Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Mar 2017 20:50 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Obserwuję sobie w zasadzie od zawsze krajówki Ryanaira i zawsze korzystając z obniżek cen biorę jakąś jednodniówkę lub 2-dniówkę w weekend nad morze.

I o ile jeszcze kilka miesięcy temu co jakiś czas zdarzały się wrzutki biletów po 9, 11 czy 19 PLN to obecnie od min. 3 miesięcy brak tego.

Jeszcze kilka miesięcy temu 19 PLN było normalną ceną za bilet w kolejnym miesiącu - obecnie najniższa cena za krajówki to 34 PLN. Oczywiście nadal jest to bardzo atrakcyjna cena w porównaniu do LOT czy kolei ale nas - miłośników latania za grosze taka cena mierzi (wszak za tyle leciałem w listopadzie do Lizbony).

Czyżby Ryanair przyzwyczaił klientów do latania krajowego i postanowił mniej dokładać (bo o zarabianiu to jeszcze nie może być mowy) do krajówek ? :?:
I powinniśmy zapomnieć o kupowanych w zasadzie w ciemno za 18 PLN RT nad morze ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN All inclusive na greckiej wyspie Tasos 🏝️🍹 3* hotel z widokiem na Morze Egejskie za 2509 PLN
Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN Zimowe all inclusive na Cyprze 🏝️ Wczasy w 4* hotelu w Pafos za 2169 PLN
#2 PostWysłany: 20 Mar 2017 21:02 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 70 992
Spojrzałem z ciekawości obłożenie na jutro i chyba nie narzekają co do niego więc sam sobie odpowiedz o cenie. Przeniesienie na Chopina dużo im dało, ale według mnie jak ktoś jest z warszawy to kwota nawet 34 zł jest ciekawa gdzie dojechać na lotnisko można za niewiele nie to co do Modlina jak ktoś nie jest studentem.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Mar 2017 21:04 
Awatar użytkownika

Loty: 14
Kilometry: 31 648
srebrny
Ryanair dokłada...? porty dopłacają do lotów i cen, ryanair może dołożyć gdy będzie błąd taryfowy
i jak coś patrz zyski Ryanair.
Gdy porty przestają dopłacać, ryan zwija samolot przenosi na inny kierunek ,negocjuje :)

jak nie będzie obłożenia wrócą i na 19 zł, może i 9 zł... widać mają z kim latać
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Mar 2017 21:12 

niebieski
Po 19 faktycznie nie ma, ale często wskakują bilety po 21 zł OW. Te loty trwają już tak długo, że sporo ludzi się zorientowało w fajnych opcjach typu jednodniówka nad morzem w weekend, więc popyt może być całkiem niezły ;)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Mar 2017 21:21 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Tak jak pisze @‌silvershark‌ Zbudowali sobie pewnie niezłą pulę klientów. Także dzięki rozgłosowi, który towarzyszył lotom po 9zł. Teraz taki Iksiński sprawdzi, no niby mają "już po" 34zł, ale potem zerknie na LO, a tam 150zł. Tu Okęcie i tu Okęcie. Wybór dla większości będzie prosty.

#6 PostWysłany: 20 Mar 2017 21:29 

HON fly4free
Tomo14 napisał(a):
jeszcze kilka miesięcy temu co jakiś czas zdarzały się wrzutki biletów po 9, 11 czy 19 PLN to obecnie od min. 3 miesięcy brak tego.
ostatnia wrzutka biletów po 9 zł była 22 stycznia (info na głównej), ja sam kupiłem bilet parę dni później
ale fakt, że polityka cenowa się zmieniła, już wtedy bilety po 9 zł były tylko na loty w tygodniu, pt-nd były droższe, więc rzeczywiście weekendowy wypad za 18 zł odpadał
 Profil Relacje PM off
mediolan lubi ten post.

#7 PostWysłany: 20 Mar 2017 21:46 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 570
Kilometry: 1 186 935
Szukaja zlotego srodka, do ilu moga podniesc cene by nadal byl kosmiczny popyt :mrgreen:
vivere lubi ten post.

#8 PostWysłany: 20 Mar 2017 21:56 

srebrny
gawron010 napisał(a):
Spojrzałem z ciekawości obłożenie na jutro i chyba nie narzekają co do niego

marcowe terminy spokojnie można było kupić za 9zł, a jeszcze niedawno wisiały bodajże za 21, więc z tą frekwencją na której FR bierze większe pieniądze za fotel bym nie przesadzał.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Mar 2017 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
niebieski
Ryanair już praktycznie nie wrzuca weekendowych biletów w najniższej taryfie, jedynie pn-czw. Co nie zmienia faktu że bilet za 34zł, który można kupić taniej jest nadal dobrą opcją na transport. Sam często korzystam jak potrzebuje dolot do WAW.

#10 PostWysłany: 20 Mar 2017 22:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Wg mnie badają elastyczność cenową, a loty po 19zł jeszcze wrócą.

mediolan napisał(a):
Ryanair dokłada...? porty dopłacają do lotów i cen, ryanair może dołożyć gdy będzie błąd taryfowy
i jak coś patrz zyski Ryanair.
Gdy porty przestają dopłacać, ryan zwija samolot przenosi na inny kierunek ,negocjuje :)

jak nie będzie obłożenia wrócą i na 19 zł, może i 9 zł... widać mają z kim latać

Tak Ryanair dokłada (dosłownie: nie zarabia) na tych lotach. Mówił o tym wprost O'Leary.

Lotnisko również im nie płaci, bo latają tam na zasadach ogólnych, bez umów (a przynajmniej tak było parę miesięcy temu i raczej się nie zmieniło).

Ostatnio edytowany przez michzak, 21 Mar 2017 09:11, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 21 Mar 2017 20:45 

niebieski
Post powyżej jest prawdą, dumpingowe ceny Ryana mają za zadanie wyeliminować/zmarginalizować LOT na krajówkach.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 21 Mar 2017 21:09 

Loty: 40
Kilometry: 33 710
niebieski
QbaqBA napisał(a):
Post powyżej jest prawdą, dumpingowe ceny Ryana mają za zadanie wyeliminować/zmarginalizować LOT na krajówkach.
Wydaje mi się ale w PL nie można stosować cen dumpingować >? PB swego czasu też był oskarżany o to ,bo ttakimi praktykami mogą zainteresować się odpowiednie śłużby
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 21 Mar 2017 21:35 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Widzę rozpętała się tutaj ciekawa dyskusja. Pozwolę sobie wtrącić swoje "trzy grosze". Otóż mnie zastanawia jedna rzecz w polityce RyanAir. Ja dość często robię trasę GDN-WAW i powrót WAW-GDN (dawniej WMI). Teraz meritum nie robię tego rekreacyjnie, nie robię tego zawodowo. Wiec po co latam? A no po to bo w stolicy "coś się dzieje". Załóżmy jest mecz reprezentacji na Narodowym i ceny biletów są zwyczajnie niskie, wiem bo leciałem za 21 zł mało prawda? Dlaczego więc w takie dni gdzie coś się dzieje w WAW, gdzie na bank przyjadą ludzie z północy Polski ceny nie są podwyższane skoro tak czy siak by polecieli? Gala KSW na narodowym bilety z takim wyprzedzeniem kupione za 31 zł. Bilety na 2 maja na finał PP po 9 zł. 11 listopada poranny samolot z Gdańska w 35% biało czerwony, bilety za 9 zł. Tak samo w drugą stronę. Opener w Gdynii, bilety na Ryan do dorwania za 9 zł. Koncert Avicii w gdańsku kumpel przyleciał za 21 zł.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 21 Mar 2017 21:40 
Site Admin
Awatar użytkownika

QbaqBA napisał(a):
dumpingowe ceny Ryana mają za zadanie wyeliminować/zmarginalizować LOT na krajówkach.

LOT może być zadowolony z tych krajówek w jednym kontekście - dowożą im paxów na dalsze loty z WAW ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 22 Mar 2017 11:36 

HON fly4free
w dzisiejszej akcji promocyjnej kwiecień, maj - też weekendy - po 23,76 zł
chyba nie ma co się spodziewać biletów po 9 zł w najbliższym czasie
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 22 Mar 2017 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
macio106 napisał(a):
Dlaczego więc w takie dni gdzie coś się dzieje w WAW, gdzie na bank przyjadą ludzie z północy Polski ceny nie są podwyższane skoro tak czy siak by polecieli?

Ja bym nie poleciał, tylko pojechał pociągiem lub autobusem. Jak pewnie większość zainteresowanych, przyzwyczajonych od dziesięcioleci do podróżowania do stolicy drogami/koleją.
JarekGdynia lubi ten post.

#17 PostWysłany: 22 Mar 2017 16:49 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Zbanowany
niebieski
Ja jednak mam odmienne zdanie, zawsze jak sprawdzałem ceny biletów na Pendolino w dzień meczu reprezentacji to były one o wiele droższe niż nominalnie.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 23 Mar 2017 14:24 

Loty: 1080
Kilometry: 1 068 671
platynowy
No i znowu są loty po 9 zł.
2 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 23 Mar 2017 14:44 
Awatar użytkownika

Ale skromnie :1IV-Wielkanoc i ciężko trafić coś w weekend.
E:Są do końca kwietnia.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 23 Mar 2017 17:35 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
No i jeszcze wróciła typowa zagrywka FR - lot przez 3 miesiące kosztuje x zł, po 3 miesiącach pojawia się w końcu promocja 50% z x, wszyscy kupują, a dzień później lot nagle kosztuje 10% z x ;)
rw30 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości