Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 12 Lis 2023 10:04 

od 20 kwietna na 2 tygodnie jadę z dziećmi (podstawówka) do Japonii. Byłem już raz sam z żoną, teraz przyszedł czas na rodzinę. W planach trochę zwiedzania, trochę atrakcji dla dzieci - lisy, koty pokemony itd.
Dodatkowo chciałem wyjazd połączyć z pobytem na plaży 3-4 dniowym na Okinawie.
Pytanie mam następujące - przylot 21 kwietnia. Czy jest sens ścigać hanami i jechać gdzieś na północ by to zobaczyć- z jednej stronie to kwintesencja tego czasu, z drugiej z tego co widzę to o tej porze to tylko Sapporo a to czas.
Chyba że w tym okresie da radę zobaczyć sakurę bliżej Tokio - myślałem o Fukushimie, Sendai lub Aomori - co będzie lepsze pod kątem zobaczenie czegoś jeszcze (dla mnie optymalnie była by Fukushima bo blisko jest do wioski lisów, ale czy tak o tej porze będzie jeszcze Sakura?)
Co do Okinawy - będę chciał lecieć z Osaki na Okinawę, już wstępnie patrzyłem na hotele i sama główna wyspa nie jest urzekająca, chyba że polecicie jakieś miejscówki.
Myślałem o Miyaijamie która jest dalej, ale loty droższe - co sądzicie?
Chciałbym by były ładne, ale bezpieczne plaże , i w miarę normalna infrastruktura. Skoro już lecieć gdzieś z Okinawy to może inna wyspa?
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 18 Lis 2023 18:02 

-- 18 Lis 2023 17:01 --

OK. Może pytanie zadałem za mało konkretnie.
W sumie z Okinawą już zdecydowałem - 3 dni na głównej wyspie, nie ma sensu na więcej ani dalej na Miyajimę, bo duża odległość, i tak przesiadka na NAHA, a nie będę miał czasu by w pełni docenić uroki plaż tych małych południowych wysepek.

Co do Sakury - zdaję sobie teraz sprawę że nie da się określić planu na wiosnę. Ale może inaczej - w którym z tych miejsc jest coś więcej do zobaczenia, plus w którym są ładne parki do oglądania hanami. Waham i się między Akitą/Fukushimą, Aomori, lub Sapporo.
Każda z tych miejscowości jest na północc, w sumie logistyka jest też ważna - do Aomori/Akity z Tokyo podjadę pociągiem, ale do Sapporo raczej trzeba będzie lecieć samolotem by oszczedzić czas.

-- 18 Lis 2023 17:02 --

Ewentualnie można pociągiem do Hakodate na Hokkaido
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 28 Lis 2023 17:39 
Awatar użytkownika

niebieski
macius26 napisał(a):
-- 18 Lis 2023 17:01 --

W sumie z Okinawą już zdecydowałem - 3 dni na głównej wyspie, nie ma sensu na więcej ani dalej na Miyajimę, bo duża odległość, i tak przesiadka na NAHA, a nie będę miał czasu by w pełni docenić uroki plaż tych małych południowych wysepek.

Miyajima to wysepka w prefekturze Hiroszima, to tam gdzie jest ta wielka czerwona brama torii siedzaca w wodzie.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Itsukushima

Na Okinawie jest Miyakojima i jest to jedna z najdrozszych wysp w calej prefekturze.

Ale 3 dni na glownej wyspie to w sam raz. Poplynce sobie promem na jeden dzien na Zamami. Oprocz tego, jesli wynajmiecie samochod to glowna wyspa jest calkiem fajna i jest tam sporo do zobaczenia. Bez samochodu da sie rade, ale po co marnowac w ten sposob czas.

W Fukushimie na koncu kwietnia moga byc jeszcze sakury w Aizu-Wakamatsu, ale nie ma gwarancji. Ja bym jechala w strone Hokkaido. Ale sprawdzaj sakurowa prognoze i planuj odpowiednio.

Pamietaj tez, ze od 20 kwietnia jesli bedziecie tam przez 2 tygodnie to zahaczycie o Golden Week i to bedzie wariactwo transportowe. Wiec znowu trzeba planowac odpowiednio. Chyba na te ostatnie dni ja bym planowala juz byc w Tokio, tak zeby byc blisko lotniska wylotowego.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Gru 2023 21:42 

Dziękuję za odpowiedz. Oczywiście z wyspą to literówka, tak wiem.
Co do cen na wyspie - zależy. Są tak hotele z małymi pokojami za rozsądne ceny, ale generalnie jest drogo.
Czy możesz mi napisać co zobaczyć na głównej wyspie jeśli miałbym samochód lub bez - chyba odpuszczę auto bo musiałbym wyrabiać prawo jazdy międzynarodowe, plus nigdy nie jeździłem lewostronnie.
Odpuszczam Sakurę/hanami.
Zwyczajnie nie mam czasu kierować się w bliżej nieokreśloną północ, bez planu. Ląduję 21.04 w Tokio wieczorem, 22 zwiedzam Tokio co się da (muzeum Ghibi jak uda się kupić bilety), 23 jadę do Wioski Lisów w Miyagi (obiecane dzieciom) , może tam uda się coś zobaczyć jeśli chodzi o Sakurę, do repliki zamku nie będę raczej jechał może bardziej Hanamiyama park. z 24 na 25 śpię w Minakami w jakimś Ryokanie by też zaliczyć Onseny w Minakami.
25-29 (4 noce) Kioto, Nara, może jak się uda to zahaczę o Kobe choć wątpię.
29 rano lot na Okinawę z Osaki, pobyt 3 noce do 02.05, lot do Tokio by być tam dzień przed wylotem. 03.05 wylot w nocy.

Miałbyś jakieś krótkie uwagi, coś odpuścić/czegoś nie odpuścić?
PS. W Hiroshimie sam osobiście byłem, dzieci chyba nie są jeszcze na tyle dojrzałe by oglądać muzeum.
Widzę też że w Agoda.com ceny za noclegi na Okinawie są o wiele z lepszym wyborem i cenami - czy rezerwaowanie przez Agodę nie jest bardziej niebezpieczne dla europejczyka niż przez booking?

Mam jeszcze jedno pytanie - gdzieś widziałem reportaż o jakiejś wysepce na Okinawie , która słynie z drzew mango i różnych ich gatunków.
Nie kojarzysz jaka to? Za tym razem nie zdążę, ale jak mi się spodoba będę kiedyś chciał zaliczyć na 10 dni samą Okinawę i jej okolice.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Gru 2023 18:25 
Awatar użytkownika

niebieski
macius26 napisał(a):
Co do cen na wyspie - zależy. Są tak hotele z małymi pokojami za rozsądne ceny, ale generalnie jest drogo.

Nie musisz mi tlumaczyc, bo wiem. Te "rozsadne" ceny sa kosztem lokalizacji, wiec warto patrzec na mape zanim sie ktos skusi na taka "okazje."

macius26 napisał(a):
Czy możesz mi napisać co zobaczyć na głównej wyspie jeśli miałbym samochód lub bez - chyba odpuszczę auto bo musiałbym wyrabiać prawo jazdy międzynarodowe, plus nigdy nie jeździłem lewostronnie.

Tez bym sobie odpuscila auto, bo bedziecie tam w Golden Week. Ceny wynajmu pojda w kosmos. Korki beda wszedzie. Nie bedzie gdzie parkowac.

Czyli w sumie macie dwa pelne dni i jeden (lub dwa) niecale.
Pierwszy dzien - Naha, zobaczcie jak remont zamku idzie.
jak bedzie czas to autobus do Nakagusuku lub autobus w strone Yonashiroyahira, wysiasc w Umi-no-eki lub jechac dalej, jak bedzie macie czas. Ale watpie. Raczej tylko Shuri i Naha i Nakagusuku.

nastepnego dnia w autobus do Churaumi w Nago. W drodze powrotnej mozecie wysiasc w Chatan w American Village.
nastepnego dnia promem na jedna z wysp Kerama.
Albo olac Churaumi i spedzic noc na Zamami.
Czyli pierwsza noc w Naha, druga na Keramach, trzecia w Naha.

Agoda jest bezpieczna. sama jej uzywam, to popularny serwis w Azji.

Wyspa z mango to Ishigaki. Ale jesli jestes fanem mango, to wybierz sie do Miyazaki.

macius26 napisał(a):
do repliki zamku nie będę raczej jechał

Sigh... To takie "nie znam sie ale sie wypowiem" ;)
To jest jedna z najlepszych replik w calej Japonii.
Ale do Aizu nie jedzie sie na zamek, ale po to zeby przejechac sie onsen line do Kinugawa w Tochigi.
Wygoogluj sobie.

macius26 napisał(a):
z 24 na 25 śpię w Minakami w jakimś Ryokanie by też zaliczyć Onseny w Minakami.

jesli to Takaragawa to od bidy okej, choc padles ofiara ich kampanii pr-owskiej.
jesli nie Takaragawa, to ktory z lokalnych gaijinow namowil Cie na Minakami???

Bo zeby ze wszystkich onsenow w Gunmie wybrac Minakami??? Mowie to jako mieszkanka tejze prefektury.

macius26 napisał(a):
25-29 (4 noce) Kioto, Nara, może jak się uda to zahaczę o Kobe choć wątpię.

ja bym zahaczyla o Osake skoro juz bedziesz w okolicy.
 Profil Relacje PM off
Złoty lubi ten post.
Złoty uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 14 Gru 2023 22:26 

Jezu. Ty jesteś jakiś killer , wszystko wiesz. Ale mam szczęście.
Dzięki za tipy dotyczące Okinawy.
Ceny wynajmu nie są obecnie drogie z wyprzedzeniem ale korkami mnie przekonałaś.
Rozumiem że namawiasz mnie do olania jednej nocy w hotelu na wyspie i nocowania na Zamami? To nie będzie to samo co wycieczka promem i powrót w ten sam dzień ?

"Ale do Aizu nie jedzie sie na zamek, ale po to zeby przejechac sie onsen line do Kinugawa w Tochigi."

Nie mieszkam sprawdzić

"jesli to Takaragawa to od bidy okej, choc padles ofiara ich kampanii pr-owskiej.
jesli nie Takaragawa, to ktory z lokalnych gaijinow namowil Cie na Minakami???
Bo zeby ze wszystkich onsenow w Gunmie wybrac Minakami??? Mowie to jako mieszkanka tejze prefektury."

Cóż. Nie mam za bardzo dużo czasu na planowanie. Po prostu stwierdziliśmy że dzieciom pokażemy noc w Ryokanie, najlepiej w jakiś onsenie na łonie natury.
Na stronie z japan.guide córka zobaczyła zdjęcie basenów zewnętrznych w Minakami i powiedziała "to"
Ryokan nazywa się Takaragawa Onsen Ousenkaku. Ale na booking pisze że w Minakami. To ja już sam nie wiem czy Takaragawa czy Minakami.
Nikt mnie nie namawiał, po prostu spodobało mi się jedne zdjęcie - wiem że głupi pomysł na ocenę miejsca.
Z onsenów na łonie natury podobały mi się te na Hokkaido, ale daleko i nie mam czasu tam jechać.
Nocleg jaki wybrałem jest piekielnie drogi, ale to nie jest najważniejsze, ważniejsze są wrażenia.
A możesz mi coś polecić tak na jedną noc,w sencie fajnych onsenów gdzie będę mógł być z dziećmi niedaleko okolic gdzie będę?
Kiedyś czytałem o Kinosaki ale potem się rozmyśliłem jak poczytałem niektóre opinie że to podróba dla turystów.

Jak starczy czasu to Osaka może też

Wielkie dzięki za te informacje!
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Gru 2023 15:50 
Awatar użytkownika

niebieski
macius26 napisał(a):
Jezu. Ty jesteś jakiś killer , wszystko wiesz. Ale mam szczęście.

Wszystkiego nie wiem :lol: Akurat trafiles z Okinawa i ze mieszkam w Gunmie.

macius26 napisał(a):
Rozumiem że namawiasz mnie do olania jednej nocy w hotelu na wyspie i nocowania na Zamami? To nie będzie to samo co wycieczka promem i powrót w ten sam dzień ?

Skoro bedziecie na Okinawie tak krotko, to uwazam, ze warto sprobowac jednej nocy na wysepce, zeby choc troche poczuc ten klimat. Ale jesli sie na to zdecydujesz, to rezerwuj nocleg juz teraz, bo to bedzie Golden Week.

macius26 napisał(a):
Cóż. Nie mam za bardzo dużo czasu na planowanie. Po prostu stwierdziliśmy że dzieciom pokażemy noc w Ryokanie, najlepiej w jakiś onsenie na łonie natury.
Na stronie z japan.guide córka zobaczyła zdjęcie basenów zewnętrznych w Minakami i powiedziała "to"
Ryokan nazywa się Takaragawa Onsen Ousenkaku. Ale na booking pisze że w Minakami. To ja już sam nie wiem czy Takaragawa czy Minakami.
Nikt mnie nie namawiał, po prostu spodobało mi się jedne zdjęcie - wiem że głupi pomysł na ocenę miejsca.
Z onsenów na łonie natury podobały mi się te na Hokkaido, ale daleko i nie mam czasu tam jechać.

Takaragawa to czesc Minakami.
Z onsenami na lonie natury jest taki problem, ze transport jest problematyczny.
jesli zatrzymujesz sie w Takaragawa na wiecej niz jedna noc, to co planujecie tam robic?
Bo Minakami samo w sobie ma troche atrakcji, ale bedziecie na celowo wykreowanym zadupiu, ktore stalo sie popularne tylko i wylacznie, bo wynajeli sobie celebrytke, zeby im PR robila. Takaragawa to BARDZO trendy miejsce, to takie Harajuku onsenow w Gunmie. A Ty mowiles, ze Kinosaki to dla Ciebie podrobka. 8-)

jesli jestes bez dzieci i chcesz romantycznie spedzic czas, to Takaragawa jest w porzadku.
Ale jesli chcesz przy okazji cos zobaczyc, to bedziesz na lasce ich onsenowego busa, albo minakamianskiego autobusu. Nie polecam ani jednego ani drugiego. Ale jak nie masz wyjscia to trudno sie mowi.

Zamiast Takaragawy, pokazalabym corce zdjecia Shima Onsen i jesli jest ona fanka Ghibli to bedzie zachwycona, bo wyglada to jak onsen ze Spirited Away.
Albo klasycznie Kusatsu, gdzie jest i historia i kultura i wrota do piekla w samym centrum miesciny. I atrakcje dla mlodocianych.
 Profil Relacje PM off
OSK lubi ten post.
OSK uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość