Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Maj 2014 14:44 

Witam,
czy ktoś mógłby podać mi namiar na sprawdzoną i w miarę niedrogą wypożyczalnie samochodów w Dortmundzie? Oferty brokerów wyglądają naprawdę zachęcająco, aczkolwiek znalazłem na forum mnóstwo narzekań na działania tychże, dlatego pozwoliłem sobie zapytać o Wasze doświadczenia.
Z góry dziękuję. :)
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 11 Maj 2014 14:50 

http://www.billiger-mietwagen.de/
wg mnie nie znajdziesz taniej niz powyzej, niestety musisz znac niemiecki. Uwazaj zeby wykupic full ubezpieczenie "versicherung" i wykupic dodatkowo zniesienie udzialu własnego 'selbstbeteiligung" za dzien z full ubezpieczeniem powinienes zaplacic okolo 25 euro.
Zachecam - korzystalem z 40 razy z tego pośrednika ZAWSZE BEZPROBLEMOWO.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Maj 2014 15:05 

Super, dzięki wielkie. Orientujesz się może czy wypukła karta debetowa(ponoć działa jak kredytowa, a kwotą 'kredytu' jest kwota wpłacona na kartę) przejdzie w ich wypożyczalniach? Na karcie na pewno będzie kasa na pokrycie ich blokad, kaucji czy czego tam trzeba. Z tego czytałem forum to raczej tak przechodzi.
Czy przy pełnym ubezpieczeniu wykupionym w tej firmie ściągają w ogóle jakąś dodatkową blokadę z karty prócz łącznego kosztu za wypożyczenie?

Raz jeszcze dzięki. :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Maj 2014 14:01 

Zwracam się do Was z pytaniem - czy ktoś miał może styczność z wypożyczalniami przyjmującymi płatność wypukłą kartą debetową? Widziałem na forum sporo takich przypadków, ale nikt nie rozwinął szczegółowo warunków takiego wypożyczenia lub dotyczyły one destynacji hiszpańskich. Zależy mi na wypożyczeniu auta na terenie Niemiec i chciałbym uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji(tj nie wydadzą mi opłaconego auta). W kilku przypadkach użytkownikom f4f przechodziła właśnie debetówka Synca, a właśnie takową posiadam. Oczywiście na karcie będą pieniądze do zablokowania jakkolwiek wysokiej kaucji. Gotówką też mogę ją uiścić, pełne ubezpieczenie wykupić, itd.

Mam jeszcze takie pytanie do bardziej doświadczonych w temacie wynajmu aut: Czy koszt wynajmu na lotnisku znacząco różni się od tego przez internet? Czy lepiej wynająć auto na lotnisku czy może w centrum miasta będzie to bardziej bezproblemowe, może tańsze(w tym przypadku chodzi mi o płatność na miejscu, nie przez internet)?

Dzwoniłem na infolinię do rentalcars i powiedziano mi, iż często po prostu debetówka wypukła przechodzi, bo nikt nie wie, że to nie kredytowa... Ale gwarancji dać nie mogą. ;) W banku twierdzą, że karta działa jak kredytowa i jest akceptowalna tam gdzie kredytowe, a kwotą kredytu jest kwota zasilenia karty.

Wolałbym jednak nawet dopłacić, ale mieć pewność, że auto dostanę. W sixt widziałem na ich angielskiej wersji, że można płacić debetówkami MasterCard, natomiast na polskiej jasno i czytelnie tylko kredytowe.
Sam już nie wiem.

Serdecznie proszę o opinie kogoś, kto przerobił już ten temat.
Z góry dzięki.

P.S. A może ktoś zna jakieś lokalne wypożyczalnie na terenie Niemiec(konkretnie chodzi mi o Dortmund) - myślicie, że znajdę coś "na mieście"?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Maj 2014 19:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
W Polsce kilka lat temu według Prawa Bankowego wszystkie karty były określane kredytowymi, więc może stąd ta różnica ?
Poza tym karty wypukłe (embosowane), były używane w Imprinterze (jakby kopiarce) więc nie wiem, jak to niby miało by teraz wpływać na funkcjonalność skoro prawie wszystkie są hybrydowe.

Niestety praktycznego doświadczenia w tym temacie nie posiadam.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Maj 2014 19:57 

Mimo wszystko dzięki za to teoretyczne! ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Lip 2025 21:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 577
Kilometry: 887 033
Kilka słów o niedawnym wynajmie samochodu na lotnisku Dortmund DTM.

Pośrednik: Economy car rentals

Wypożyczalnia: Budget

Samochód: miałem rezerwację na Scoda Scala lub podobny. Dostałem Qashqaia w automacie. Opcja paliwowa full-full, 200 km dziennie, podstawowe ubezpieczenie.
Cena: 69,29 euro za 1 dzień w czerwcu; całość płatna przy odbiorze.

Odbiór samochodu: okienko w terminalu, szybko załatwione formalności - depozyt na karcie 230 EUR plus ok. 60 EUR na wypadek zwrotu ze zbyt małą ilością paliwa. Wszystko musiało być na karcie kredytowej, czyli depozyt plus opłata za wynajem. Odbiór samodzielny na parkingu przy terminalu. Qashqai prawie nówka - 12 tys. przebiegu, w świetnym stanie i świetnie wyposażony jak na auto z wypożyczalni, miał nawet wyświetlacz Head up, co chyba zdarzyło mi się pierwszy raz przy wypożyczaniu :o Przygoda krótka, bo braliśmy rano i oddawaliśmy wieczorem, ale jazda była niezwykle komfortowa i przyjemna dla kierowcy i pasażerów. Byliśmy w cztery osoby i zrobiliśmy sobie wycieczkę do Munster po drodze zahaczając o pałac Nordkirchen zwany westfalskim Wersalem. Wyszło 160 km (z odstawieniem reszty wycieczki do miasta, co dodało parę kilometrów - na lotnisko udałem się już w pojedynkę).

Zwrot samochodu: Wypożyczalnie na lotnisku w sobotę zamykają się dość wcześnie, bo 15:30/16:00 zwrot jest więc całkowicie samodzielny. Odstawiłem na jedno z miejsc parkingowych Avis/Budget, zrobiłem na wszelki wypadek filmik, że nie ma uszkodzeń a kluczyki wrzuciłem do skrzynki, która zlokalizowana jest przy jednym z wejść do terminala, obok postoju taksówek (a patrząc w głąb budynku to niejako dokładnie "za" stanowiskiem Budget). Zwrot depozytu był już po 2 dniach - brawo!

Podsumowanie: Samochód super, obsługa szybka, depozyt zwolniony bardzo szybko. Cena oczywiście wysoka, ale u nas koszty rozłożyły się na 4 osoby.

Załączniki:
1-IMG_20250628_173609179_HDR-001.jpg
1-IMG_20250628_173609179_HDR-001.jpg [ 340.23 KiB | Obejrzany 98 razy ]
MeHow uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości