Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Lis 2025 18:21 

-- 08 Lis 2025 12:10 --

Czy ktoś z Was orientuje się co stanie się ze statusem LTD po poniższych zmianach?
https://thepointsguy.com/news/hilton-ne ... d-reserve/

-- 08 Lis 2025 12:21 --

Bart23 napisał(a):
Czy ktoś z Was orientuje się co stanie się ze statusem LTD po poniższych zmianach?
https://thepointsguy.com/news/hilton-ne ... d-reserve/

Prosze o przeniesienie do wątku [Hilton HHonors] - Dyskusja ogólna
 Profil Relacje PM off  

Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN Przywitaj wakacje w Maroku 🌴💆🏽 Tydzień w 4* hotelu w Marrakeszu za 2609 PLN
Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌 Wypoczynek na Seszelach za 3917 PLN 🏝️ Loty i noclegi w pakiecie 👌
#2 PostWysłany: 08 Lis 2025 23:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Ale jak ma się orientować jak to wszystko jest nieoficjalne. Jakieś przecieki, kradzione od chinczykow.... to nie ten moment, aby userzy z praktyki cos potwierdzili....
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#3 PostWysłany: 09 Lis 2025 17:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Hilton już potwierdził.
Trzeba w ciągu roku wydać 18k USD oraz odbyć 80 nocy lub 40 pobytów.
Ma być gwarantowany upgrade dla posiadaczy tego statusu, 120% punkty bonusowe.
Mają też być obniżone o 30% wymagania na dotychczasowe statusy:
https://onemileatatime.com/news/hilton- ... erve-tier/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 10 Lis 2025 14:11 

Dewaluacji ciąg dalszy. Czekam z niecierpliwością na detale dotyczące zmian, szczególnie tych dotyczących Lifetime Diamond, narazie nic nie wiadomo.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Lis 2025 14:53 

HON fly4free
40 pobytów/80 nocy dla ludzi non stop podróżujących nie jest żadnym wielkim wyzwaniem; wielu z nas tyle i teraz robi bez specjalnych problemów.
Natomiast 18 k $ jest już zauważalną barierą, bo nawet przy częstych pobytach tyle się nie wydaje (warto pamiętać, że będzie realnie to pewnie ponad 20k$, bo podatki i inne się nie liczą), chyba że ktoś śpi głownie służbowo za byle ile, bo płaci firma, albo mu się trafią jakieś one life time wypady ma Malediwy czy inne Polinezje ;-)

Z drugiej strony - póki co i na ile wiadomo na razie - benefity tego nowego statusu nie są kompletnie zachęcające, żeby się o niego starać. Pytanie na ile cały program zostanie pod tym kątem przebudowany i czy pojawią się cięcia przywilejów dla D. Z mojej prywatnej perspektywy istotne jest śniadanie i dostęp do EL - jeśli to zostanie, a raczej wszystko na to wskazuje, że tak, to niewiele się zmienia. Osobiście cenię upgrejdy bardzo nisko, bo nie są mi do niczego zwykle potrzebne - fajny dodatek, jak się trafi, ale zazwyczaj nawet nie chce mi się tym zawracać głowy. Wolałbym, żeby przy tej okazji program wprowadził np. wreszcie jakieś gwarantowane godziny późniejszego wymeldowania np. dla D do 14/15 a dla tych DR np. do 16/17, wzorem niektórych innych sieci. Prawie zawsze chętniej wybiorę zwykły pokój do 15 niż suite do 11 ;-)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 10 Lis 2025 14:57 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Niestety ten próg finansowy dla dużej ilości osób będzie nie do przejścia.
O ile ilość noclegów czy pobytów nie jest straszna, to punkt 1 już tak. Dla Hiltona to zapewne dobrze, bo jak każdej sieci im zależy na gościach z portfelem ☺️

#7 PostWysłany: 10 Lis 2025 15:08 

HON fly4free
Ale ci goście z portfelem to będą głównie korpoludki z firm z którymi H ma wielkie kontrakty korporacyjne. I raczej odczytuje ten ruch jako próbę dopieszczenia właśnie tej klienteli, która i tak jest skazana na H z tego względu, że ich pracodawcy tak zadecydowali. Dostaną potwierdzone upy, żeby się nie stresowali i poczuli ważni plus trochę więcej punktów.

Trzeba oczywiście poczekać na oficjalne szczegóły, ale na razie raczej w tym kierunku odczytuje te przecieki / zapowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Lis 2025 15:21 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Myślisz że Hilton jak i inna sieć by się przejmowała, że to korpoludki, skoro $$$ się będą zgadzać? My możemy być niezadowoleni, ale nie Hilton.

#9 PostWysłany: 10 Lis 2025 15:54 

Loty: 124
Kilometry: 228 707
niebieski
Właśnie miałem pisać to samo co przedmówcy powyżej - że dorobić te parę/parenaście nocy więcej niż te 60-70 co sie robi co roku to juz nie problem, ale limit kwotowy odcina pewnie większość z nas.
A co do tego to co napisał Pawi, ze chca klientów z grubszym portfelem to wydaje mi sie, ze nie przyniesie to takiego efektu, bo osoba która ma nieograniczony budżet raczej nie dba o to czy dostanie sniadanie/salonik/upgrade, bo jak ma ochotę to za te rzeczy zaplacic karta mastercard....
Dla mniej najlepiej jak by ograniczyli to rozdawnictwo statusów do kart kredytowych i innych fast tracków to wtedy znacząco poprawiło by sie traktowanie tych "prawdziwie" lojalnych członków hh.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Lis 2025 15:58 
Awatar użytkownika

platynowy
Te zmiany ida dokladnie w ta sama strone co MB Ambasador. Nic nowego, a nawet progi nizsze 80 nocy zamiast 100 i 18k$ zamiast 23k$. Z perspektywy PL to moze dziwic i sie zdawac niektorym, ze to sa warunki zaporowe...w USA "to pikus" hotele czesto i gesto 300-500USD za noc. LAX, NYC i inne ORD... nawet znam kilka osob, ktore same robily A w MB... bo mieli hamerykanskie idee fix, ze im to cos da...albo moze raczej pomoze na ich mental... i niewiele dalo i po roku juz nie byli tacy hej z wydawaniem kasy :-)
Realnie, tak jak @marek2011 pisal, to naprawde ten najwyzszy poziom niewiele daje.
A nowe zmiany w HH to zlepek najwyzszych statusow MB i IHG, czyli za wydanie duzej kasy AMB i na zaproszenie RES...dla tych co wydali jeszcze wiecej niz standardowy D AMB i spali glownie w WA i C.
PS. @Janek Nie zmienia rozdawnictwa statusow D, bo KPI nie jest ustawiony na jakosc w salonikach, z ktora mozna zjechac do poziomu bolu klienta, a na...ilosc D. Produkt manago w korpo dostaje premie za ilosci nowego narybku... :-)

Ostatnio edytowany przez jaco027, 10 Lis 2025 17:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 10 Lis 2025 16:24 

-- 10 Lis 2025 10:19 --

Racja, zdecydowanie wygląda na to że idzie to w kierunku Bonvoy. Dla mnie najważniejszy jest late check out, early check in i śniadania. Większość moich pobytów jest w Stanach, gdzie upgrade i lounge to śmiech na sali. Milo by było gdyby LTD przerzucili na Reserved, ale ma wielkie wątpliwości czy tak się stanie. Pewnie będzie jak w BonVoy że dadzą nam LTD i tyle a dla Reserved będzie trzeba wydać kasę.

-- 10 Lis 2025 10:24 --

Być może różnica między Reserved a zwykłym diamond będzie nieodczuwalna. Tak jest w Marriocie, różnica między Titanium a Ambasador jest nieodczuwalna. No chyba że się lata po Europie lub Azji. Jedynie gdzie naprawdę czułem wartość Ambassador było w Polsce. W dawnym Marriocie w Warszawie dostałem upgrade do Vice presidential suite, w Bristolu też jakiś dobry upgrade wpadł plus zrobili mi tour po hotelu i opowiedzieli całą historię. W Sopocie w Sheartonie zawsze dobre upgrady wpadały.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Lis 2025 17:28 

niebieski
W Krakowie w AC Marriott dają jako Ambassador dostęp do Lounge (tylko dla Amb lub odpłatnie) i upgrade do Premium Suitę (najlepsze pokój w hotelu).

#13 PostWysłany: 10 Lis 2025 19:12 

HON fly4free
Jest jeszcze jeden ważny aspekt sprawy: nowy status nie może ZA DUŻO dawać z innego prostego powodu - za to "dawanie" płaci w zdecydowanej większości przypadków bezpośrednio hotelarz a nie Hilton. Oczywiście, że cała współpraca z siecią to dość skomplikowany system naczyń połączonych, ale upraszczając, bez dodatkowego wynagrodzenia hoteli H nie może sobie ot tak wymyśleć, że status będzie dawał gwarantowana butelkę Dom Pérignon, siedem siedmiodaniowych obiadów i apartament na 2 dni w cenie jednego. Za tym wszystkim gdzieś zawsze idą pieniądze, a cała rzecz jak zawsze polega na tym, żeby zgarnąć z rynku ich jak najwięcej dając w zamian jak najmniej. Inaczej system się w którymś miejscu nie zepnie i spowoduje bunt właścicieli hoteli albo konieczność większych nakładów z kasy Hiltona.

Kluczowe pytanie dotyczące zmian brzmi nie jak sensownie wydać 18k $ żeby zdobyć DR, tylko czy pojawienie się DR spowoduje jakieś (i jakie) cięcia benefitów dla D (i ewentualnie G). Jeśli nie, albo kosmetyczne, to chyba wszyscy powinni się cieszyć z potencjalnych niżach progów kwalifikacyjnych ;-)

I to na co zwrócił uwagę @jaco027: przy obecnym absurdalnym (także z pkt widzenia jakości usług) poziomie stawek w US wyrobienie progu to pikuś dla tamtejszych często śpiących klientów H : teraz wreszcie może cokolwiek gwarantowanego w ramach tego układu dostaną, żeby tamtejsi hotelarze przestali udawać, że nie wiedzą o co chodzi z upgrejdem itp.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Lis 2025 23:41 
Awatar użytkownika

platynowy
Dokladnie... $18k/80nocy=$225 za noc....standardowo niski poziom na hotele w metropoliach usa lub regularne przybytki na świecie. Wiec standardowych klient H robiący 80 nocek w sieci ma DR z palcem w ....
Mnie wlasciwie niepokoi to znaczce obniżenie progów dla niższych poziomow. Przy 21 pobytach/42 nockach to każdy będzie miał D...
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 11 Lis 2025 06:44 

platynowy
Pozamykają saloniki albo ograniczą, obstawiam że następny w PL do zamknięcia będzie salonik DTH WRO, który i tak już jest biedny, dalej śniadania i będzie sobie można wsadzić tego D w pewną cześć ciała która również rozpoczyna się literę D.

Może poziomu BWR D (dla każdego, jak te " 2 grupy wyżej i wczasy w Bułgarii dla każdego" 😂)
nie osiagniemy tak szybko, ale przy ich wymyslach kiedyś kto wie, kto wie...
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Lis 2025 07:09 

HON fly4free
EL w Azjach ani Bliskich Wschodach / Afrykach nie pozamykają, bo są tam istotnym i oczekiwanym elementem 'produktu' , a tak na prawdę tylko tam mają sensowną wartość. Te w Europie rzadko gdzie są godne uwagi, po takim Wrocławiu nikt nie będzie płakać ;-)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 11 Lis 2025 09:44 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 853 526
złoty
W moim przypadku efekt będzie odwrotny, będę spędzał mniej nocy i $ w HH. Tylko tyle, żeby osiągnąć obniżony próg D (który pewnie w przyszłości wróci do starego poziomu ).

Moje wyliczenia to raczej 20k $ brutto / 60 nocy = 333$/noc = kosmos dla mnie. Owszem czasem wpadają droższe nocki, ale średnia jest jednak niższa.

Nie liczę 80 nocy w roku, bo jednak szybciej wpada próg pobytów.

IMHO już teraz często na siłę brałem H, bo status, co jednak nie było najoptymalniejszym wyborem przy konkurencji z często lepszą ofertą / lokalizacją, itp.

Może po zmianach będzie można trochę odpuścić i porozdzielać te nocki między programy. Z All Signature nazbierało mi się kasy do wydania i akurat mi się to spina.

Ps.
Może poprawić tytuł wątku?
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#18 PostWysłany: 14 Lis 2025 14:16 

Tak się zastanawiam, czy obniżenie wymagań do uzyskania Diamond, nie jest spowodowana tym że np. Hilton widzi spadem liczby podróżujących.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Lis 2025 14:24 

srebrny
Myślę że bardziej chodziło o frustrację użytkowników którzy po 40 czy 60 nocach zdobyli GOLD czy DIAMOND, którzy widzieli że 3/4 gości w hotelu miało Diamonda z KK lub status matcha i spędzało w Hiltonach raptem kilka nocy w roku.
Bart23 lubi ten post.

#20 PostWysłany: 14 Lis 2025 16:25 

Niby tak, ale jeżeli ktoś ma Diamond z KK, zamiast z pobytów, to pewnie tak często nie podróżuje. Z ciekawostek dzisiaj robiłem check in w Hilton Bentley Miami, i recepcjonista powiedział mi że jestem drugim LTD robiącym check in dzisiaj.
 Profil Relacje PM off
SPLDER lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości