Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Mar 2023 19:27 
Awatar użytkownika

niebieski
1. Gdzie w Aleksandrii najlepiej wymienić dolary na funty egipskie ?
Tak żeby kurs był w porządku. Będę lądował na lotnisku Borg El Arab. Z lotniska jadę na kolejowy dworzec główny w Aleksandrii, a stamtąd pociągiem do Kairu.

2. Czy da radę wymienić złotówki na funty egipskie ?
Tak żebym nie musiał wymieniać najpierw w Polsce złotówek na dolary.
 Profil Relacje PM off  

All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN All inclusive latem w Turcji 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu już od 2309 PLN
All inclusive na Majorce 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu przy plaży za 2349 PLN All inclusive na Majorce 🌊🍹 Tydzień w 4* hotelu przy plaży za 2349 PLN
#2 PostWysłany: 23 Mar 2023 19:44 

niebieski
Wymiana złotówek na funty egipskie w Egipcie to kiepski pomysł - nawet gdyby był tam jakiś kantor (bank) oferujący taka usługę (w co wątpię). W Maroku raz trafiłem - ku mojemu zaskoczeniu - na taka ofertę, ale kurs był raczej dla jakiegoś desperaty. Jeżeli będziesz bazował na wymienia walut to nic nie zastąpi zakupu w Polsce dolarów lub euro.
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.
ELBE uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 24 Mar 2023 13:35 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
niebieski
Ja wymienialam EUR w bankomatach, wkladasz EUR, GBP czy USD i dostajesz EGP. Kurs byl ok
Czy na lotnisku w Aleksandrii jest bankomat nie wiem. Sprawdz moze na Trip Advisor, jest tam temat odnosnie wymieniania waluty
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#4 PostWysłany: 24 Mar 2023 13:53 

A nie lepiej kupić w Polsce te parę tys. funtów, a na miejscu korzystać z Revoluta?
Chyba, że zarabiasz w dolarach, wtedy funty egipskie będą zbędne. Aczkolwiek nie będzie to korzystne finansowo dla ciebie 😉
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

#5 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:17 

Loty: 509
Kilometry: 900 568
niebieski
@ELBE Jest kantor na lotnisku, dostępny już po wszystkich formalnościach i kontrolach po wylądowaniu. W samej Aleksandrii nie widziałem zbyt wielu kantorów, ale w jednym przypadku porównałem z kantorem lotniskowym i praktycznie był ten sam kurs. Oczywiście mowa o wymianie euro i dolarów.
Gotówkę i tak musisz mieć, żeby zapłacić za taxi do miasta, chyba że się dogadasz co do ceny w euro lub dolarach.
Aleksandria to nie jest turystyczne miasto, lepiej ogarnąć wymianę waluty po wylądowaniu, niż szukać kantorów po mieście...
ELBE lubi ten post.

#6 PostWysłany: 24 Mar 2023 14:25 

No to mały offtop - gdzie tylko możesz bierz uber. Za taksówki zapłacisz wielokrotnie więcej. Naturalnie nie będziesz potrzebował gotówki do jazdy uberem
 Profil Relacje PM off
ELBE lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość