autobusem Avanza z dworca, przy dworcu kolejowym, wyszło 38 E w obie strony, dosyć drogo, bilety kupione wcześniej online, mogłem to sobie darować, ale lepiej mieć. Wyjazd 6:30 rano, na miejscu przed dziewiątą. Powrót o 19:40. Realny czas na miejscu to 10 godzin, aż nadto. Według mnie nic tam ciekawego prócz The Rock z małpami nie ma.
Obszedłem skałę od wschodniej strony, po drodze just tunel z zakazem ruchu pieszego, ale ludzie przechodzili te paręset metrów. Jestem na Europa Point przy pomniku katastrofy.
Dalej wejście na skałę, strasznie strome podejście ulicą. Bilet 18 funtów tylko kartą płatność. Polecam się zaopatrzyć w sklepie o wiele wcześniej, bowiem na wschodniej stronie wyspy i południowej nie widziałem żadnych sklepów. Wodę mogłem kupić tylko przy jaskiniach już na skale. Bardzo fajny spektakl iluminacyjny w jaskiniach. Małpy nic a nic nikogo nie zaczepiają. Jak chcecie im coś rzucić to tylko owoce, nie wiem czy jest to pochwalane. Na górze strasznie wieje w niektórych miejscach. Bilety (skan opaski, lub spojrzenie czy masz opaskę) na poszczególne wejścia na atrakcje (dostajemy mapkę) są sprawdzane, tak jakby był dostępny ten tani bilet na samo wejście....Koleś przy sprzedaży biletów coś pomieszał i pokazał mnie i dziewczynie przede mną złą trasę ('Mediterranean Road' była zablokowana), albo my coś pomieszaliśmy. Objaśniał jak najkorzystniej obejść atrakcje na skale.
Main street to zwykła śródziemnomorska główna ulica wcale nie jakoś urodziwa, jakoś nie poczułem tego klimatu.
Przejście przez pas startowy lotniska, bardzo fajne wrażenie.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#49 PostWysłany: 29 Lis 2023 13:13 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Bylam w zeszla niedziele. Mediterranean Steps byly otwarte. Weszlam Castle Steps, zeszlam Mediterranean. Calosc zajela 6 godzin ze zwiedzaniem obydwu tuneli i jaskini oraz Moorish Castle. Do Gibraltaru mozna doleciec bardzo tanio Easy Jet z Manchesteru, Bristolu, Gatwick (lot kosztowal mniej wiecej tyle co ten bilet autobusowy z Malagi :-) )
Malp karmic nie wolno!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#50 PostWysłany: 29 Lis 2023 15:07 

Loty: 82
Kilometry: 153 042
Chodziło mi o tą trasę, koleś na wejściu pokazywał że można tam naokoło dojść do O'Hara's Battery, a potem zejść do 'Skywalk', musieliśmy coś pomylić.
https://www.google.pl/maps/place/36%C2% ... &entry=ttu
Wejście nazywane 'Mediterranean Steps' Było oczywiście otwarte.
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 29 Lis 2023 19:45 
Moderator forum

@Tugginmypudha skoro oprócz The Rock nic ciekawego nie ma to po co szedłeś aż do pomnika? Sam pomnik jest ciekawy, szczególnie tablica (choć zawiera błędy), którą ze względu na materiał trudno niestety odczytać.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 29 Lis 2023 22:11 

złoty
Wejście na Mediterranean Steps (nie Road) łatwo przeoczyć, my też za pierwszym razem poszliśmy prosto asfaltową drogą i przegapiliśmy wejście na ścieżkę.
Wchodzi się przy cmentarzu żydowskim koło wejścia do parku bramką wejściową Jews Gate. Ważne, żeby nie pójść do góry rzucającą się w oczy asfaltową drogą, tylko zejść w prawo na ścieżkę. Jest oznakowane, ale nie rzuca się jakoś bardzo w oczy.
Ścieżka faktycznie prowadzi naokoło, ze spektakularnymi widokami i wychodzi koło O'Hara's Battery. Bardzo polecam. Chyba największa atrakcja Gibraltaru jak dla mnie (no dobra, może po małpach).
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 30 Lis 2023 09:50 

niebieski
Nawiązując do połączeń w telefonach: byłam w marcu i mając operatora Orange, miałam roaming jak wszędzie w EU. Czyli nie zapłaciłam ani grosza więcej.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 30 Lis 2023 10:17 
Awatar użytkownika

złoty
Ładnie jest w ogrodzie botanicznym Alameda. To park miejski przy dolnej stacji kolejki linowej.

#55 PostWysłany: 17 Lut 2024 19:39 

Planuję wypożyczyć auto i jechać do granicy Gibraltaru, ale nie wjeżdżać już tam autem. Czy dobrze rozumiem, że auto można gdzieś blisko granicy zaparkować, np w La Linea czy na Europa Point i granicę wtedy przekroczyć pieszo?
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 17 Lut 2024 21:50 
Awatar użytkownika

złoty
Tak, przed przejściem granicznym jest dużo parkingów. Zarówno wzdłuż ulicy, jaki i przy budynkach. Tylko nie wiem czy są to miejsca bezpłatne.

#57 PostWysłany: 19 Lut 2024 12:16 
Moderator forum

maa821 napisał(a):
Planuję wypożyczyć auto i jechać do granicy Gibraltaru, ale nie wjeżdżać już tam autem. Czy dobrze rozumiem, że auto można gdzieś blisko granicy zaparkować, np w La Linea czy na Europa Point i granicę wtedy przekroczyć pieszo?

Spróbuj ten: https://maps.app.goo.gl/UtxEaxTrYV8HAEZ1A

Jest płatny, ale nie pamiętam już ile, płaci się w automacie, można kartą). Bliziutko do przejścia granicznego. Jeśli zobaczysz długą kolejkę samochodów to ją omiń i nie stój w korku, bo to czekający na wjazd do Gibraltaru. Na parking trzeba podjechać dalej główną ulicą i skręcić w prawo już na wysokości parkingu (tu prawą stroną: https://maps.app.goo.gl/AEdSFeV4ZbCLkKKU6) pomiędzy tymi ewentualnie stojącymi w korku autami.
 Profil Relacje PM off
maa821 uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 20 Lut 2024 22:46 

@ume dzięki.
Jutro jedziemy. Spróbuję z tym parkingiem. Jeszcze dopytam. Jak kupię bilety online to mam opcję darmowego busa spod granicy pod kolejkę, tak? Zastanawiam się nad kupnem płatnego wjazdu i zejścia. Rozumiem, że jeśli chce skyWalk czy St Michael's , to muszę kupić wjazd + wejście do parku. Sam wjazd nie pozwoli mi żadnych tych atrakcji zaliczyć, tak? Ile trwa mniej więcej schodzenie? Będę z 5 latkiem więc wolę wiedzieć na co się nastawić :)
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 21 Lut 2024 00:09 
Moderator forum

Na samej górze nie byłem, więc nie odpowiem, ale dojść pieszo da się lub złapać autobus. W autobusie płatność tylko gotówką w euro lub funtach (trzeba mieć odliczoną kwotę). Tu masz schemat linii autobusowych: https://www.gibraltarbuscompany.gi/bus-network-map/

Warto pospacerować przez centrum, np. wzdłuż Main Street. Na Europa Point (linia nr 2, bo iść nie radzę) stoi pomnik ofiar katastrofy samolotu gen. Sikorskiego, choć ona sama miała miejsce na wprost pasa startowego (po lewej stronie idąc do Gibraltaru). Jeśli starczy Wam czasu i sił, polecam odwiedzić Catalan Bay - widoki zarówno tam jak i po drodze niezapomniane.

@maa821
Życzę udanej wycieczki!

P.S. Nie zdziw się, jeśli w niektórych sklepach lub kafejkach nie da się porozumieć po angielsku 😉.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 21 Lut 2024 09:48 

maa821 napisał(a):
@ume dzięki.
Jutro jedziemy. Spróbuję z tym parkingiem. Jeszcze dopytam. Jak kupię bilety online to mam opcję darmowego busa spod granicy pod kolejkę, tak? Zastanawiam się nad kupnem płatnego wjazdu i zejścia. Rozumiem, że jeśli chce skyWalk czy St Michael's , to muszę kupić wjazd + wejście do parku. Sam wjazd nie pozwoli mi żadnych tych atrakcji zaliczyć, tak? Ile trwa mniej więcej schodzenie? Będę z 5 latkiem więc wolę wiedzieć na co się nastawić :)

Nie wiem czy jeszcze zdążysz przeczytać.

Ja kupiłem właśnie bilet na kolejke tylko na wjazd na górą (bez zjazdu) i na wstęp do Parku Narodowego. W zasadzie wszystkie atrakcje są na terenie parku i nawet jakbyś wszedł jakoś od dołu, to żeby do nich wejść, skanują opaskę. Oprócz SkyWalk i St. Michaels, polecam też działa (np. https://maps.app.goo.gl/HbWrVR2eLFKEpkFC8 ) i tunele (np https://maps.app.goo.gl/QXJH224hwMQKzvq98 ).

Zejście na dół z odwiedzeniem większości atrakcji, z pięciolatkiem to tak ze 4-6 godzin trzeba liczyć.

Na stronie kolejki można tez kupić bilet całodniowy na wszytskie autobusy - ale dodatkowo (w cenie kolejki i wejścia do parku autobusów nie masz).

Autobus linii 5&10 jedzie spod granicy, ale polecam w tamtą stronę przejść się przez pas startowy piechotą (samochody i autobusy jadą naokoło tunelem). Kawałeczek po przejściu pasa masz rondo, a za nim przystanek, z którego autobus 5&10 jedzie pod dolną stację kolejki.

Jeśli będziesz chciał dotrzeć na Europa Point, to po zejściu z góry szukaj najbliższego przystanku linii 2 - tylko ta linia jedzie tam.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 75 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości