Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Płatność za hotele
#1 PostWysłany: 22 Sty 2022 22:23 
Awatar użytkownika

Jak wiadomo w Argentynie istnieje kilka równoległych kursów walut i generalnie opłaca się płacić w ARS zdobytych po kursie 'blue'.
Zastanawiam się w związku z tym czy podobnie jest z hotelami?
Załóżmy, że robimy rezerwacje przez booking.com. Ceny przeliczane po kursie oficjalnym wydają się dość wysokie :)
Hotele jako bardziej 'oficjalne' biznesy akceptują płatność gotówką? Przyznam, że nigdy nie zdarzyło mi się nie płacić kartą więc brzmi to bardzo egzotycznie.
Dodatkowo mamy komplikację w postaci podatku VAT - płacąc kartą "zagraniczną" i legitymując się paszportem nie płacimy 21% podatku.
Jak to wygląda w praktyce? Jak płacić żeby było najbardziej fly4free? :)
 Profil Relacje PM off  

Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN Zimowa ucieczka na Sycylię 🍋🌊 Palermo i jego skarby za 789 PLN
Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍 Wycieczka do Rzymu za 749 PLN 🏛️🍕 Loty z Warszawy + hotel blisko centrum 🛵😍
#2 PostWysłany: 16 Wrz 2022 00:31 

HON fly4free
Odpowiadając także częściowo sobie (z innego wątku): w przypadku dużych hoteli / międzynarodowych sieci płatność odbywa się w USD jeśli na potwierdzeniu było USD (a jest tak zazwyczaj) - co oznacza, że nie da się zapłacić w ARS w gotówce (po korzystnym kursie). Nie płaci się za to 21% vatu, co dla osłody obniża nieco stawkę (w przypadku płatności w ARS podatek trzeba zapłacić).
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Paź 2022 19:39 
Awatar użytkownika

srebrny
@marek2011 mysle, ze odpowiedz jest duzo bardziej skomplikowana i najlepiej sprawdzic to w kazdym z miejsc przed wyjazdem. Jeszcze nie bylismy w Argentynie, ale mamy juz wszedzie rezerwacje i napisalem do kazdego z obiektow, czy mozliwa jest platnosc gotowka w ARS. Dostalem odpowiedz od wszystkich miejsc, ze jak najbardziej jest mozliwa po oficjalnym kursie z danego dnia. A wlasciwie wszedzie na rezerwacji mialem USD, lacznie z Ibis Obelisco, gdzie ARS rowniez jest mozliwe, mimo, ze to siecowka.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Gru 2023 17:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Zapowiada się ciekawie w bookingu i Argentynie.

Rozmawiam z noclegami w Argentynie (noclegi mam dopiero w lutym) niektóre olewają ze cena poszła do góry a dziś napisał mi jeden w Posadas: Reservations made by foreign platforms are being canceled as the value increases by 100%

PS Rozmawiałem z hostelem w Posadas, powiedzieli mi ze mam anulowac nocleg, i na podstawie whatsappa mogę mieć nocleg o ponad 50% taniej (z 190 PLN co booking mówi do 90 PLN na miejscu)
 Profil Relacje PM off
tropikey lubi ten post.
marcin.n uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość