Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Paź 2010 15:56 

Hej,

10 grudnia kończy mi się pierwszy semestr studiów w Londynie. Chciałbym wrócić na miesiąc do Polski (następny zaczyna się 10 stycznia), ale w porównaniu z przylotem tutaj ceny w Ryanairze są strasznie wygórowane (17 funtów bez bagażu do Łodzi w czwartek 09.12). Macie jakiś pomysł na najtańszy lot? Chciałbym zaraz po przylocie pojechać do Lublina, więc nie do końca pasują mi Gdańsk czy Wrocław. Czy jest szansa, że bilety na stronie Ryanaira stanieją, czy ceny idą tylko w drugą stronę?

Inne pytanie - na stronie Ryanaira w związku z tym, że lot jest z Anglii do Polski, proponują mi tylko zapłatę w funtach. Czy da się zapłacić w złotówkach? Czy mogę wykorzystać kartę PrePaid MasterCard? Czy kurs przeliczenia jest bardzo niekorzystny?
 Profil Relacje PM off  

Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu Tylko 564 PLN za przedłużony weekend na Malcie 🤩😎 Loty z Warszawy i 3 noce w hotelu
🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝 🌴Twoje wielkie włoskie wakacje! 🌞 Wczasy w 4* hotelu przy z wyżywieniem w Kalabrii za 2829 PLN 🇮🇹🍝
#2 PostWysłany: 10 Paź 2010 18:33 

niebieski
ppomorski napisał(a):
Hej,

10 grudnia kończy mi się pierwszy semestr studiów w Londynie. Chciałbym wrócić na miesiąc do Polski (następny zaczyna się 10 stycznia), ale w porównaniu z przylotem tutaj ceny w Ryanairze są strasznie wygórowane (17 funtów bez bagażu do Łodzi w czwartek 09.12). Macie jakiś pomysł na najtańszy lot?

17 funtów to nie tak tragicznie, na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał tylko kupował, chyba że chcesz kombinować lot łączony przez np Oslo RYG, BGY, czy coś podobnego. Ale stracisz dużo czasu a zyskasz niewiele.

ppomorski napisał(a):
Chciałbym zaraz po przylocie pojechać do Lublina, więc nie do końca pasują mi Gdańsk czy Wrocław.

Niech będzie chwała PKP ;)

ppomorski napisał(a):
Czy jest szansa, że bilety na stronie Ryanaira stanieją, czy ceny idą tylko w drugą stronę?

Zauważ, że to okres przedświąteczny i wielu Rodaków będzie chciało przylecieć do PL. Ceny pójdą w górę. Grudzień nie jest tanim miesiącem ;)

ppomorski napisał(a):
Inne pytanie - na stronie Ryanaira w związku z tym, że lot jest z Anglii do Polski, proponują mi tylko zapłatę w funtach. Czy da się zapłacić w złotówkach? Czy mogę wykorzystać kartę PrePaid MasterCard? Czy kurs przeliczenia jest bardzo niekorzystny?

Za lot zawsze płacisz w walucie kraju z jakiego jest wylot. Ryan ma swoje przeliczniki walutowe, oględnie mówiąc korzystne dla nich samych ;) Możesz tego uniknąć odhaczając opcję gwarantowanego kursu (pojawia się po wpisaniu numeru karty obok sumy do zapłacenia napis więcej informacji klikasz odhaczasz i płatność będzie przewalutowywana po kursie bankowym banku z którego masz kartę)
Możesz wykorzystać MasterCard PrePaid , przecież możesz nią płacić w i-necie
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 10 Paź 2010 20:17 
Awatar użytkownika

srebrny
17 euro to drogo, wrocław czy gdańsk daleko

niektórym żeby dogodzić to linie pewnie by musiały dopłacać i wysadzać pod domem
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 10 Paź 2010 21:05 

osiek napisał(a):
17 funtów to nie tak tragicznie, na Twoim miejscu bym się nie zastanawiał tylko kupował, chyba że chcesz kombinować lot łączony przez np Oslo RYG, BGY, czy coś podobnego. Ale stracisz dużo czasu a zyskasz niewiele.

10.12 do Rzeszowa kosztuje 40 funtów, do Wrocławia 34, do Łodzi 25. Dzień wcześniej do Łodzi właśnie 17, a do Katowic tylko 10,8 funta. Uważasz, że nic innego już się nie pojawi ani w Ryanairze, ani w innych liniach, i że powinienem łapać te Katowice już teraz? Nie ma żadnych innych opcji? Innych linii?

Cytuj:
Zauważ, że to okres przedświąteczny i wielu Rodaków będzie chciało przylecieć do PL. Ceny pójdą w górę. Grudzień nie jest tanim miesiącem ;)

Jasne, ale po cichu liczyłem, że na 2 miesiące przed odlotem nie będzie tak źle...
Cytuj:
Za lot zawsze płacisz w walucie kraju z jakiego jest wylot. Ryan ma swoje przeliczniki walutowe, oględnie mówiąc korzystne dla nich samych ;) Możesz tego uniknąć odhaczając opcję gwarantowanego kursu (pojawia się po wpisaniu numeru karty obok sumy do zapłacenia napis więcej informacji klikasz odhaczasz i płatność będzie przewalutowywana po kursie bankowym banku z którego masz kartę)

Mam kartę PrePaid w BZ WBK. Czy z Twojego doświadczenia warto odhaczyć tę opcję i wybrać kurs banku, czy może czasem ten z Ryanaira jest lepszy?
rw30 napisał(a):

niektórym żeby dogodzić to linie pewnie by musiały dopłacać i wysadzać pod domem

To po prostu nie są moje pieniądze Kolego, jestem na utrzymaniu matki która na moje studia i pobyt w Londynie wydaje kosmiczne sumy. Muszę żyć oszczędnie i szukać tanich lotów. Lecąc do Rzeszowa lub ew. Łodzi zaoszczędzę na transporcie i nie stracę całego dnia (jadąc parę miesięcy temu stopem z Pyrzowic przejazd zajął mi ok. 10 h, a i tak miałem szczęście, bo po długim czekaniu złapałem kogoś, kto jechał bezpośrednio do Lublina.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Paź 2010 15:56 

niebieski
ppomorski napisał(a):
osiek napisał(a):

10.12 do Rzeszowa kosztuje 40 funtów, do Wrocławia 34, do Łodzi 25. Dzień wcześniej do Łodzi właśnie 17, a do Katowic tylko 10,8 funta. Uważasz, że nic innego już się nie pojawi ani w Ryanairze, ani w innych liniach, i że powinienem łapać te Katowice już teraz? Nie ma żadnych innych opcji? Innych linii?

Inne linie są. np WizzAir, ale Ryan jest najtańszy. Zazwyczaj. To raz. Dwa to grudzień. Trzy Londyn. Dwa plu Trzy nie równa się tanio.
ppomorski napisał(a):
Cytuj:

Jasne, ale po cichu liczyłem, że na 2 miesiące przed odlotem nie będzie tak źle...

Gdyby to nie był grudzień to mógłbyś mieć rację
ppomorski napisał(a):
Cytuj:

Mam kartę PrePaid w BZ WBK. Czy z Twojego doświadczenia warto odhaczyć tę opcję i wybrać kurs banku, czy może czasem ten z Ryanaira jest lepszy?

Ten WBKowski powinien być lepszy, różnica przy tej kwocie i tak nie będzie wielka ale będzie na korzyść BZWBK
ppomorski napisał(a):
rw30 napisał(a):

To po prostu nie są moje pieniądze Kolego, jestem na utrzymaniu matki która na moje studia i pobyt w Londynie wydaje kosmiczne sumy. Muszę żyć oszczędnie i szukać tanich lotów. Lecąc do Rzeszowa lub ew. Łodzi zaoszczędzę na transporcie i nie stracę całego dnia (jadąc parę miesięcy temu stopem z Pyrzowic przejazd zajął mi ok. 10 h, a i tak miałem szczęście, bo po długim czekaniu złapałem kogoś, kto jechał bezpośrednio do Lublina.

OK, rozumiemy że utrzymuję Cię matka, i chwała jej za to. I chwała Ci za to, że chcesz jej jak najbardziej ulżyć w tym. ale 17€ czy funtów to jest raptem jakieś 70pln z grubsza. Tyle to możesz wydać w polsce na PKP więc nie kombinuj że to drogo. Jak chcesz jeszcze taniej to szukaj przez Oslo, ale na bilecie zaoszczędzisz może ze 20-30pln, podróż będzie trwała 15h a zaoszczędzone pieniądze wydasz na jakąś Colę czy coś do jedzenia na lotnisku.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Paź 2010 21:03 

A co powiedziałbyś o powrocie ok. 10 stycznia? Z Rzeszowa lot kosztuje grubo ponad 500 zł (i są tylko 3 miejsca w tej cenie!), z Łodzi ponad 300. Czy są szanse, że to spadnie, czy w związku z powrotami poświątecznymi muszę się przygotować na wydanie 300 zł za sam bilet?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Paź 2010 21:35 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Ryanair Krakow (KRK) Düsseldorf (Weeze) (NRN) 1 Tue, 11 Jan 11:55 13:35 1h 40 15.09 EUR
Ryanair Düsseldorf (Weeze) (NRN) London (Stansted) (STN) 1 Tue, 11 Jan 20:15 20:30 1h 15 14.99 EUR

za 30 euro z KRK. Myślę, że da rada coś taniej, jak promo oficjalnie obejmie styczeń.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości