Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Kwi 2019 19:46 
Awatar użytkownika

Olencjaaa napisał(a):
W Ambasadzie w Warszawie byliśmy z mężem 28 września, rozmowa zajęła ze 2 minuty a pytania to: co planujemy zobaczyć; co robimy w pracy i ile zarabiamy.
Zdziwiłam się, że nawet nie zapytał mnie o rodzinę w stanach (a jest tam brat mojego taty; we wniosku zaznaczyłam, że mam rodzinę). Obawiałam się, że mogę mieć jakieś problemy z tego powodu a wszystko przebiegło gładko - problemy zaczęły się później....

3 dnia roboczego przyszedł tylko mój paszport a następnego dnia po południu mąż dostał maila:

,,Sprawa Pana wymaga dodatkowych procedur sprawdzających. W celu dalszego procesowania Pana wniosku o wizę do USA prosimy o następujące informacje:

1. Historie Pana podroży zagranicznych w ciągu ostatnich 15 lat oraz źródła ich finansowania

2. Imiona i nazwiska oraz daty urodzenia rodzeństwa, dzieci, obecnego lub byłych małżonków/partnerów

3. Adresy zamieszkania w ciągu ostatnich 15 lat, jeżeli różnią się od obecnego

4. Numery telefonów oraz adresy poczty elektronicznej używane w ciągu ostatnich 5 lat

5. Numery poprzednich paszportów i kraj ich wydania

6. Zajmowane stanowiska oraz nazwy pracodawców ( z krótkim opisem jeżeli dotyczy) w ciągu ostatnich 15 lat

7. Platformy społecznościowe, identyfikatory oraz przydomki używane w ciągu ostatnich 5 lat. Dotyczy to również stron internetowych oraz aplikacji, jakie używał Pan aby tworzyć lub udostępniać treść (zdjęcia, filmy, aktualizowanie statusu itp.) jako cześć profilu publicznego.''

Mąż odrazu odpowiedział na wszystkie pytania, następnego dnia dostał wiadomość, że paszport został wysłany.
Paszport przyszedł ale bez wizy i z pismem, że w chwili obecnej otrzymuje odmowę wydania wizy a sprawa wymaga podjęcia dodatkowych procedur sprawdzających i skontaktują się z chwilą uzyskania odpowiednich informacji - paragraf 221 (g)

Po tygodniu zadzwonili do męża z Ambasady, że są gotowi dać mu wizę i ma wysłać im paszport. Po następnym tygodniu przyszedł paszport z wizą. Na wizie mąż ma adnotację ,,clearance received'' z datą.

Na szczęście wszystko skończyło się dobrze ale z jakiego powodu mąż dostał ,,administrative processing'' pewnie nie dowiemy się nigdy.

Mam dokładnie taką samą sytuację, również Ambasada w Warszawie. Tylko że moja przekracza już granice absurdu! Wasza rozwiązała się w tydzień... Nie wiecie nawet jak zazdroszczę..
Spotkanie w ambasadzie miałam dokładnie 12 września, a 13 otrzymałam takiego samego maila z pytaniami. Odpowiedziałam od razu.

I tak minęło.... a raczej minie za 11 dni ... uwaga... 7 MIESIĘCY. Przez pierwsze miesiące dzwoniłam do ambasady co jakiś czas pytając jak moja sprawa, za każdym razem słyszałam, że czekają na odpowiedź.
Gdy minęły 4 miesiące, zaczęłam ostrzej wypytywać co jest grane, a pani która odebrała telefon powiedziała, że 4 miesiące mieści się wciąż w granicach przyzwoitości i to wcale nie jest jeszcze dużo.
W ten weekend skontaktowałam się mailowo licząc, że kto inny odpowie niż ta kobieta, która odbiera telefony. Niestety odpisali to samo, że moja sprawa wymaga dodatkowych procedur sprawdzających i mam czekać.

Czekać ile? W nieskończoność? :(

Miał ktoś podobną sytuację, bądź może o takowej słyszeliście? Bo ja po przetrząśnięciu całego internetu i różnych for nie napotkałam się z czymś takim. Przeważnie ludzie pisali, że zajmowało to 2 tygodnie, czasem miesiąc. Gdzieś tam jedynie wzmianka była, że czasem takie sprawy zajmują nawet 8 miesięcy (nawet! moja ma już 7) i dotyczą obywateli państw takich jak arabskie...
Jestem załamana, bilet który kupiłam na październik dawno przepadł, a o nowym, który planowałam kupić na kwiecień również mogę zapomnieć (oba w super promocji).

Ostatnio edytowany przez Abcn, 04 Kwi 2019 15:25, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Zobacz najpiękniejsze zakątki Filipin 🌴😍 Boracay, Cebu i Palawan w jednej podróży za 3081 PLN 🌊☀️ Zobacz najpiękniejsze zakątki Filipin 🌴😍 Boracay, Cebu i Palawan w jednej podróży za 3081 PLN 🌊☀️
Zakintos all inclusive za 1820 PLN ☀️💙 Słoneczne last minute w ⭐⭐⭐⭐ hotelu na pięknej greckiej wyspie 🏊‍♂️🌴 Zakintos all inclusive za 1820 PLN ☀️💙 Słoneczne last minute w ⭐⭐⭐⭐ hotelu na pięknej greckiej wyspie 🏊‍♂️🌴
#2 PostWysłany: 02 Kwi 2019 20:33 
Awatar użytkownika

srebrny
ja bym strzelił na nich focha i zrezygnował
jest tyle innych pięknych miejsc do odwiedzenia

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Wiza do USA
#3 PostWysłany: 02 Kwi 2019 21:07 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Proponuję kupić kolejny bilet na lipiec, może tym razem się uda
A tak serio to bardzo współczuję
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 02 Kwi 2019 21:13 
Awatar użytkownika

becek napisał(a):
ja bym strzelił na nich focha i zrezygnował
jest tyle innych pięknych miejsc do odwiedzenia

Strzeliłabym, gdyby wniosek tyle nie kosztował zarówno kasy jak i stresu... Poza tym nie mam po co rezygnować, mają mój paszport, ale na razie do niczego nie potrzebuję...
Niemniej jest to mega frustrujące

Ostatnio edytowany przez Abcn, 04 Kwi 2019 14:35, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 02 Kwi 2019 21:38 
Awatar użytkownika

srebrny
po prostu cierpliwie czekaj

i nie spamuj forum

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
LonDynia uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 02 Kwi 2019 22:16 
Awatar użytkownika

Spamuj? Czym spamuję? Zapytaniem czy ktoś miał podobną sytuację? Czy nie od tego jest forum?

Ostatnio edytowany przez marcino123, 02 Kwi 2019 23:38, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 02 Kwi 2019 22:19 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Mają twój paszport. Prawie rok?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 02 Kwi 2019 22:30 
Awatar użytkownika

Prawie 7 miesięcy

Ostatnio edytowany przez marcino123, 02 Kwi 2019 23:38, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 02 Kwi 2019 23:36 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 267 798
niebieski
Może list z paszportem wysłali już dawno, tylko trafił do spamu...?
;-)

#10 PostWysłany: 03 Kwi 2019 07:22 

złoty
Na serio można trzymać paszport pół roku? Ja bym poprosil o zwrot, a jak sie łaslawie zdecydują dać wizę to jeszcze raz z paszportem podjechac.

Pytanie co sie stalo w waszym zyciu ze jest taki problem? Jak wszystko byloby ok to macie wize w 3 dni. Jak wywęszą ze planujecie zostac w celu zarobkowym to ogmowa i tyle? Ale pol roku analizy? Przekopuja archiwa watykanskie?

Tapniete z telefonu
 Profil Relacje PM off
eskie lubi ten post.

#11 PostWysłany: 04 Kwi 2019 12:53 

Zbanowany
Przecież u s i a może wszystko - szczególnie w Polsce.

Cytuj:
7. Platformy społecznościowe, identyfikatory oraz przydomki używane w ciągu ostatnich 5 lat. Dotyczy to również stron internetowych oraz aplikacji, jakie używał Pan aby tworzyć lub udostępniać treść (zdjęcia, filmy, aktualizowanie statusu itp.) jako cześć profilu publicznego.''

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Image
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Kwi 2019 13:04 

To jest chore.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 04 Kwi 2019 13:13 
Awatar użytkownika

platynowy
A po co chcesz jechac?

Jak na wakacje to odpusc sobie na chwile, jest wiele innych pieknych krajów na swiecie.
Jak do pracy, to odpusc sobie na chwile, jest wiele innych lepszych krajów na swiecie.
 Profil Relacje PM off
Grzes830324 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości