Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Nie wiemy kiedy będzie pula nowych biletów. Posty z pytaniem o nową pulę biletów będą kasowane

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 5534 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 277  Następna
Autor Wiadomość
#2061 PostWysłany: 19 Lip 2014 13:01 

Gazeta Wybiórcza znów przypomniała sobie o PolskimBusie:
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... LokTrojTxt

Warto poczytać komentarze ;) :lol:

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#2062 PostWysłany: 19 Lip 2014 15:37 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
Jak myślicie, czy wyznawcy mniejszego zła w Polsce w swych komentarzach też by klaskali o cudownym przestrzeganiu czasu pracy, gdyby to kierowca PKSu się tak zatrzymał?
 Profil Relacje PM off  

#2063 PostWysłany: 19 Lip 2014 15:41 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
limaK napisał(a):
Jak myślicie, czy wyznawcy mniejszego zła w Polsce w swych komentarzach też by klaskali o cudownym przestrzeganiu czasu pracy, gdyby to kierowca PKSu się tak zatrzymał?

Szczerze mówiąc nie wiem jakby to było, ale może zadaj sobie pytanie - czy Ty będąc kierowcą jechałbys dalej, czy się zatrzymał. Jako pasażer mimo, żebym wiedział o co chodzi byłbym zły na opóźnienie.

#2064 PostWysłany: 19 Lip 2014 16:02 
Awatar użytkownika

pawi napisał(a):
limaK napisał(a):

Szczerze mówiąc nie wiem jakby to było, ale może zadaj sobie pytanie - czy Ty będąc kierowcą jechałbys dalej, czy się zatrzymał. Jako pasażer mimo, żebym wiedział o co chodzi byłbym zły na opóźnienie.

No te kilka km do Ostródy już bym się doturlał, do przystanku, dla ludzi (!!!) przede wszystkim i wyjaśniłbym jaka jest sprawa, że jadę już 9h i nie mogę dalej, że zmęczony, że przepisy, czy co tam jeszcze innego.

Lekarz też jak operuje, i operacja mu się przedłuża, mija 8h, to ma rzucić narzędzia i powiedzieć, że sobie idzie?
Policjant goniąc bandytę słyszy budzik ósmej godziny, więc się zatrzymuje i już go nie goni. Chyba żaden tak nie zrobi.

Są zawody, w tym kierowca, że jakieś zasady niepisane obowiązują, i nie mówię o czasie pracy:
- lekarz zostawia operowanego, zamiast go chociaż zaszyć
- kierowca zatrzymuje się gdzieś w trasie, zamiast na najbliższym przystanku
itp.

A teraz jeszcze takie... czy wszyscy chwalący zachowanie kierowcy PB sami pracują równiutko 8h, czy zdarza im się parę minutek dłużej spełniać zawodowo, zwłaszcza tyrając dla zachodnich korporacji... na śmieciówkach.

PS
Jeśli chodzi o mnie, to mam zasadę taką samą jak kierowca, ale moja praca ma inny charakter. Kiedyś usłyszałem od szefa, wychodząc o 16:13 (a przyszedłem o 8:13), że "kariery to ty tutaj nie zrobisz". :D
Uśmiechnąłem się tylko myśląc "nie potrzebuję". :)
 Profil Relacje PM off  

#2065 PostWysłany: 19 Lip 2014 16:08 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Widzisz jak zostaniesz w sklepie dłużej, to jedynie ujma na honorze jak Ci nie zapłacą za nadgodziny, a kierowca może mieć mandacik i ciort tam wie co jeszcze... Wszystkie jest proste dopóki nie będziemy w tej sytuacji.

#2066 PostWysłany: 19 Lip 2014 16:09 

Nie porównuj zwykłej pracy do pracy, w której jesteś odpowiedzialny za kilkadziesięciu ludzi.
 Profil Relacje PM off  

#2067 PostWysłany: 19 Lip 2014 16:16 
Awatar użytkownika

pawi napisał(a):
Widzisz jak zostaniesz w sklepie dłużej, to jedynie ujma na honorze jak Ci nie zapłacą za nadgodziny, a kierowca może mieć mandacik i ciort tam wie co jeszcze... Wszystkie jest proste dopóki nie będziemy w tej sytuacji.

OK. Zwracam honor. Nie znam polskiego prawa i przepisów, ale jeśli kierowcy w chwili zatrzymania minęło jego 8h pracy i za te dodatkowe 15 minut, którymi podjechałby do Ostródy, dostałby mandat w wysokości 100 000 zł, 2 lata pierdla w zawiasach na 3 oraz rok prac społecznych,
urwałoby mu nogi ze zmęczenia, a także to, że żona go zostawi, bo za dużo pracuje, to w pełni popieram jego decyzję, że nie miał innego wyjścia... tylko stanąć dęba na poboczu. :)

Tyle z mojej strony.
 Profil Relacje PM off  

#2068 PostWysłany: 19 Lip 2014 17:12 

Loty: 88
Kilometry: 179 929
srebrny
Nie wiem na ile przepisy przewozów autokarowych pokrywają się z tymi dla kierowców tira, ale nie raz miałem sytuację że nie dojechał samochód po towar bo mu pauza wyskoczyła i stał 13h na stacji benzynowej 7 km dalej.

Wydaje mi się że powinna tu być pewna elastyczność w przepisach, np. można przekroczyć czas jazdy o 5-10 min ale trzeba do następnej pauzy dodać 10-20 min. W takim wypadu myślę że nie byłoby to nadużywane.
 Profil Relacje PM off  

#2069 PostWysłany: 19 Lip 2014 17:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

limaK napisał(a):
pawi napisał(a):

OK. Zwracam honor. Nie znam polskiego prawa i przepisów, ale jeśli kierowcy w chwili zatrzymania minęło jego 8h pracy i za te dodatkowe 15 minut, którymi podjechałby do Ostródy, dostałby mandat w wysokości 100 000 zł, 2 lata pierdla w zawiasach na 3 oraz rok prac społecznych,
urwałoby mu nogi ze zmęczenia, a także to, że żona go zostawi, bo za dużo pracuje, to w pełni popieram jego decyzję, że nie miał innego wyjścia... tylko stanąć dęba na poboczu. :)

Tyle z mojej strony.

Czas pracy kierowcy to standardowo 9h, widać kierowca nie chciał płacić kilkusetzłotowego mandatu, stanowiącego spory procent jego pensji (wbrew pozorom PB słabo płaci swoim kierowcom).
 Profil Relacje PM off  

#2070 PostWysłany: 19 Lip 2014 18:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Post mój typu coś dzwoni,ale...:
Kierowca podczas kontroli musi przedstawić również "ostatnie tarczki", a jak jest kontrola w firmie to chyba do 30 dni wstecz (niech mnie ktoś poprawi).Za to również jest kara wtedy.
[quote="bruce09lili"]Nie wiem na ile przepisy przewozów autokarowych pokrywają się z tymi dla kierowców tira, ale nie raz miałem sytuację że nie dojechał samochód po towar bo mu pauza wyskoczyła i stał 13h na stacji benzynowej 7 km dalej.

Wydaje mi się że powinna tu być pewna elastyczność w przepisach, np. można przekroczyć czas jazdy o 5-10 min ale trzeba do następnej pauzy dodać 10-20 min. W takim wypadu myślę że nie byłoby to nadużywane.[/quote]

Jeśli kierowca jest (znów chyba) 30 min od domu gdzie ma przerwę weekendową lub rozładunku to może "dokulac sie", więc pewnie mu brakło.

Takie mamy prawo, i nie ma co naginać,bo później jest lament.

#2071 PostWysłany: 20 Lip 2014 09:58 
Awatar użytkownika

To może bezpieczniej ustalić próg na 8:45 z dopuszczalnym przekroczeniem o 15 min :wink:
Bądźmy realistami. Jeżeli dopuszczono by jakikolwiek margines, to byłby on wykorzystywany do bólu i zawsze.

Polacy są specjalistami od naciąganmia i omijania prawa. W transporcie dorgowym również - wpiszcie sobie w google "jak oszukać tachograf"...

#2072 PostWysłany: 21 Lip 2014 18:56 
Site Admin

Bardzo fajna wiadomość http://www.polskibus.com/zarzadzanie-rezerwacjami
oczywiście zachęcam gdy zmienią się plany do oddawania upolowanych biletów forumowiczom a nie do anulacji :twisted:

#2073 PostWysłany: 21 Lip 2014 19:01 
Awatar użytkownika

Loty: 172
Kilometry: 436 641
niebieski
Washington napisał(a):
oczywiście zachęcam gdy zmienią się plany do oddawania upolowanych biletów forumowiczom a nie do anulacji :twisted:

To już działa z pół roku :) Ruszyło to na przełomie stycznia/lutego.
 Profil Relacje PM off  

#2074 PostWysłany: 21 Lip 2014 19:21 
Site Admin

piotrek_ napisał(a):
Washington napisał(a):

serio? :oops: Dostałem dziś newslettera, też po raz pierwszy widzę o tym informację na głównej stronie PB..

#2075 PostWysłany: 22 Lip 2014 12:50 
Awatar użytkownika

To informacja z gatunku "mamy, ale chwalimy się tylko w ostateczności" :wink:

#2076 PostWysłany: 22 Lip 2014 13:11 

srebrny
Washington napisał(a):
piotrek_ napisał(a):
Washington napisał(a):

serio? :oops: Dostałem dziś newslettera, też po raz pierwszy widzę o tym informację na głównej stronie PB..

Bo dopiero od niedawna istnieje mozliwosc zmiany na 12h przed odjazdem, wczesniej bylo 24 h.
Piotrek wie, ze dzwonia, tylko nie za bardzo w,ktorym kosciele :)
 Profil Relacje PM off  

#2077 PostWysłany: 24 Lip 2014 19:08 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 53 654
Nawet PolskiBus nie wie kiedy nowa partia wyjdzie :)

#2078 PostWysłany: 24 Lip 2014 23:08 

Nie było info o tym, że Plaxtony ADL Elite już dojechały, więc pozwalam sobie wstawić:
https://www.facebook.com/plbuspl/photos ... 967384785/

#2079 PostWysłany: 25 Lip 2014 00:21 

Wybaczcie za pytanie ale 104 strony to za dużo do wertowania - czy ktoś mógłby mi powiedzieć - czy są jakieś sposoby na tańszy przejazd za 2 tygodnie z Wrocławia do Rzeszowa niż 35zł?
 Profil Relacje PM off  

#2080 PostWysłany: 25 Lip 2014 00:30 

Loty: 83
Kilometry: 153 899
niebieski
karloszka napisał(a):
Wybaczcie za pytanie ale 104 strony to za dużo do wertowania - czy ktoś mógłby mi powiedzieć - czy są jakieś sposoby na tańszy przejazd za 2 tygodnie z Wrocławia do Rzeszowa niż 35zł?

Interregio Wrocław-Kraków w ofercie Super Bilet za 9zł (student 4,5 zł), w Krakowie przesiadka na PolskiBus do Rzeszowa za ok 10-12zł.

Ostatnio edytowany przez kalinowski5 25 Lip 2014 00:33, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 5534 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107 ... 277  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości