Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: EXPO 2020
#21 PostWysłany: 16 Mar 2022 15:33 

platynowy
Również potwierdzam, że nie ma problemu z wnoszeniem wody i jedzenia. Oraz że są kraniki z wodą pitną przy każdym visitor center gdzie można podstawić dowolną butelkę :)

Dodatkowo jest dostępna darmowa woda w wielu pawilonach. Np. Szwecja i Holandia.

Najtańsze jedzenie na Expo to Al Baik, mega wyhypowana sieć fastfoodowa z Arabii Saudyjskiej która nie tak dawno otworzyła pierwsze lokale w ZEA, no i teraz również na Expo. Hype'u nie rozumiem, bo jedzenie mają mocno przeciętne, a kolejka do nich na expo była kosmiczna. No ale jest to najtańsza opcja (13 AED) więc należy wymienić ;)

Smaczniejsza budżetowa opcja (również kolejki) to Mama'esh, która pomimo tego że stoi przy palestyńskim pawilonie i sprzedaje palestyńskie jedzenie w cale nie jest związana z palestyńskim pawilonem. Bardzo entuzjastycznie podkreślali mi ten fakt jak ich o to zagadnąłem :lol: Chicken Shwarma 20 AED, Za'atar&Cheese Fatayer też 20 AED. Smacznie. Polecam.

Po za tymi dwoma opcjami nie widziałem nic gdzie można coś zjeść poniżej ~45 AED za porcje. Ogólnie jest raczej drogo niż tanio.
Przy wejściach i visitor center są sklepiki zoom które też są 2x droższe od zoom w mieście. Można kupić jakieś sałatki z lodówki, przekąski, itd.

Niektóre pawilony serwują też alkohol. Przykład: fajny rooftop bar "Be-Lounge" w pawilonie Belgii z belgijskim piwem. Małe Stella Artois 35 AED, duże 49 AED. Lepsze Belgijskie piwa butelkowe od 65-100 AED za 330ml. Mocktaile za 35 AED. Do tego frytki z majonezem 35 AED. Croque-monsieur czyli tost z serem i szynką 63 AED.

Tyle na temat jedzenia/cen. Niezależnie od tego wszystkiego również gorąco polecam tą imprezę, jest niesamowita, i świetnie zorganizowana.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎 Baleary i Kanary od 634 PLN 😍✈️ Loty tradycyjnymi liniami bez zmartwień o bagaż 🧳😎
Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN Urlop na Cyprze 🌴☀️ Loty i hotel blisko plaży za 639 PLN
#22 PostWysłany: 16 Mar 2022 18:47 

Loty: 958
Kilometry: 1 494 682
niebieski
Nie wiem czy ktoś już wspominał - przy zakupie online biletów do Burdż Chalifa dostaje się jednorazową wejściówkę na Expo.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 16 Mar 2022 19:04 

HON fly4free
Chyba lepiej kupić jakiś kombo-bilet typu Burj Khalifa i akwarium (u jakiegoś pośrednika), bo wejściówki na Expo są za 50 AED (wielokrotnego wejścia https://www.expo2020dubai.com/en/ticket ... se/tickets ), dzieci za darmo, seniorzy za darmo...
 Profil Relacje PM off
jaco027 lubi ten post.

#24 PostWysłany: 16 Mar 2022 19:11 

platynowy
No i jest opcja z Etisalat gdzie kupując kartę SIM za 125aed (8GB ważne 1 miesiąc + jakieś minuty) dostaje się season pass za darmo.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 16 Mar 2022 21:17 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
DMW napisał(a):
Nie wiem czy ktoś już wspominał - przy zakupie online biletów do Burdż Chalifa dostaje się jednorazową wejściówkę na Expo.

ale wejściówkę, czy "wejściówkę". ja po wizycie w Burj khalifa w lutym dostałem kod na jednodniowy bilet expo, problem był tylko taki, że ten kod upoważniał do zakupu biletu i to w wyższej cenie niż normalny bilety
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 17 Mar 2022 00:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja za to wrzucę taką wskazówkę, choć nie wiem czy to szczęście czy reguła.
Kupowałem w drugiej połowie lutego dwie pojedyncze wejściówki na jeden dzień - bilety od razu wgrałem do ściągniętej aplikacji. Weszliśmy normalnie i cały dzień zwiedzaliśmy.
Natomiast, uznaliśmy, że Expo jest takim sztosem, że warto zmodyfikować nasze plany i przyjechać tam jeszcze na dodatkowe pół dnia - kosztem innych atrakcji. Chciałem kupować nowe wejściówki, ale wchodząc w aplikację, wyglądało jakby te stare były dalej aktywne i nieużyte (mimo, że były skanowane na wejściu). Pojechaliśmy więc kolejnego dnia na miejsce, licząc się z tym, że w razie czego kupimy na miejscu na szybko bilety przez internet. Okazało się jednak, że drugi raz weszliśmy na tych samych biletach i nie było żadnego problemu :)

