Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Lut 2013 00:57 

Loty: 438
Kilometry: 1 043 580
Witam. Mam pytanie czy awaria na pasie startowym , ktora byla przyczyna opoznienia jest powodem do odszkodowania ?10 lutego lecialem z Rotterdamu do Madrytu Transavia . Wylot mial byc 0 17-15 odlecielismy o 19-30 . Samolot byl na lotnisku i czekal , widzielismy ze cos robia na pasie startowym .Dostalismy bony po 2,5 E razy 2. Z powodu opoznienia nie zdazylismy juz w Madrycie na lot na Lanzarote. Nocleg w Madrycie ,strata noclegu na Kanarach ,nowe bilety na Lanzarote 330 E /2 sztuki/ . Czy jest o co walczyc ? Winy linii lotniczej nie ma , tylko lotnisko zawinilo. Nie wiem co z tym zrobic.Pozdr.

Egipt z prywatną plażą 🏖️ 5* Azur One Eleven 🌴 All inclusive za 2332 PLN Egipt z prywatną plażą 🏖️ 5* Azur One Eleven 🌴 All inclusive za 2332 PLN
Weekend na Malcie za 539 PLN 🏝️🌞 Loty z Warszawy (sobota-niedziela) + 4* hotel 😎 Weekend na Malcie za 539 PLN 🏝️🌞 Loty z Warszawy (sobota-niedziela) + 4* hotel 😎
#2 PostWysłany: 27 Lut 2013 01:27 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
benhen napisał(a):
Witam. Mam pytanie czy awaria na pasie startowym , ktora byla przyczyna opoznienia jest powodem do odszkodowania ?10 lutego lecialem z Rotterdamu do Madrytu Transavia . Wylot mial byc 0 17-15 odlecielismy o 19-30 . Samolot byl na lotnisku i czekal , widzielismy ze cos robia na pasie startowym .Dostalismy bony po 2,5 E razy 2. Z powodu opoznienia nie zdazylismy juz w Madrycie na lot na Lanzarote. Nocleg w Madrycie ,strata noclegu na Kanarach ,nowe bilety na Lanzarote 330 E /2 sztuki/ . Czy jest o co walczyc ? Winy linii lotniczej nie ma , tylko lotnisko zawinilo. Nie wiem co z tym zrobic.Pozdr.

Ważne jest o której byliście w Madrycie. Ile czas po czasie rozkładowym?

#3 PostWysłany: 27 Lut 2013 01:30 

Ponad 2 godziny po czasie rozkladowym

#4 PostWysłany: 27 Lut 2013 01:36 

Przylot do Madrytu planowo 19-50 , przylecielismy ok 22 odlot z Madrytu na Lanzarote byl o 21-25

#5 PostWysłany: 27 Lut 2013 01:37 

HON fly4free
Dwie godziny nie dają podstaw do dochodzenia odszkodowania zryczałtowanego, z tego co piszesz przewoźnik też zaoferował (choć nie musiał bo czas oczekiwania nie był nazbyt długi) bony na kawę. A swoją drogą to jestem pełen podziwu dla odwagi łączenia dwóch lotów na osobnych biletach z takim krótkim czasem na przesiadkę ;) Ale doświadczenia uczą na przyszłość.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 27 Lut 2013 01:47 

Dzieki. Ja sporo latam 20-30 razy rocznie czesto na dwoch biletach i krotkim czasie na przesiadke i zawsze sie udawalo zawsze jest ten pierwszy raz , masz racje doswiadczenia ucza.Choc znajac siebie dalej bede tak latal.Trudno jakos to przezyje :D

#7 PostWysłany: 27 Lut 2013 01:49 
Awatar użytkownika

złoty
benhen napisał(a):
Przylot do Madrytu planowo 19-50 , przylecielismy ok 22 odlot z Madrytu na Lanzarote byl o 21-25

To wg. tego co ja wiem.
Opóźnienie lotu poniżej 3h, nie ma zastosowanie dyrektywa EU 261/2004 i odszkodowanie się nie należy z automatu.
A co do jakiś innych możliwości to nie wiem ale też raczej nie bardzo.

Faktycznie 1h 35min na lotnisku w Madrycie to nie za wiele czasu na przesiadkę.

#8 PostWysłany: 27 Lut 2013 01:56 

1-5 godziny w Madrycie na przesiadke w zupelnosci wystarcza jak sie leci tylko z podrecznym . Przylot i wylot byl z tego samego terminalu . A to lotnisko znam bardzo dobrze.

#9 PostWysłany: 27 Lut 2013 02:12 
Awatar użytkownika

złoty
benhen napisał(a):
1-5 godziny w Madrycie na przesiadke w zupelnosci wystarcza jak sie leci tylko z podrecznym . Przylot i wylot byl z tego samego terminalu . A to lotnisko znam bardzo dobrze.

Mi chodziło o brak zapasu na wypadek gdyby... np. trzeba było poczekać bo coś na pasie się spieprzyło ...
Osobiście uważam, że przesiadki w LCC poniżej 2h są niebezpieczne. Znamy przypadek, z forum, że i 9h nie starczyło na przesiadkę na BVA :)

#10 PostWysłany: 27 Lut 2013 03:29 

niebieski
5h w Madrycie też mi w grudniu nie wystarczyło ;)

1 odcinek Iberia lot krajowy - opóźnienie o 4h18min + przylot na terminal 4, na 1 byłem już po odlocie. Żadnych bonusów od Iberii, nawet coca-coli na pokładzie nie podali. Reklamacja u nich - tragedia, odpowiedzi kopiuj-wklej że nic się nie należy, więc będę składał skargę na nich. Szczęście, że drugi lot był EasyJetem, a oni mają tak zwaną "rescue fee" €75 i lecisz dalej kolejnym lotem.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 27 Lut 2013 17:34 
Awatar użytkownika

niebieski
mkdabr napisał(a):
Szczęście, że drugi lot był EasyJetem, a oni mają tak zwaną "rescue fee" €75 i lecisz dalej kolejnym lotem.

Mozesz cos wiecej na ten temat? Ta usluga jest dodatkowo platna czy zawsze mozna z niej skorzystac?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości