Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Maj 2015 00:42 

Witajcie,

wraz z dziewczyną na przełomie września/października chcę wybrać się na którąś z wysp greckich : Kretę, Rodos, Kos lub Korfu. Mamy przeznaczone na ten wyjazd 10-11 dni.

Jesteśmy nastawieni na aktywny wypoczynek. Chcemy trochę pozwiedzać i poeksplorować ale też i wypocząć. Sporty wodne raczej nie, bardziej spacery, zwiedzanie miast, zabytków.
Zależy nam też na tym by cenowo wyspa była w miarę przystępna.
Auta raczej wypożyczać nie będziemy bo to duży koszt - stawiamy na komunikację miejską. Choć o to też spytam, jak wyglądają ceny w wypożyczalniach?

Z tego co się orientowałem to najwięcej atrakcji ma Kreta ale też jest ogromna i droga.
Korfu to z kolei piękna, zielona wyspa ale atrakcji już nieco mniej. Choć ta przyroda kusi...

Ważne jest też to o czym wyżej wspominałem czyli łatwość w poruszaniu się po wyspie.

Byłem na Zakhyntohs także mniej więcej wiem z czym to się "je".

Którą z tych 4 wysp byście polecili na taki wyjazd dla pary?:)
 Profil Relacje PM off  

Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach Relaks na Florydzie za 3234 PLN 🌤️👙⛱️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Miami Beach
Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎 Wakacyjne loty na Maltę z Polski od 263 PLN (w obie strony) 🌤️😎
#2 PostWysłany: 17 Maj 2015 13:00 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Nam bardzo podobalo sie na Korfu: korfu-perla-morza-jonskiego,1504,61028
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 19 Maj 2015 18:38 
Awatar użytkownika

Na tak postawione pytanie odpowiem Rodos lub wybrana część Krety (zachodnia lub wschodnia, nie wszystko na raz).
Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na pogodę. Wyżej wymienione wyspy są wysunięte daleko na południe. Na Korfu na przełomie września i października to już trochę na dwoje babka wróżyła. Może być gorąco i słonecznie, a może też cały dzień padać. Kos, choć ładna pogoda gwarantowana, przegrywa ilością zabytków (choć też lubię tę wyspę i na tydzień polecam, zwłaszcza jako punkt wypadowy na sąsiednie wysepki).

Przyrodniczo bezkonkurencyjny będzie pewnie zachód Krety. Z okolic Chanii czy nawet Rethymnonu łatwo dostaniecie się w inne ciekawe miejsca, a i same te miasta są bardzo ładne. Ja jednak jestem wielbicielką Rodos, to moje miejsce na ziemi, byłam własnie w takiej porze i było idealnie. Są i miasta (Rodos, Lindos), i ruiny (Kamiros, Charaki, Asklepios) i piękna przyroda (Dolina Motyli, Tsambika, plaża Aghia Agathi). Którejkolwiek z tych dwóch wysp nie wybierzecie, będzie pięknie.

#4 PostWysłany: 19 Maj 2015 20:43 

Loty: 25
Kilometry: 41 063
[quote="nulus"]Witajcie,

wraz z dziewczyną na przełomie września/października chcę wybrać się na którąś z wysp greckich : Kretę, Rodos, Kos lub Korfu. Mamy przeznaczone na ten wyjazd 10-11 dni.

Kos czy Korfu, a nawet Rodos są za małe na 10 czy 11 dni, moim zdaniem.

Chyba najlepiej będzie jednak wybrać Kretę. W 1,5 tygodnia całej nie zwiedzicie, ale pewnie sporą część :)

Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Cze 2015 17:07 

Chyba piszesz o tym na wszystkich forach ;)
Powtórzę: Kos, Rodos fajnie połączyć z Turcją, Korfu z Albanią, a Kretę z Santorini.
Zobaczcie na zdjęciach i opisach co Wam najbardziej się podoba. Jak wybierzecie Kretę, bo chcecie zobaczyć wąwóz Samaria, to nie wybierzecie Agios Nikolaos, bo to jest bardzo duża wyspa i będzie kawał drogi ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Cze 2015 20:52 

a my kos połączyliśmy z Santorini, które trochę nas zawiodło (głównie przez straszne skomercjalizowanie i masę japończyków biorących ślub, ale wulkan mają fajny, zupełnie inny niż ten na nissyros:) na kos jest sporo fajnych wycieczek. polecam 3 wyspy i wulkan nissyros - niesamowite widoki.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 25 Cze 2015 21:42 

Loty: 86
Kilometry: 126 541
Ja polaczyles Kos z Santorini? Sa jakies bezposrednie polaczenia?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość