Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 58 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 18 Sty 2025 17:45 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Przewoziłem drona w bagażu podróżnym zarówno przez Japonię, jak i Koreę.
Nie wzbudził żadnego zainteresowania.
 Profil Relacje PM off  

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#42 PostWysłany: 18 Sty 2025 19:04 

niebieski
j_a napisał(a):
Chan napisał(a):
Dzięki!
W podręcznym czy rejestrowanym?

W bagażu rejestrowanym nie można nadawać baterii, tak dla przypomnienia.

Na Okęciu mogą być obecnie uczuleni na te kwestie (ale i na innych lotniskach w PL też) po wybuchu w sortowni

https://wiadomosci.radiozet.pl/polska/w ... -zarzutami

i wpadeczkach
https://wiadomosci.radiozet.pl/news/odl ... uchybienie

więc lepiej się nastawić na ścisłe przestrzeganie przepisów.

Ps. Btw, na Okęciu nigdy nie miałem problemu z przewiezieniem drona w bagażu podręcznym.

Tak w rejestrowanym po wyjęciu baterii.
Chodziło mi konkretnie o lotnisko w Abu Dhabi. Do 7 stycznia latanie dronami w Abu Dhabi było zabronione i zdarzało się, że ludziom konfiskowali drony lub odsyłali za opłatą do kraju zamieszkania.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 18 Sty 2025 19:50 

Loty: 150
Kilometry: 412 126
srebrny
lumbaq napisał(a):
cześć jestem kompletnie nowy w dronowych sprawach. jade z dronem do japonii i korei ale nie zamierzam tam nim latac. bede go uzywal dopiero w tajlandii.

jak wyglada sprawa z wwozem drona do japonii, korei bez zezwolenia na latanie? w tajlandii jest potrzebne zezwolenie do latania, ale wszyscy wiedza jak lokalsi do tego podchodza.

Dawałem znać na PW, ale wrzucę jeszcze tutaj dla potomnych.

Jeśli chodzi o drona i Koreę Południową oraz Japonię, to obu krajach nie było problemu z nim (w Korei 4 razy na lotnisku ICN, natomiast w Japonii po 1 razie na FUK i NRT). Info z czerwca 2024.
Drona, którego miałem ze sobą to DJI mini 2.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.
Chan uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 19 Sty 2025 03:37 

nie bylo problemu bez pozwolenia na lot?

jak ma sie waga dronu do mozliwosci wjazdu? wszyscy mowia o <250 gr a ten moj dji mavic air 2 570 gr (https://dji-polska.pl/drony/dji-mavic-a ... cification)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 19 Sty 2025 06:36 

srebrny
@lumbaq nie wyrabiałem żadnego pozwolenia.

Odnośnie wagi, to w przypadku Japonii 250g nie ma znaczenia, ponieważ w tym kraju każdy dron powyżej 100g wymaga pozwolenia na latanie. Z drugiej strony jeśli chciałbyś legalnie polatać (co będzie trudne ze względu na liczbę turystów we wszystkich popularnych miejscach) to jak najbardziej jest to możliwe i dość tanie. Kiedyś jak szukałem informacji, to całość kosztowała 1450 JPY, co przy dzisiejszym kursie daje mniej niż 40 PLN. Jedyna trudność, to strona w języku japońskim, ale z pomocą automatycznego tłumaczenia w przeglądarkach i to da się przejść.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 19 Sty 2025 08:53 
Awatar użytkownika

Loty: 237
Kilometry: 638 872
niebieski
W Japonii być problemu. Musisz się zarejestrować na stronie, poczekać trochę, zapłacić i znów poczekać. Cały proces zajmuje może 3-4 dni. Ja akurat latałem na wyspach Kerama i Yakushimie i tak nie było prawie żadnych ograniczeń.

#47 PostWysłany: 20 Sty 2025 01:04 

Co do Japonii pisałem tam wyżej. Zero problemów przy wwozie, wywozie i lataniu. mini 3 pro.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 20 Sty 2025 01:42 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
A latałeś tam im przeciw prawu jak w innych krajach ? BO nie wiem założyłeś temat na którym chwlisz się że latasz w miejsach nie dostępnych 'dla ogarniętych ludzi' ( co nie chądostać mandatu)
potem zadajesz pytanie o kolejny kraj - Meksyk - dostajesz odpowiedz - i wyjezdzasz z Japonia że w Bagażu miałeś :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 20 Sty 2025 02:09 

Niczym się nie chwalę, to po pierwsze.

Po drugie pytam o doświadczenie jak się sprawy mają w praktyce, a nie oficjalnie. Bo oficjalnie to bym nie brał drona do Afryki, ale napisali mi tutaj, że nie było żadnego problemu, więc wziąłem.

Po trzecie nie mam pojęcia czy latałem "im przeciw prawu" w Japonii. Tam gdzie widziałem zakazy, nie dronowałem. Odchodziłem w bezpieczne miejsce i robiłem szoty z odległości, nie wlatując nad zabroniony teren. Raz wystartowałem nie mając świadomości, że tam jest zakaz. Znak zobaczyłem już po fakcie, ale i tak nieco dalej od miejsca mojej operacji.

Po czwarte przed zabraniem miniacza do Japonii wyguglałem zasady. Wszystko było jasne (brać i latać, oczywiście stosować się do oznaczeń i komunikatów), więc nie pytałem o Japonię tutaj na forum.

Co do Meksyku napisałeś mi, że nikt nie interesuje się dronem w bagażu i o to mi chodziło. Z wyguglanych informacji wiem, że miniaczem mogę tam latać, avatą 2 - nie. Decyzję podejmę pewnie 5 minut przed wyjazdem - ryzykować czy nie.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 24 Sty 2025 11:16 

Loty: 50
Kilometry: 132 366
czesc,
patrzylem na inne tematy na forum, nie znalazlem takiego tematu.

Mam do Was pytanie, bo nie wiem jak temat ogarnac.
Lecimy do Manili ze stopem 10h w Dubaju (zmieniamy linie lotnicze - do DXB (Fly Dubaj) do Manili (philipian airliles)
w trakcie stop over bedziemy chcieli na 6-7 h pojechac na miasto.
Mam drona mini DJI pro 4 i nie wiem czy moge:
1. zabrac go na miasto (zeby byl bezpieczny) - nie zamierzam nim latac po Dubaju - nie chce zalatwiac pozwolenia
2. ulokowac go w jakies skrytce bagazowej na lotnisku DXB
3. wsadzic go do bagazu głownego i ryzykowac kradziez.

Jakie sa Wasze doswiadczenia, a moze probowaliscie i wiecie?

Z gory dzieki za pomoc
 Profil Relacje PM off
bobo9559 lubi ten post.

#51 PostWysłany: 02 Lut 2025 19:12 

Lece na Sri Lanke Air Arabia
Potem FlyDubai do Male i z Male wracam przez Dubaj do Polski
Mam mętlik w głowie jeśli chodzi o miejsce przewozu drona.
Bagaż rejestrowany czy podręczny?
Gdzieś czytałem że FlyDubai nakazuje przewóz drona w rejestrowanym, a ja wolę go mieć przy sobie w podręcznym.
Leciał ktoś z dronem i podpowie?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 13 Lut 2025 08:38 

Hej.
Nie miej mętliku i schowaj drona do podręcznego bagażu.
Nie wolno przewozić baterii w rejestrowanym, jak zauważą zabiorą.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 14 Lut 2025 02:15 

Loty: 160
Kilometry: 356 957
niebieski
Zawsze baterie możne przewozić w podręcznym, a drona bez baterii w rejestrowanym.
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 09 Mar 2025 12:47 

srebrny
Gambia (lotnisko BJL) - bez problemu i nikt na drona nie zwracał uwagi.

Senegal (południe) i Gwinea Bissau na przejściach lądowych również nikt tego nie sprawdzał.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 10 Lip 2025 16:48 

Moglbys powiedziec jak ostatecznie wyszlo? Czy ladujac w Dubaju, bagaz zostal automatycznie nadany do Manilii czy musiales odbierac i nadawac jeszcze raz?

frondi napisał(a):
czesc,
patrzylem na inne tematy na forum, nie znalazlem takiego tematu.

Mam do Was pytanie, bo nie wiem jak temat ogarnac.
Lecimy do Manili ze stopem 10h w Dubaju (zmieniamy linie lotnicze - do DXB (Fly Dubaj) do Manili (philipian airliles)
w trakcie stop over bedziemy chcieli na 6-7 h pojechac na miasto.
Mam drona mini DJI pro 4 i nie wiem czy moge:
1. zabrac go na miasto (zeby byl bezpieczny) - nie zamierzam nim latac po Dubaju - nie chce zalatwiac pozwolenia
2. ulokowac go w jakies skrytce bagazowej na lotnisku DXB
3. wsadzic go do bagazu głownego i ryzykowac kradziez.

Jakie sa Wasze doswiadczenia, a moze probowaliscie i wiecie?

Z gory dzieki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 09 Sie 2025 22:00 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 86 397
srebrny
Ktoś ma praktykę z Rumunii? Gdzieś się rejestruje? Zgłasza się loty? Nie zależy mi na lataniu w centrum Bukaresztu, raczej np. widok trasy Transfogarskiej itp.

#57 PostWysłany: 11 Sie 2025 00:20 

srebrny
@Kri$ w 2020 roku zjechałem Rumunię wzdłuż i w szerz (w zasadzie nie byłem tylko na północnym wschodzie - okręg Jessy i Suczawa). Poza przestrzeganiem podstawowych zasad (okolice lotnisk, zatłoczone centra dużych miast) nie było z tym żadnego problemu.
Nic nie zgłaszałem (jeszcze wtedy DJI mini - pierwsza wersja).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#58 PostWysłany: 30 Sie 2025 00:01 
Awatar użytkownika

platynowy
Zakaz przewozu dronow do Pekinu do 4 wrzesnia 2025.
Image
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 58 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość