Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Nie wiemy kiedy będzie pula nowych biletów. Posty z pytaniem o nową pulę biletów będą kasowane

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 5534 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 277  Następna
Autor Wiadomość
#1981 PostWysłany: 08 Maj 2014 14:00 

złoty
Nie wiem czy to jest odpowiedni dział.

Jechałem w zeszłym tygodniu.
Bagaże oddałem do luku.
Odebrałem je zalane płynami z nieszczelnej toalety.
Czy też ktoś doświadczył "tej przyjemności"?
Kurs z Wrocławia do Gdańska, wyjazd z Wrocławia 29.04 20:40.
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#1982 PostWysłany: 10 Maj 2014 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Ktoś wie czy może Polski Bus zacznie jeździć do Budapesztu? Brakuje takiego połączenia.
 Profil Relacje PM off  

#1983 PostWysłany: 10 Maj 2014 22:54 
Awatar użytkownika

niebieski
wiater napisał(a):
Ktoś wie czy może Polski Bus zacznie jeździć do Budapesztu? Brakuje takiego połączenia.

Tego nie wie nikt, może tylko Brian Souter ;)

#1984 PostWysłany: 11 Maj 2014 01:41 

Lucass napisał(a):
Kolego, poczytaj najpierw przepisy.
Masz obowiązek wyrobić, ale nie posiadać przy sobie. Przewoźnik nie może sobie wprowadzać do regulaminu czego mu się żywnie podoba, bo za chwilę wymagałby świadectwa szczepienia ospy albo stwierdziłby, że nie wozi blondynów. Musiałby być najpierw zapis w ustawie i odnośne rozporządzenie odpowiedniego ministra zezwalające kierowcy (sic!) na legitymowanie pasażerów.
Zapewne wiesz, że lecąc do Włoch przekraczasz granicę i musisz posiadać przy sobie dokument tożsamości, bo zobowiązuje Cię do tego ustawa.
Mało tego - nie przekraczając granicy, ale lecąc krajówką też musisz posiadać dokument, bo inaczej odpowiednie służby na podstawie rozporządzenia delegowanego ustawą nie wpuszczą Cię do strefy zastrzeżonej lotniska.
Cytuj:
ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW
z dnia 19 czerwca 2007 r.
w sprawie Krajowego Programu Ochrony Lotnictwa Cywilnego realizującego zasady ochrony lotnictwa
§ 9. 1.
Prawo dostępu do strefy zastrzeżonej lotniska mają wyłącznie:
1)
pasażer posiadający ważne dokumenty podróży, w szczególności karty pokładowe wydane przez przewoźnika zawierające nazwisko odprawionego pasażera, oraz dokumenty potwierdzające jego tożsamość, wraz z wizami, o ile są wymagane;

To rozporządzenie określa też wyraźnie kto ma prawo te dokumenty sprawdzać.

Ale przepisu takiego w odniesieniu do pasażera w transporcie drogowym nie ma!
A w transporcie szynowym jest? Obowiązują tam inne przepisy? Przecież kupując bilet przez Internet trzeba podać dane pasażera i numer dowodu, którym się trzeba konduktorowi wylegitymować...
 Profil Relacje PM off  

#1985 PostWysłany: 11 Maj 2014 02:39 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
jackii napisał(a):
A w transporcie szynowym jest? Obowiązują tam inne przepisy? Przecież kupując bilet przez Internet trzeba podać dane pasażera i numer dowodu, którym się trzeba konduktorowi wylegitymować...
regulamin nic nie mówi o posiadaniu dokumentów tożsamości po za przypadkami przekroczenia granicy
Cytuj:
3.1 Pasażer jest zobowiązany do:

a) posiadania ważnego Biletu lub numeru rezerwacji oraz, w przypadku przewozu międzynarodowego, dokumentu niezbędnego do przekroczenia granicy,

b) złożenia Bagażu, który nie jest Bagażem podręcznym, jeżeli taki posiada, do luków bagażowych,

c) przestrzegania Regulaminu.
ani słowa o trzeba mieć DO na trasach krajowych a tym bardziej nawet o kontroli dokumentów przez pracowników PB w przypadku tras do innych krajów

jest tylko mowa o

Cytuj:
2.3 Przewoźnik ma prawo nie dopuścić do przewozu lub odmówić dalszego przewozu, w przypadku, gdy Pasażer:
...
c) nie posiada lub odmawia okazania wymaganych przepisami prawa, niezbędnych do podróżowania dokumentów, w tym w przypadku przewozów międzynarodowych nie posiada dokumentów potrzebnych do przekroczenia granicy lub nie stosuje się do odpowiednich przepisów celnych lub wizowych, bądź też nie został legalnie wpuszczony do właściwego kraju przez władze imigracyjne.
tu nie ma ani słowa o pracownikach PB którzy są upoważnieni do takiej kontroli.

Do poczytania http://www.polskibus.com/terms-and-conditions#transport
 Profil Relacje PM off  

#1986 PostWysłany: 11 Maj 2014 10:28 
Awatar użytkownika

jackii napisał(a):
Owszem, obowiązują inne przepisy.
Ustawa o transporcie kolejowym
Ustawa o transporcie drogowym
Co do zasady nie wiem czy z ustawy (bądź jekiegoś delegowanego nią rozporządzenia) wynika prawo do legitymowania pasażera przez obsługę pociągu, a szukac mi się w słoneczną niedzielę nie chce :wink: , ale zapewne tak. Choćby dlatego, że pasażerowi na gapę czasem trzeba wypisać bilet kredytowany.

Choć przyznam dziwi mnie (o ile tak jest faktycznie) konieczność podawania danych z dowodu przy zakupie biletu przez internet. Wygląda mi to na "zniechęcacz" do tej formy zakupu, bo przecież przy kasie ani kupując bilet u konduktora legitymować się nie musisz.
Do tego przy poziomie zabezpieczeń instytucji mniej lub bardziej państwowych od podania takich danych via sieć tylko krok do wizyty komornika z tytułem wykonawczym do niespłaconego kredytu... :twisted:

Polecam
https://www.msw.gov.pl/pl/ministerstwo/ ... 7,dok.html
Jest tam m.im. podany przykład kontrolera komunikacji miejskiej (a więc transport drogowy), ale ten ma prawo wylegitymować jedynie osobę, która podróżuje bez ważnego biletu. I tylko w takim wypadku.

#1987 PostWysłany: 11 Maj 2014 16:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Lucass napisał(a):
Jest tam m.im. podany przykład kontrolera komunikacji miejskiej (a więc transport drogowy), ale ten ma prawo wylegitymować jedynie osobę, która podróżuje bez ważnego biletu. I tylko w takim wypadku.
Kontroler biletów w MZK może jedynie wezwać cie do okazania dokumentu tożsamości w wypadku "jazdy na gapę" ale ty możesz mu tego odmówić. Tożsamość ustala wtedy wyłącznie np. policja legitymując taką osobę, która zostaje wezwana przez kontrolera. Odmowa podania danych czy dokumentu nie jest w wypadku kontrolera wykroczeniem kiedy na miejscu decydujesz się zapłacić opłatę dodatkową za przejazd bez biletu. By było to wykroczenie muszą być spełnione warunki czyli brak biletu, odmowa uiszczenia opłaty na miejscu i odmowa okazania dokumentu.

Tak czy siak chyba w temacie nie o to chodziło dokąd idzie ta dyskusja.
 Profil Relacje PM off  

#1988 PostWysłany: 11 Maj 2014 22:19 

zulu napisał(a):
jackii napisał(a):
regulamin nic nie mówi o posiadaniu dokumentów tożsamości po za przypadkami przekroczenia granicy
Nieprawda, sprawdziłem właśnie w regulaminach PKP Intercity, Przewozów Regionalnych i Kolei Śląskich, gdzie w tym tygodniu zakończyła się kontrola UOKiK, w trakcie której sprawdzano zgodność regulaminów z obowiązującym prawem. I tak w Przewozach Regionalnych:
Kod:
Bilety wydawane za pośrednictwem IPR są ważne wyłącznie z dokumentem ze zdjęciem, którego rodzaj i numer są na nich wskazane. Dane te podlegają weryfikacji w trakcie kontroli dokumentów przejazdowych i muszą być zgodne z danymi zakodowanymi na wydrukowanym dokumencie przewozu.
W regulaminie Intercity znajdziemy zapis:
Kod:
Podróżny zobowiązany jest:
1) w komunikacji krajowej na przejazd w wagonach z miejscami do siedzenia – osobom dokonującym
kontroli dokumentów przewozu wręczyć:
a) ważny, czytelnie wydrukowany bilet internetowy, albo okazać bilet internetowy na ekranie przeno-
śnego urządzenia elektronicznego pozwalającego na wyświetlanie obrazów o rozmiarze co naj-
mniej 25 mm na 25 mm, w taki sposób aby osoba dokonująca kontroli biletu mogła zeskanować za
pomocą terminala mobilnego kod Aztec (należy tak ustawić kod Aztec ma ekranie urządzenia aby
był on w całości widoczny i miał wymiary co najmniej 25 mm na 25 mm),
b) dokument ze zdjęciem potwierdzający tożsamość Podróżnego.
W Kolejach Śląskich nie spotkał się z zastrzeżeniem UOKiK zapis:
Kod:
Bilety wydawane za pośrednictwem systemu e-KŚ są imienne i ważne z dokumentem ze zdjęciem,
którego rodzaj i numer są na nich wskazane. Dane te podlegają weryfikacji w trakcie kontroli
dokumentów przejazdowych i muszą być zgodne z danymi zakodowanymi na wydrukowanym
dokumencie przewozu.
Tak samo np. niemiecki Deutsche Bahn wymaga posiadania przez pasażera zadeklarowanego podczas zakupu dokumentu tożsamości albo karty kredytowej, którą została dokonana płatność. To prosty sposób stosowany dla zabezpieczenia się przed nadużyciami ze strony pasażerów.
IMHO jest to analogiczna sytuacja jak ta, z którą mamy do czynienia np. w pubie, gdzie przy wejściu bramkarz sprawdza dowody kontrolując wiek wchodzących. Takiej delegacji prawnej też nie ma, mimo tego właściciel wymaga...
zulu napisał(a):
[...]ani słowa o trzeba mieć DO na trasach krajowych a tym bardziej nawet o kontroli dokumentów przez pracowników PB w przypadku tras do innych krajów
To ustalenia przewoźnika, nie maja nic wspólnego z obowiązującym prawem.

zulu napisał(a):
Cytuj:
2.3 Przewoźnik ma prawo nie dopuścić do przewozu lub odmówić dalszego przewozu, w przypadku, gdy Pasażer:
...
c) nie posiada lub odmawia okazania wymaganych przepisami prawa, niezbędnych do podróżowania dokumentów, w tym w przypadku przewozów międzynarodowych nie posiada dokumentów potrzebnych do przekroczenia granicy lub nie stosuje się do odpowiednich przepisów celnych lub wizowych, bądź też nie został legalnie wpuszczony do właściwego kraju przez władze imigracyjne.
Nie rozumiem tego, jak sobie wyobrażasz "okazanie wymaganych dokumentów"? Komu niby pasażer miałby je okazać, skoro nie personelowi PB? Przecież to PB odpowiada za przewożenie przez granicę wyłącznie pasażerów, którzy posiadają odpowiednie dokumenty? Ale jak Twoim zdaniem to mają sprawdzić, wzywać na każdym przystanku policję?

Lucass napisał(a):
Co do zasady nie wiem czy z ustawy (bądź jekiegoś delegowanego nią rozporządzenia) wynika prawo do legitymowania pasażera przez obsługę pociągu, a szukac mi się w słoneczną niedzielę nie chce :wink: , ale zapewne tak. Choćby dlatego, że pasażerowi na gapę czasem trzeba wypisać bilet kredytowany.

Choć przyznam dziwi mnie (o ile tak jest faktycznie) konieczność podawania danych z dowodu przy zakupie biletu przez internet. Wygląda mi to na "zniechęcacz" do tej formy zakupu, bo przecież przy kasie ani kupując bilet u konduktora legitymować się nie musisz.
Do tego przy poziomie zabezpieczeń instytucji mniej lub bardziej państwowych od podania takich danych via sieć tylko krok do wizyty komornika z tytułem wykonawczym do niespłaconego kredytu... :twisted:
Mylisz się, przewoźnik autobusowy działa w tym przypadku na identycznych zasadach jak kolejowy. Z punktu widzenia uprawnień do kontroli dokumentów nie ma żadnej różnicy...

Lucass napisał(a):
Polecam
Nie zgodzę się, kontroler może też zażądać okazania dowodu w celu weryfikacji tożsamości posiadacza biletu okresowego. Poza tym masz tu jasną odpowiedź:
Kod:
Ponadto, okazania dowodu osobistego w celu ustalenia tożsamości osoby mogą żądać przedstawiciele instytucji (np. urzędnik bankowy, pracownik poczty, kontroler komunikacji miejskiej).
Jak widać, konduktor w pociągu czy personel PB tak samo może żądać okazania dowodu w celu ustalenia tożsamości ;)
 Profil Relacje PM off  

#1989 PostWysłany: 12 Maj 2014 09:18 
Awatar użytkownika

niebieski
jackii napisał(a):
zulu napisał(a):
jackii napisał(a):
Nieprawda, sprawdziłem właśnie w regulaminach PKP Intercity, Przewozów Regionalnych i Kolei Śląskich, gdzie w tym tygodniu zakończyła się kontrola UOKiK, w trakcie której sprawdzano zgodność regulaminów z obowiązującym prawem.

Prawda, prawda. Gdybyś czytał uważnie czyjeś posty a nie leciał w pustosłowie byle więcej to byś wiedział że podawałem fragment regulaminu PB a nie PKP czy innych kolei. Gdzie rezerwując w PB wpisujesz dane osoby(osób) na którą wystawiony jest bilet ? Nigdzie !!! Wpisujesz jedynie dane do kontaktu więc co niby ma kontrolować pracownik PB ?

jackii napisał(a):
zulu napisał(a):
Cytuj:
...
Nie rozumiem tego, jak sobie wyobrażasz "okazanie wymaganych dokumentów"? Komu niby pasażer miałby je okazać, skoro nie personelowi PB? Przecież to PB odpowiada za przewożenie przez granicę wyłącznie pasażerów, którzy posiadają odpowiednie dokumenty? Ale jak Twoim zdaniem to mają sprawdzić, wzywać na każdym przystanku policję?

To zapis na wypadek gdyby np. SG odmówiła komuś możliwości przekroczenia granicy. Skoro jesteś bystry to powiedz proszę drogi Watsonie w jaki sposób pracownicy PB mieli by sprawdzić ważność wizy czy autentyczność paszportu ? No nie rozśmieszaj mnie.
To proste jak np. SG kogoś wysadzi na granicy lub podczas kontroli to PB umywa ręce, jest zwolniony z wykonania umowy przewiezienia pasażera i jedzie dalej a nie czeka na delikwenta.
jackii napisał(a):

Kod:
Ponadto, okazania dowodu osobistego w celu ustalenia tożsamości osoby mogą żądać przedstawiciele instytucji (np. urzędnik bankowy, pracownik poczty, kontroler komunikacji miejskiej).
Jak widać, konduktor w pociągu czy personel PB tak samo może żądać okazania dowodu w celu ustalenia tożsamości ;)

1 .Liczy się zapis aktu prawnego a nie lakoniczna informacja na stronie internetowej.
2. Czy pracownik banku bo to nie jest na pewno urzędnik gdyż bank nie jest urzędem (widzisz jakie bzdury na które się powołujesz wypisują na stronach ministerstwa !)lub pracownik poczty może do ciebie podejść na ulicy i zażądać okazania dowodu osobistego ? Oczywiście nie ! To samo dotyczy tego lakonicznego zapisu. Owszem ww.mogą tego zażądać w pewnych sytuacjach ściśle określonych prawem a nie zawsze i wszędzie bo tak jest napisane na stronie internetowej. Z tego zapisu to niestety nie wynika. Nawet policjant nie może żądać od ciebie zawsze i wszędzie okazania DO bo jest policjantem ale tylko i wyłącznie podczas wykonywania obowiązków służbowych (akurat w tym przypadku wystarczy że w sytuacjach określonych prawem powie POLICJA ! i już nawet jak ma wolne automatycznie z mocy prawa "jest w służbie").
3. Jeżeli kupię imienny bilet to oczywiste że muszę okazać dokument potwierdzający że osoba na bilecie i osoba się nim posługująca to ta sama osoba.
4. Jeżeli kupię "bilet na okaziciela" to jakikolwiek kontroler może mi naskoczyć a nie żądać mojego DO, może co najwyżej żądać okazania dokumentu uprawniającego do zniżki o ile bilet jest ze zniżką

i to chyba tyle w temacie i może warto wrócić do Tanie linie PolskiBus bilety od 1zł!
 Profil Relacje PM off  

#1990 PostWysłany: 12 Maj 2014 13:04 
Awatar użytkownika

W kwestii merytorycznej zulu napisał już wszystko.
jackii dla mnie jesteś mistrzem... cytowania. Jeżdli chcesz, pokazuj dowód wszystkim. Nawet przedstawicielowi "instytucji" :lol: :lol: PB. Ale licz się z konsekwencjami i innych nie namawiaj.
Z mojej strony EOT.

#1991 PostWysłany: 20 Maj 2014 07:12 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 149 975
srebrny
Zieeeew, są bilety od 05.09 do 30.09.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#1992 PostWysłany: 20 Maj 2014 07:19 
Site Admin
Awatar użytkownika

Przepraszamy, w tym momencie nie można dokonać rezerwacji biletu na wybrany kurs, ponieważ:

1. Wszystkie miejsca w autokarze zostały sprzedane.

lub

2. Wybrane połączenie będzie realizowane w późniejszym terminie. Zapoznaj się z rozkładem jazdy na tej trasie.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#1993 PostWysłany: 20 Maj 2014 07:21 
Awatar użytkownika

Loty: 116
Kilometry: 149 975
srebrny
U mnie działa (sprawdzane wyrywkowo).

Załączniki:
Screenshot 2014-05-20 07.20.38.png
Screenshot 2014-05-20 07.20.38.png [ 82.91 KiB | Obejrzany 1339 razy ]
Screenshot 2014-05-20 07.21.12.png
Screenshot 2014-05-20 07.21.12.png [ 177.5 KiB | Obejrzany 1339 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#1994 PostWysłany: 20 Maj 2014 07:26 
Site Admin
Awatar użytkownika

Ma wersji mobilnej nie ma :( (post był skopiowany z tejże wersji :p)

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
luziczek lubi ten post.

#1995 PostWysłany: 20 Maj 2014 07:40 

HON fly4free
Działa, ale jeśli dobrze widzę PolskiBus teraz ma dokładnie jeden bilet za złotówkę (a właściwie za 2 zł, wraz z opłatą transakcyjną) na dany kurs. Kiedyś tych miejsc było jednak więcej...
 Profil Relacje PM off  

#1996 PostWysłany: 20 Maj 2014 07:41 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 29 292
luziczek napisał(a):

Jesteś "My hero".
 Profil Relacje PM off
luziczek lubi ten post.

#1997 PostWysłany: 20 Maj 2014 08:07 

luziczek napisał(a):

I dzień staje się piękniejszy :D dzięki!
Oby tak zawsze... Zero informacji na głównej F4F i można spokojnie kupić bilety.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1998 PostWysłany: 20 Maj 2014 08:09 
Awatar użytkownika

niebieski
kupione bilety dla 2 os. do Pragi :) 17 zł za os :)

Cytuj:
Zero informacji na głównej F4F i można spokojnie kupić bilety.

Dziękujemy :)

Cytuj:
Jesteś "My hero".

Podpisuje się pod tym :)

Ostatnio edytowany przez lukas63 20 Maj 2014 08:15, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
luziczek lubi ten post.

#1999 PostWysłany: 20 Maj 2014 08:12 

dzięki ja również kupiłem:) kra - gda 31 zł + gda- kra 21 zł dla 2 osób
 Profil Relacje PM off  

#2000 PostWysłany: 20 Maj 2014 08:17 

Loty: 280
Kilometry: 372 147
złoty
Jeszcze nigdy nie widziałem tylu biletów za złotówkę... Szkoda, że akurat na wrzesień, który mam już cały zaplanowany. Ale widać, że Polskibus wyciągnął jakąś naukę i teraz udostępnia o lepszej porze z punktu widzenia działania strony nowe pule.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 5534 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103 ... 277  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] oraz 2 gości