Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 22 Maj 2018 10:23 

Hej,
na początku września mam zaplanowany wyjazd do Włoch - lot i powrót z Bolonii. Nie mam zupełnie pojęcia jak zaplanować cały pobyt (7 dni). Ostatnią noc chcę spędzić w Bolonii (trochę dlatego, że mam wczesny lot, a trochę dlatego, że chyba nie ma potrzeby spędzania tam więcej czasu niż 1 dzień).
Większy problem mam z resztą wyjazdu.
Odpada opcja samochodu - dla dwóch osób to średnio opłacalne. Myślałam o zarezerwowaniu 6 nocy we Florencji, gdzie zrobiłabym bazę wypadową do okolicznych miast - może uda się też dojechać do 5terre. Czy to dobry pomysł? Czy może lepiej pierwsze 3 dni w np Lucce, a drugie 3 we Florencji? Chciałabym nie przesadzić z tempem zwiedzania i chociaż 2 dni przeznaczyć na nicnierobienie :) Z góry dzięki za pomoc!!
 Profil Relacje PM off  

Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN
Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 4127 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 4127 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
#2 PostWysłany: 24 Maj 2018 22:08 

Miałem ten sam dylemat i za poradą forumowiczów za bazę wypadową wybrałem Pizę z noclegiem blisko dworca kolejowego. Dogodny dojazd m.in. do La Spezia i 5 tere. Warto poświęcić 1 dzień na Lukę. Pomysł z podziałem noclegów na Florencję uważam za dobry. Na pewno warto zajrzeć do Sieny i realna do zwiedzenia jest piękna Wenecja. Przemieszczanie się koleją jest bardzo wygodne.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Maj 2018 22:33 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 101 405
niebieski
Luka jest fajna na 1 dzień a nawet wieczór tuz obok jest Colodi z pałacem twórcy Pinokia, na Florencję 1 dzień zdecydowanie za mało w mojej opinii, a jak nie będziesz miał samochodu to odpada masa małych urokliwych miejscowości a to one tworzą Toscanie.
My nocując pod Luką przez 10 nocy i mając do dyspozycji samochody nie zwiedziliśmy wszystkiego co zaplanowaliśmy :(.
Koniecznie zobaczyć:
San Giminiano (Włoski Manhatan i mistrzowie świata lodów)
Vinci (Miejsc urodzenia Leosia)
Napić się wina w jakiejśc fajnej winnicy

#4 PostWysłany: 08 Mar 2019 13:58 

Witam wszystkich w swoim debiutanckim poście :)
Znalazłam na forum wiele podobnych tematów oraz ciekawych wskazówek. Nakreśliłam wstępny plan, a że każdy jest trochę inny, chciałabym Was prosić o ocenę oraz sugestie modyfikacji z racji, że będzie to nasz pierwszy raz we Włoszech.

8 dni pobytu. Przylot do Pisy a wylot z Bergamo. Wstępny plan:
- Pisa (1 noc)
- Florencja (2 noce)
- Bolonia (1 noc)
- Mediolan (3 noce)
- Bergamo (1 noc)

Lecimy w 2 więc nie planujemy wynajmu samochodu a między miastami chcemy jeździć Flix busem.

Na co innego możemy przeznaczyć noclegi z Mediolanu?
Na forum znalazłam następujące pomysły: Siena, Lucca, Cinque Terre, Wenecja?
Zależy nam na zobaczeniu pięknych miejsc (bardziej stawiamy na naturę, architekturę i jedzenie niż muzea), ale żeby się też dogodnie przemieszczać się busem lub pociągiem, nie spędzać całych dni w trasie, trochę przy okazji odpocząć :)

Wszelkie wskazówki mile widziane!
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Mar 2019 14:19 

Zbanowany
niebieski
Jak chcecie poodpoczywac to raczej sugestia pewnych zmian. Sporo czasu zejdzie Wam na przemieszczaniu. Jak zaczynasz od Pisy to może rzeczywiście warto zahaczyć o Cinque Terre w drodze do Genui gdzie ewentualnie nocleg(i). Można także wpierw rozpocząć od Toskanii a więc Florencja ok 1h jazdy TrenItalia i Siena. Pomyslałbym w tym przypadku o zrobieniu na Toskanię ,,bazy" i może to być Pisa. Z Genui gdybyście tam pojechali (CT) spokojnie Trenitalia do Mediolanu. Jak zrobicie dobry plan to może i trochę odpoczynku będzie :P
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Mar 2019 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 72
Kilometry: 96 474
Skoro stawiacie na naturę to będąc w Mediolanie możecie sobie zrobić jednodniową wycieczkę nad Como albo inne jeziora. Temat Como jest mocno opisany na forum, można zorganizować wspaniałą wycieczkę po małych miejscowościach nad brzegiem jeziora i zboczach gór. I to wszystko jednego dnia.
Tak to w zasadzie co chcecie - każde z tych miast co wymieniliście jest warte zobaczenia, ja osobiście nie jestem dużym fanem Bolonii i wolałbym ten dzień spędzić np. we Florencji.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Mar 2019 15:28 

Dzięki za pomoc!
Zdecydowaliśmy zostać przy naszym wstępnym planie dodając wycieczkę nad jezioro Como :)
Zastanawia mnie czy w przypadku jednodniowej wycieczki wybrać się tylko do Como (spacer brzegiem jeziora, starówka oraz punkt widokowy) czy też zwiedzić Como po czym wybrać się łodzią do innej wioski (jakiej?Varenna? Bellagio?) - czy w takim wypadku musimy wrócić do Como na pociąg czy jakby to najlepiej logistycznie rozplanować?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość