Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 25 Wrz 2024 11:38 

w tym roku byłem w Maroku i z drona zrezygnowałem, ilość papierologii aby go wwieźć mnie przeraziła, legalny wjazd to jedno a jeszcze potem użytkowanie to drugie, widząc jak wielki popłoch budzi dron nie polecam, bez wątpienia wzbudza zainteresowanie miejscowych, niezliczoną ilość pytań i dziwnym sposobem nagle wyrastają spod ziemi mundurowi

DAD napisał(a):
Na tym forum ktoś kiedyś napisał, ze dla niego podróżowanie to dwa rozdziały. Pierwszy do momenty kiedy kupił drona, a drugi od czasu kiedy podróżuje z dronem. No i w sumie można się z tym zgodzić.
Ja tez zabieram zawsze drona. Mialem przypal 2 miesiące temu w Saharze Zachodniej, bo zapomniałem ze to Maroko, ale upiekło mi się.
Nie mniej trzeba sprawdzać jakie przepisy regulują ten dany konkretny kraj do którego jedziemy.

Co do latania, to oczywiście przede wszystkim zdrowy rozsadek. Pisanie do urzędów lotnictwa w niektórych krajach jest bezcelowe. Zazwyczaj nie odpisują. Nie mniej każdy musi brać na siebie taka ewentualność, potencjalnych kłopotów, w zależności od konkretnego kraju i restrykcji.
 Profil Relacje PM off  

Odkryj uroki Gruzji 🏰🍷 City break w Kutaisi za 579 PLN Odkryj uroki Gruzji 🏰🍷 City break w Kutaisi za 579 PLN
Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙 Egzotyka i tropiki zimą ☀️🌴 Egzotyczny Mauritius za 2451 PLN (loty + noclegi) 😎💙
#22 PostWysłany: 03 Paź 2024 00:06 

Loty: 164
Kilometry: 434 395
srebrny
Irlandia (lotnisko DUB) + Irlandia Północna - 0 zainteresowania. 10/10 :) Osobiście polecam :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 27 Lis 2024 21:26 

srebrny
Kolejny kraj z przypałem to Etiopia (dron DJI mini 2). O dziwo nie było to od razu po przylocie do Etiopii, a kolejny wylot ze stolicy do innego miasta w kraju. W sumie bez problemu przeszedłem z 11 kontroli bezpieczeństwa i dopiero za 12 razem ktoś się doczepił, więc wszystko zależy na kogo trafimy. Procedura taka sama jak w Tunezji - dron razem z kontrolerem zabrany do depozytu i przy wylocie poza kraj oddany (trzeba to zrobić przed check in). Gdyby ktoś potrzebował punktu odbioru, to znajduje się on naprzeciwko taśmy bagażowej nr 5 w terminalu międzynarodowym (w korytarzu są drzwi z kartką INSA office).
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 27 Lis 2024 22:02 

złoty
Kilka lat temu jeszcze zabierałem drona na wyprawy. Teraz mija się to z sensem. Wiekszosc atrakcyjnych turystycznie miejsc ma zakaz latania dronem. Więc nawet jak cudem da się go przetransportować statkiem lub samolotem to na miejscu pozostaje nagrywanie dzikich plaz.

Lepiej juz chyba kupić wędkę i na wędce wieszać kamerę

Wyslane z telefonu przez Tapatalka
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 28 Lis 2024 00:02 

niebieski
No i szczerze mowiac swietnie - nie za bardzo rozumiem dlaczego operatorzy dronow uwazaja, ze np wszyscy lezacy na plazach czy jedzacy kebaba maja ochote byc nagrywani przez jakichs przypadkowych ludzi.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 02 Gru 2024 13:42 

srebrny
lataczuk napisał(a):
No i szczerze mowiac swietnie - nie za bardzo rozumiem dlaczego operatorzy dronow uwazaja, ze np wszyscy lezacy na plazach czy jedzacy kebaba maja ochote byc nagrywani przez jakichs przypadkowych ludzi.

to raczej nie argument, masz wiecej vlogerow robiacych to na tel nic osob z dronami
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 03 Gru 2024 21:33 

srebrny
@lataczuk nie zgodzę się z twierdzeniem, że operatorzy dronów chcą nagrywać ludzi leżących na plaży, czy jedzących kebaba. Są też tacy, którzy na widok kebsa tracą mózg i nie liczy się nic więcej :P
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 11 Gru 2024 13:09 

niebieski
brzemia napisał(a):
Kilka lat temu jeszcze zabierałem drona na wyprawy. Teraz mija się to z sensem. Wiekszosc atrakcyjnych turystycznie miejsc ma zakaz latania dronem. Więc nawet jak cudem da się go przetransportować statkiem lub samolotem to na miejscu pozostaje nagrywanie dzikich plaz.

Dobre podejście. Im mniej ludzi będzie zabierało drony tym spokojniej będę sobie mógł puszczać mojego bez alergicznych reakcji lokalsów :twisted:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 14 Sty 2025 00:23 

Cześć,
wracam na forum z kolejnym pytanie, ale zanim je zadam na szybko opiszę swoje dotychczasowe doświadczenia z podróżowania z dronem.

Wątek zaczął się pytaniem o Zambię, Zimbabwe i Botswanę.

Pojechałem z mini 3 pro i miałem dokładnie zero problemów gdziekolwiek. Oczywiście stosowałem się do stosownych zakazów (prawie zawsze) lub pytałem np. ochrony czy mogę wystartować.

Udało się polecieć nad Wodospadem Wiktorii (mimo oczywiście zakazu), ale to było zbyt kuszące. Poza tym były loty w parku Matobo nad grobem Rhodesa (po uzyskaniu zgody ochroniarza z zastrzeżeniem, żeby nie wlatywać na teren parku), nad miastami i gdzieś w szczerym polu.

Zaliczyłem też Japonię.
Były nocne loty nad centrami miast, dzienne loty w okolicach zamków (bez wlatywania nad nie), były loty nad Kawaguchiko i ujęcia Fuji (mimo zakazu, który zauważyłem już po fakcie :(). Również zero problemów jakichkolwiek.

I teraz pytanie.
Meksyk, Belize, Gwatemala.

I jeśli jestem spokojny, że z miniaczem mogę się tam pchać (na pewno do Meksyku), to... chciałem tam zabrać Avatę 2. A to już dron pow. 250 gramów. Czy ktoś ma doświadczenia praktyczne w tych krajach? Sprawdzają, mają w nosie?

Wyczytałem tutaj, że Belize jest off limits. No ok, przeżyję, byle po Meksyku polatać sobie avatą :)

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off
rllDNL lubi ten post.

#30 PostWysłany: 14 Sty 2025 01:35 

niebieski
Do Meksyku nie brałem drona, ale miałem ciekawe doświadczenia po prostu z fotografowaniem. Może komuś się przyda, może nie bo w innych miejscach może być inaczej. Mianowicie parę dni spędziłem w biznesowych dzielnicach Mexico City i postanowiłem fotografować architekturę nowoczesną, która jest tam naprawdę ciekawa. Zawsze po kilku minutach pojawiała się ochrona lub lokalna policja... "Buenos dias cavallero" i zaczynały cię rozmowy, tłumaczenia, generalnie zabawnie, z tym że do znudzenia i koniec fotografowania. Grzecznie, bez nerwów, można sobie poćwiczyć hiszpański ale nie bardzo fotografować ;)
https://portalpodroze.pl/mexico-modern/

Dodam, że fotografowałem średniej wielkości aparatem, bez statywu.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#31 PostWysłany: 15 Sty 2025 00:00 

srebrny
Torgerd napisał(a):
I teraz pytanie.
Meksyk, Belize, Gwatemala.

Odnośnie Belize, to dawałem znać wcześniej w tym wątku. Ogólnie to z wjechaniem do kraju (drogą lądową) problemu nie ma, bo nikt tego nie sprawdza, ale latać za bardzo się nie da. Prawie wszędzie są małe lotniska + jest ogólny zakaz.

Jeśli chodzi o Gwatemalę to nie ma z tym żadnego problemu. Zarówno na lotniskach (GUA, FRS) jak i na przejściach lądowych (Honduras, Salwador, Belize) nikt tego nie sprawdza. Jeśli dobrze pamiętam, to tylko w Tikal widziałem znaki zakazów.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 17 Sty 2025 01:50 

Ok, dzięki. To jeszcze kwestia, czy przy przylocie do Meksyku się czepią. Biorąc miniacza jestem spokojny, ale Avata 2 jest pow. 250 gramów.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 17 Sty 2025 02:28 

Loty: 163
Kilometry: 366 005
niebieski
Ale nie rozumiem tu czegoś.
Drona przewieźć - przewieziesz. Nikt sie nie czepi, ale jak sam wypisywałeś - lubisz latać 'wbrew wprawu' - ryzyko po Twojej stronie.
Bo warunki do dronowania dla obcojkrajwców powyżej 250g nie są zbyt przyjazne

https://szewo.com/meksyk-latanie-dronem/

https://uavcoach.com/drone-laws-in-mexico/

Choć przyznam się że Meksyk to było pierwsze miejsce gdzie latałem dronem - bez wiedzy że tam nie można :)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#34 PostWysłany: 17 Sty 2025 10:27 

niebieski
Mnie zniechęciły do zabrania do Meksyku drona przepisy celne. Jak pamiętam (trzeba by sprawdzić aktualne przepisy, ja tam się obecnie nie wybieram) za drona, którego właścicielem jesteś krócej niż pół roku, mogą naliczyć cło przy wwozie do kraju. Bagaż na przylocie prześwietlają, sam oceń ryzyko. Wiadomo, że latał będziesz nielegalnie, więc na początek jest kwestia ryzyka przy wwożeniu.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 17 Sty 2025 11:04 

niebieski
Cześć,
Czy ktoś z Was leciał ostatnio przez Abu Dhabi z layoverem?
Będę leciał za miesiąc z 2 dniowym postojem w Abu Dhabi.
W bagażu, który odbiorę będę miał drona, na potrzeby kolejnej destynacji.
Nie mam zamiaru latać w Abu Dhabi.

Naczytałem się na różnych forach o płatnym odsyłaniu, bezpłatnym przechowaniu itd.

Wiecie jak to wygląda teraz? od 7 stycznia są nowe przepisy zezwalające latanie dronami w ZEA ale nie wiem czy nie dotyczą tylko lokalsów.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia?
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 17 Sty 2025 11:22 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
@Chan Wwiozłam i wywiozłam DJI mini 2 bezproblemowo.
Chan uważa post za pomocny.

#37 PostWysłany: 17 Sty 2025 16:11 

niebieski
Dzięki!
W podręcznym czy rejestrowanym?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 17 Sty 2025 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 512
Kilometry: 985 010
złoty
W podręcznym. Miałam dwie długie przerwy w Abu Dhabi przy locie Wizzem na Malediwy. Dwa razy wychodziłam z lotniska i dwa razy wchodziłam. Nie było żadnych problemów. W Abu Dhabi nie używałam drona. Jedynie na Malediwach.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 18 Sty 2025 14:49 

niebieski
Chan napisał(a):
Dzięki!
W podręcznym czy rejestrowanym?

W bagażu rejestrowanym nie można nadawać baterii, tak dla przypomnienia.

Na Okęciu mogą być obecnie uczuleni na te kwestie (ale i na innych lotniskach w PL też) po wybuchu w sortowni

https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/w ... -zarzutami

i wpadeczkach
https://wiadomosci.radiozet.pl/news/odl ... uchybienie

więc lepiej się nastawić na ścisłe przestrzeganie przepisów.

Ps. Btw, na Okęciu nigdy nie miałem problemu z przewiezieniem drona w bagażu podręcznym.
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 18 Sty 2025 17:07 

cześć jestem kompletnie nowy w dronowych sprawach. jade z dronem do japonii i korei ale nie zamierzam tam nim latac. bede go uzywal dopiero w tajlandii.

jak wyglada sprawa z wwozem drona do japonii, korei bez zezwolenia na latanie? w tajlandii jest potrzebne zezwolenie do latania, ale wszyscy wiedza jak lokalsi do tego podchodza.

dron: dji mavic air 2

inne pytanie o wage. widze na stronie ze jest masa calkowita to 570 g (https://dji-polska.pl/drony/dji-mavic-a ... cification) czy taka waga (powyzej 250gr i powyzej 500 gr) do czegos mnie zobowiazuje?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 60 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość