Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pamir
#1 PostWysłany: 09 Lip 2015 17:08 
Awatar użytkownika

Loty: 51
Kilometry: 108 565
Być u Tadzykow i nie zobaczyć Pamiru to jak iść na wesele i nie napić się wódki...

Pamir - Cudna górzysta kraina przy afgańskiej granicy, potrzebne jest specjalne pozwolenie wbijanie do paszportu bodajże za 4dolary żeby tam się dostać Ale warto...

Bazar Afganski w każdą sobotę od rana - Ishkashim obowiązkowy punkt programu, setki towarów od pakistanskich bananów do futer z Afganskiego barana (sam kupiłem jedno za 10$ :))
Położenie jest na terenie neutralnym gdzie płynąca rzeka rozdwaja się - i wszędzie goryyyy. Rewelacja

Khorog - stolica i baza wypadowa, przyjemne miasteczko, fajny park i sauny gdzie można się wyczilowac...

Gorące źródła - Jest ich parę, ja byłem w takich Świętych na 3300m N.P.M. Bibi Fatima się nazywają od Ishkashimu w stronę Langaru na ok 30km po lewo i do góry...

PAMIR HIGHWAY - zapomnialbym główna atrakcja, czasem jest dosyć stromo, przygód co nie miara zwłaszcza jak 2tiry się mijają... przez kilkaset km po drugiej strony rzeki małe afgańskie górskie wsie...

Dolina Wahhan - Południowy PAMIR tuż przy Afganistanie... Nieziemskie widoki, nieziemska gościnność, wystarczy czasem 10sekund pogadać z lokalnym na ulicy A jesteś zapraszany na herbatę :)
Jeszcze lepiej jak zaproszą Cię na wesele:)) Mozna czasem dostrzec np wielblady po afganskiej stronie:)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek Teneryfa z wyżywieniem za 1979 PLN 🌤️⛰️🏖️ Leć na zasłużony odpoczynek
Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸 Zanzibar z all inclusive za 3891 PLN 👙👣🌊 Loty z Warszawy i ⭐⭐⭐⭐ hotel przy plaży 🏖️🍸
 Temat postu: Re: Pamir
#2 PostWysłany: 24 Wrz 2024 11:59 

Loty: 259
Kilometry: 344 651
niebieski
Jak z Duszanbe dojechać do Ishkashim? Są jakieś opcje publicznego transportu? Czy ten afgański bazar to ten, na który można wejść za okazaniem paszportu?

#3 PostWysłany: 24 Wrz 2024 12:05 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
najlepiej pewnie do Chorog, a potem trzeba szukać dalej.
Na bazarze nie byłam, widziałam tylko z drogi most i teren gdzie to się odbywa. Pod fortecą Khakha jest pan sprzedający trochę produktów z tego bazaru, głównie ciuchy.

Ostatnio edytowany przez maxima, 24 Wrz 2024 12:18, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
heide_berg lubi ten post.
heide_berg uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 24 Wrz 2024 12:18 

niebieski
a w kwietniu w ogóle da się przedostać w tamte rejony? czy tam śnieg i wszystko odcięte od świata?

#5 PostWysłany: 24 Wrz 2024 12:25 

srebrny
byłam w sierpniu więc ciężko powiedzieć. zimą na pewno tam jest duży opad śniegu. Nasz kierowca pokazywał nam zdjęcia, jak to wygląda. We wsi tuż przed Ishkashim łapali nawet panterę

Ostatnio edytowany przez maxima, 24 Wrz 2024 16:40, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
heide_berg uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 24 Wrz 2024 12:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Najlepsze miejsce na odpowiedzi, to bezkonkurencyjnego caravanistan

https://caravanistan.com/tajikistan/pamirs/ishkashim/

https://caravanistan.com/trip-reports/i ... ghanistan/

I jego forum

https://caravanistan.com/forum/viewtopi ... d&start=50

https://caravanistan.com/forum/viewtopic.php?t=6929
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Sty 2025 20:33 

niebieski
Czy ktoś ma jakieś namiary na lokalsów oferujących względnie przystępne cenowo noclegi? Niestety booking, airbnb nie dość, że jest tylko kilka obiektów to ceny są dość mocno europejskie i mówię tutaj o 3 nocach i 2os. przy cenie 150 USD;

#8 PostWysłany: 27 Sty 2025 22:53 

srebrny
@heide_berg a w jakich miejscowościach szukasz? w google z reguły są nr tel i czasem mają whatsapp. jeśli nie jedziesz w szczycie sezonu to na miejscu bez problemu ogarniesz, tłumów raczej tam nie ma ;)
koszt noclegu ze śniadaniem i kolacją wahał się na ogól coś 200-250 TJS za os., najdrożej chyba płaciłam 270 TJS

#9 PostWysłany: 28 Sty 2025 19:09 

niebieski
@maxima tłumów nie ma, ale ceny nie są wybitnie przystępne; właśnie nie chcę się z Nimi kontaktować przez What'sApp. Myślę o takich lokalizacjach: Chorog i potem pewnie Eshkashem. W sumie na miejscu będę podróżował z moim kolegą Tadżykiem, który też nigdy nie był w tym regionie kraju. Jestem przyzwyczajony, że jak już gdzieś jadę to mam ogarnięty nocleg na miejscu.

#10 PostWysłany: 28 Sty 2025 19:23 

niebieski
Może będzie pomocne: https://ioverlander.com/
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#11 PostWysłany: 29 Sty 2025 19:41 

srebrny
nawet nasz kierowca ogarniał noclegi w ciągu dnia, wiec nie wiem czy da się to jakoś wcześniej :)
w jednym hotelu niby mieliśmy rezerwację, a po przyjeździe okazało się, że jednak nie i wolnych pokoi tez nie było. Pamir to jednak trochę spontan ;)
wzdłuż trasy mogę polecić te pensjonaty - ceny różne z przedziału 200-300 TJS ze śniadaniem i kolacją
- Darvoz Hotel w Kalaikhum - mają pokoje 1- i 2os z prywatnymi łazienkami
- Zarya Hotel w Chorogu
W Chorogu także Zhandiya ma jakiś swój pensjonat, ale nie mogę sobie przypomnieć nazwy. Mówi po angielsku i pomaga ogarnąć wszystkie sprawy: zhandiya.z@gmail.com
- Chorshanbe Homestay - bardzo polecam ;) świetne widoki, gospodarze, jedzenie, obok fortu i źródeł - typowy pamirski dom z łazienką poza domem,
- Adyl Guest House w Murghab - pokoje 2-, 3- i wiecej os, łazienka na korytarzu, bardzo miłe panie z obsługi
2 ludzi uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 15 Kwi 2025 17:05 

niebieski
przejazd z Duszanbe do Chorogu dzieloną taksówką lub minivanem to koszt 450 somoni w jedną stronę za osobę; czas przejazdu oscyluje w granicach 12 godzin w jedną stronę; przepustkę można załatwić w centrum Dusznabe w OWiR-ze; pracownicy pomocni za 100 somoni pracownik wypełnił nawet mój wniosek; 70 somoni kosztuje permit, ale wtedy dostaniemy go kolejnego dnia i zapewne sami będziemy musieli wypełnić wniosek; okienka w urzędzie mają opisy po angielsku, bo prócz permitów do Pamiru załatwia się tam zameldowania i inne pozwolenia w tym dla cudzoziemców, ale nie sprawdzałem znajomości angielskiego, gdyż posługuję bez problemów po rosyjsku; do załatwienia potrzebny jest paszport, wniosek i na koniec podpis a pozwolenie ma wielkość małej karteczki; obcokrajowiec nieposiadający wizy może legalnie przebywać w celach turystycznych do 30 dni, ale po 10-viu dniach roboczych musi się zarejestrować w OWiR-że;

Załączniki:
Komentarz do pliku: Info o obowiązku zameldowania
1744705949713.jpg
1744705949713.jpg [ 351.41 KiB | Obejrzany 162 razy ]
Komentarz do pliku: Permit Pamir
1744729174950.jpg
1744729174950.jpg [ 245.76 KiB | Obejrzany 162 razy ]
2 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: YeahBunny oraz 1 gość