Co ciekawe, aplikacji jeszcze nie usuwałem, dalej wygląda jakbym mógł kolejny raz wejść na tych jednodniowych biletach - w szczegółach biletu mam "2 visits" i "17 days left" (te drugie to chyba do zamknięcia Expo).

Co do samego Expo2020 - coś niesamowitego. Z perspektywy czasu nawet trochę żałuję, że nie zorganizowaliśmy sobie naszego pobytu tak, żeby pobyć na Expo dzień więcej, kosztem innych atrakcji. Szczególnie, że wiele z tego można zobaczyć w innym terminie, a Expo jest czasowe.
Nie wiem czy jeszcze w życiu będzie mi dane zobaczyć tak dużo świetnych wystaw skondensowanych w takiej przestrzeni i czasie - kto był w Dubaju w tym czasie i nie wykorzystał go na Expo, niech naprawdę żałuje.

Najgorsze są kolejki do pawilonów - nam pierwszego dnia do godziny 14 szło zajebiście, ale to po prostu mieliśmy bardzo duże szczęście. Weszliśmy do pawilonu Arabii Saudyjskiej, Szwajcarii, Chin, Maroko, UK i kilku innych w zasadzie bez kolejki - ale od godziny 14:30 do godziny 20:30 to byliśmy może w 6 pawilonach, bo czekaliśmy w kolejce do jednego 30 minut, a potem pokaz trwał 20 minut.
W kolejnym dniu już od samego rana były wszędzie kolejki - bardzo dużo wycieczek szkolnych. Generalnie najlepiej zwiedzać rano, bo kolejki są najkrótsze - pod wieczór jest masakra, dłużej się stoi niż cokolwiek ogląda.

W ramach ciekawostek:
1) Młody chłopak z obsługi polskiego pawilonu zapytał nas nas skąd jesteśmy, po czym się zdziwił, że z Polski :) On sam jest Białorusinem, ale studiuje w Polsce i go wysłali na praktyki :)
2) Polskie lody świderki faktycznie robią furorę - ale koszt loda to bodajże 27 AED :D Choć ta furora pewnie wynika z faktu, że jest ciepło, a jest naprawdę mało stoisk z lodami.
3) Chciałem w pawilonie belgijskim zamówić frytki - w kolejce stałem 15 minut, po czym odpuściłem, bo w kolejce do kasy przede mną w dalszym ciągu było z 10 osób, a obok była druga, długa kolejka do odbioru. Więc najlepiej wziąć coś ze sobą do jedzenia (pomijając koszty), bo opłaca się zaoszczędzić czas - wtedy można poświęcić czas na wystawy.
4) Za to w słowackim pawilonie usłyszałem pięknie brzmiące "dzień dobry", "dziękuję" i "do widzenia". Wiem, że nasze języki są bardzo podobne, ale nie jestem pewien czy tam nie pracowali Polacy :)

Przez półtorej dnia zwiedzieliśmy 70 pawilonów (tyle naliczyłem pieczątek), ale z dobre 40 to były takie na zasadzie wejście/wyjście, bez skupiania się nad ekspozycją - gdybyśmy tego nie robili, to stracilibyśmy te inne, najciekawsze pawilony.

Te które mi się osobiście najbardziej podobały (kolejność przypadkowa): Szwajcaria, Bahrain, Arabia Saudyjska, ZEA, Maroko, Rosja (tfu!), Australia, Singapur, Hiszpania, Holandia i te tematyczne.
Nie podeszły mi polecane: Chiny, UK (choć tutaj obydwa zwiedzaliśmy rano, a podobno lepiej wyglądają wieczorem) i Korea.
Chcieliśmy jeszcze zajrzeć do USA i Niemiec, ale przy tym drugim dwukrotnie była godzina stania.
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 17 Mar 2022 09:50 
Awatar użytkownika

Loty: 444
Kilometry: 478 015
niebieski
@BB108 od jakiegoś czasu dawne jednodniowe passy są teraz passami z nielimitowaną ilością wejść aż do zakończenia EXPO. Tak więc kupujesz raz i wchodzisz nawet codziennie. Przy odrobinie dobrej passy są nawet bilety na inne atrakcje (np. Ain Dubai) sprzedawane przez różnych agentów internetowych, którzy to dodają takie wejściówki na EXPO zupełnie za free :)
 Profil Relacje PM off
BB108 lubi ten post.

#28 PostWysłany: 18 Mar 2022 15:56 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 743 690
niebieski
Pawilon Polski na EXPO 2020 z tytułem Best Large Pavilion:

https://www.propertydesign.pl/design/18 ... 38333.html

Pawilon Polski na EXPO 2020 w Dubaju został wybrany najlepszym pawilonem w swojej kategorii (Best Large Pavilion) w konkursie The Exhibitor Magazine World Expo Awards!

Nagrody Best Pavilion zostały wręczone w czterech kategoriach wielkościowych. Nagroda Best XL Pavilion dla pawilonu o powierzchni 5 tys. mkw. powędrowała do Arabii Saudyjskiej, nagrodę Best Large Pavilion (od 2,501 do 5000 mkw powierzchni) otrzymał Pawilon Polski, za Best Medium Pavilion (od 1,201 do 2,500 mkw powierzchni) uznano Pawilon Szwajcarii, a najlepszych małym pawilonem (Best Small Pavilion) okrzyknięty został Pawilon Vision. Dodatkowe nagrody przyznano w kategoriach takich jak Best Presentation, Best Use of Technology, Best Exterior Design czy Best Sustainable Design.

W sumie w tegorocznym konkursie wyróżniono 31 różnych pawilonów, a pawilony z Azerbejdżanu, Niemiec, Japonii, Kazachstanu, Holandii, Arabii Saudyjskiej, Szwajcarii i Zjednoczonych Emiratów Arabskich otrzymały wysokie noty w wielu kategoriach.

Jury określiło Pawilon Polski jako "jeden z najbardziej eleganckich i wyrafinowanych pawilonów".
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 27 Mar 2022 08:25 
Awatar użytkownika

platynowy
@maginiak bardzo zastanawia mnie jak to jest możliwe. Dla porównania zdjęcia z pawilonu polskiego vs. Chorwacja, Nowa Zelandia, Hiszpania...
Image
Image
Image
Image
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 27 Mar 2022 16:22 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
z tego co rozumiem to oceniali architekturę, a nie "wnętrze". ew. te kręcone kody
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 27 Mar 2022 17:25 
Awatar użytkownika

Loty: 601
Kilometry: 686 519
niebieski
Nagroda, patrząc na mnogość kategorii nagród, w sumie mnie nie dziwi. Bo z zewnątrz pawilon jest naprawdę ładny, w szczególności w nocy.
Dodatkowo sam materiał elewacji (drewno, sosna syberyjska) jest rzadko spotykanym materiałem w Dubaju (m.in. ze względu na ograniczenia ogniowe). Przy wietrze elementy na elewacji się ruszają. Ładnie to wszystko wygląda!

Byłem kolejny raz na Expo, teraz z rodziną i co ciekawego zauważyłem:
- sporo wystaw się zmieniło, pawilony wewnątrz są przearanżowane; niestety wiele atrakcji było wyłączonych albo uproszczonych ze względu na dużą ilość odwiedzających i kolejki
- tłumy to sprawka niskiej ceny biletu 50AED i to że nie jest "imienny" jak poprzednio, gdy był przypisany do danych odwiedzającego
- dużo było za to nowych atrakcji: m.in. strefa dla dzieci z malowaniem twarzy i dmuchanymi zamkami + food trucki, fajerwerki z okazji 20mln odwiedzających
- dużo przecen na produkty z pawilonów (choć to nadal spore ceny były) + nam się trafiło rozdawanie słodyczy i chipsów dla dzieci :)

#32 PostWysłany: 01 Kwi 2022 21:54 

Czy na początku kwietnia będzie tam cokolwiek do zobaczenia czy zwijają straganiki i nara?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 32 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość