Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 267 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:04 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
klapio napisał(a):
Zabawnie się ogłało Twoje relacje, spanie do południa, omijanie ważnych atrakcji i zwiedzanie z partyzanta :-P
Albo chęc grania w kubki, zabawy starej jak świat a potem jak Ci jakiś forumowicz wytłumaczył jak to działa i dał link z dokumentu bbc to powtażałeś to potem na filmiku :-D
Jeszcze wcześniej na forum pisałeś że jesteś oszczędny na elektronice i zawsze tanio kupujesz a teraz za 30 dni podróży zapłaciłeś 12 tyś zł ?
Gratuluję, jakieś 400 zł na dzień :-)
I nie piszcie mi tutaj o bólu dupy itd bo forum nawet z nazwy jest budżetowe, za 12 tyś to ludzie tu na Antarktyde latali czy 2 razy okrążyć planete by mogli.
Jasne że Europa jest droga ale wcześniejsze pokupowanie biletów lotniczych na ważniejsze stolice na pewno mniej by Cie wyszło niż ile wydałeś na eurorail no i oczywiście szybciej i wygodniej. Do tego jakieś kody na hotele typu hipaway i cena za te 30 dni jest dużo niższa.

Nie żebym się czepial, ale kto podejmie się złożenia takiego samolotowego tripu? O hotelach już nie wspomnę, zwłaszcza że były to jedynki. Kolega ma kasę wolno mu jej używać jak chce. Relacje były ciekawe (jak dla mnie-kwestia gustu), komu (ilu) z nas chciałoby się to robić na forum. Ja osobiście dziekuje.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#222 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:17 

Ludzie sa niesamowici...Chlopak sam sobie zarobil na podroz, mial wizje jak ona ma wygladac i jeszcze ma sie do niego pretensje, ze nie dosc, ze wydal tyle kasy, to jeszcze spal do poludnia;) No i jeszcze wybral podroz koleja zamiast lowcostow. Bo przeciez powienien podrozowac wizzairem, koniecznie z malym podrecznym, spac w hostelach, jesc buly od rana do wieczora, latac z wywalonym jezorem w upale od rana - wtedy byc moze zyskalby aprobate frakcji "mega oszczednej":D Znajomym tez tak zagladacie do portfela? A Bartosza naprawde podziwiam, bo malo ktory nastolatek zdobylby sie na odbycie tak dlugiej podrozy w pojedynke.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:24 

niebieski
Ja tez dziękuję Bartosz, za relację! Z ciekawością czytałam. I podobnie uważam jak Finka. Aż szkoda, że w wieku Bartka nie byłam tak
"rozgarnięta" w podróżach...Życzę realizacji planów! E.
 Profil Relacje PM off  

#224 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:25 
Awatar użytkownika

klapio napisał(a):
Zabawnie się ogłało Twoje relacje, spanie do południa, omijanie ważnych atrakcji i zwiedzanie z partyzanta :-P
Albo chęc grania w kubki, zabawy starej jak świat a potem jak Ci jakiś forumowicz wytłumaczył jak to działa i dał link z dokumentu bbc to powtażałeś to potem na filmiku :-D
Jeszcze wcześniej na forum pisałeś że jesteś oszczędny na elektronice i zawsze tanio kupujesz a teraz za 30 dni podróży zapłaciłeś 12 tyś zł ?
Gratuluję, jakieś 400 zł na dzień :-)
I nie piszcie mi tutaj o bólu dupy itd bo forum nawet z nazwy jest budżetowe, za 12 tyś to ludzie tu na Antarktyde latali czy 2 razy okrążyć planete by mogli.
Jasne że Europa jest droga ale wcześniejsze pokupowanie biletów lotniczych na ważniejsze stolice na pewno mniej by Cie wyszło niż ile wydałeś na eurorail no i oczywiście szybciej i wygodniej. Do tego jakieś kody na hotele typu hipaway i cena za te 30 dni jest dużo niższa.

Cieszę się że było zabawnie, spodziewałem się tego przy pierwszej takiej podróży ;)
Niektóre rzeczy bym zmienił, niektóre nie. Ale co najważniejsze - nie żałuje.
Mówisz o okrążeniu Planety - mnie nie interesowałoby przesiedzenie kilku dni w samolocie. Wolę już jechać pociągiem i podziwiać lokalne krajobrazy. Większość podróży pociągiem przesiedziałem przy oknie, bo ciężko się oderwać od tych widoków.
Do tego mieszkam na Podkarpaciu. Lotnisko w Rzeszowie (60 km) nie wiele oferuje, a do Warszawy trzeba jechać 5h i zapłacić 120 zł za bilet w dwie strony. Nie wiem czy by mnie to taniej wyszło. Jakoś tak wole powiedzieć że byłem miesiąc w podróży niż ze odwiedziłem 9 miast w Europie - to jednak jest spora różnica.
Cenę najbardziej podbiły hotele. Mimo że starałem brać się najtańsze to w Wenecji, Nicei, Genewie musiałem płacić 80 euro za noc. Do tego wyżywienie to koszt minimum 15 euro dziennie. Głupi hamburger w McDonaldzie kosztuje kilka euro. Reszta to opłaty za wstępy do muzeów, pamiątki, rezerwacje, bilety na komunikacje miejską (nieraz 20E za 3 dni). Nie można także zapomnieć o tym że podróżowałem samemu. Koszty są wtedy znacznie większe.

Początkowo chodziłem po miastach od rana do późnego wieczora. Jednak taki tryb mnie wykończył i potem żeby godzinę chodzić to musiałem godzinę odpoczywać. Jeśli do tego dorzuci się wysoką temperaturę i wilgotność to w godzinach popołudniowych nie ma się sensu ruszać. Tak więc później wolałem pochodzić po mieście w godzinach 16-24, a rano poskładać filmy i zorganizować plan na dany dzień.

Gdybym miał znowu udać się w taką podróż zmieniłbym kilka rzeczy:
- Podzielił na dwie mniejsze po dwa tygodnie.
- Pojechał poza sezonem (wrzesień)
- Hotele rezerwowałbym znacznie wcześniej (początkowo się bałem że nie dojadę do danego miejsca i przepadnie mi rezerwacja przez co stracę sporo kasy)
- O ile to możliwe to pojechałbym w kilka osób
Wtedy koszt spadłby pewnie do ok. 8k.

Ostatnio edytowany przez BBarwik, 20 Sie 2013 22:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Finka napisał(a):
Ludzie sa niesamowici...Chlopak sam sobie zarobil na podroz, mial wizje jak ona ma wygladac i jeszcze ma sie do niego pretensje, ze nie dosc, ze wydal tyle kasy, to jeszcze spal do poludnia;) No i jeszcze wybral podroz koleja zamiast lowcostow. Bo przeciez powienien podrozowac wizzairem, koniecznie z malym podrecznym, spac w hostelach, jesc buly od rana do wieczora, latac z wywalonym jezorem w upale od rana - wtedy byc moze zyskalby aprobate frakcji "mega oszczednej":D Znajomym tez tak zagladacie do portfela? A Bartosza naprawde podziwiam, bo malo ktory nastolatek zdobylby sie na odbycie tak dlugiej podrozy w pojedynke.

Możesz napisać kto ma do niego jakieś pretensje ? Bo bardzo zaciekawił mnie ten fragment.
I kto komu zagląda do portfela skoro sam tę kwotę podał ?
Forum dyskusyjne jest miejscem wymiany opinii, ja przedstawiłem swoją, rozumiem że ktoś może się ze mną nie zgadzać.
I widzisz coś pomiędzy spaniem do południa a "lataniem z wywalonym jęzorem ?
 Profil Relacje PM off  

#226 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:37 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 127 150
Tak,forum służy wymianie opinii,zgadzam się z tym.Ale zgadzam się z większością piszących tutaj forumowiczów,że to Bartka sprawa jak wykorzystał swoje pieniądze.Chciał miesiąc podróżować po swojemu i tak zrobił!Relacje śledziłem,filmy oglądałem i kibicowałem mu,bo sam wiem jak zaczynałem.Każdy musi sam nauczyć się na własnych błędach.Jak dla mnie (i sporej ilości ludzi z forum),to Bartek jest super gość - odważny i nie bojący się wyzwań jakie na niego czekały w czasie tej miesięcznej podróży.

Bartku,zbieraj kasę i już zaplanuj sobie,gdzie i kiedy chcesz wyruszyć w swoją kolejną podróż.Sądzę,że forumowicze będą Tobie pomagać,podając jakieś przydatne informacje itd.Wiesz...podziwiam Ciebie!!!Równy z Ciebie chłopak!!!

#227 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:43 

Zbanowany
BBarwik napisał(a):
a do Warszawy trzeba jechać 5h i zapłacić 120 zł za bilet w dwie strony.

Z Twojego miasta jeździ zdaje się NeoBus i Arriva z kursami za złotówę.

BBarwik napisał(a):
Głupi hamburger w McDonaldzie kosztuje kilka euro.

Hamburger w MC w państwach, w których byłeś kosztuje 0.90-1EUR.

BBarwik napisał(a):
Cenę najbardziej podpiły hotele

Nie wiem, gdzie je rezerwowałeś ale jakby je brać na odpowiednich stronach oszczędziłbyś sporo pieniędzy.
 Profil Relacje PM off  

#228 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:48 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 259
Kilometry: 313 227
Niech koleżanka z góry nic nie tłumaczy, jesteś Polak-Cebulak który zazdrości tak niebezpiecznej i ekstremalnie dzikiej wyprawy jaką jest podróż pociągami i spanie w hotelach po Europe Zachodniej, zazdrość Cie zżera że nie wydałaś tak 12 K :-D
 Profil Relacje PM off  

#229 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:54 
Awatar użytkownika

Loty: 119
Kilometry: 174 534
srebrny
ludzie,
pociesze Was,
każdy ma troche racji :)

PS nie mniej Bartek dzieki za relacje, najbardziej mi sie podobalo z miast w ktorych nie bylem np. Nicea

#230 PostWysłany: 20 Sie 2013 22:59 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
paula86 napisał(a):
..
BBarwik napisał(a):

...

pewnie chodziło Mu o zestaw i użył skrótu myślowego...

#231 PostWysłany: 20 Sie 2013 23:45 

niebieski
BBarwik napisał(a):
Hej ;)
Za podróż zapłaciłem ok 12. tys zł - zdecydowanie za dużo - już nigdy nie pojadę na zachód w sezonie ;)

A tam, to nie kwestia sezonu;) W sierpniu zrobiłem w 12 dni trasę Wrocław-Berlin-Amsterdam-Berlin-Warszawa-Wrocław, której koszt zamknął się w 1100zł/os., uwzględniając nawet dwa noclegi w hotelach 4* i 5*.
Jeszcze parę wypraw i pewnie też nauczysz się minimalizować zbędne koszta, a przede wszystkim polować na okazje - podróżowanie jak wszystko wymaga wprawy, a to był w końcu Twój debiut;)
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 20 Sie 2013 23:52 
Awatar użytkownika

namteH napisał(a):
paula86 napisał(a):
..
BBarwik napisał(a):

...

pewnie chodziło Mu o zestaw i użył skrótu myślowego...

No nie wiem czy ten z samą bułką i kotletem wołowym był za 1 euro. Jak brałem snackwrapa co u nas jest za 4 zł to we Francji płaciłem za niego jakieś 2 euro+.
Jeden zestaw to chyba McChicken zestaw, a drugi 9 nuggetów zestaw + snack wrap. Mogę się mylić bo nie pamiętam co jadłem.
Image

Wiem że NeoBus JEŹDZIŁ za złotówkę (jechałem nim już z 6 razy). Promocja dawno się skończyła, nawet 3-4 mc do przodu cena za bilet jest taka sama - 60zł+.
 Profil Relacje PM off  

#233 PostWysłany: 21 Sie 2013 00:07 

niebieski
Fajna relacja :-) Wyprawa kolejowa ma tę przewagę nad samolotową, że z dołu lepiej widać ;-) Widoki z okna są wartością samą w sobie :) Na przyszłość postaraj się więcej czasu poświęcić na przygotowania. Im więcej czasu poświęcisz w domu, tym mniej go stracisz w podróży. No i mniej wydasz pieniędzy.
 Profil Relacje PM off  

#234 PostWysłany: 21 Sie 2013 00:22 
Awatar użytkownika

niebieski
mikerus napisał(a):
Jeszcze parę wypraw i pewnie też nauczysz się minimalizować zbędne koszta, a przede wszystkim polować na okazje - podróżowanie jak wszystko wymaga wprawy, a to był w końcu Twój debiut;)

Istnieje coś takiego jak koszt alternatywny (koszt utraconych korzyści), więc nie dla każdego "okazja", jest rzeczywiście okazją. Dla kogoś, kto z zawodu jest np. stróżem i w czasie pracy może sobie trochę posiedzieć i szukać okazji, jest to rzeczywiście dobra alternatywa, natomiast dla programisty/freelancera już niekoniecznie, gdyż np. 5 godzin spędzonych na czatowaniu na promocje/poszukiwaniach może zamienić na wykonanie zlecenia, które przyniesie mu 1000 zł - 10 tys zł itd.

Czasem warto na wszystko spojrzeć nieco bardziej obiektywnie.

Trzeba jednak przyznać, że mimo wszystko, niezależnie od tego ile się zarabia, zorganizowanie sensownej podróży za 100 zł (przelot, hotel, dojazd do centrum, bilety komunikacji miejskiej) jest wysoce satysfakcjonujące i nie da się tego tak bezpośrednio przeliczyć na pieniądze. BTW Niestety o takie ceny biletów coraz trudniej...

Osobiście, uwielbiam kupować tanie bilety lotnicze, ale nigdy w trakcie podróży nie oszczędzam na jedzeniu (fast-foody jadałem bardzo bardzo sporadycznie). Tzn. zawsze chce spróbować tylu lokalnych przysmaków, ile tylko można. Przez co moje podrożę również do najtańszych nie należą. Nie potrafię także spać w środkach komunikacji publicznej... Przez całe moje życie nigdy nie zasnąłem w autobusie, pociągu, samolocie nawet na 5 minut, przez co noclegi na lotniskach także w moim przypadku odpadają. Choć na plaży zdarzało mi się sypiać i to pod gołym niebem :) Także jest jeszcze dla mnie nadzieja.... ;)
 Profil Relacje PM off  

#235 PostWysłany: 21 Sie 2013 00:53 

złoty
mikerus napisał(a):
BBarwik napisał(a):
Hej ;)
Za podróż zapłaciłem ok 12. tys zł - zdecydowanie za dużo - już nigdy nie pojadę na zachód w sezonie ;)

A tam, to nie kwestia sezonu;)

Trochę jednak jest, szczególnie w przypadku takich miejsc jak np. Wenecja. W styczniu za jedynkę ze śniadaniem w Wenecji płaciłem 30 EUR, teraz ten sam pokój to wydatek rzędu 70-100 EUR :)
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 21 Sie 2013 08:21 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Ja proponuję, żeby ktoś kto krytycznie się wypowiada do tej wyprawy i kosztów o zorganizowanie tripu taką samą trasą i porównamy koszt całościowy.

Wiadomo, że da się to zrobić taniej. Na pewno on o tym wie. Można też szukać noclegów na CouchSurfingu itp. Chciał hotele, to za nie płacił. Najważniejsze, że sporo zobaczył, przeżył i jest sam zadowolony.

#237 PostWysłany: 21 Sie 2013 11:35 
Awatar użytkownika

srebrny
Gratulacje dla Bartka za świetną podróż, którą pewnie zapamięta do końca życia. Głosami krytyki nie ma co się przejmować, bo o to u nas najłatwiej. Chłopak zrobił to sam, na swój własny sposób. A, że było jak dla nie których trochę za drogo to trudno, najważniejsze są w końcu własne doznania.
Dla ortodoksyjnych lowcostowców mam jedno przesłanie do przemyślenia - pamiętajcie, niezależnie jak tanio zrobiliście wyjazd, zawsze można to było zrobić jeszcze taniej :)
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 21 Sie 2013 11:51 

niebieski
maczala1 napisał(a):
Dla ortodoksyjnych lowcostowców mam jedno przesłanie do przemyślenia - pamiętajcie, niezależnie jak tanio zrobiliście wyjazd, zawsze można to było zrobić jeszcze taniej :)

+1
 Profil Relacje PM off  

#239 PostWysłany: 22 Sie 2013 20:29 

Co do kosztów, to trzeba zacząć od tego skąd się w ogóle wzięła tak zażarta dyskusja na ten temat? Każdy ma inny standard podróżowania, poza tym Bartek sam wyjaśniał że mu zależało na jednoosobowych pokojach w hotelach, a to strasznie podbija ceny. Nie miał czasu/ochoty na przygotowywanie jedzenia, szukania najtańszych miejsc to jadł codziennie fast-foody. Ale on się z tym pogodził, pasowało mu to, więc nie widzę problemu.

A 12 tys. złotych to zagraniczny turysta może wydać na weekend w Krakowie. Pozdro.
 Profil Relacje PM off  

#240 PostWysłany: 22 Sie 2013 22:47 

Dzięki za relację Bartku bardzo przyjemnie się to oglądało, mam nadzieję, że już wypocząłeś i teraz w głowie nowe plany. Pieniądze przyjdą z czasem :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 267 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość